Hledam Cechy v Upstate NY

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Hledam Cechy v Upstate NY
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Volne tema
Autor Zpráva
XxX

Registrace: 13. 07. 2005

PříspěvekZaslal: pá září 01, 2006 1:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Eva napsal:
Nevim proc, ale me odpovedi jsou jako anynymni a nechci byt jako anynym...jsem prihlasena...

No nic, proste naprosto nesouhlasim s nazorem, ze v US je k nicemu ucit se dalsi jazyk, protoze vsichni umi anglicky... Ja do Cech jezdim casto i do jinych zemi Evropy a sveta, a urcite bych mohla na vsechny ignorantsky mluvit anglicky, ale vsichni nejak zazracne oceni me ostatni jazyky kterymi mluvim. A American a nebo kdokoliv jinej ze sveta, kterej prijede do CR videt tu Prahu a ani se Cesky nenauci Ahoj, nebo dekuju je naprostej ignorant. Musim rict, ze si myslim ze ten nadmlejnek /promin pokud je to spatne/ je celkem vzdelanej clovek, a tak mne dost jeho nazor a postoj sokuje. Eva

Presne Evi!
Nevim proc Podmlynek si mysli ze vsichni jsou ignorantni jako on.
XxX

PříspěvekZaslal: pá září 01, 2006 1:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
Gratuluji k nazorení vaší dcery!

Nemám zájem Ti Tvé sny omezovat, ale uvědom si že to bude dosti těžké z Tvé holčičky udělat Češku která je v Americe jen na návštěvě.

podmlynku ty si nedas pokoj, vid.
Furt musis vsechny shazovat a jen se povysujes.
scout66

Registrace: 14. 02. 2005

PříspěvekZaslal: pá září 01, 2006 1:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Z ciste pragmatickeho hlediska se musim mlynka zastat, protoze ma pravdu. Je neco jineho, kdyz chce rodic, aby jeho dite umelo i jeho rodnou rec, i kdyz ji bude v zivote pouzivat jen velmi sporadicky. Ale pro bezneho Americana je jakykoliv cizi jazyk opravdu nekde v oblasti konicku a vystrednich zalib. Nemyslim, ze by to bylo ignorantstvi, ale z praktickeho hlediska to je opravdu hodne nevyhodne. Zabere to spoustu casu a to vyuziti je opravdu zanedbatelne. Pokud by chtel clovek uz treba cist v originale vetsi literarni dila, musel by studiu venovat opravdu nekolik intenzivnich let. Situace v Evrope je v tomto smeru totalne odlisna a napriklad pro Cechy je pro budouci uplatneni a plnohodnotne prozity zivot v evropskych podminkach znalost minimalne jednoho ciziho jazyka nevyhnutelna.
Ja si z komunistickeho skolstvi prinesl rustinu a po ctyrech letech stravenych v SRN nemcinu, ale musim bohuzel konstatovat, ze v americkem zivote mi oba jazyky rychle vyhasinaji. Jediny jazyk, ktery tak ma v USA smysl se ucit, je pro uplne normalni lidi spanelstina. Jednak se da skvele uzit pri cestovani na jih, ale perfektne se da praktikovat i doma. Oproti "evropskym" jazykum muze clovek prirozene cvicit v kazdodennim osobnim kontaktu s rodilymi mluvcimi Smile nebo poslechem radia, sledovanim televize a cetbou tiskovin. Cvicit se da uz na zadni strane kazdeho zakoupeneho vyrobku Smile)
Samozrejme drzim palce vsem, kdo tady chteji naucit sve deti perfektne cesky, ale je treba se s pokorou pripravit na to, ze vysledek nebude dokonaly a hlavne s pribyvajicim vekem bude u potomku zajem o ceskou rec i kulturu hodne upadat. Hlavne si nechtejte lecit sve stesky po domove tim, ze si za kazdou cenu budete vytvaret ceskou domacnost na ukor vlastnich deti. Vy jste byli ostatne temi, kdo jim urcil, kde budou zit a vyrustat. Ja zastavam nazor, ze se detem ma dat sance na jejich vlastni rozhodovani. Usmernovat to ano, ale nutit nasilim do neceho s oduvodnenim "ja musim nejlip vedet, co je pro tebe nejlepsi" je hodne kratkozrake az hloupe. I predstava, ze se vase ratolesti kazde leto s nadsenim pohrnou na prazdniny k babicce do CR je tak trochu naivni. O tom, ze by hltali ceskou literaturu, hudbu nebo film tak, jako rodice odkojeni Kremilkem a Vochomurkou ani nemluvim. Pokud ano, bude to vicemene vysledek "kulturniho znasilneni" rodici, kteri si nedokazi priznat realitu toho, ze jejich dite bude vyrustat v jine dobe, jine spolecnosti a jine kulture, nez oni.
XxX

