Ukazkovy pripad!

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Ukazkovy pripad!
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Volne tema
Autor Zpráva
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: ne květen 20, 2007 2:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Vazeni, komunismus ci jak se to da nazvat byl naprosto zrudny rezim, ktery znicil bezpocet lidi; me osobne nikdo nepresvedci o tom, ze hlavni vinu na prichodu komunismu do Cech nemaji Nemci (2. Svetova) a pak Churchill (ktery nas prodal Rusum v Jalte - bez ohledu na to, ze moc na vyber nemel). Nebyt techto dvou faktu, dejiny by se pro nas ubiraly uplne jinym smerem.

Me take komancove jistym zpusobem ublizili - nebo me rodine; 2 z mych strycu zemreli na nasledky nucenych praci v uranovych dolech a tak dal - tohle nema cenu rozebirat. Dulezite jsou ted ta fakta: v Cechach (sorry, na nazev Cesko si do smrti nezvyknu) porad podle me jeste vetsinou preziva ten "komunisticky styl" - hodne lidi se, bohuzel, nucene odnaucilo samostatne a svobodne myslet. Tohle je podle me ta nejvetsi zrudnost tohohle rezimu. Lidi si odvykli svobode - protoze svoboda s sebou prinasi nejen moznosti, ale i povinnosti. A oni by radi ty moznosti, ale ty povinnosti aby za ne vykonal radeji nekdo jiny. Oni za to ale nemuzou; v tomhle vyrostli; bohuzel.

Me osobne zvyknout si na svobodu take dalo trochu prace; ovsem, dikybohu, v dobe padu komunismu, mi bylo 18, takze jsem jeste mela sanci (u me v tom hraly jeste i jine faktory). Starsi generace na tom byly hure.

A s tim ruku v ruce prichazi i ta ceska zavist, kritika atd. Jak to, ze on dokaze to ci ono? Zavist, skarohlidstvi, pomlouvacstvi a jine podobne vlastnosti jsou me osobne cizi, ale snazim se "get into their shoes" - lidi, kteri jsou schopni neco podobneho napsat, jsou podle me jeste porad svym zpusobem "zdeformovani komunismem". Jak jsem rekla, vidi pouze ty moznosti, ale nevidi ta uskali a povinnosti za tim. Nedokazi si predstavit to nezmerne usili Bema ci kohokoliv jineho, ktere muselo byt vynalozeno pro zdolani jisteho cile. Ja bych to ve skrytu duse take strasne rad dokazal, jen nevim, jak na to, nikdo mi nedal na tohle navod (a to by prece mel, ne? = klasicky pripad komunisticke vychovy; nikdo mi to nenaplanoval, nedal mi to za ukol).

Muj osobni nazor je ten, ze nema absolutne cenu se pozastavovat, rozcilovat se ci tak podobne nad takovymi prispevky v nejakem komentari k nejakemu (byt i vyznamnemu) clanku. Myslim si, ze by nam melo byt tehle lidi spis lito - predevevsim lito (spis, nez cokoliv jineho). A prat jim, aby se brzy dostali do stavu, kdy budou uspech tomu ci onomu prat (a ne zavidet) ... jiste, netvrdim, ze to delaji vsichni Cesi. Jsem asi veliky snilek, ale prala bych si, aby se ten cesky negativismus nejak vymizel ...

P.S. Mlynku, pokud jde o zodpovednost za vyrobek: v tomhle vidim diametralni rozdil mezi USA a CR. USA je jeden extrem a v CR druhy; oba jsou na opacnem konci. V USA muzes zalovat vyrobce, pokud "ususis" psa v mikrovlnce (ktery to samozrejme neprezije) a jedinou chybou vyrobce bude to, ze v navodu neuvedl, ze se v te mikrovlnce nemaji susit zvirata. CR je naprosty opak - i v pripadech naprosteho selhani dodavatele, vyrobce atd. ma spotrebitel smulu. Existuje rada pripadu, kdy spotrebitel vyrobek reklamoval pro velice zavaznou vadu a mel smulu; i kdyz vyhral soud (neobycejne zdlouhave reseni) tak mel v ruce pouze rozsudek a nic se nestalo - firma zmenila nazev a zakaznik mel smulu ... a tak dal. Takze i kdyz si nekdo zlomi zub na parku, ceka ho nekolikalety soudni proces a i v pripade vyhry na 99% se nic nedostane - protoze dana firma uz davno neexistuje. Urcite zakony - "neco je shnileho ve state danskem". Firma proste zmeni nazev a veskere predchozi prusvihy se ji uz netykaji - a to je dalsi zrudnost.

