|
|
| Autor |
Zpráva |
VVNY
Registrace: 28. 07. 2007 Příspěvky: 20
|
Zaslal: út leden 15, 2008 8:55 pm Předmět: Mezinarodni ridicak-prosim poradte |
|
|
| Mam mezinarodni ridicak, SSN (za chvili i GC) a chci si konecne udelat NY ridicak. Budu muset znovu na driving test (ci jiny test) i kdyz mam uz platny mezinarodni ridicak a ridim 5.rok?Diky |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
dvvd
Registrace: 05. 06. 2007 Příspěvky: 58 Bydliště: New York, NY
|
Zaslal: út leden 15, 2008 9:02 pm Předmět: |
|
|
| jj budes muset jako kazdy nejprve zvladnout testy a dostanes learner's permit, pak te ceka pet hodin ve skole ohledne drivingu a pak road test! good luck |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
VVNY
Registrace: 28. 07. 2007 Příspěvky: 20
|
Zaslal: út leden 15, 2008 9:05 pm Předmět: |
|
|
| diky! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 467 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: pá leden 18, 2008 8:51 am Předmět: |
|
|
Jen na doplneni (mam psaci naladu ): nevim, jak je to v NY, ja si delala ridicak v Michiganu. Sice jsem jeste mela platny mezinarodni ridicak z CR, ale pojistovna me donutila si udelal lokalni, t.j. Michigan drivers' licence (jinak by moje zakonna pojistka byla velice draha). P.S. pisu to trochu nadlehcene a s jistou davkou usmevu - ne ironicky ci jinak (mam dobrou naladu ...).
Probihalo to asi takto (podzim 2005):
1. Dosla jsem na Secretary of State, tam jsem jim ukazala pas a oni mi dali zadost o drivers' licence k vyplneni. Jestli po me chteli jeste nejake jine dokumenty si moc nepamatuji, ale myslim, ze jsem jim ukazala GC a i svuj ridicak (cesky+mezinarodni). A take jsem dostala utlou knizecku, kde bylo napsano, co vsechno musis umet, aby jsi mohl jezdit v Michiganu.
2. Milou knizecku jsem si precetla za necely vecer; prislo mi to spis jako slohova prace a ne jako soupis pravidel nutnych k rizeni motoroveho vozidla.
3. Na druhy den pri sve dalsi navsteve Secretary of State jsem odevzdala tu prihlasku (trochu jsem jim zamotala hlavu, protoze svoji vysku a vahu v tech jejich jednotkach opravdu neznam a ani znat nehodlam; vyplnila jsem cm a kg - sorry Charlie - a oni si to holt museli prepocitat). Pak mi dali seznam zkusebnich otazek, bylo jich okolo 80 a zeptali se me, jestli potrebuji tlumocnika; no, preklad jsem sice odmitla, ale vzapeti jsem toho horce litovala, protoze jsem nevedela, co je skidding a tim padem jsem test udelala na 99% (jedna otazka spatne) . Ted si delam legraci, samozrejme; chti tim jen rict, ze kdo absolvoval autoskolu a testy v CR a umi aspon trochu anglicky, tak mistni testy udelat proste musi a to levou zadni. Krome toho, ze se zeptali na vyznam nekolika znacek v testu byli otazky typu "common sense", ktere kdokoli, kdo umi ridit, proste musi znat (jediny rozdil je asi ten, ze se 100% otazek orientuje na znalost rizeni s automatickou prevodovkou, coz je si treba uvedomit; tot vse - takze treba pri naledi tezko budu podrazovat a brzdit motorem). Ale vsechny otazky byly stejne a,b,c..., takze se spravna odpoved nechala odhadnout (ne vice moznosti, jako v CR).
