|
|
| Autor |
Zpráva |
asdf Anonymní
|
Zaslal: čt prosinec 14, 2006 9:32 am Předmět: ... |
|
|
| samozřejmě. zajímá mě francouzská literatura 18. století, ping-pong a chov leguánů. btw: koruna rekordně posiluje k euru, aktuálně 27,67 CZK/EUR. dolar celkem stabilní kolem 21 CZK/USD. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
Registrace: 30. 12. 2006 Příspěvky: 198
|
Zaslal: ne prosinec 31, 2006 6:16 pm Předmět: |
|
|
| miro napsal: | | Myslim ze jestli se ropa zacne v Iranu obchodovat v eurech, tak dollar spadne o 50%. Mozna by se vyplatilo neco vyvazet do CZ ale nemam napad co. |
Uz neni co vyvazet do Cech. Oni uz vyrabeji cokoliv a je to i dobra kvalita.
Minuly mesic nase firma montovala nove cerpaci pumpy pro mistni namorni pristav a ty byli vyrobene v Ceske Republice. Navod byl jak v anglictine, tak v cestine.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
asdf Anonymní
|
Zaslal: út leden 02, 2007 6:33 am Předmět: dolar, má láska |
|
|
| 20,70 CZK/USD |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
Registrace: 19. 01. 2005 Příspěvky: 914 Bydliště: Praha
|
Zaslal: út leden 02, 2007 7:29 am Předmět: Re: dolar, má láska |
|
|
| asdf napsal: | | 20,70 CZK/USD |
Z jakeho zdroje beres kurz? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
Registrace: 30. 12. 2006 Příspěvky: 198
|
Zaslal: út leden 02, 2007 7:45 pm Předmět: Re: dolar, má láska |
|
|
| czolgos napsal: | | asdf napsal: | | 20,70 CZK/USD |
Z jakeho zdroje beres kurz? |
Zrejme z teto web stranky http://www.exchange.cz/ |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
asdf Anonymní
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: út únor 06, 2007 11:53 pm Předmět: Re: dolar, má láska |
|
|
Dnesni kurs minimum 21, 65 Kc za 1 USD  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 426 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: so únor 10, 2007 12:27 pm Předmět: Re: dolar, má láska |
|
|
to je nadhera 1.l benzinu za 10 czk
1 pivo za 5 czk
2 litr cola za 10 czk atd.
kdyz zijes v cesku to nam musis hodne zavidet |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 471 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: so únor 10, 2007 1:22 pm Předmět: Re: dolar, má láska |
|
|
| Henek napsal: | | asdf napsal: | | 20,70 CZK/USD |
to je nadhera 1.l benzinu za 10 czk
1 pivo za 5 czk
2 litr cola za 10 czk atd.
kdyz zijes v cesku to nam musis hodne zavidet |
Pivo za 5Kc a 2l Coly za 10Kc? Kde jsi prisel na tyhle ceny (tady je 6pack 0,3l piva za cca $7 a 2l Coly za cca $1)? Ten benzin tedy odpovida, ale zbytek?
To jsi pocital cenu piva za jeden lok ? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
|
Zaslal: so únor 10, 2007 1:33 pm Předmět: |
|
|
| nevim jak u vas ale tady 12 piv za $6 a 2 litry coca cola za $0.99 a big K 2 litry za $ 0.59 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
|
Zaslal: so únor 10, 2007 1:43 pm Předmět: |
|
|
No vzdyt ano, takze u Vas jedno pivo vyjde, rekneme, na $0,5 a to je cca 11Kc. A 2l Coly - to je stejne - $1, t.j. cca 21Kc.
P.S. ja psala, kolik tady stoji tretinka Plzne (to vis, my Cesi a pivo ... ) - a ta vyjde taky cca na $1 - 1,2, tedy okolo 23Kc. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
|
Zaslal: so únor 10, 2007 2:48 pm Předmět: |
|
|
| kolik to stoji v cesku?? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
|
Zaslal: so únor 10, 2007 3:59 pm Předmět: |
|
|
No, podivala jsem se na stranky jednoho z internetovych obchodu http://www.z-market.cz/z-market/ ... aspon co ja pamatuji, tak tyhle online obchody byvaly o trochu drazsi, nez hypermarkety; ted uz nevim (na strankach Hypernovy nebo Tesca jsem nasla jen akcni letaky, ne vsechny bezne ceny).
Ja uz jsem 2 roky z republiky a tim padem nemam aktualni prehled o cenach, nicmene neco je stejne drahe, neco drazsi v US a neco naopak levnejsi. Treba takova kurata nebo vajicka jsou vesmes levnejsi v US, balena voda, rajcata, cibule, toaletni papir a tak v CR ... Ze zacatku jsem srovnavala docela dost a dala jsem si i praci s prepoctem (problem neni ani tak v kursu jako v nekonsistentnich mernych jednotkach), ted uz to delam jen nekdy.
Musis totiz pouzit jeste dalsi krok, napriklad:
kurecich ctvrtky jsou za 40kc/kg. Takze 40:21,7=1,84. To je cena v USD; tu ovsem jeste prevadis na lb, t.j. 1,84.0,45=0,82 ($/lb) ... ja je bezne kupuju okolo $4 za 10lb. (a nebo tu cenu 1,84 vydelis 2,2; vysledek je stejny).