Takze ve vysledku - proc vubec odsuzovat "klasickeho ceskeho clovicka"? Jiste, jeste se asi moc svobode nenaucil, ale co mu tohle usnadnuje? Urady se i na jednoduchy dotaz tvari, ze je obcan "obtezuje", v materske skolce Te servou, pokud Ti ujede autobus (ktery jel o 5 minut driv oproti jizdnimu radu) a tim padem prijdes 2 minuty po zaviraci dobe a kdyz si konecne po letech setreni koupis vysnenou televizi, ktera funguje 2 dny a prodejce Te s reklamaci vyhodi ... muzeme se pak divit? Proces rekonvalescence a navrat ceske spolecnosti k nejakemu normalu holt chvili potrva ...

Moji zlati kolegove v USA: my uz holt zijeme v "relativne normalnim svete" a problemy v Cechach chapame uz z jineho pohledu - to je jen muj nazor k zamysleni Wink. My uz neresime kazdodenni nesmyslna martiria, ktera zaziva klasicky Cech; v USA nas pr. ucitelka nebude buzerovat, ze nas syn/dcera nemela domaci ukol, mame-li zaplatit dane, daji nam spravnou informaci (a ne jak v CR, kdy nam reknou pulku a pak po nas chteji jeste penale za neco, co nam financak nesdelil), nejaky nefunkci pristroj muzeme vratit do 90 dnu a nikdo ho neposila na odborny posudek (ktery v Cechach v 99% pripadu stejne dopadne v nas neprospech, takze je nam reklamace v zarucni lhute jednak zamitnuta a jednak musime i k tomu zaplatit i ten odborny posudek, i kdyz za nic nemuzeme) ... mam pokracovat? Ja jen ze ten sarkasmus, horkost atd. od nasich krajanu ve vlasti muze obcas mit i racionalni duvody ...

Naposledy upravil Dana_MI dne ne květen 20, 2007 3:30 am, celkově upraveno 1 krát
jakudo

Registrace: 28. 01. 2006

PříspěvekZaslal: ne květen 20, 2007 3:29 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jak píšeš, že se nemá cenu nad těmi komentáři pod článkem o Evcerestu rozčilovat je asi pravda, ale zase asi Scout, který tuto diskusi začal se asi ani nechtěl rozčilovat, ale spíš jen udivit nad těmi komentáři (Scoute nevím, jestli jsi to tak myslel nebo ne, ale asi mi to tak přijde), to že se tady pak roztrhla debata je jen důkazem toho, že asi nikomu není lhostejné, jak se takoví češi chovají.
Jak píšeš o tom, že češi nejsou zvyklí na svobodu, docela s tím souhlasím. Mám dost kamarádů, kteří vůbec nechápou proč mě láká cestování. Oni by si nikdy netroufli někam odjet. A přesně jak říkáš, pokud jim to někdo nenaplánuje (třeba cestovka dovolenou), tak nikam nepojedou. Ale zase na druhou stranu je i dost lidí, kteří vědí o tom, že ta možnost tu už teď je a snaží se jakýmkoliv spůsobem si ji užítWink Viz třeba to, že jedou do Chorvatska jen tak bez jakéhokoliv zařizování u cestovky. Prostě sednou do auta a jedou... Postupně docházíme (hlavně naše mladší generace) k tomu, že žijeme ve svobodné zemi a že ty možnosti už tady máme. A ta závist si myslím vzniká jen kvůli tomu, že Těm co závidí je líto toho, že nemají sílu na to udělat to co ostatní. A přitom si myslím, že na to má každý. Každý tady má stejné možnosti jak uspět.
A jak píšeš o problémech na úřadech, školkách atd. Já nikdy žádné problémy neměl. A i když jsem narazil na nějakého toho "blba" (kteří jsou dle mého názoru všude na světě), tak i s tím jsem dokázal komunikovat a nebyl problém. Není to jen o tom, kdo je blb, ale také o tom, jak s tím blbem umíš jednat Ty. Důležitý je nenechat se hned vytočit;)
Rumburak

