|
|
| Autor |
Zpráva |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1398 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: so únor 10, 2007 5:27 pm Předmět: |
|
|
| Dana_MI napsal: |
Jinak ovsem piva (0,5l) kolisaji od nejakych 7Kc do 10Kc (myslim 10%), 12% jsou drazsi ... pozor, ta procenta nejsou to same, jako tady se mysli 'x% proof'. V tomhle se moc ale nevyznam ... ovsem mam pocit, ze ceska jsou urcite silnejsi pokud jde o alkohol.
. |
Dano, ty desítky a dvanáctky jsou “stupně” a né procenta.
V USA se alkohol měří v proof. Je to velice jednoduché: proof je 2 krát tolik jako procento. Když máš 40-proof rum, tak je to 20% alkoholu. 80-proof gin je 40% alkoholu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 556 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: so únor 10, 2007 5:30 pm Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Dana_MI napsal: |
Jinak ovsem piva (0,5l) kolisaji od nejakych 7Kc do 10Kc (myslim 10%), 12% jsou drazsi ... pozor, ta procenta nejsou to same, jako tady se mysli 'x% proof'. V tomhle se moc ale nevyznam ... ovsem mam pocit, ze ceska jsou urcite silnejsi pokud jde o alkohol.
. |
Dano, ty desítky a dvanáctky jsou “stupně” a né procenta.
V USA se alkohol měří v proof. Je to velice jednoduché: proof je 2 krát tolik jako procento. Když máš 40-proof rum, tak je to 20% alkoholu. 80-proof gin je 40% alkoholu. |
Diky Mlynku - tohle neni moje silna stranka  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 486 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: so únor 10, 2007 6:52 pm Předmět: |
|
|
| to DANA-MI celer rut se tady prodava ale ma to jiny nazev zrovna si *S*P*A*M* jak. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: so únor 10, 2007 7:13 pm Předmět: Re: Pivo |
|
|
| Dana_MI napsal: | A jeste me napadla takova mensi glosa: jeste za komancu, kdy ceny byly centralne regulovane, se rikalo, ze kdyz se zdrazi pivo, padne vlada ... a ono to tak opravdu parkrat i bylo .
Do dneska se smeji, kdyz si vzpomenu na projev Milose Jakese (drivejsi vysoky papalas KSC); on prohlasil, ze "pivo je nas chleba" - to bylo v 80. letech a prepis jeho projevu koloval mezi lidmi jako komiks . |
Proto se pivu rikalo "tekuty chleba"  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
Registrace: 30. 12. 2006 Příspěvky: 198
|
Zaslal: so únor 10, 2007 7:39 pm Předmět: |
|
|
| Henek napsal: | | nevim jak u vas ale tady 12 piv za $6 a 2 litry coca cola za $0.99 a big K 2 litry za $ 0.59 |
To mate levny pivo. Tady u nas stoji 6 piv v plechovce okolo 9 dollaru a 6 piv v lahvych okolo 11 dollaru. Podotykam, tady kde ziju, jsou ceny zrejme podobne cenam v Californii. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
Registrace: 30. 12. 2006 Příspěvky: 198
|
Zaslal: so únor 10, 2007 7:43 pm Předmět: Re: Prachy a potraviny |
|
|
| pdmlynek napsal: | No, Dano, Ty jses tedy rozepsala!
Jen dvě poznámky.
(1) Na čem mě záleží je kolik vydělávám a kolik utrácím. Jestliže příjem a útraty jsou ve stejné měně, tak je mi to docela jedno kam Dolar, Koruna, Yen, nebo Euro jde. Má to samozřejmě vliv, protože dovážené zboží je pak v obchodách levnější nebo dražší, ale hlavní je abych žil podle toho co vydělávám.
Když vydělám $20 a utratím $19, tak je to vpořádku.
Když vydělám $20 a utratím $21, tak mám problém.
