|
|
| Autor |
Zpráva |
Marketa_NY
Registrace: 23. 09. 2006 Příspěvky: 316 Bydliště: New York
|
Zaslal: so únor 17, 2007 10:25 pm Předmět: |
|
|
| Dana_MI napsal: | | Marketa_NY napsal: | Najmy v Cechach jsou nehorazny.
Ja mela byt u Prahy (Slany). 2+1 (stara zastavba) a platila jsem mesicne 9800kc (a to bylo v roce 2000) ted je to urcite o mnoho vic! No a jak rikas, kdyz clovek vydelava dejme tomu ten prumer tech 10 000 nebo tak .. tak je celkove v hajzlu. Kde ma jidlo, kde ma benzin, popripade jizdenku na autobus nebo vlak (coz je v dnesni dobe kolem 400 na mesic) .. ja nevim, jak toty lidi delaj.
Tady v Ny mame sileny najmy ... v City je to lepsi ... ale tady na Long Islandu aby clovek vykradl banku kazdej mesic, aby na to mel .. diky Bohu za to kde jsem ... !!!!!!!!
Hele a co treba takova Florida? |
No, najmy v Cechach jsou a nejsou nehorazny.
Jsou nehorazny s ohledem na prumerny plat lidi v zemi, to ano. Jak spravne pises,kdyz ma nekdo 10.000,-Kc a na najmu zaplati 9tis. Kc, uz mu zbyde tak max. na jednu veceri v lepsi restauraci a tim konci a muze se jit past.
Na druhou stranu najmy nehorazne nejsou z pohledu majitelu domu, protoze to jsou oni, kdo musi hradit opravy atd. Kdyz si napriklad vezmes centrum Prahy (to jsem zamerne zvolila extrem), tak do nejake opravy Ti jako majiteli nejen ze mluvi navic pamatkovy ustav (a tim padem se Ti oprava prodrazi, protoze nemuzes dle vlastniho vyberu pouzit material, okna musis nechat delat na specialni objednavku a tak dal). V panelovych domech je to stejne: tyhle krabice (myslim Havel je nazval 'kralikarnami') postavene okolo 70. let horkou jehlou se ted rozpadaji a naklady na opravu jdou take do milionu. A majitele, kteri casto (ted myslim tu starsi zastavbu) je dostali zpet v restituci ve vetsine pripadu ve velmi zanedbanem stavu (a s najemniky, ktere legalne nesmeli vystehovat), na rekonstrukci si proste z regulovaneho najmu vydelat nemuzou (ted se m.j. soudi s ceskym statem o nahradu skod zpusobenych regulovanym najemnym). Vem si pr. ze mas 10 bytu, dostanes z kazdeho 5tis Kc, tedy za rok 600tis celkem, ale urgentne potrebujes 10mil. na opravu.
Nerikam, ze majitele jsou nejaci svatousci, hodne z nich se snazilo a snazi lidi z bytu vyhodit; lidi zase nadavaji, ze najemne je predrazene ... podle me je to spise stale dano prumernym stavem ekonomiky.
Podle me proste prumerny Cech, ktery normalne pracuje, jeste zatim stale neni zaplacen tak, jako pr. v zapadni Evrope - muzeme si to vysvetlovat rozdily v produktivite prace, GDP a vsim moznym (faktoru je cela rada) a tim padem jeho realna kupni sila je nizsi. Je to velice smutne, ale je to fakt.
Prumerne ceny za elektrinu, plyn a vodu jsou do jiste miry srovnatelne s US (tedy zspon tady), telefon je jednoznacne levnejsi v US stejne jako benzin. Drogerie a tak: rekla bych, ze jak co. Prijde mi, ze to, co potrebujes denne (pr. toaletni papir) je v US podstatne drazsi. Myslim si, ze predmety bezne denni potreby (jidlo a tak) v CR vyjdou levneji (nebo aspon vysli). Ja mam porad stejny styl nakupovani, porovnavam ceny a i trochu uzitnou hodnotu (a vyuzivam slev, kuponu a vseho mozneho), ale v CR jsem za jidlo pro 4 utratila tak asi 4-6tis. mesicne (odhaduji). Tady kdyz nakup na tyden srazim pod $100, jsem na sebe pysna. Spis prumer je tak $150. Samozrejme to toho nepocitam jen jidlo, ale i drogerii. Pravda, ten rozdil je i v tom, ze by mi ti moji kluci tady uz nektere veci proste nejedli; kdyz uvarim konvici caje, tak ho piju ja a Eric, ktery jeste nemluvi a tim padem nemuze odmlouvat - ti dva ostatni chlapi musi mit Colu. Kdyz jsem nedavno udelala buchticky se sodo k veceri, tak mi rekli 'jako predkrm prima' a tak dal .