PříspěvekZaslal: pá září 01, 2006 3:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

scout66 napsal:
Z ciste pragmatickeho hlediska se musim mlynka zastat, protoze ma pravdu. Je neco jineho, kdyz chce rodic, aby jeho dite umelo i jeho rodnou rec, i kdyz ji bude v zivote pouzivat jen velmi sporadicky. Ale pro bezneho Americana je jakykoliv cizi jazyk opravdu nekde v oblasti konicku a vystrednich zalib. Nemyslim, ze by to bylo ignorantstvi, ale z praktickeho hlediska to je opravdu hodne nevyhodne. Zabere to spoustu casu a to vyuziti je opravdu zanedbatelne. Pokud by chtel clovek uz treba cist v originale vetsi literarni dila, musel by studiu venovat opravdu nekolik intenzivnich let. Situace v Evrope je v tomto smeru totalne odlisna a napriklad pro Cechy je pro budouci uplatneni a plnohodnotne prozity zivot v evropskych podminkach znalost minimalne jednoho ciziho jazyka nevyhnutelna.
Ja si z komunistickeho skolstvi prinesl rustinu a po ctyrech letech stravenych v SRN nemcinu, ale musim bohuzel konstatovat, ze v americkem zivote mi oba jazyky rychle vyhasinaji. Jediny jazyk, ktery tak ma v USA smysl se ucit, je pro uplne normalni lidi spanelstina. Jednak se da skvele uzit pri cestovani na jih, ale perfektne se da praktikovat i doma. Oproti "evropskym" jazykum muze clovek prirozene cvicit v kazdodennim osobnim kontaktu s rodilymi mluvcimi Smile nebo poslechem radia, sledovanim televize a cetbou tiskovin. Cvicit se da uz na zadni strane kazdeho zakoupeneho vyrobku Smile)
Samozrejme drzim palce vsem, kdo tady chteji naucit sve deti perfektne cesky, ale je treba se s pokorou pripravit na to, ze vysledek nebude dokonaly a hlavne s pribyvajicim vekem bude u potomku zajem o ceskou rec i kulturu hodne upadat. Hlavne si nechtejte lecit sve stesky po domove tim, ze si za kazdou cenu budete vytvaret ceskou domacnost na ukor vlastnich deti. Vy jste byli ostatne temi, kdo jim urcil, kde budou zit a vyrustat. Ja zastavam nazor, ze se detem ma dat sance na jejich vlastni rozhodovani. Usmernovat to ano, ale nutit nasilim do neceho s oduvodnenim "ja musim nejlip vedet, co je pro tebe nejlepsi" je hodne kratkozrake az hloupe. I predstava, ze se vase ratolesti kazde leto s nadsenim pohrnou na prazdniny k babicce do CR je tak trochu naivni. O tom, ze by hltali ceskou literaturu, hudbu nebo film tak, jako rodice odkojeni Kremilkem a Vochomurkou ani nemluvim. Pokud ano, bude to vicemene vysledek "kulturniho znasilneni" rodici, kteri si nedokazi priznat realitu toho, ze jejich dite bude vyrustat v jine dobe, jine spolecnosti a jine kulture, nez oni.

zklamu te scoute
mam tady pribuzny
holky mluvej dokonale jak cesky tak anglicky...
Jejich mama je ceska, otec amik. Obe se narodily tady...