4. Po uspesnem absolvovani testu mi jeste udelali vision test a vystavili mi temporary permit. Na tenhle permit mas jezdit 30 dni pod dohledem "zkuseneho" ridice, coz jsem samozrejme nedodrzela (uz jsem tu psala, ze mi urednice rekla, at ten temporary permit ani neukazuji a at dal jezdim na cesky+mezinarodni ridicak, ze je to legalni. Oni by mi tech 30 dni odpustili, kdybych si nechala uredne prelozit svuj cesky ridicak, ale proc vyhazovat penize do vzduchu, ze?
5. Po nejakych 2 mesicich se mi zachtelo si udelat prakticke zkousky z jizdy (povinne, ty odpustit nejdou). Tak jsem zavolala zkusebnimu komisari, udelala si appointment a ve stanovenou dobu dorazila. Sice mily komisar mel pripominky, ze jsem prijela sama (bez povinneho dozoru), coz jsem mu vysvetlila tim, ze mam platny ridicak od 27.12.1989 (tedy uz 15 let), ale pojistovna po me chce ridicak z Michiganu.
6. Pokud jde o prubeh praktickeho testu, tak se tu opakuje historie z testu teoretickeho. Kdokoliv, kdo alespon trochu kdy jezdil po Praze ci jinych evropskych mestech tenhle test proste udelat musi. Jedine, co snad (hlavne holkam) muze delat trochu potiz, je couvani do presne vymezeneho prostoru; to se vyzaduje hned na zacatku. Ale zase - v Praze jsem couvala do rady parkujicich vozidel bezpoctukrat a tenhle test byl v porovnani s parkovanim na Vaclavaku jen trapny zert . No a pak jsem se trochu s instruktorem projela, on zinkasoval $45 a vystavil mi osvedceni o absolvovani prakticke zkousky.
7. Osvedceni o prakticke zkousce jsem odevzdala na Secretary of State, oni mi dali provizorni ridicak, vyfotili si me a po nekolika dnech jsem mela ve schrance svoje drivers licence. Sice nemam paru, co to je height 507, ale verim jim . Ja jsem vzdycky merila 171 cm.
8. A jeste jedna vec: zase nevim, jestli je to specialita Michiganu, a nebo je to celostatni. Nedavno (zrovna na Thanksgiving) mi prisla gratulace k tomu, ze jsem zatim absolvovala svoji "drivers' probation period" bez skraloupu; tedy bez nehody, DUI atd. Asi jsem v nekterych vecech citlivejsi nebo co, nevim, ale na tenhle dokument jsem v prvni chvili asi 10 minut nevericne zirala. Po odezneni prvotniho soku jsem zacala nadavat jak dlazdic; myslim, ze se dokazu hodne kontrolovat, ale tenhle dopis me rozpalil opravdu dobela. Nikdo mi totiz na Secretary of State nerekl, ze nejaka probation period (3 roky) vubec existuje, v te knizecce to taky nebylo a tahle skutecnost nejen ze mi prisla absolutne smesna; prisla mi navic velice diskriminacni. Manzel se mnou pak skoro 2 dny nemluvil, protoze misto pripravy Thanksgiving vecere jsem si otevrela lahev Kendall-Jackson a zamkla se v loznici, kde jsem probrecela zbytek vecera (a ozrala se jak doga, uznavam a je mi to lito). Ano, vim, ze prichodem do USA vlastne mazes svou minulost. Vim, ze je potreba "cerstve" ridice monitorovat, to ano. Ale na Secretary of State muj ridicak videli. Oni vedeli, ze ridim uz dlouho. Jiste, nemohli vedet jak, ale - uprimne - kolik Americanu je schopnych ridit v Evrope bez pokuty ci bez nehody? Velice malo (podle me jen miziva mensina Amiku je schopna opravdu ridit auto s manualni prevodovkou a zvladnout naroky rizeni v evropskych velkomestech, kde krome davu lidi, tisice predpisu je nutne jeste sledovat