|
|
| Autor |
Zpráva |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1390 Bydliště: Philadelphia area
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pit3bull
Registrace: 06. 03. 2008 Příspěvky: 58
|
Zaslal: ne březen 09, 2008 12:47 pm Předmět: |
|
|
ok ok,diky moc hodně jste mi pomohly  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
Registrace: 19. 01. 2005 Příspěvky: 1036 Bydliště: Praha
|
Zaslal: ne březen 09, 2008 2:22 pm Předmět: |
|
|
| pit3bull napsal: | Tak to je mazec diky moc,no ovládám právě jen angličtinu a ne moc dobře češtinu ,no anglicky se právě mluví jen na ty jamajce né? |
Pracoval jsem s pár Jamajčanama v Americe a jejich angličtina nebyla až tak čistá na to že to je jejich úřední jazyk. Bylo tam cítit to jejich nářečí. Ale rozumět se jim dalo. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pit3bull
|
Zaslal: po březen 10, 2008 7:03 am Předmět: |
|
|
| czolgos napsal: | | pit3bull napsal: | Tak to je mazec diky moc,no ovládám právě jen angličtinu a ne moc dobře češtinu ,no anglicky se právě mluví jen na ty jamajce né? |
Pracoval jsem s pár Jamajčanama v Americe a jejich angličtina nebyla až tak čistá na to že to je jejich úřední jazyk. Bylo tam cítit to jejich nářečí. Ale rozumět se jim dalo. |
jj,tam už jse nějak přizpůsobím |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pit3bull
|
Zaslal: út březen 11, 2008 6:56 am Předmět: |
|
|
| 1kč prej je 4JMD(jamajský dolar),takže 50 000kč je 200 000JMD-to mi tam vydrží tak na 2roky bez práce ne? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
|
Zaslal: út březen 11, 2008 10:29 am Předmět: |
|
|
Kurzy exotickych men proti korune najdes treba zde:
http://www.kurzy.cz/kurzy-men/grafy/CZK-JMD/
nebo na strankach ČNB.
Těžko je ale někde v ČR seženeš ve směnárně. Budeš si muset vzít USD a proměnit to na místě. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: út březen 11, 2008 11:16 am Předmět: |
|
|
| czolgos napsal: | | Těžko je ale někde v ČR seženeš ve směnárně. Budeš si muset vzít USD a proměnit to na místě. |
No, já nevím jak by to šlo s 50K CZK, ale když já jezdím do ciziny, tak dávám na kreditní kartu vše co můžu, a místní hotovost si vyberu z bankautomatu stejně jako doma. Měnit bankovky za jiné se mi zdá dosti zbytečné, a drahé. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
|
Zaslal: út březen 11, 2008 12:15 pm Předmět: |
|
|
| Drazsi jsou podle me prevody men pres bankomat nez pres smenarnu. Je pravda, ze karta je bezpecnejsi, ale kdyz jedes do takovehle exotiky, tak je lepsi mit i hotovost rovnou. Se ti muze stat, ze tam z karty nikde nevyberes (malo bankomatu, nebudou akceptovat tvuj typ apod.) a co pak... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pit3bul Anonymní
|
Zaslal: út březen 11, 2008 12:53 pm Předmět: |
|
|
však pravě,no možna by setu někde ve směnárně našla měna jmd ne  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: út březen 11, 2008 2:36 pm Předmět: |
|
|
| czolgos napsal: | | Drazsi jsou podle me prevody men pres bankomat nez pres smenarnu. Je pravda, ze karta je bezpecnejsi, ale kdyz jedes do takovehle exotiky, tak je lepsi mit i hotovost rovnou. Se ti muze stat, ze tam z karty nikde nevyberes (malo bankomatu, nebudou akceptovat tvuj typ apod.) a co pak... |
No, jsou poplatky za použití bankautomatu, a jestli máš účet v nějaké nevhodné bance, tak budou poměrně vysoké. Ale jestli máš konto u nějaký normální větší bance, která je propojena na různé sítě, tak by to neměl být problém i zadarmo.
Jestli to by bylo dražší než u směránry bych se divil. Když si vyměníš u směnárny, tak platíš za tu servis. Dáš jím Koruny. A co oni s tím budou dělat? Musí se o ně postarat, zabalit, poslat do Evropy, a pak teprve z toho dostanou náhradní hotovost a výdělek. Je to daleko jednodušší když se posílají přes Atlantik elektronické záznamy, než balíky bankovek. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: út březen 11, 2008 2:44 pm Předmět: |
|
|
| pit3bul napsal: | však pravě,no možna by setu někde ve směnárně našla měna jmd ne  |
Pitbulle, nevím jak často jezdíš do zahraničí, ale normálně je to jednodušší (a tím pádem levnější) vyměněvat cizí peníze za zdejší, než zdejší peníze za cizí. Takže si vyměň Eura, Dollary nebo Koruny na Jamajské Dollary až na Jamajce.
Ale jak jsem psal zde (a in a jiných webstránkách), ber hotovost jen na nouzi, a spoléhej se na kreditní karty a bankautomaty jako kdyby jsi byl doma. Jamajka exotika není; finanční infrastruktůra tam existuje. A neber si traveler’s checks, což jsou nejhorší finanční instrumenty. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
|
Zaslal: út březen 11, 2008 3:01 pm Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | No, jsou poplatky za použití bankautomatu, a jestli máš účet v nějaké nevhodné bance, tak budou poměrně vysoké. Ale jestli máš konto u nějaký normální větší bance, která je propojena na různé sítě, tak by to neměl být problém i zadarmo.
Jestli to by bylo dražší než u směránry bych se divil. Když si vyměníš u směnárny, tak platíš za tu servis. Dáš jím Koruny. A co oni s tím budou dělat? Musí se o ně postarat, zabalit, poslat do Evropy, a pak teprve z toho dostanou náhradní hotovost a výdělek. Je to daleko jednodušší když se posílají přes Atlantik elektronické záznamy, než balíky bankovek. |
Musi se rozlisovat normalni smenarny bez poplatku a smenarny pro turisty, kde jsou schopni vam prodat dolar za 28, kdyz je normalne za 26 a vykoupi ho za 15 Kč. Situace před cca 3-4 rokama v některých směnárnách v Praze.
Směnárenská činnost není hlavní pro banky, takže si můžou dovolit mít horší kurzy než směnárny. To je aspoň moje zkušenost z ČR. Možná že ve světě to chodí jinak.
Nezapomeň taky, že on bude mít účet v české bance, které si za každou blbost účtují nehorázný poplatky a zvlášť za zahraniční transakce. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 484 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: út březen 11, 2008 3:11 pm Předmět: |
|
|
| na Jamaicu je lepsi si privest dolary muzes snima platit vsude euro si musis vymenit ve smenarne za poplatek |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
|
Zaslal: út březen 11, 2008 3:19 pm Předmět: |
|
|
| pit3bul napsal: | však pravě,no možna by setu někde ve směnárně našla měna jmd ne  |
V Čechách máš problém sehnat i měnu vyspělejších států, než je Jamajka, tak s tím moc nepočítej. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pit3bull
|
Zaslal: st březen 12, 2008 6:41 am Předmět: |
|
|
| ok |
|