Registrace: 24. 12. 2006

PříspěvekZaslal: ne květen 20, 2007 12:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jakudo napsal:
Důležitý je nenechat se hned vytočit;)

Jo Jakudo, do se lehce rekne.
Wink
Dneska jsem na forum pridal jednu zajimavou stranku.
Z ni jsem vybral prispevek, ktery se hodi pro toto tema. Muzete si ho take precist.
Je to tam recene "po lopate", tak by to mel pochopit kazdy.
http://vrbanet.blogharbor.com/blog/_archives/2007/5/20/2963006.html
jakudo

Registrace: 28. 01. 2006

PříspěvekZaslal: ne květen 20, 2007 1:10 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

já vím, lehce se to řekne. Ale dá se to zvládnout;) Mě se to povedlo (mám ale docela dobrou průpravu z divadla a z debatní ligy...)

a ten článek - fakt dobrý Smile
AzPete

Registrace: 06. 01. 2007

PříspěvekZaslal: ne květen 20, 2007 7:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jakudo napsal:
Jak píšeš, že se nemá cenu nad těmi komentáři pod článkem o Evcerestu rozčilovat je asi pravda, ale zase asi Scout, který tuto diskusi začal se asi ani nechtěl rozčilovat, ale spíš jen udivit nad těmi komentáři (Scoute nevím, jestli jsi to tak myslel nebo ne, ale asi mi to tak přijde), to že se tady pak roztrhla debata je jen důkazem toho, že asi nikomu není lhostejné, jak se takoví češi chovají.
Jak píšeš o tom, že češi nejsou zvyklí na svobodu, docela s tím souhlasím. Mám dost kamarádů, kteří vůbec nechápou proč mě láká cestování. Oni by si nikdy netroufli někam odjet. A přesně jak říkáš, pokud jim to někdo nenaplánuje (třeba cestovka dovolenou), tak nikam nepojedou. Ale zase na druhou stranu je i dost lidí, kteří vědí o tom, že ta možnost tu už teď je a snaží se jakýmkoliv spůsobem si ji užítWink Viz třeba to, že jedou do Chorvatska jen tak bez jakéhokoliv zařizování u cestovky. Prostě sednou do auta a jedou... Postupně docházíme (hlavně naše mladší generace) k tomu, že žijeme ve svobodné zemi a že ty možnosti už tady máme. A ta závist si myslím vzniká jen kvůli tomu, že Těm co závidí je líto toho, že nemají sílu na to udělat to co ostatní. A přitom si myslím, že na to má každý. Každý tady má stejné možnosti jak uspět.
A jak píšeš o problémech na úřadech, školkách atd. Já nikdy žádné problémy neměl. A i když jsem narazil na nějakého toho "blba" (kteří jsou dle mého názoru všude na světě), tak i s tím jsem dokázal komunikovat a nebyl problém. Není to jen o tom, kdo je blb, ale také o tom, jak s tím blbem umíš jednat Ty. Důležitý je nenechat se hned vytočit;)

