Kontrola kvality v USA

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Kontrola kvality v USA

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Prace - Business v USA

Zajima Vas kvalita vyrobku, ktere kupujete?
Ano
62%
 62%  [ 5 ]
Ne
12%
 12%  [ 1 ]
Jak kdy
25%
 25%  [ 2 ]
Celkem hlasů : 8

Autor Zpráva
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: so leden 06, 2007 1:18 am    Předmět: Kontrola kvality v USA Odpovědět s citátem

Zajima me jedna vec - jak se kontroluje kvalita a nezavadnost ruznych vyrobku na uzemi USA.
V Ceske republice existuje jednak svaz na ochranu spotrebitele (neco jako better business bureau) a jednak ceska obchodni inspekce, ktera pravidelne kontroluje jak kvalitu potravin, tak i zdravotni nezavadnost ostatnich vyrobku - napriklad zda plastove kuchynske nadobi neobsahuje ftalaty a jine zavadle slozky. Testy vyrobku provadi pak i dalsi sdruzeni, ktere ceskou obchodni inspekci informuji o svych zaverech. Tato inspekce pak narizuje pr. stazeni z prodeje, udeluje pokuty a samozrejme informuje spotrebitele a informuje Evropsky svaz spotrebitelu (pokud se jedna o vyrobek prodavany v cele EU).
Jiste, kazdy vyrobek musi mit povoleni k prodeji a atest jakosti, nicmene obcas se stane, ze i presto prekroci nekde nejaky ten limit.

Zajima me, jak je toto osetreno zde v USA; hlavne jak jsou kontrolovany limity skodlivych latek napriklad v detskych plastovych hrackach a tak podobne.
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: so leden 06, 2007 5:41 pm    Předmět: product safety laws Odpovědět s citátem

V USA neexistuje žádný úřad který kontroluje kvalitu a bezpečnost všeho zboží. Existují tucty, a nebo spíš stovky úřadů na federání, státní, a místní úrovni které kontrolují bezpečnost a kvalitu.

(Bokem: použila jsi slovo “kvalita”, ale spíš to zní že se obáváš o bezpečnosti a ochranu spotřebitele. Nechci použít slovo “quality”, protože to má alespoň čtyři definice které jsou úplně rozdílné. Pro většina spotřebitelů kvalita znamená buď (1) spolehivost a nebo (2) luxus, např. můžeme říct že “Honda je kvalitní auto” a tím myslíme že Honda je spolehlivé auto, i když by nikdo nepovažoval Hondu za luxusní auto, ale také můžeme říct že Mercedes nebo Jaguar jsou kvalitní auta, a tím myslíme že jsou to luxusní auta, i když jsou prý docela nespolehlivé auta. Inženýři, vedoucí fabrik používají slovo kvalita když chtějí označit že něco je (3) udělané přesně podle plánu bez vad. To znamená že Total Quality Management, a 6-Sigma, a ostatní programy kvality co vymýšlejí pracovníci v Operations Management, může označit výrobek za kvalitní protože je udělaný přesně podle plánu, i když se třeba brzo spotřebitelovy rozsype. V Marketing a ve Strategic Planning, slovo kvalita znamená (4) výrobek který je přesně co si zákazník přeje. Třeba hamburger Big Mac u McDonalda je tak velice kvalitní výrobek, protože hodně lidí na to chodí protože je to přesně co zákazníci chtějí, i když to třeba není vůbec zdraví.)

Psala jsi o jídle. Restaurace jsou většinou regulované místní vládou, takže to vynechám. Jídlo (“Food”) je regulované Food and Drug Administration. I když se zákony o jídle pořád mění, moderní regulování jídla v USA má kořeny v Food, Drug, and Cosmetics Act of 1938. Dnes FDA kolem jídla reguluje hodně věcí, i (1) čistotu jídla a čistotu kde se vyrábí, (2) bezpečnost věcí z čeho se jídlo vyrábí (např. aby něco nebylo carcinogenický), (3) identitu jídla a jména jídla, (4) co je napsané na obale jídla, např. ohledně váhy, vitamínů, “natural”, “lite”, atd. Ale jídlo je také regulované Department of Agriculture (když např má v sobě maso), a Federal Trade Commission (ohledně reklam), atd.

