|
|
| Autor |
Zpráva |
Magor25
Registrace: 11. 12. 2007 Příspěvky: 25
|
Zaslal: po květen 05, 2008 9:06 am Předmět: Úroveň AJ v zahraničí |
|
|
| Tahle otázka je pro ty co žíjí dlouhodoběji v anglicky mluvící zemi: Jak je to s vaší úrovní AJ, pokud pracujete na vyšší pozici nevadí třeba Amíkům, že občas uděláte chybu, použjete špatný čas, atd. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1171 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: po květen 05, 2008 4:12 pm Předmět: |
|
|
No, sice už je to pár let co jsem v USA, ale chtěl bych uvést alespoň dvě poznámky:
(1) Umět komunikovat je velice, velice důležité. Člověk se musí umět prodat, prodat své názory, návrhy, svojí práci, vysvětlit se. Jestliže někdo je výborný ve svém oboru, ale neumí svojí práci prodat, tak je to stejné jako kdyby byl ve svém oboru mizerný. Žádný zákazník, klient, nebo zaměstnanec buhožel nemá čas nebo zájem hádat co pracovník umí nebo neumí, nebo bádat o tom co pracovník chce.
Občas zde Čeští pracovníci píší, že se cítili ukřivdění když pracovali ve firmě, a vedení s nimi nezacházelo tak dobře jak s Americkými spolupracovníkami. Že prý i přes to že Čeští pracovníci znali řemeslo/práci daleko lépe než Američtí spolupracovníci, nebo i přes to že Čeští pracovníci pracovali kvalitněji nebo rychleji než jejich Američtí spolupracovníci, tak Američtí spolupracovníci měli lepší pozici nebo příjem, (i když třeba nakonec vedení zjistilo jak jsou tito Čeští pracovníci dobří, a povýšili je). Já chápu že to Českým pracovníkům připadá jako diskriminizace na základě národnosti, ale ve skutečnosti je to chování na základě umění prodání své práce. Je to otázka komunikace. Člověk nesmí si myslet že jeho výkon jeho práce mluví za něj. Umět žvanit jak je pracovník dobrý je velice velice důležité.
Když nikdo neříká jak je pracovník dobrý, tak si ho nikdo neváží. A když to pracovník o sobě neříká jak je dobrý, tak kdo to má o něm říkat?
(2) Jestliže pracovník neumí dobře anglicky tak to sice trochu vadí, ale na druhé straně je to vedlejší. Pro zaměstnavatele je to daleko podstatnější co pracovník komunikuje. Zaměstnavatel si váží víc někoho kdo koktá a dělá hrubky a říká něco co pro podnik vydělá fůru peněz, než někdo kdo mluví spisovně a plynule o nedůležitých věcech. Čím víc jsou pracovníkovy příspěvky důležitější, tím víc zamestnavateli nebude vadit jak dobře ten pracovník mluví. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Buba Anonymní
|
Zaslal: út květen 06, 2008 5:31 pm Předmět: |
|
|
Moje anglictina neni perfektni, ale jeste sem se tu nesetkala s tim, ze by mi to nekdo vycital a nebo jsem kvuli tomu nedostala praci.
Nehlede k tomu, ze na to tu sou ty nestastne diskriminacni zakony. Zrovna dneska v praci udelal nekdo joke na komunistickou evropu a sef si me kvuli tomu zavolal a zjistoval jakej z toho mam pocit :] |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
MW
Registrace: 13. 07. 2006 Příspěvky: 114 Bydliště: CA
|
Zaslal: st květen 07, 2008 10:41 am Předmět: |
|
|
Z anglictiny zadny pocit uz nemam, pze tady je nutne jit do spanelstiny v situaci kdy nadpolovicni vetsina Californie mluvi,cte a rozumi jen v teto reci. Takze anglictina i kdyz velmi dobra je fajn, ale kdyz chces se domluvit s lidmi, mas dost smulu...uz ani v obchodech ty prodavacky skoro nemluvi anglicky....mirne jsem to pritahla, ale zase az tak moc neeee....
