Americka ekonomie.

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Americka ekonomie.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> US ekonomika
Autor Zpráva
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: ne červenec 15, 2007 5:16 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
AzPete napsal:

Ja jsem jeste ste stare skoly,kde se ucilo ze si nejdrive nasetris na to co si chces koupit.

No, chápu co píšeš. Toto platí ve systémech kde je cash based economy. Naštěstí žiji v zemi kde je možné mít kredit, půjčky, hypotéky, atd.

Jen si vem hypotéku. Nedovedu představit jak bych si mohl koupit dům v hotovosti. Mladý člověk si dodělá školu, najde práci, na hypotéku si koupí hned dům, který pak splácí každý měsíc na příštích 20 let. Jak by ta ekonomie asi vypadala, kdyby mladí lidé si museli na dům šetřit? To by jako žili s rodičemi nebo v podnájmu 10 nebo 15 let než si našetří aby si mohli koupit dům? No a pak, jak už budou mít kariéru rozjetou, nebudou platit za bydlení nic? Zdá se mi to daleko lepší pro člověka a pro jeho rodinu, když během své kariéry si platí hypotéku, než aby v první polovině si žil jako žebrák a platil si podnájem a šetřil si peníze na dům a v druhé polovině kariéry by si žil jako král protože by neměl žádný náklady na bydlení.

Osobně chápu co píšeš, a taky se moc nespoléhám na dluhy, ale řeknu Ti že platit hotovost za nemovitost je nesmysl, i když na to máš. Hypotéky jsou levné peníze, úrok se odčítá z daní. Kdykoliv vidím nabídku na levné peníze (jako když mi kreditní karty nabídnou velice nízký úrok), tak velice rád se zadlužím.
Vazeni a zlati; Amerika a Cechy se tady asi trochu trou - proc; v Cechach (az na poslednich par let) bylo - je (ted nevim) prakticky nemozne ziskat hypoteku, pujcky byly (jsou) velice nevyhodne a tak dal. Proto chapu, co AzPete pise - to o "stare skole". V Cechach se hypoteka z dani neodecita (nebo neodecitala) a o "levne penize" v zadnem pripade neslo. Navic to silene papirovani spojene s pujckou vetsinu zadatelu odradilo. Ted to je, myslim, o trochu lepsi, ale porad se to s Amerikou srovnat neda.

Teprve nedavno jsem zrusila "credit line", ktere jsem mela u jedne ceske banky. Proc mi to trvalo rok? Protoze banka vyzadovala 5 ruznych overenych podpisu, plnych moci atd. jenom k tomu, abych tenhle credit zrusila. A protoze se do Evropy hned tak nedostanu, muselo vsechno jit pres apostilu, preklady a podobne nesmysly. Temer jsem uvazovala nechat to byt a ucet zrusit, az se dostanu domu do CR - ale banka si uctovala vysoky "urok z nevycerpaneho uveru" = tedy ceske bance jsem platila za to, ze mi umoznila jit do minusu (ale nevycerpane penize mi stejne urocila). Takze at jsem si penize pujcila nebo ne, platila jsem stejne. V USA pro zruseni cretit karty staci jeden telefonat. Stejne tak pro jeji ziskani (pokud mas dobre credit score).

V Cechach zatim neco jako credit score neexistuje; existuje sice jiz databaze dluzniku, ale nikdo neeviduje, jak dotycna osoba plati sve ucty. Tim padem veskere pujcky jsou o dost komplikovanejsi pro zadatele.

A proto i ta "stara skola". Proto i dnes rada mladych rodin zije v jednom dome (byte) s rodici, proto stale v rade pripadu v Cechach plati "nejdriv nasetri a pak si to kup". Netvrdim, ze tohle stale plati, i v CR narusta procento pujcek, hypotek a dalsich moznosti, jak financovat nakup neceho a pak splacet; ovsem o creditni karte, u ktere mam 0% urok na 18 mesicu (ja osobne mam 4 takove) - o tom jsem v Cechach jeste neslysela a verim tomu, ze jeste hodne dlouho neuslysim (ceske banky - na rozdil od tech americkych - ziji predevsim z poplatku; poplatky za vedeni uctu, poplatky za vyber z bankomatu, poplatky za zaslani mesicniho vypisu atd.).