Co se tyce toho cestovani tak si myslim ze to zalezi na povaze a ne na mladsi generaci. Ma tri tydenni dovolena v Chorvatsku se protahla na tricet roku a jeste porad pocitam.
Takze jestli chces cestovat tak cestovat budes a nikdo te nezazstavi.
A co se tyce souzeni v Cechach tak je to komplikovane stejne jako v U.S.A. Turisti proto musi mit aspon to zakladni pojisteni a nejake dukazy v pripade nehody.Proto rikam ze policajti v Praze meli nezajem nejak pomoct anebo neco sepsat.Asi jiz vedeli ze se Bem chysta na delsi dovolenou. Razz
Co se tyce garanci na spotrebni veci tak to je v U.S. porad jeste jednoduche defektivni vyrobek vratit i kdyz zalezi na jednotlivych firmach. Rozhodne servis za poslednich deset roku sel take znacne dolu...a full-service gas stations se uvidi dnes jen tak ve filmu.
Az Pete. Smile
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: ne květen 20, 2007 8:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:

P.S. Mlynku, pokud jde o zodpovednost za vyrobek: v tomhle vidim diametralni rozdil mezi USA a CR. USA je jeden extrem a v CR druhy; oba jsou na opacnem konci. V USA muzes zalovat vyrobce, pokud "ususis" psa v mikrovlnce (ktery to samozrejme neprezije) a jedinou chybou vyrobce bude to, ze v navodu neuvedl, ze se v te mikrovlnce nemaji susit zvirata. CR je naprosty opak - ...

Ale neboj, Danuš. V USA soudní rozhodnutí ohledně product liability není tak hrozné jak čteš v novinách. Vážně. To co čteš v novinách ohledně tohoto je vždycky zkreslené.

Zaprvé novináři dělají veliké chyby a píší docela nepřesně. Jen si vspomeň když jsi naposledy četla v novinách něco o čem Ty velice dobře víš nebo v čem Ty jsi expert a jak jses divila jaké veliké chyby udělali. Né že by byli neschopní nebo zlomyslní, ale je to velice těžké napsat velice složitou věc velice rychle na úrovni průměrného čtenéře.

Zadruhé, problém je taky v tom že nepíšou o obyčejných věcích, ale o významných. Kolikrát se dočteš v novinách když přistane bezpečně letadlo? Nikdy. Ale kolikrát se dočteš že havarovalo letadlo? Po každé havárce. Kdyby jsi nikdy letadlo nevyděla a neměla jsi o letétání osobní zážitky, a letadlech by jsi věděla jen z novin, tak co by jses o letadlech myslela? Že jenom havarují! Proto jen čteš o soudních rozhodnutí které se zdají nesmyslné. Za každý nesmyslný rohodnutí jsou stovky velice obyčených které se do novin nedostanou. Né že novináři byli zlomyslní, ale musí psát tak aby lidi to četli; každý si přečte článek o nesmyslným rozhodnutím, ale nikoho nebude zajímat běžné rozhodnutí.

Zatřetí, uvědom kde novináři čerpají informace. Od právníků. Ten starý vtip o pravdě a právníkách (Q: Jak poznáš jestli právník lže? A: Podívej se mu na ústa; jestliže se mu hýbají rty když mluví, tak lže.) není nepřesný. Právník musí podle pravidel se zastát svého klienta. Když novinář mluví s právníkem obžalovaného, tak to zní jako že žaloba je nesmyslná, že problém je žalobce je idiot nebo zlomyslný člověk, že taková triviální žaloba je jen důkaz co je špatné s dnešním světem. Když novinář se spoléhá na to co mu řekne právník žalobce, tak to bude znět že obyčejnému milému člověku ublížil šmejd vyrobenou zlou a bezohlednou firmou které jen myslí na prachy a né o své zákazníky, a že a tato bezohlednost je jen důkaz co je špatné s dnešním světem.

A o psovi ve mikrovlnce? Čti zde: http://www.snopes.com/horrors/techno/microwavedpet.asp
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: ne květen 20, 2007 8:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

AzPete napsal:

...a full-service gas stations se uvidi dnes jen tak ve filmu.

A nebo v New Jersey! Very Happy
AzPete

Registrace: 06. 01. 2007

PříspěvekZaslal: ne květen 20, 2007 9:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
AzPete napsal:

...a full-service gas stations se uvidi dnes jen tak ve filmu.