Obracene je to podobne ... mas treba cibuli $2/3lb; jedna lb Te tedy vyjde na $0,66666 . 2,2 = 1,46 $/kg. Pak krat 21,7 = 31,8 Kc/kg. Kdyz vidim pr. tuhle cenu v korunach, vzdycky zacinam uvazovat, ze okopu svuj backyard a vysazim brambory a cibuli (ta byla okolo 15 Kc/kg). No, v posledni dobe brambory sly v Evrope dost nahoru, tak to uz neplati ... tak asi zustanu jen u cibule a u celeru (celery root se tu snad ani neda sehnat - jen na netu).
... No, ono se ten prepocet da zjednodusit tak, ze pouzijes jenom ten koeficient 2,2; pri prevodu z korun jenom delis - nejdrive cena Kc deleno kurs a pak jeste deleno 2,2; u prevodu z $ zase obracene nasobis cena lb krat 2,2 krat kurs.
Takze napriklad v Hypernove je 4x2l Pepsi za 110Kc, t.j. 27,5 za 2l (tedy trochu drazsi - i kdyz vesmes tady u nas je Cola 4xza $5); v eshopu 2l Coca coly za 29,9Kc ($1,37).
Pivo je ruzne: asi nejlepsi a nejpopularnejsi je Gambrinus 10 (desitka), ktery stoji 9,9Kc, ovsem je to 0,5l (tedy $0,45 za 0,5l). Plzen stoji sice 23,5Kc jako zde v US, ale to je take 0,5l (pod pojmem pivo se v CR automaticky mysli 0,5l sklenice jako standard - 0,3l obvyklejsi v US se v CR oznacuje za 'male pivo'). Kdyz to tedy odmyslim, ze mensi objemy byvaji drazsi uz kvuli cene obalu, tak by ta 0,3l mela v US teoreticky stat $0,65 (14Kc) ... to je ovsem obvyklejsi v hospodach. Na druhou stranu ted koukam, ze tenhle obchod nabizi i "darkove baleni" Plzne (Pisner Urquell) 6x0,3l za 149Kc, coz je $6,8 - a to je skoro stejne jako tady (to darkove baleni je presne to same, co se da sehnat i tady).
Jinak ovsem piva (0,5l) kolisaji od nejakych 7Kc do 10Kc (myslim 10%), 12% jsou drazsi ... pozor, ta procenta nejsou to same, jako tady se mysli 'x% proof'. V tomhle se moc ale nevyznam ... ovsem mam pocit, ze ceska jsou urcite silnejsi pokud jde o alkohol.
P.S. brala jsem ceny za lahve, ne za plechovky - plechovky jsou drazsi (cca jednou tolik) a v CR vetsinou (myslim) nevratne - na rozdil od lahvi, ktere po pouziti putuji zpet do vyroby. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
|
Zaslal: so únor 10, 2007 4:53 pm Předmět: Pivo |
|
|
A jeste me napadla takova mensi glosa: jeste za komancu, kdy ceny byly centralne regulovane, se rikalo, ze kdyz se zdrazi pivo, padne vlada ... a ono to tak opravdu parkrat i bylo .
Do dneska se smeji, kdyz si vzpomenu na projev Milose Jakese (drivejsi vysoky papalas KSC); on prohlasil, ze "pivo je nas chleba" - to bylo v 80. letech a prepis jeho projevu koloval mezi lidmi jako komiks . |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1222 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: so únor 10, 2007 5:16 pm Předmět: Prachy a potraviny |
|
|
No, Dano, Ty jses tedy rozepsala!
Jen dvě poznámky.
(1) Na čem mě záleží je kolik vydělávám a kolik utrácím. Jestliže příjem a útraty jsou ve stejné měně, tak je mi to docela jedno kam Dolar, Koruna, Yen, nebo Euro jde. Má to samozřejmě vliv, protože dovážené zboží je pak v obchodách levnější nebo dražší, ale hlavní je abych žil podle toho co vydělávám.
Když vydělám $20 a utratím $19, tak je to vpořádku.
Když vydělám $20 a utratím $21, tak mám problém.
(2) Ohledně cen: je hodně zboží na kterých se plýtvají peníze nebo se dá ušetřit podle toho jak dobře nakupuješ. Ale potraviny nejsou jedny z nich. Rozdíl mezi levným nákupem potravin a drahým nákupem je dosti malý, když si to porovnáš s ostatními položkamy. Ušetříš nebo plýtváš když si kupuješ auto, dům, televizi, letenky, večeře v restauracích, služby, atd., ale potraviny Tě příjdou skoro na stejno ať děláš co děláš.
Potraviny musíš kupovat ať máš příjem jakýkoliv. Když stratíš práci, tak si můžeš ušetřit že odložíš si koupení auta, nové televize, zájezd do zahraničí, ale jídlo budeš kupovat docela steně. Když Ti dají přidat nebo když dostaneš se k penězům, tak si koupíš lepší auto, novou televizi, a jedeš se podívat na druhou stranu Světa, ale jídlo budeš kupovat docela stejně; nebudeš kupovat dvakrát nebo desetkrát víc potravin, ale je to jednoduché si koupit dvakrát nebo desetkrát dražší auto, zájezd nebo televizi. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|