|
|
| Autor |
Zpráva |
Albrecht9 Anonymní
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 9:50 am Předmět: Co se zelenou kartou? |
|
|
Zdravim vas tu , jsem Albrecht !
Napisu vam svuj dosavadni pribeh, nekteri me mozna odsoudite, nekteri mozna date nejakou radu ci nadeji.
Od narozeni ziju v Cesku, do sve maturity jsem se naucil docela solidne anglicky a mel jsem moznost stravit pred 3ma roky pulku leta v New York city. Bylo to fajn, chodil jsem do jazykove skoly. Pobyt taky stal spoustu penez ... a byt uprimny ze zacatku jsem NYC nemel rad. Neco mi vadilo. Behem dalsich tydnu se mi ale zacal cim dal tim vic libit. Tesil jsem se domu, ale po navratu jsem zase touzil byt zpatky v new yorku.
Uplynulo zase par let behem kterych jsem v Cesku a chodim na vysokou skolu. Jiz preminuly rok jsem se stacil prihlasit do DV loterie , a vyhral jsem. Kdyz mi mama rekla, ze mi prisel nejakej dopis z Kentucky, neveril jsem tomu a byl jsem moc rad. Dnes je unor 2008 a me za 2 tydny ceka pohovor na ambasade kvuli te karte a tak me ted ve chvilich kdy se nudim napadaji ruzne myslenky ... co vlastne budu delat v nasledujicich par letech?
Je mi 21. Nutno rict, ze moje "city" k zemi za oceanem trochu ochladly. Dolar jde dolu Evropa prosperuje a sjednocuje se. Vlastne mi doma nic nechybi, a proto se ptam sebe, proc vlastne podstupuji tuhle proceduru dobrovolne? V USA nikoho nemam, nikoho neznam. Co tam chci delat?
Vlastne by mi nevadilo vykaslat se na celou GC , ale urcite bych toho nejednou v budoucnosti zalitoval. Byla by to preci nevyuzita moznost.
Na druhou stranu dnes neni duvod emigrovat, v EU dnes muzete vsechno snadno a legalne.
Cili toto je na uvod takovy muj profil, nekamenujte mne prosim za to za dnes takto uvazuji. Byl bych rad kdybych nasel zde na foru nekoho kdo byl ve stejne situaci jako ja a jak se mu/ji zadarilo.
Co se zelenou kartou?
Nebudu se zde rozepisovat o vyhodach, nebot tech jsme si asi vsichni vedomi. Napisu jake vidim zapory vlastnit zelenou kartu a rad bych na ty body slysel vas komentar.
Nedustojny proces a cena
Vyrizeni GC stoji samo o sobe zhruba 20 tisic. Je to dost penez pro studenta jakym jsem ja. Ale zas na druhou stranu si rikam, chci jet na Work&Travel a za ten nedam o mnoho min. Nehlede na to, ze kdybych chtel Work&Travel zopakovat, platim kazdy rok.
Omezeni, ze nesmite byt mimo USA dele nez rok
To je omezeni, na ktere jsem prisel az ve chvili, kdy jsem vyhral. Myslel jsem, ze zelena karta vydrzi veky veku, ze vam zarucuje volny vstup a legalni praci v USA. Ptam se, chci v USA zit?
Registrace do U.S. army?
I o tom jsem cetl, ze mladici do 26ti let jsou povinni se hlasit do Americke armady. Nevim, proc se s tim bere greencard tak vazne. Prece povoleni k pobytu neni obcanstvi! Ja bych to citil jako zradu svoji zemi ... Co se stane, kdyz se nezaregistruji?
Jinak me vlastne nenapadaji zadne dalsi zapory. Greencard znamena zelenou pro zivot v USA. V tom vsak jeste nemam zcela jasno, jestli me to treba zarok nadchne jako tehdy v NYC a budu chtit bydlet v Americe dele. Mozna kdybych GC nevyhral, ze bych si dnes nekladl tyto otazky a ze bych byl stastnym navstenikem Statu i pod turistickymi a studentskymi vizy.