autobusy, tramvaje a kdovi co jeste k tomu); tohle obracene neplati a platit ani nemuze. Podle me uz jenom to, ze mam platny ridicak z Evropy, ze jsem o nej jeste neprisla, me automaticky musi opravnovat k tomu, ze mohu ridit v US - tohle by meli uzakonit, vazne. Osobne pochazim prapuvodem z vesnicke rodiny, kde skoro vsechny deti umely ridit uz od 12 - 13 let (na chate, chalupe atd.). Ja ve 12 bez problemu ridila naseho Zigulika (ano, nelegalne, ale umela jsem to). Autoskolu jsem absolvovala v Praze tak, ze jsem mela jen 2 jizdy. Jednu s instruktorem, ktery prohlasil, ze uz me nema co naucit a druhou zkusebni, kterou jsem samozrejme udelala. V zivote jsem ridila snad vsechno od kolobezky po truck, umim i zacouvat nakladak s privesem (vim, trochu netradicni na zenskou; ale fakt, umim to). Za 15 let jsem najezdila X set tisic kilometru po cele Evrope i Africe a (tuk tuk) zatim jsem mela to stesti a nikdy jsem jeste nebourala. Podle me 90% Americanu neumi ridit; v posledni dobe jezdim za praci cca 80 mil obousmerne a v prumeru 10x denne pouzivam klakson a nebo blikam - kdyz mili pani ridici ignoruji pritomnost blinkru pri zmene jizdniho pruhu ci provadeji podobne nepripustne vylomeniny. Netvrdim, ze jsem skvely ridic, ale vim, ze umim predvidat chovani ostatnich a take umim vycitit, kdy vozidlo jeste zvladam a kdy uz musim zpomalit; muj sesty smysl mi to zatim vzdycky spolehlive napovedel. Abych tuhle kapitolu uzavrela: v prvni chvili jsem mela tisic chuti dojet na Secretary of State a vynadat jim, co si to vubec dovoluji. A nebo odpovedet na tenhle dopis ve smyslu, ze dekuji za informaci, ale ze jsem dostala dopis v okamziku, kdy mam ridicak uz skoro 18 let a tim padem jsou trochu pozadu. No, a pak jsem si rekla, ze se na to vykaslu, ze nema vyznam se s temihle blbci vubec zahazovat, at si pisou, co chteji; ja na ne kaslu. Sice nevim, jestli jeste ten nasledujici pulrok, ktery mam pred sebou, absolvuji bez nehody - doufam, ze ano - ale to neni az tak podstatne. Spis se ted tady chci vypovidat ze sveho pocitu krivdy, ktery ve mne jeste porad trochu je; sverit se svym znamym na foru, lidem, ktere mam rada ... a - prosim - berte to tak. Nestezuji si, tuhle zemi mam rada ... az na par drobnosti. Tohle je jeden z prikladu. A ja se ted jen potrebuji trochu vybrecet, tot vse ...
Preji hezky den, Dana |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Big_Rig
Registrace: 18. 01. 2005 Příspěvky: 786 Bydliště: Dayton/Cinci
|
Zaslal: pá leden 18, 2008 2:24 pm Předmět: |
|
|
Ja mam taky dobrou naladu, tak napsiu jak to probihalo mne tady v OH, ale podotykam, ze to bylo v minulem tisicileti, tudiz uz to asi takto nefunguje.
Ve stredu odpoledne jsem si zasel na mistni BMV pro temp. permit a knizku na test. Ve stredu vecer jsem si v hospode knizku precetl. Ve ctvrtek v 10 am policajti otevreli office. V 11 am se prestali cpat donuts a rozdali pisemne testy. V 11:10 am sem sedl s policajtem do auta a objel blok, coz byl road test - tehdy platilo, ze pokud ma dotycny ridicak z jine zeme a je mu tusim vic nez 18, tak se mu rusi ta povinna tri mesicni perioda mezi pisemnym a praktickym testem. V 11:30 am jsem mel ridicak.
Ale CDL uz mi zabralo skoro pul roku . |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|