(2) Ohledně cen: je hodně zboží na kterých se plýtvají peníze nebo se dá ušetřit podle toho jak dobře nakupuješ. Ale potraviny nejsou jedny z nich. Rozdíl mezi levným nákupem potravin a drahým nákupem je dosti malý, když si to porovnáš s ostatními položkamy. Ušetříš nebo plýtváš když si kupuješ auto, dům, televizi, letenky, večeře v restauracích, služby, atd., ale potraviny Tě příjdou skoro na stejno ať děláš co děláš.
Potraviny musíš kupovat ať máš příjem jakýkoliv. Když stratíš práci, tak si můžeš ušetřit že odložíš si koupení auta, nové televize, zájezd do zahraničí, ale jídlo budeš kupovat docela steně. Když Ti dají přidat nebo když dostaneš se k penězům, tak si koupíš lepší auto, novou televizi, a jedeš se podívat na druhou stranu Světa, ale jídlo budeš kupovat docela stejně; nebudeš kupovat dvakrát nebo desetkrát víc potravin, ale je to jednoduché si koupit dvakrát nebo desetkrát dražší auto, zájezd nebo televizi. |
Mlynku, ty jsi ale Cech. Myslis si ze americani a nebo kanadani vi jak setrit  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
|
Zaslal: so únor 10, 2007 8:27 pm Předmět: |
|
|
| Henek napsal: | | to DANA-MI celer rut se tady prodava ale ma to jiny nazev zrovna si *S*P*A*M* jak. |
Henku,
kdyby jsi si nahodou vzpomnel, byla bych MOC vdecna ... korenova zelenina (mrkev, celer, petrzel) - to je zaklad pro hodne ceskych omacek (pr. svickova) a polevek. Ja sice pouzivam nat, ale neni to ono .
Dana |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
|
Zaslal: so únor 10, 2007 11:00 pm Předmět: Re: Prachy a potraviny |
|
|
| pdmlynek napsal: | No, Dano, Ty jses tedy rozepsala!
Jen dvě poznámky.
(1) Na čem mě záleží je kolik vydělávám a kolik utrácím. Jestliže příjem a útraty jsou ve stejné měně, tak je mi to docela jedno kam Dolar, Koruna, Yen, nebo Euro jde. Má to samozřejmě vliv, protože dovážené zboží je pak v obchodách levnější nebo dražší, ale hlavní je abych žil podle toho co vydělávám.
Když vydělám $20 a utratím $19, tak je to vpořádku.
Když vydělám $20 a utratím $21, tak mám problém.
(2) Ohledně cen: je hodně zboží na kterých se plýtvají peníze nebo se dá ušetřit podle toho jak dobře nakupuješ. Ale potraviny nejsou jedny z nich. Rozdíl mezi levným nákupem potravin a drahým nákupem je dosti malý, když si to porovnáš s ostatními položkamy. Ušetříš nebo plýtváš když si kupuješ auto, dům, televizi, letenky, večeře v restauracích, služby, atd., ale potraviny Tě příjdou skoro na stejno ať děláš co děláš.
Potraviny musíš kupovat ať máš příjem jakýkoliv. Když stratíš práci, tak si můžeš ušetřit že odložíš si koupení auta, nové televize, zájezd do zahraničí, ale jídlo budeš kupovat docela steně. Když Ti dají přidat nebo když dostaneš se k penězům, tak si koupíš lepší auto, novou televizi, a jedeš se podívat na druhou stranu Světa, ale jídlo budeš kupovat docela stejně; nebudeš kupovat dvakrát nebo desetkrát víc potravin, ale je to jednoduché si koupit dvakrát nebo desetkrát dražší auto, zájezd nebo televizi. |
Mlynku, dekuji za pripominky
To vis, ... proste nekdy je fajn se odreagovat
Mam jedinou 'drobnou' poznamku ohledne tech potravin. Podle me to totiz do znacne miry take souvisi s prostredim, ve kterem vyrustas/zijes. Osobne mam pocit, ze cim dal na Vychod jdes, tim jsou lide skromnejsi, pokud jde o jidelnicek (kdyz nepocitam Afriku - mluvim ted vylucne o Evrope). Pravda, existuji velke rozdily mezi napr. anglickou a francouzskou kuchyni (Francouzi si z Anglicanu tradicne tropi posmesky atd.), ale kdyz si treba vezmes Cechy a nebo jdes dal pr. na Urajinu, tak zjistis, ze tihle lide utradi za jidlo podstatne mene (a neni to jen cenami). Netvrdim, ze jedi kvalitneji, to asi ne, ale rozhodne daleko skromneji (zeme jako Cinu vynechavam, i kdyz je asi pravda, ze jejich tradicni kuchyne vznikla vlastne z nedostatku michanim vseho mozneho dohromady).