A ja to zkusim:) Co se mi muze stat nejhur? Prinejhorsim se mohu jen vzdat te greencard , nemam pravdu?
Asi si toto leto najdu v USA nejakou brigadku a uvidi se ...
Tesim se na ohlasy a dopredu diky tomu, kdo odpovi.
Tem co docetli az sem vrele dekuji a preji krasny den! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Magor25
Registrace: 11. 12. 2007 Příspěvky: 35
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 10:30 am Předmět: |
|
|
| Stát se mně, to co toběm tak skáču 50 metrů vysoko a jedu hned. Ale každej je jinej. Je fakt, že Evropa se pomalu, ale jistě škrábe někde 500 km za USA a dohání je. Tohle za tebe nikdo nerozhodne. Udělej co si myslíš, že je nejlepší. Ale nezapoeň na budoucnost! A hlavně, když už se rozhodneš, tak toho nelituj. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 10:48 am Předmět: |
|
|
| USA nedela GC loterii aby sem lide legalne prisli vydelali penize a odvezli je do sve rodne zeme. Proto ty omezeni ohledene pobytu mimo US a zavazky vuci US. Ten kdo dostane GC anebo se v US zlegalizuje tak tu asi chce zit a potom te kurz dolaru vuci korune netrapi spis te zajima co si za to cu tu v USA vydelas potom kupis. Do armady se hlasis jenom jako obcan ne s GC. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Albrecht9 Anonymní
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 10:53 am Předmět: |
|
|
To rozhodnuti je zcela zasadni. Mozna by me pomohlo, kdyby tu nekdo napsal, co by udelal na mem miste?
Ja zrovna ctu tento topic http://www.chicago-cz.com/forum/viewtopp-2502-0-asc-0.html
a nechtel bych tak dopadnout
jsem ve svych 20tych letech a nerad bych je promarnil ...
proto delam okolo te vyhry takovy humbuk |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1205 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 11:07 am Předmět: |
|
|
Vítej Albrechte!
Když máš 21 let, tak je to jasné že nevíš jak bude vypadat Tvůj život. Co je Ti teď podstatné za 10 let Ti bude jedno, a opačně.
Podle toho co čtu, tak to vypadá že neuvažuješ si zajet do USA jako na dlouhou návštěvu, aby jsis zlepšil angličtinu nebo aby jsi poznal svět nebo aby jsis vylepšil resume. Je to tak?
Jestliže tedy rozhoduješ jestli to má cenu se do USA přestěhovat, tak by jsis napřed musel rozmyslet jakou kariéru si chceš vybudovat. Nemá cenu zůstat v ČR když by to bylo pro Tebe výhodnější v USA, ale zase nemá to cenu jet do USA když to bude lepší zůstat v Evropě. Co děláš, nebo co chceš dělat? Nedívej se jen na kurs korun vůči dolaru, nebo jen jaká by byla mzda. Kurs se mění pořád, a věci v USA stojí jiné peníze než v ČR. Není to snadné rozhodnutí.
Čím se chceš živit? Co chceš dělat? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Albrecht9 Anonymní
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 11:25 am Předmět: |
|
|
Cim chci bejt, co chci delat, to jsou otazky ktery kladu sam sobe. A taky jeste nevim co v zivote chci delat, co chci dokazat...
Respektive nevim to presne, ale nejakou predstavu bych i mel. Ted jsem ve druhaku v Praze na CVUT, studuju IT. Pristi rok dostanu Bc. (snad)
Vim, ze perfektni sanci na uplatneni mam v Evrope. Co si slibuji od USA neni lepsi prace, zivot, ... ale to, ze se mi tam snad podari ziskat nejake pratele a zkusenosti. Chtel bych zkusit podnikat.
Spis bych natrvalo zit v USA nechtel, ale to si rikam ted, treba se mi zalibi a budu chtit ... God knows ...