A nebo v New Jersey! Very Happy

Tak to se radsi podivam na film...AzPete Very Happy
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: po květen 21, 2007 1:19 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Mlynku, ja vim, ze to neni v USA az tak "prehnane" - ale pravdepodobnost, ze se nejaka ta "product liability case" stane je podle me urcite daleko pravdepodobnejsi v USA.

Ale uvedu priklad z trochu jineho smeru: moje sestra si na dovolene na Floride koupila videokameru a druhy den ji sla vratit. Neznam presne podrobnosti, ale obchodnik ji odmitl vzit zpet - tak na radu pruvodce sli pred soudce a verdikt byl na svete velice brzy (fakt, nevim jak dlouho to trvalo, ale asi moc ne, protoze ona tam byla na dovolene jen 3 tydny). Obchodnik si tu kameru vzit zpet musel, vratil ji penize a jeste (myslim) zaplatil nejakou pokutu si co. Neco takoveho v CR proste neexistuje. Sice mas jakous takous moznost zbozi vratit (mas na to jen par dnu), ale zbozi musi byt originalne zabalene a jeste ke vsemu to v podstate zalezi na obchodnikovi, jestli Ti vyhovi. Protoze kdyz Te posle do haje, tak vlastne nemas moc sanci se branit ... stezovat si na Ceske obchodni inspekci? No, to obcas pomuze, ale jen obcas. Dat to k soudu? To je naprosta zbytecnost - mozna na Tebe prijde rada po 5 letech pricemz poplatky zaplatis hned na zacatku; a po tech 5 letech uz ta firma davno nemusi existovat. A i kdyz mas rozsudek v ruce, tak to jeste neznamena, ze se svych prav domuzes. Snad jedine, co vetsinou zabira, je to dat do televize, ale to muze vyjit jen malemu procentu dotcenych spotrebitelu. Timhle myslim nejen vraceni zbozi, ale i reklamace.

Me se takovych pripadu v Cechach stalo opravdu hodne. Absolutni extrem byl, kdyz jsem odnesla mobil na reklamaci (po 7 dnech pouzivani), protoze jsem skoro nic neslysela. Po 3 tydnech, kdy jsem porad platila pausal a byla bez mobilu, mi na prodejne sdelili, ze podle jejich expertizy mi musel zmoknout (protoze je tam pry koroze), takze na reklamaci nemam narok. To byl ale holy nesmysl (tehdy jsem pracovala vyhradne doma a na ten telefon jsem byla mimoradne opatrna, protoze byl novy). A jeste jsem musela zaplatit 584Kc (asi $28 ) za ten odborny posudek a rekli mi, ze oprava bude stat cca 5000Kc, tedy skoro tolik, jako novy mobil (nakonec mi ho spravil znamy za 200Kc, ale pristup firmy k te reklamaci me dost odrovnal). A to byl jeden z tech 3 velkych operatoru v CR Crying or Very sad