Nas pritel, ucitel, sem prisel z Oregonu a uchazel se o stejny post zde, v CA. Jelikoz mel termin se doucit spanelsky,dobre a rychle...nestihl a holt v te skole tu praci nedostal. Sel jinam, tohle je ale jen jeden z prikladu,kdy cely svet se uci anglicky a tady lokalne ztraci....tohle me stve, ale co uz......
Taky jsem se zacala ucit spanelsky, pze me holt nic jineho nezbyva. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
munchen boy
Registrace: 04. 05. 2008 Příspěvky: 8
|
Zaslal: st květen 07, 2008 11:11 am Předmět: |
|
|
| MW napsal: | Z anglictiny zadny pocit uz nemam, pze tady je nutne jit do spanelstiny v situaci kdy nadpolovicni vetsina Californie mluvi,cte a rozumi jen v teto reci. Takze anglictina i kdyz velmi dobra je fajn, ale kdyz chces se domluvit s lidmi, mas dost smulu...uz ani v obchodech ty prodavacky skoro nemluvi anglicky....mirne jsem to pritahla, ale zase az tak moc neeee....
Nas pritel, ucitel, sem prisel z Oregonu a uchazel se o stejny post zde, v CA. Jelikoz mel termin se doucit spanelsky,dobre a rychle...nestihl a holt v te skole tu praci nedostal. Sel jinam, tohle je ale jen jeden z prikladu,kdy cely svet se uci anglicky a tady lokalne ztraci....tohle me stve, ale co uz......
a to jako opravdu je to v kalifornii tak špatný s přistěhovalcema -tak mě by španělština nevadila mě připadá lehčí než angličtina |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1171 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: st květen 07, 2008 11:53 am Předmět: |
|
|
| munchen boy napsal: | | MW napsal: | Z anglictiny zadny pocit uz nemam, pze tady je nutne jit do spanelstiny v situaci kdy nadpolovicni vetsina Californie mluvi,cte a rozumi jen v teto reci. Takze anglictina i kdyz velmi dobra je fajn, ale kdyz chces se domluvit s lidmi, mas dost smulu...uz ani v obchodech ty prodavacky skoro nemluvi anglicky....mirne jsem to pritahla, ale zase az tak moc neeee....
a to jako opravdu je to v kalifornii tak špatný s přistěhovalcema -tak mě by španělština nevadila mě připadá lehčí než angličtina |
No, mě připadá učit se španělsky v USA jako stráta času. Na co španělština v USA? Aby jsis pokecal se zahradníkem nebo popelářem? Žil jsem v Californii 10 let, a nikdy mi nenapadlo abych mluvil s někým španělsky.
Každý kdo do USA přijde, aby byl úspěšný tak se musí naučit anglicky. Toto není jen názor rodilých američanů, ale i Mexičanů co do USA přichází.
Spoléhat se na španělštinu (nebo farsi, ruštinu, čínštinu, talog, atd.) v USA je asi jako se spoléhat na polištinu v Londýně, turečtinu v Německu, nebo ukrajinštinu v ČR. Jo, chápu že to připadá že “každý druhý člověk je cizinec”, ale ve skutečnosti jazyky přistěhovalců moc nepotřebuješ. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Buba Anonymní
|
Zaslal: st květen 07, 2008 6:21 pm Předmět: |
|
|
Tech lidi z jihu je tady uz pres 10% a pro nektere (vetsinu) spolecnosti je do padny duvod k tomu, aby ti pri volani k nim nabidli jestli chces dal pokracovat v anglictine nebo ve spanelstine.
A MW ma pravdu, ze v nekterych oblastech si s anglictinou nevystacis. Smula, ale je to tak.
Nejvyssi cas, aby si amici prosadili oficialni jazyk. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
Registrace: 13. 07. 2005 Příspěvky: 907 Bydliště: Na měsíci
|
Zaslal: st květen 07, 2008 9:09 pm Předmět: |
|
|
Ja kdyz bydlela v So-Cal tak vetsinou vsude vyzadovali (nebo tedy uprednostnovali) znalost anglictiny a spanelstiny.
Mlynku, nemyslim si ze je ztrata casu se ucit dalsi cizi jazyky  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|