Jasne ze karta muze propadnout a taky je problem, ze kdyz ji ted po odeslani vsechno formularu chtit nebudu, tak mi to muze zkomplikovat cesty do USA v budoucnu jako neimigrant.
Tak to ted kratkodobe vidim tak, ze v lete se pojedu podivat kratce do Ameriky. Coz bude stat dost penez, ale treba si utribim v mozku myslenky a hlavne aktivuji permanent resident status. A pristi rok zkusim nastoupim na Master degree na nejakou americkou skolu.
O studiju v USA jeste nemam 100% rozhodnuto. A je jasne , ze pokud na master degree nenastoupim v USA, ale treba zas v Praze, tak karta propadne, protoze nebudu moci do USA odjet:(
Ale treba zas pujde gc ziskat lehce zpet kdybych chtel a budu IT ... cert vi
Co vlastne mohu ztratit, kdyz to zkusim? 20tisic za poplatky?
P.S. - to je filosofie, spousta lidi by me za ni ukamenovala:) tak jsem rad, ze vy to nedelate a ze me berete vazne, dekuji za prijeti pdmlynek |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
Registrace: 19. 01. 2005 Příspěvky: 896 Bydliště: Praha
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 12:06 pm Předmět: Re: Co se zelenou kartou? |
|
|
| Albrecht9 napsal: | Registrace do U.S. army?
I o tom jsem cetl, ze mladici do 26ti let jsou povinni se hlasit do Americke armady. Nevim, proc se s tim bere greencard tak vazne. Prece povoleni k pobytu neni obcanstvi! Ja bych to citil jako zradu svoji zemi ... Co se stane, kdyz se nezaregistruji?
|
A kde jsi to cetl? To je nejaky blabol... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Albrecht9 Anonymní
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 3:02 pm Předmět: |
|
|
| Po me chteli abych se registroval az pri zadosti o obcanstvi a to uz sem mel vic nez 26 a kdyz sem jim volal tak me rekli ze su stary a ze me nechcu, na coz sem jim odpovedel ze ja taky do armady nechcu ale INS to chce pro moji application. Na konec me nenechali zaregistroval na INS se na to nikdo neptal (on ten pozadavek byl v jednom s tech papiru co me poslali) asi je to nezajima a obcanstvi sem dostal. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 3:27 pm Předmět: |
|
|
To Albrecht:
Byt tebou tak si nerozmyslim a jdu do toho. Rikat si, ze ziskat GC znovu jako IT nebo pres loterii pozdeji, je nesmysl. To je jako vyhrat v loterii milion, vzdat se ho s tim, ze za par let vyhrajes dva.
Jedinou nevyhodu na tvem pripadu vidim v tom, ze jeste nemas dodelanyho toho bakalare. Protoze, kdyby jsi si zivot po par letech v USA rozmyslel a chtel jsi se vratit, tak budes muset zacit studovat znovu. Ale to je jen pro pripad, ze by ses vracel.
Navic jsi v idealnim veku zacit nekde novy zivot. A pokud nejsi doma zahackovany (pritelkyne, hypoteka, leasing, nemocni rodice apod.), tak neni co resit.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Albrecht9 Anonymní
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 3:41 pm Předmět: |
|
|
czolgos:
diky za podporu, toto pomaha psychicky:)
ale necetl jsi uplne dukladne co jsem psal
bakalare si rozhodne chci v Praze dodelat. Tzn. ze na toto leto se chci do USA jen podivat. Najdu si nejakou brigadku na mesic nebo nejakej jazykovej kurz, jeste uvidim. Ale rozhodne se vratim a dokoncim bakalare.
A pak uvidime co dalsi rok. Jestli pujdu na magistra do USA nebo zustanu v CR. V pripade ze bych zustal v CR bych mel problem s tim,ze by mi mohla celkem snadno propadnout GC. Ale v pripade ze se dostanu na magistra do USA, tak budu mit vyhodu ze nebudu muset zajistovat dalsi viza a ze budu moc lepe pracovat a treba jeste dostanu nizsi skolne.