Naposledy upravil XxX dne pá září 01, 2006 3:56 pm, celkově upraveno 1 krát
Eva

Registrace: 25. 08. 2006

PříspěvekZaslal: pá září 01, 2006 3:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ja chci svoji holcicku naucit cesky, nechci ji ani kulturne znasilnovat, ani z ni v US vychovavat cesku a tak podobne, jen chci aby umela opravdu perfektne cesky. zmuj manzel je narozen v US a i pres to ho rodice co se narodili v Italii byli schopni naucit perfektne italsky, stejne tak jako jeho sestrenice umi pefrektne italsky a oba dva vyrustaji v US. To, ze ja bych se rada seznamila s lidmi majici ceskou kulturu radi, je to, ze ji mam rada ja /i kdyz jsem tady?!/ a hlavnim duvodem proc jsem uvedla. ze bych se rada seznamila s lidmi majici Ceskou kultutru je to, ze jsem se v minulosti seznamila s Ceskymi lidmi, kteri se tady chteli co nejvice "poamerictet" a bavit se akorat o penezich a kdo co ma... a nebo nema. Mne je jedno kdo co ma a co si kdo koupil a jakym autem jezdi /pokud tedy nepotrebuju typ na dobry auto/. Zajimaji mne novy vtipy a filmy u kterych se zasmeju.
Kremilka a Vochomurku ji samozrejme poustet budu a to i ostatni Ceske filmy a vecernicky a to nejen proto, ze se mi libi a myslim si ze treba Krtecek je jedinecnej stejne jako Vonka a Chocolate factory, ale hlavne proto protoze z ceho si mam tady vybrat?? Elmo je OK stejne tak i Purple dinosaur, ale Spongebob anebo ty ruzny hruzny "jugio" - nejsem si jista jak se to speluje??? Vzdyt to je des a bes.
Ale to, ze druhej jazyk je jaksi ztrata casu, proste nemuzu prijmout.
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: so září 02, 2006 9:17 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Evo, já Tě chápu. Ty jí nejenom můžeš určitit její výchovu, ale Ty i máš povinnost jí to určit. Jseš její rodič, a jedině Ty, a né já, nebo nikoliv jiný Ti do toho nemůžeme kecat. Jestliže chceš aby uměla perfektně Česky, tak Ti přeju ať se Ti to a jí podaří. Vůbec Ti to nechci vymluvit aby jsi to udělala. Vážně chci aby jsi to dokázala. Je to velice dobré si zachovávat kořeny v staré zemi.

Jen co líčím je, že ono to velice, velice těžké. Doufám že se Ti to podaří.
scout66

Registrace: 14. 02. 2005

PříspěvekZaslal: so září 02, 2006 10:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To XxX;

Nerozumim tomu, proc bych mel byt zklamanej. Kazdy zname nejaky lidi. Ja jsem chtel rict jedine. Ja bych svoje deti nenutil.
Snazil bych se je nadchnout, dal bych jim zaklady, uakazal jim Cesko, umoznil jim si ceskou kulturu i rec zamilovat, ale....
V jine zemi, jinych podminkach bych na "perfektni" cestine rozhodne nelpel. Soudny clovek musi pochopit, ze jeho dite ve skolnim veku travi vice casu s kamarady, ve skole, v krouzcich atd. VSECHNY informace z okoli ziskava v jine reci, nez v reci jednoho z rodicu a snazit se v kratke dobe doma o vyrovnavani tohoto rozdilu je temer nemozne. Musel bych nutit svym detem ceske kamarady, vypinat jim americkou televizi, nutit jim knihy v cestine a ne v originale, mit naladene ceske radio a psat s nima neunavne jeden diktat za druhym. A to bych asi nedokazal. Ja bych to proste nelamal pres koleno. Pokud by chteli sami, byl bych nejvetsi opora, ale dokazu pochopit, ze by se detem zalibilo vice treba v latinske americe nebo v Australii, nez v zemi, kde jsem se narodil ja. Ja totiz moc na narodni patriotismus nejsem a spise mi vadi, kdyz Cesi tak trochu nadsazuji svoji vlastni kulturu, aniz by byli schopni a ochotni poznavat vsechny ostatni. Typickym prikladem je mnohem bohatsi, starsi a svetove vyznamejsi kultura naseho nejblizsiho souseda na zapade, o ktere nas narod vi sprominutim h...
Ja svoje deti vedu k tomu, aby se co nejvic zajimali o vsechny jine narody a kultury a nesedeli jen doma a necumeli po 153. na "S tebou me bavi svet" ;)Ja z nich spravny "Cechy" mit nepotrebuju a je mi jedno, ze se jim libi neco jineho nez mne, pokud tam samozrejme vidim kvalitu. Moc nesouhlasim s tim, ze si rodice maji vychovavat deti "k obrazu svemu".
A uz vubec nic mi neni do toho, co si chcete ze svych deti vychovat vy. At u to bude vychova jakakoliv, samozrejme vam preju, aby se vam darila a vy i vase ratolesti byli stastni a spokojeni dobri lide Smile
Aloha
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: ne září 03, 2006 10:24 am    Předmět: Odpovědět s citátem

XxX napsal:

Very Happy Very Happy Very Happy
Ty říkáš o sobě že jsi skoro perfect a já se prý povyšuji? To je s Tebou sranda, XxX !
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: ne září 03, 2006 10:39 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Co se týče zachovávaní jazyku, tak na to potřebuješ nejenom rodinu, ale také ostatní místní společnost. Čím víc lidí děcko vidí každý den mluvit tím jazykem, tím lepší si to zachovává. Děcko musí mít sousedy, učitele, faráře, pošťáky, prodavače, atd., s kým si může popovídat ne-majoritní řečí. Jo, v USA je fůra lidí druhé a třetí generace které si jazyk zachovali; v USA máš čtvtě kde se mluví kantónsky, nebo farsi, nebo portugalsky, nebo hebrejsky, nebo i italsky, atd. Jsou skupiny lidí které nemají čtvtě, ale mají spolu dosti styku aby si zachovali jazyk, jako např. gujarátsky, nebo talogsky.