Bezpečnost ostatních výrobků jsou regulované mnoho úřadami. Většina regulování bezpečnosti obyčejných věcí co najdeš kolem baráku je regulované Consumer Product Safety Commission, které mají jurisdikci podle Consumer Product Safety Act; Federal Hazardous Substances Act; Poison Prevention Packaging Act; Flammable Fabrics Act, Refrigerator Safety Act, apod. Výrobky (víc ohledně “kvality” než bezpečnosti) jsou regulované Federal Trade Commission. Některé věci jsou regulované NHTSA, OSHA, FAA, FDA, EPA, atd.

Ale hodně regulací výrobků je na státní úrovni a né na federální. Jaké to máte v Michiganu vážně nevím.

Jeden veliký rozdíl mezi Evropskými zákony ohledně bezpečnosti výrobků a Americkými, je že v USA výroba podle zákonu nedává výrobci imunitu. To znamená, že jestliže děcko je otráveno phthalátem (a může se to dokázat u soudu) protože cucalo každý den na hračku která měla phthalate, v Evropě by výrobce mohl říct: “podle zákonu hračka nesmí mít víc než 1 % phthalate, a můj výrobek má jen 0,5%. Vyrábím podle zákonu, tak jsem nevinný.” V USA soud řekne: “Sice výrobce vyrábí hračku jen s 0,5%, a zákon nařizuje míň než 1%, ale vědci považují hračky které mají víc než 0,1% za nebezpečné. Výrobce to věděl že víc než 0,1% je nebezpečné, ale ignoroval to, a šlo mu si spíš vydělat než o bezpečnost zákozníků. Je vinnen.” (Nemám tušení jaké jsou hranice phthalátů; tyto čísla jsem si vymyslel, i když jeden čas jako vědec moje prace byla vymýšlet nové recepty na plastické hmoty a phthaláty jsem použival v receptách často.)
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: ne leden 07, 2007 6:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mlynku, MOC a MOC dekuji za Tvoji odpoved; hodne veci se mi tim objasnila. Vedela jsem, ze mezi USA a Evropou jsou rozdily, jen jsem nemela moc predstavu, jak ten system tady funguje.
Mam tedy jen par doplnujicich veci;
Slovo kvalita; promin, myslela jsem to ve smyslu, ktery je nejcasteji v CR pouzivan, tedy ve smyslu jakost. Jakost je v CR definovana nejcasteji jako "Snad asi nejužívanější definice byly a jsou podle norem ISO řady 9000. Podle v současné době platné normy ČSN EN ISO 9000:2000 je jakost, jejímž synonymem v českém jazyce je slovo kvalita, definována jako je stupeň splnění požadavků souborem inherentních znaků. K této definici jsou v uvedené normě i dvě poznámky. První vysvětluje možnost rozvoje tohoto pojmu s přívlastky, jako například špatná, dobrá nebo vynikající, a v druhé poznámce je vysvětleno slovo "inherentní" jako protiklad slova "přiřazený" znamenající existující v něčem, zejména jako trvalý znak." ... viz http://www.ikvalita.cz/tools.php?ID=76, ale pravdou je, ze dana stranka take popisuje body 1-4, jak jsi napsal.
Cili, jestli to spravne chapu, USA ma take sve normy pro jednotliva odvetvi prumyslu, ktere jsou regulovany bud na federalni ci statni urovni. Obsahuji tyto normy tez presne stanovene limity pro urcite typy latek, ktere vyrobce nesmi prekrocit? ... to, ze temito limity neni vyrobce chranen je tez dulezite (je to v kazdem pripade rozdil oproti Evrope), ale spis me zajima, jestli tyhle limity existuji a jestli, pokud mu na jejich prekroceni kontrola prijde, bude za toto pokutovan (z Tve odpovedi to castecne vyplyva, chci se jen ujistit). A jakym zpusobem je verejnost informovana o potencialne nebezpecnych vyrobcich. Proc se ptam - z pohledu spotrebitele je sice hezke, ze muzu zalovat vyrobce, kdyz se moje dite priotravi z detske hracky bez ohledu na to, ze vyrobek splnil vsechny limity, na druhe strane je znamo, ze daleko destruktivnejsi je, kdyz dany vyrobek obsahuje zvyseny obsah neceho (ftalatu, kadmia, ....) a jeho dlouhodobym pouzivanim se zvysuje riziko napriklad rakoviny, neplodnosti a tak dal. Takze ve finale muze byt velice spatne dokazovatelne, kdy a z jakeho vyrobku se dana nemoc vyvinula ... tech vyrobku a i dalsich vlivu muze byt cela rada a po velice dlouhou dobu.