Ale zpatky k Cecham - kdyz jsem manzelovi ukazovala co a kolik stoji, tak se me v jednu chvili zeptal 'a jak tu lidi vubec muzete zit, kdyz vydelavate tak malo?'. A jeho dotaz me zaskocil; tehdy jsem byla zvykla zit v CR a neprislo mi, ze bych si zila nejak spatne (no, pravda, ja mela velice slusny prijem - ale zase jsem mela jina nutna vydani nez byl najem). |
AHOJ DANI
No ja s tebou naprosto souhlasim! Ted jsi na to fakt kapla.
Rozhodne je pravda, ze ekonomicky jsme na tom v Cechach stale dost mizerne a zajimalo by me, kdy jako prijde ten desnej zlom, o kterem furt kazdej v politice keca, jak CR ekonomicky vzrusta atd ... no a kde je teda ten vzrust? Tak maximalne v tom, ze se zvysujou cenny prodejniho zbozi, ale vyplaty zustavaj porad stejny !! Jak ty lidi z toho muzou zit?
Ja vim, ze muzou .. ale jak! Ze dne na den, ze mesice na mesic ...
No prumerny plat v Cechach je strasnej ... napriklad kdyz si vezmu moji mamku. Ma pozici managera v Hypermarketu ... zastava dost vysokou funkci .. a bere sotva 13 000 (podotykam, jsem z Usti nad Labem) ... z toho zaplati pujcky a slozenky prez 5000 ... diky bohu nemusime platit najem, pac mame barak...ale kde je inkaso ... nakup pro 3 lidi (a zvirectvo - to se musi pocitat, pac nase kocky ani pes nebudou zrat zbytky od vecere.. panickove si dlabou whiskas a podobny hnusy)...furt jeste podporujou brachu a tata je uz par let v duchodu s nemocnou pateri ... no a kdyz si to dame jedno k druhemu ... tak je 15 000 v hajzlu.
To jak mluvis o te drogerce ... JEzis .. ani mi prosimte nemluv.
Ja se snazim naprilad takovemu CVS obloukem vyhnout .. jenomze tak to delam mesic a pak uz nic nemam .. tak jdu nakoupit necham tam 200 a jdu zas domu! A to nemluvim o jidle .. i kdyz v clubu kde delam jime zadarmo .. jenomze ja vetsinu z tech veci nemuzu jist (jsou husteny moukou - nesmim nic moucnyho) a varit zvlast mi nas chef bude asi tezko, takze stejne mi nezbyde nez jit a koupit jidlo!
Kdyz si uvedomim, jake to vlastne bylo, kdyz jsem byla doma v Cechach .. tak mi celkove nic nechybelo (po penezni strance) protoze, najem jsem zaplatila, najedla jsem se doma u rodicu (take jidlo jsem prakticky vubec nekupovala,do toho pocitam i ostatni veci, jako je drogerie, leciva .. atd -protoze to mama vzala pri jednom nakupu a pak mi to dala) ... no ale kdybych to mela tahnout sama, ze svyho chudyho platu Ucetni, tak bych se sla past nekde pod most, pac bych na to nemela.
Jenomze to byl muj zacatek samostatnosti .. ted uz bych mamku za zadkem nemela (ani bych nechtela).
Vlastne aj proto,ze jsem mela furt vsechno naservirovany primo pred cumak, jsem odjela a osamostatnila jsem se .. nesnasim,kdyz me nekdo postrkuje jak hraci figurku na sachovnici.