O cem ale muzu mluvit je, ze ja uz treba varim uplne jinak, nez moji rodice. Kdyz jsem byla mala, v obchodech toho jednak moc nebylo a jednak neco bylo dost drahe v porovnani s prijmy (hlavne maso). Takze jsme meli skubanky z brambor, knedliky s koprovkou ci jinou omackou (a maso jsi v te omacce mohl hledat lupou), buchty k veceri atd. a maso se vetsinou jedlo jen o weekendu. Nasi chovali slepice, kraliky atd. a pamatuji, jak mi nekolikrat rikali, ze jen diky kralikum si usetrili na auto. Kdyz mel nekdo hlad, namazal se chleba s necim (sadlo, zavarenina nebo jen maslo&sul). Take se hodne zavarovalo: kompoty, okurky, marmelada, delali rybizovou stavu (vse, co bylo na zahrade se zuzitkovalo ... nasi pestovali skoro veskerou zeleninu a hodne z ovoce - aby usetrili). Kdyz se nesnedl rohlik, neexistovalo, aby se vyhodil ... ususil se na topeni a udelala se z nej strouhanka.
Ovsem tenhle zivot byl dosti narocny; jen si vem - prijdes z prace a musis jeste zalit zahradku, okopat brambory, vyplit jahody atd. A nebo - to se mi stalo kdyz mi bylo tak asi 20: snazila jsem se pestovat pekny travnik alespon u domu (na zeleninu jsme meli zahradu pres ulici). A nasi si poridili vietnamska prasata (ta mala, cerna). Sice je meli v kotcich na zadnim dvorku, ale tyhle potvory jsou vynalezave - proklouznou ani to nevis a moje 15 mesicni prace prisla vnivec = travnik vypadal jako po minometnem utoku. No, meli je tedy jen jeden rok, ale ja mela opet o radost postarano (ten travnik byl asi 200m2) na jeho obnovu.
A jit nekam do restaurace? Absolutne vylouceno: to je drahe, zbytecne atd. Neexistuje! V zivote nepamatuji, ze bychom sli jako rodina nekam na veceri do restaurace (kdyz nepocitam pr. svatby). Jedina vyjimka byla Argentina, tam jsme byli vsichni na venku na veceri 2x za 6 let.
Na druhou stranu to asi potvrzuje to, ze zdrava vyziva podporuje telesny rust. Ja jsem v Argentine s nasimi zila, moje starsi sestra ne (byla uz dospela, t.j. not qualified - je o 17 let starsi). Pozoruhodne je, ze ja merim 171cm, ona 152cm - prakticky 20cm rozdil (ja mela v dospivani hodne kvalitniho masa, ona ne).
Za sebe muzu rict, ze varit tak, jak to delali moji rodice, tak mi to ted a tady asi nikdo moc jist nebude - aspon tady u me doma. Sice jsem udelala krupicovou kasi nebo skubanky s makem, ale manzel ci starsi syn (maly jeste nemluvi) se me zeptali "jako predkrm prima, kde je hlavni chod?". Kdyz udelam cocku s parkem, tak to sice sni, ale nadavaji u toho (to jim vzdycky pripomenu, ze je to vecere za $1 ), jidla ze zeli taky nejedou ... delam si z nich srandu, ze to jsou "spoiled Americans" (nic ve zlem). Proste musi mit to maso a to je dost drahe i tady.