Co me totiz trochu znepokojuje je, ze tady jsem se jeste nesetkala (mozna jen sleduji spatne zdroje) s tim, ze by verejnost byla informovana o tom, ze ten a ten vyrobek je potencialne nebezpecny proto a proto, byl stazen z prodeje a ta a ta komise ho doporucuje nepouzivat a vratit prodejci. Ceska Televize ma napriklad primo porad "Testoviny", ktery se tomuhle venuje http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/10095706689-testoviny.html. V Cechach a potazmo i v cele Evrope byla v nedavne dobe vydana rada varovani, napriklad detska kousatka obsahovala celou radu konzervantu, ktere jsou pro deti zakazane, barviv s potencialne alergizujicimi ucinky a nektere i vykazovaly vysokou cytotoxicitu ... a jeden z nebezpecnych vyrobku byl i z USA (porad ze 6.list.) nebo plastove nadobi na vareni, ktere obsahovalo (a i pri simulaci uvolnovalo) radu karcinogennich primarnich aromatickych aminu, kadmium, olovo, sestimocny chrom a tak dal (a to nebyly vyrobky jen z Cech) http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1097429889-cerne-ovce/22986-nebezpecna-silnice-prukaz-ztp-ii-test-plastove-naberacky-nadobi.html?from=20 od 12. minuty. Tak me jen zajimalo, jak se tyhle veci dozvim tady - protoze, jak jsi spravne odhadl, mi zalezi na tom, co moje rodina ji a pouziva a jak se ji muzu snazit nejlepe chranit podle nejlepsiho vedomi a svedomi.
Tim samozrejme nemam na mysli to, ze bych vsechny vyrobce podezirala z nekalych umyslu, naopak vim, ze vyrobce resp. dovozce zde to ma daleko tezsi, nez v Evrope. Dodnes si pamatuji na modelovy pripad, kdy jsme na vejsce probirali pravo v mezinarodnim obchode a jedna z prednasek se zamerila na tema "pojisteni z odpovednosti za vyrobek". Prednasejici nam tehdy kladl na srdce, ze kdyz nekdy budeme vyvazet neco do USA, abychom si v kazdem pripade sjednali pojisteni z odpovednosti a uvedl klasicke pripady, kdy se tohle pojisteni hodi. Asi do smrti nezapomenu na pripad, kdy pani ziskala na vyrobci mikrovlnek $$$ jen proto, ze v navodu nevaroval, aby se v ni nesusila zvirata (a ona proto sveho pejska po koupani do te trouby zavrela a pes to logicky neprezil) a nebo kdy dalsi pani tez ziskala $$$ protoze na kabatu, ktery na ni doma od varice chytl nebylo uvedeno, ze neni nehorlavy. Trochu nas pak uklidnil dalsi pripad, kdy zakaznik prohral (zavrel se do kufru od auta, protoze chtel zjistit, je-li vodotesny a prilis pozde si uvedomil, ze kufr nema zevnitr kliku) protoze pravni zastupce firmy poukazal na to, ze nikdo normalni se bezne do kufru u auta nezavira Laughing.
Promin, to jen na zpestreni; to vis, mam mysleni spis Evropana a pripady, kdy nekdo napriklad zaluje vyrobce cigaret, ze dostal rakovinu, protoze nebyl dostatecne varovan, me prijdou trochu zvlastni. Nabizi se mi tedy pohled jako "tak jo, ja si klidne muzu denne pit nadmerne mnozstvi alkoholu a pak si zazaluji vyrobce o $$$, protoze ted se u me projevila zavislost na alkoholu, ktera me tezce spolecensky znemoznuje - a on me na tohle riziko nevaroval" (varuje jen pred health problems a ne pred rizikem vyvoje zavislosti) Razz. To si jen, samozrejme, delam legraci, alkoholikem se neminim stat, me staci kocovina po oslave Silvestra Smile.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Prace - Business v USA Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Strana 1 z 1

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com