Ale co
PENIZE BUDOU .. .A MY NEBUDEM! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 612 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: so únor 17, 2007 10:37 pm Předmět: |
|
|
| Klara napsal: | Ahojky Dani musim rict,ze te teda obdivuji ,ze das za jidlo a drogerii 150$ za tyden ja jsem nikdy nepocitala kolik nas to vyjde,ale dneska mi tvuj prispevek nejak utkvel v hlave,ze jsem si sedla a spocitala nase vydaje za jidlo No a vysledek je-jsme pouze 2 a nase vydaje za tyden jsou 250$ To je hruza co? Moc te obdivuju
Market ja jsem platila na Floride za najem kolem 800$ za jednopokojac...bylo to moc hezky,meli to chraneny branou a mela jsem posilku a bazen...kolik je najem na Long Island?Jestli se muzu zeptat Klara |
Klaro, nemyslim si, ze je co obdivovat - protoze jsem doma s detmi, tak mam trochu vic casu na to premyslet co a kde koupit. Uz vim, co bezne nakupujeme, takze kdyz je neco ve sleve, koupim toho vic. Navic v blizkem okoli jsou 4 markety a ty se ruzne presvihuji s cenami. Nevim tedy, jestli to vedi, ale vetsinou to byva tak, ze kdyz jeden nabizi pr. porterhouse steak za $4.99/lb (prakticky nejlepsi lokalni cena), ten druhy to neudela. No a co delam je, ze si napisu seznam toho, co potrebuji, projdu si kupony a ten seznam si rozdelim podle obchodu (klasicky dostavame adds do schranky). A v obchode vetsinou jdu podle seznamu (nebo pameti - vetsinou si to pamatuju), pouziju veskere kupony co muzu a jen vzacne koupim neco mimo seznam. A uz taky z praxe vim, ze treba v jednom obchode nekupuji maso, protoze neni nic moc, ale zase ma skvelou deli. A napriklad koreni je ve vsech obchodech drahe, tak skocim pri ceste domu do CVS (a nebo ho kupuji na ebay ve vetsim baleni - treba majoranka je v obchode za $4 mala sklenicka a online ji mam za $6 10x tolik). Ono se to nezda, ale ty rozdily pak naskacou.
A take nerada chodim nakupovat s manzelem, protoze pak fakt utratime vic (slysim 'dal bych si to a ono' ).
Nasi me ucili: kdyz chces usetrit, musis pocitat a varit ... no, neco na tom asi je.
Ale nemysli si, ze bych byla nejaky setrilek - jen jsem se snazila byt co nejdele doma s detmi (ted to vypada blede ze zcela jineho duvodu) a uz zive vidim, jak ucty za jidlo poleti nahoru, kdyz budu pracovat.
V CR jsem take par let jedla stylem jako ze spis nejedla (mela jsem az 60kg a to je na moji silnou kostru hodne malo) a starsi syn dostal 100Kc a poslala jsem ho si koupit pizzu do pizzerie, kterou jsme meli za rohem ... to bylo v dobe, kdy jsem mela 2-3 ruzna zamestnani a domu chodila po 9 vecer. Takze kdyz jsem sla nakupovat, tak mi bylo uplne fuk, jestli zaplatim 1000Kc nebo 5000Kc, jen aby doma neco bylo a ja uz abych byla z toho proklateho obchodu venku, protoze mi doma lezely nevyrizene zakazky ... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 612 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: so únor 17, 2007 11:12 pm Předmět: |
|
|
| Marketa_NY napsal: | Rozhodne je pravda, ze ekonomicky jsme na tom v Cechach stale dost mizerne a zajimalo by me, kdy jako prijde ten desnej zlom, o kterem furt kazdej v politice keca, jak CR ekonomicky vzrusta atd ... no a kde je teda ten vzrust? Tak maximalne v tom, ze se zvysujou cenny prodejniho zbozi, ale vyplaty zustavaj porad stejny !! Jak ty lidi z toho muzou zit?
Ja vim, ze muzou .. ale jak! Ze dne na den, ze mesice na mesic ... | Kdy prijde ten desnej zlom? No, nerada v tomhle spekuluji a ekonomie je sice zajimavy obor, ale jaksi daleko hure definovatelny atd. nez jine vedy (toto bylo casto predmetem 'diskuzi' s mym exmanzelem, ktery studoval geologii. On se mi posmival 'proc studujes ekonomii, to je paveda a ja zase 'no, ale sutr jako sutr, ze Te to bavi se v nich porad hrabat'). To jen tak pro zasmani ...
Muj casovy odhad doby, kdy bychom se snad mohli vyrovnat Zapadni Evrope je takovych 20-30 let. Mozna. Ono Unie, svobodny pohyb pracovni sily, jednotna mena atd. udelaji svoje, ale ne hned. Cesi jsou vesmes pracoviti, tak bychom se casem snad mohli dostat tam, kde jsme byli pred 80. lety (to jsme, myslim, byli na 7. miste na svete po ekonomicke strance).
Ale musi to jit dobre; vem si treba, ze ted uz pr. Nemci nadavaji na to, ze investice odchazeji do Cech a Polska a dal na vychod - jak by ne, kdyz platy jsou tam daleko nizsi (trochu se pritom smeji, protoze treba prave v Nemecku jeste Cesi svobodne pracovat nemohou).
Ve strucnosti: cela zeme jeste musi projit radou zmen, rada negativnich veci (korupce, byrokracie) by se mela zredukovat a hlavne kdy uz konecne zmizi ty sasci, kteri jsou nahore  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|