Jinak, Jakudo, mas urcite pravdu, ze je treba jednat asertivne, ale - a to Ti nechci kazit iluze - ja do svych cca 24 let take problemy s nikym a nicim nemela a vsechno jsem brala s rezervou. Hlavne tedy dokud jsem studovala. Po nastupu do pracovniho pomeru, s prichodem rodiny a pote, co se na me navalilo tisice dalsich povinnosti (a prisla o rodice) jsem najednou zacala zjistovat, ze vsechno neni tak jednoduche, jak se driv zdalo. Urcite, pokud se snazis, naucis se v tom chodit a zvladat to. Ovsem pokud jsi sam, tak ten stres zvladas daleko snadneji nez kdyz vis, ze kdyz neprineses domu vyplatu, tak Tvoje deti nebudou mit co jist (ted trochu prehanim, ale - chapes, co tim myslim?). A musis udelat to a to a to ... ale den nema 48 hodin. A vsichni se ti to snazi jen "ulehcit". Sice netvrdim, ze je USA idealni, ale aspon se mi jeste nestalo, ze by na me nekdo bezduvodne jecel. Abych to upresnila: pokud prijdu pozde do skolky pro dite, je mi daleko milejsi zaplatit te holce (ktera je tam tim padem pres cas) par penez, nez aby na me druhy den reditelka kricela jak na malou holku, ze jsem prisla o 5 minut pozde (to, ze autobus jen o 10 minut driv, nez mel, a ze jsem za to vubec nemohla nebylo relevantni). A nebo si daleko radeji zaplatim navstevu u doktora, jako tady - ale vim, ze mam termin, a ze u toho doktora stravim cca hodinu (a ne 6-8, jak to bylo zvykem u hodne obvodaku v CR). A o celodennich frontach na ruznych uradech (dopravni inspektorat a tak podobne) uz vubec nemluvim. A o "razitkovem moru", ktery je v CR tak popularni, uz taky ne. Na vsechno musis mit tisic potvrzeni, tisice razitek, tisice overenych podpisu. V Cechach, napriklad, byl vodomer u nas v dome (a par dalsich veci) napsan na meho tatinka - a kdyz zemrel,tak jsem musela mit v ruce rozhodnuti o dedictvi, aby se se mnou vodarny vubec bavily a prepsaly vodomer na me. Tady v US? Proste jim zavolas a behem 5 minut je hotovo. Nevim, jeste tu nejsem az tak dlouho, ale vrchol byrokracie tu pro me zatim bylo to, ze jsme museli bance (ktera nam spravuje hypoteku) nafaxovat manzeluv souhlas s tim, ze o nasi loan muzu jednat i ja (protoze je jen na jeho jmeno). Jinak jsem treba minuly tyden prevadela telefon k jinemu operatorovi a nova smlouva byla na moje jmeno (a zaroven jsem i prevadela cislo - pricemz stara smlouva byla na manzela) protoze ja mam daleko lepsi credit a tim padem u me nebyla nutna zaloha. Nedelala jsem to online, protoze jedna pobocka mela dobrou akci a jedine, co jsem potrebovala, byla posledni faktura, ktera byla na manzela a svuj ridicak (pozor, v US DL nemas zapsaneho manzela, jako v ceske obcance). Ale stacilo mi rict, ze jsem jeho zena a ze to chci prevest na sebe. To stacilo - v CR naprosto nemyslitelne (pokud si dobre pamatuji, tak tam musis mit overenou plnou moc).

Ale dost slohu, je pozde. Jenom drobna poznamka pro AzPete: ano, pokud jde o nejake to "samostatne mysleni", tak hodne zalezi na lidech. Ovsem Cesi meli tu smulu, ze meli az moc dlouho "nalinkovany a naplanovany" zivot - pocinaje umistenkami do zamestnani, pres 5 lete plany, "nepovinne" schuze atd. A clovek, i kdyz repta a nadava, tak se casem prizpusobi a zvykne si a po case mu to prijde normalni, bohuzel. Uz jsem tady na foru uvedla hodne svych osobnich zkusenosti, tak jeste jedna: ja treba osobne nemam zadny problem se v pondeli rozhodnout a v patek odjet autem do Chorvatska na blint a nebo se v utery rozhodnout, zvednout telefon, objednat si letenku a ve ctvrtek byt v Detroitu (to uz mam za sebou); ale znam hodne lidi okolo sebe (vetsinou starsich), kteri se nikdy nedokazali uvolnit a pri jakekoli akci se porad obraceli na toho, kdo ji organizoval. Treba moje sestra (je o dost starsi) na tatinkove pohrbu me naprosto vytocila stanoviskem, ze "nevi, jak to bude probihat" - jako by cekala nejaky plan akce (a nebyla to jen ona a nesetkala jsem se s timhle jen pri tehle prilezitosti). Jiste, mladsi generace uz tohle nezna - a to je jen dobre. A take to neznaji lidi, jako treba Mlynek, Mob, AzPete, Ocen, Scout a tak dal - protoze tihle lide se nikdy nenechali pohltit komunistickym systemem a dokazali se od neho osvobodit. Pro ne jen dobre - je ovsem treba si uvedomit, ze ne kazdy ma tuhle odvahu Wink a nebo ze ne kazdy mohl odejit (z jakychkoliv duvodu).
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Volne tema Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com