Ale ono ten jazyk myzí za 3. generací. Jak čínština, tak francouština, tak ruština. Podívej se i na Mexičany. Lidi co jsou v USA po 3. generaci, si jazyk neudržují. I když jsou hrdí na to že jejich předkové jsou z Mexika, a zachovávají si mexickou kultůru, a stýkají se z lidmi co jsou 1. generace, ale i mexická společnost mám problém si zachovat španělštinu.

Jó, jsou vyjímky. Máš osady na midwestu nebo na Jihu kde se už 100 nebo 200 let se mluví řečí stejnou řečí (francouzky, německy, v Nebrazce, Iowě a Texasu najdeš i česky-mluvící vesnice), ale za pár generací se ta místní řeč docela mění. I když si Cajunové v Luisiáně, “Česky”-mluvící lidé z Nebrazky, nebo Rómové v dnešní ČR, jedou navštívit zem svých předků, každý je tam bude brát jako občana zemi kde žijí.

I když menšiny se statečně brání oproti majoránské kultůře, připadá mi to že rozmanité a pestré komunity, ať to jsou české v USA nebo rómské v ČR, pomalu vymírají. Co by jsi doporučovala aby my členové minoritních skupin (ať jsme Češi, nebo Italové v USA nebo Rómové v ČR) udělali aby jsme se ne-poameričtili nebo nepočeštili?
GG girl
Anonymní

PříspěvekZaslal: út září 05, 2006 6:50 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Evo,rada bych ti predala nekolik tipu,jak naucit i
udrzet cestinu pro tvou dceru.Muj syn se narodil v CR
do CA jsme prisli,kdyz mu bylo 7.Cesky umel(1.tridu
absolvoval v CR).Zazila jsem nekolik rodin,jejichz
deti cesky umely dobre a za par let,kdy je obklopila
anglictina vsude v okoli,dokonce i spatna,slysena od
rodicu,tak dnes cesky nekomunikuji ani nechteji.Snaz
se najit ceske zname,at dcera slysi ceskou rec.Detske
knizky postupne,stejne tak rikanky a pisnicky.Nikdy
ji nenut k ceskym filmum a knizkam,mozna je nabidnout
jako "specialni cas s mamou",protoze tvuj muz cesky
asi nemluvi.Dobre jsou i cesty za prarodici do CR,ci
jejich cesty sem.Babicky nejsou dobre jen pro "baby-
sitting",ale jako ucitelky jazyka.Vetsina nasich ro-
dicu anglicky nemluvi,proto je cestina dobra i k
udrzeni rodinnych vazeb.Muj syn jezdil do CR kazdy
rok na cele prazdniny.V Praze i na Morave mel vzdy
program,ktery miloval(sport,rybareni,stare kamarady)
a samozdrejme plnych 10 tydnu jen cestiny.Ted uz
mu bude 21,ale do Cech i na Moravu jezdi stale rad,
kdyz ma prazdniny z univerzity.Navic uvazuje o stu-
dijnim pobytu na Karlove universite a v Budapesti,
ktery jeho skola nabizi.I diky dvema recem,ktere
umel(cj,aj),tak se na high school naucil velice
dobre spanelsky a nyni uvazuje o dalsi reci.Preji
ti,aby se tve dceri cestina zalibila a nenasilnou
formou ji prijala za jazyk sve matky a prarodicu,
i kdyz jeji prvni jazyk bude vzdy anglictina.
Anonymní

PříspěvekZaslal: út září 05, 2006 9:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