Podle meho nazoru je v tomhle americka ekonomika daleko lepe orientovana na rust; ano, jednotlivec si vezme hypoteku a plati par tisic rocne na urocich - ale tyhle uroky se mu odectou z dani. Ovsem aby se mu z dani odecetly, musi ty penize vydelat - tim padem tahle politika funguje jako motor (motivace) pro jednotlivce, aby pracoval. Zadluzim se na kteditkach? Fajn, neni problem, ale musim svuj dluh zaplatit.

Ale v Cechach tohle je jine. Jiste, pokud neplatis hypoteku, tak o svuj dum prijdes (jak v CR tak i v Americe), to je jasne. Ale pokud nezaplatis creditni kartu, tak v Cechach Ti po chvili exekutor zaklepe na dvere a vezme, co muze zpenezit. V Americe ne; tady si sice pokazis credit score a mozna, ze Ti daji exekuci na plat ... nevim co horsiho se Ti muze stat. Mlynku, pomuzes mi?
AzPete

Registrace: 06. 01. 2007

PříspěvekZaslal: ne červenec 15, 2007 8:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

The Questions:

In 1923, Who Was:
1. President of the largest steel company?
2. President of the largest gas company?
3. President of the New York Stock Exchange?
4. Greatest wheat speculator?
5. President of the Bank of International Settlement?
6. Great Bear of Wall Street?

These men
were considered some of the world's most successful of their days.

Now,
80 years later, the history book asks us if we know what ultimately became of them.

The Answers:
1. The president of the largest steel company.
Charles Schwab,
died a pauper.
2. The president of the largest gas company,
Edward Hopson,
went insane.
3. The president of the NYSE,
Richard Whitney,
was released from prison to die at home.
4. The greatest wheat speculator,
Arthur Cooger,
died abroad, penniless.
5. The president of the Bank of International Settlement,
shot himself.
6. The Great Bear of Wall Street,
Cosabee Livermore,
also committed suicide.

However:
in that same year, 1923, the PGA Champion and the winner of the most important golf tournament, the US Open, was
Gene Sarazen.
What became of him?

He played golf until he was 92, died in 1999 at the age of 95.
He was financially secure at the time of his death.

The Moral:
Screw work.
Play golf.
AzPete

PříspěvekZaslal: čt srpen 16, 2007 10:21 pm    Předmět: US ekonomika. Odpovědět s citátem

Nevypada to moc dobre.
Myslim si ze jak U.S. dollar a take U.S.
real estate strati 30-40% behem 2 roku.
Kde je mlynek,kdyz ho potrebujes?AzPete Wink
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: pá srpen 17, 2007 7:14 am    Předmět: Re: US ekonomika. Odpovědět s citátem

AzPete napsal:
Nevypada to moc dobre.
... U.S. real estate strati 30-40% behem 2 roku.
Kde je mlynek,kdyz ho potrebujes?AzPete Wink

No, doufám. Chceme is koupit něco na víkendy přes léto, ale při dnešních cenách je to stracené: to co se mi líbí si nemůžu dovolit, to ce si můžu dovolit se mi nelíbí. Sad Sad

Minulou sobotu když jsme jeli na pláž, tak jeden dům vedle druhého byl naprodej. Ale i tak je všechno ještě moc drahé. Čekám na bankruptcy sales. Smile
Henek

Registrace: 12. 03. 2005

PříspěvekZaslal: pá srpen 17, 2007 2:16 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ceny asi dolu nepujdou tady v mem okoli za posledni 2 roky pribylo asi 400 domu(za $350,000 +) a porad se stavi,tak to zas tak spatne nevidim ,zalezi na lokalite..
czolgos
Moderator