Ale: netvrdim, ze pri trose snahy se na jidle neda usetrit i tady. Priklad je treba kure na 3x. Koupi se cele kure, odriznou se prsicka (a schovaji se pr. na rizky), zbytek masa se odkraji na male kosticky a z neho se udela cina a kosti se vyvari ve vode, obere se zbytek masa a je z toho kureci polevka (po pridani zeleniny a nudli). A kdyz to kure koupis jeste v akci, za nejakych $7 mas dve ruzne vecere a jeste polevku k snidani. Ale musis do toho investovat svuj cas a praci . |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
Registrace: 14. 02. 2005 Příspěvky: 696
|
Zaslal: so únor 10, 2007 11:17 pm Předmět: |
|
|
Tak tak. Prave ve chvili, kdy se do toho musi investovat ten cas a prace doma, se to stava zase stejne drahe, jako by si to clovek koupil uz hotove.
Mozna jeste drazsi. Ale to jsou ty komunisticke stereotypy v nas  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1398 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: ne únor 11, 2007 1:02 am Předmět: Re: Prachy a potraviny |
|
|
Osobne mam pocit, ze cim dal na Vychod jdes, tim jsou lide skromnejsi, pokud jde o jidelnicek (kdyz nepocitam Afriku - mluvim ted vylucne o Evrope). Pravda, existuji velke rozdily mezi napr. anglickou a francouzskou kuchyni (Francouzi si z Anglicanu tradicne tropi posmesky atd.), ale kdyz si treba vezmes Cechy a nebo jdes dal pr. na Urajinu, tak zjistis, ze tihle lide utradi za jidlo podstatne mene (a neni to jen cenami).
|
Nejde o to že jsou skromější, ale o to že mají menší příjem. Když v Ukrajině tradičně příjem byl třeba 10x menší než ve Francii, tak samozřejmě si nemohli dovolit jíst takové jídlo jaké bylo ve Francii. Není to skromnost, ale chudoba.
Kdyz jsem byla mala, v obchodech toho jednak moc nebylo a jednak neco bylo dost drahe v porovnani s prijmy (hlavne maso). Takze jsme meli skubanky z brambor, knedliky s koprovkou ci jinou omackou (a maso jsi v te omacce mohl hledat lupou), buchty k veceri atd. a maso se vetsinou jedlo jen o weekendu. Nasi chovali slepice, kraliky atd. a pamatuji, jak mi nekolikrat rikali, ze jen diky kralikum si usetrili na auto. Kdyz mel nekdo hlad, namazal se chleba s necim (sadlo, zavarenina nebo jen maslo&sul). Take se hodne zavarovalo: kompoty, okurky, marmelada, delali rybizovou stavu (vse, co bylo na zahrade se zuzitkovalo ... nasi pestovali skoro veskerou zeleninu a hodne z ovoce - aby usetrili). Kdyz se nesnedl rohlik, neexistovalo, aby se vyhodil ... ususil se na topeni a udelala se z nej strouhanka. |
No, my a ostatní jsme prožívali něco podobného, a když to vysvětluji dětem (nebo i ženě), tak se na mě dívají jako že jsem vyrůstal během Třicetileté Války. Prarodičům mé ženy když jsem povídal jak jsem vyrůstal, tak mi říkali že to zní jako co oni prožívali během the Great Depression. Prý zním jako starej dědek.
A jit nekam do restaurace? Absolutne vylouceno: to je drahe, zbytecne atd. Neexistuje! V zivote nepamatuji, ze bychom sli jako rodina nekam na veceri do restaurace (kdyz nepocitam pr. svatby). Jedina vyjimka byla Argentina, tam jsme byli vsichni na venku na veceri 2x za 6 let.
|
Taky si nepamatuji že bych jsme chodili jako rodina do restauracích. Dnes jdou do restaurace tak 2-3 týdně, většinou se spolupracovníkami, nebo s rodinou; když ale jdu sám na oběd tak si zhltnu spíš něco rychlého (chicken ceasar salad, dim sum, panini, atd.) než abych plýtval čas v nějaké restauraci.