GG girl napsal:
Evo,rada bych ti predala nekolik tipu,jak naucit i
udrzet cestinu pro tvou dceru.Muj syn se narodil v CR
do CA jsme prisli,kdyz mu bylo 7.Cesky umel(1.tridu
absolvoval v CR).Zazila jsem nekolik rodin,jejichz
deti cesky umely dobre a za par let,kdy je obklopila
anglictina vsude v okoli,dokonce i spatna,slysena od
rodicu,tak dnes cesky nekomunikuji ani nechteji.Snaz
se najit ceske zname,at dcera slysi ceskou rec.Detske
knizky postupne,stejne tak rikanky a pisnicky.Nikdy
ji nenut k ceskym filmum a knizkam,mozna je nabidnout
jako "specialni cas s mamou",protoze tvuj muz cesky
asi nemluvi.Dobre jsou i cesty za prarodici do CR,ci
jejich cesty sem.Babicky nejsou dobre jen pro "baby-
sitting",ale jako ucitelky jazyka.Vetsina nasich ro-
dicu anglicky nemluvi,proto je cestina dobra i k
udrzeni rodinnych vazeb.Muj syn jezdil do CR kazdy
rok na cele prazdniny.V Praze i na Morave mel vzdy
program,ktery miloval(sport,rybareni,stare kamarady)
a samozdrejme plnych 10 tydnu jen cestiny.Ted uz
mu bude 21,ale do Cech i na Moravu jezdi stale rad,
kdyz ma prazdniny z univerzity.Navic uvazuje o stu-
dijnim pobytu na Karlove universite a v Budapesti,
ktery jeho skola nabizi.I diky dvema recem,ktere
umel(cj,aj),tak se na high school naucil velice
dobre spanelsky a nyni uvazuje o dalsi reci.Preji
ti,aby se tve dceri cestina zalibila a nenasilnou
formou ji prijala za jazyk sve matky a prarodicu,
i kdyz jeji prvni jazyk bude vzdy anglictina.

Eva

PříspěvekZaslal: st září 06, 2006 7:46 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Moc dekuji za tipy, ktere jste mi zaslala. Cesky zpivame a pohadkovych knozek mam taky dost...Obdivuji jak jste to zvladla Vy se svym synem. Zajimalo by mne jak se vyrovnaval jako male dite s dvemi jazyky a jak jste vy cestinu dokazala udelat "popularni". Umi Vas manzel cesky a nebo jste to byla jen vy kdo na syna mluvil cesky?? Jaka univerzita nabizi studium a Karlove U.? Eva
XxX

PříspěvekZaslal: st září 06, 2006 11:52 am    Předmět: Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
XxX napsal:

Very Happy Very Happy Very Happy
Ty říkáš o sobě že jsi skoro perfect a já se prý povyšuji? To je s Tebou sranda, XxX !

no tak Podmlynku, prece nemusis byt porad jedinej kdo se povysuje, ja se chci povysovat s tebou Crying or Very sad

btw, to je pisnicka od clawfingera Cool
Eva

PříspěvekZaslal: pá září 08, 2006 8:58 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Vsem diky za nazor/y. A za gratulace! Laughing Do urcite miry davam vsem za pravdu, podmlynek ma asi pravdu, ze je to narocne a do am. zivotniho stylu dalsi jazyky primo nepotrebujes /a samozrejme kdo se k tomuto nazoru pripojili.../. Ale to by jsme se dostavali k otazce, co clovek opravdu potrebuje, potrebuje v tom opravdovem smyslu slova.
Diky za podporu vsech ostatnich, coz hrozne ocenuju. Kdyby samozrejme nekdo mel zajem popovidat si Cesky atp. budu rada kdyz se ozve. Laughing Very Happy
No a s tou cestinou a nasi Frantiskou - jenom cas nam ukaze jak to teda dopadne. Eva
janzaj04@gmail.com
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá září 08, 2006 9:34 am    Předmět: Re: Hledam Cechy v Upstate NY Odpovědět s citátem

Eva napsal:
Laughing Ahojky, hledam Ceske lidicky kteri bydli v Upstate NY-trochu daleko od Chicaga... Jsem Ceska, ale manzel je American /nenamysleny, ktery ma opravdu rad Cechy a uctu k Cecham.../ Neznam nikoho v US kdo by byl z Cech a hlavne ted, kdyz se nam narodila dcera a pro mne/nas je dulezite aby umela perfektne cesky a milovala Cechy, bych se seznamila s lidmi kteri vyrostli v Cechach a do US prijeli vydelat a tak. Rada bych se seznamila s lidmi kteri chteji byt kamaradi s Ceskym humorem, Ceskym jidlem, vyhledavaji Ceske filmy a maji radi Ceske jidlo... Nevim jestli pres inzerat jde najit kamose, ale doufam, ze jo. Pokud nekdo vite o lepsim zpusobu jak se z Chechackama z Upstate NY spojit, privitam s radosti vsechny rady. Dekuju Eva Razz Embarassed
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Volne tema Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com