Registrace: 19. 01. 2005

PříspěvekZaslal: so srpen 18, 2007 12:10 am    Předmět: Odpovědět s citátem

To Dana_MI:
hypotéku si z daní odečíst můžeš v Česku. Pokud jde o bezúročnou kreditku na celý rok, tak s tím jsem se nesetkal, ale určitě jsou bezúročné kreditky na 45 dní na platby u obchodníků. Na výběry z ATM to neplatí.
Něco jako credit score už také existuje. Evidují se tvoje půjčky a jak schopně ne/splácíš a pak podle toho posuzují další tvé žádosti.
Pravda je, že banky u nás dřou z lidí peníze hlavně na poplatcích, ale to se snad taky změní až se zlepší konkurence.
Anonymní

PříspěvekZaslal: so srpen 18, 2007 7:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Henek napsal:
ceny asi dolu nepujdou tady v mem okoli za posledni 2 roky pribylo asi 400 domu(za $350,000 +) a porad se stavi,tak to zas tak spatne nevidim ,zalezi na lokalite..

Taky znam lokality kde se stavi, zvlaste na venkove, ale prodava se to? On ten builder na tom muze sedet nejaky cas nez se to proda.
AzPete

PříspěvekZaslal: so srpen 18, 2007 7:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Diky anonyme.Odpovedel si za me. Builders vydelavali velike baliky od 2002 do 2005. To co se dnes stavi bylo naplanovano v te dobe. Builders na tom muzou sedet traba pet roku. To co se dnes dostavuje je porad v jejich budgetu.Pujcky jsou porad levne a ilegalu,aspon tady,take plno.Barak se postavil za 50K a proda za 250K.Skoda ze nejsem mladsi. Confused
Horsi je to z lidma kteri nemuzou prodat sve baraky,protoze si je nemuzou dovolit splacet. Zdravim. AZpete. Wink
Anonymní

PříspěvekZaslal: po srpen 20, 2007 5:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Muze mi nekdo z Vas trosku vysvetlit neco o Bankruptcy???Vim,ze jsou 2 druhy.Co se stane,kdyz ji vyhlasim?Poradi nekdo,prosim?
Henek

Registrace: 12. 03. 2005

PříspěvekZaslal: po srpen 20, 2007 6:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

musis podat zadost k soudu,ze nejsi schopny platit pohledavky.ale ted se ten zakon hodne zmenil nejlip kdyz se kontaktujes s pravnikem ktery to dela.
Anonymní

PříspěvekZaslal: út srpen 21, 2007 12:51 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Henek napsal:
musis podat zadost k soudu,ze nejsi schopny platit pohledavky.ale ted se ten zakon hodne zmenil nejlip kdyz se kontaktujes s pravnikem ktery to dela.

I kdyz jsem tu na cerno???
Anonymní

PříspěvekZaslal: út srpen 21, 2007 2:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
Henek napsal:

Nepochopim, jak muzes mit svuj bisnis, kdyz jses tady na cerno. Platis vubec dane?
Anonymní

PříspěvekZaslal: út srpen 21, 2007 2:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
Anonymous napsal:
Henek napsal:

Nepochopim, jak muzes mit svuj bisnis, kdyz jses tady na cerno. Platis vubec dane?

Na to abys mohl mit vlastni company a legalne nikdo zatim nekontroluje tvuj immigracni status,coz se pravdepodobne v blizke budocnosti muze zmenit. To jesli platis nebo neplatis dane je kazdeho kazdeho vec. I kdyz neplatit zvlaste pokud mas svoji company nemusi byt rozumne rozhodnuti.
Anonymní

PříspěvekZaslal: út srpen 21, 2007 2:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
Henek napsal:

Jak pravnika tak soudce to nezajima, neptaji se na tvuj status. (ZATIM).
Anonymní

PříspěvekZaslal: út srpen 21, 2007 5:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
Anonymous napsal:
Henek napsal:

Platim,uz 9 let... blbe.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> US ekonomika Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 2 z 7

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com