Nechci jet do USA primo s tim, ze se tam usadim a ze tam zustanu. Proste si posleze zkusim najit praci a nekde nejaky ten mesic zustat a uvidime jak se mi bude libit. Prinejhorsim se mi libit nebude a gccko zrusim. A nebo se mi libit bude a gc pro me bude velky benefit! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 4:50 pm Předmět: |
|
|
| GC neni vec na mesicni brigadu, a proc ze by ti meli davat nizsi skolne? Je tu hodne skol a ceny ruzne zalezi od skoly. jestli budes chtet v CR studovat bakalara to je 4 roky to na 99% GC stratis, stejne to zni ze nemas zajem. Jenom je skoda zes vyfoukl misto nekomu kdo o to stoji. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Albrecht9 Anonymní
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 6:20 pm Předmět: |
|
|
Asi jsem se spatne vyjadril. Situace je takova, ze studuji bakalare 2hym rokem. Bakalar je v Cesku 3lety a zbyva mi tedy jeden rok. Cili toto neni takovy problem ...
GC jiste neni zalezitost na mesicni brigadu. I kdyz pokud to srovnate s cenou Work&Travel z toho hlediska nevychazi GC o mnoho draz:) Muj problem je, ze ja nevim jestli v USA chci stravit dalsich X let myho zivota. Pokud ano, budu stasnej co jsem udelal a ze mam gc. Pokud ne, tak holt zaplatim par drobnych ...
A co se tyce levnejsiho skolneho, tak na mnoha statnich skolach v USA se, co vim, plati i tzv. in-state tuitions, coz by mozna i mohl bejt muj pripad.
Hlavne se na me nezlobte ze nevim co chci. Myslim ze takovych lidi je vic a koneckoncu proto taky pisu na toto forum, abych si s vami rozumne zadiskutoval a prisel k nejakym hodnotnym informacim. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1205 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: čt únor 21, 2008 7:20 pm Předmět: |
|
|
| Albrecht9 napsal: |
A co se tyce levnejsiho skolneho, tak na mnoha statnich skolach v USA se, co vim, plati i tzv. in-state tuitions, coz by mozna i mohl bejt muj pripad.
|
I když sice státní školy mají in-state tuition, je potřeba si uvědomit že Ty jí nedostaneš. Aby někdo dostal in-state tuition, tak musí být občanem státu (stát = jeden z 50 států z kterých se USA skládá). Poplatníci zaplatí daně na částečné náklady škol kam chodí studenti tohoto státu, ale moc se jim nechce platit za školní náklady lidí co přijdou z jiného státu.
Aby si dostal in-state tuition, tak nesmíš přijít do státu aby jsi šel na školu, jinak by to dělal každý. Tak blbí školy zase nejsou. Musíš se v tom státu usadit, a žít alespoň nějaký čas než se přihlásíš na školu (asi 6 nebo 9, nebo 12 měsíců; každý stát to má jinak), a teprve potom se hlásit na školu jako občan státu. Jo, a jestliže začneš chodit do školy na out-of-state tuition, tak do té doby než školu dokončíš tak jsi pořád považovaný jako out-of-state student. Když jsem šel z Kalifornie studovat do Wisconsinu, tak i přesto že jsem se tam zabydlel (auto, řidičák, byt, povolání, volební lístek, svatba, žádný zájem se vrátit do Kalifornie, fandil Packers, atd.) a i přesto že každý normální člověk by mě považoval za občana Wisconsinu, tak i po 8 letech mě škola pořád považovala za out-of-state studenta.
A jestliže máš problém si zaplatit 1000 USD za GC, jak si chceš zaplatit 30.000 USD/rok out-of-state tuition nebo 10.000 USD/rok in-state tuition? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
|
Zaslal: pá únor 22, 2008 3:30 am Předmět: |
|
|
Mlynku, asi jsi malo fandil Packers  |
|