Jeden můj svobodný spoupracující co žije sám, tak sice má v bytě kuchyň, ale v životě jí nepoužil. Nemá doma žádné potrvaniny. Na každou snídani, oběd, a večeři si zajde do restaurace.
Ale: netvrdim, ze pri trose snahy se na jidle neda usetrit i tady. Priklad je treba kure na 3x. Koupi se cele kure, odriznou se prsicka (a schovaji se pr. na rizky), zbytek masa se odkraji na male kosticky a z neho se udela cina a kosti se vyvari ve vode, obere se zbytek masa a je z toho kureci polevka (po pridani zeleniny a nudli). A kdyz to kure koupis jeste v akci, za nejakych $7 mas dve ruzne vecere a jeste polevku k snidani. Ale musis do toho investovat svuj cas a praci .
|
No, jestli Tě to baví tak je to v pořádku. Taky občas se pokouším udělat něco co nejlevněji to jde. Ale na jídle se mi moc nešlo ušetřit. Jen se podívej jaké procento Tvého příjmu jde na jídlo. Když to porovnáš kolik utratíš za barák, za oblečení, za auta, za náklady na sporty pro své děcka, za dovolenou, atd., tak jídlo je docela malé porce. I kdyby jsi jedla zadarmo nebo kdyby jsi utratila 2x víc za jídlo, tak v Tvém rozpočtu to bude docela malý vliv na kvalitu Tvého života. Ale kdyby jsi nemusela neplatit činži/hypotéku, nebo kdyby jsi musela platit dvakrát tak víc, tak by Tvůj životní styl se docela změnil. (Aspoň jestliže nejseš scout66, který prý platí za činži jen 11% svého příjmu ). |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
Registrace: 14. 02. 2005 Příspěvky: 696
|
Zaslal: ne únor 11, 2007 9:09 am Předmět: |
|
|
| 8-12% podle toho, jak se ktery mesic povede. Nekdy je to ale i 50%. To kdyz ten mesic nekam jedu a moc nepracuju. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 486 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: ne únor 11, 2007 9:33 am Předmět: |
|
|
DANO ja zase vidim velke rozdily v jidlespise od jinu na sever,
na jihu: hodne ovoce,zelenina a velice korenene jidla
mezi: jako nemecko,at.maso,zeli a chleba jen sul
na severu:jen maso a ryby ne koreni |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kulishek Moderator
Registrace: 25. 01. 2005 Příspěvky: 252 Bydliště: 33131
|
Zaslal: ne únor 11, 2007 9:58 am Předmět: |
|
|
| Dana_MI napsal: | | ...(celery root se tu snad ani neda sehnat - jen na netu)... |
Zkus se na Celery roots/knobs (Celeriac) poptat na nejakem Farmers' marketu.
Jinak pro fyzickou nahradu korenoveho celeru se da pouzit treba Turnip roots (vodnice) a k dochuceni mlete koreni Celery seed.
----------------------------------
<CNB stred: 21.714 CZK/USD> |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AzPete
Registrace: 06. 01. 2007 Příspěvky: 620 Bydliště: Arizona
|
Zaslal: ne únor 18, 2007 9:33 pm Předmět: |
|
|
| Co se tyce U.S. dollaru tak ten sel dolu o 50% za poslednich 8 roku. Co se tyce celeru a petrzele(koren) je tady normalne ke koupi ve Fry's,Albertson's. Pouzivam je vecinou na dobre polivky pres zimu.Jinak jsem si hodne zvykl na Cilantro a to pouzivam i do polevek misto zelene petrzele.AzPete. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Big_Rig
Registrace: 18. 01. 2005 Příspěvky: 985 Bydliště: Dayton/Cinci
|
Zaslal: út únor 20, 2007 1:57 pm Předmět: |
|
|
| scout66 napsal: | | 8-12% podle toho, jak se ktery mesic povede. Nekdy je to ale i 50%. To kdyz ten mesic nekam jedu a moc nepracuju. |
Ja, kdyz mam dobry tyden, ze dostanu i pod 5%  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|