|
|
| Autor |
Zpráva |
Petr Gejdoš
Registrace: 25. 08. 2007 Příspěvky: 73 Bydliště: ČR, Frýdek-Místek
|
Zaslal: st srpen 29, 2007 12:54 pm Předmět: |
|
|
| citace: | | Jestli se vážně domníváš že se USA ekonomicky zhroutí, tak by jsi mohl vydělat veliké peníze nakoupěním futures. Mohl by jsis vydělat milióny Eur! |
Na to jeden vtip. Příjde americký podnikatel za chlapem, co leží v trávě a spokojeně se sluní.
A říká mu: "Proč nepracuješ ?
Chlap jen pootevře oči a odvětí krátce: "A proč ?"
Podnikatel: "Když budeš pořádně pracovat, naděláš prachy a budeš se moci někde válet na sluníčku a nic nedělat !"
Chlap na to: "No, ale však já se válím na sluníčku a nic nedělám !"
Podmlýnku - kde jsi přišel na to, že já se štítím vůči kapitalismu ? Já sám podnikám, docela jsem movitý a nic proti skutečným svobodám podnikání, skutečnému volnému tržnímu systému, skutečným osobním svobodám a lidským právům nejenže nenamítám, ale celý svůj život jsem za to bojoval, jak to šlo. Tedy tvou repliku nepříliš chápu.
No a s tím zbohatnutím na futures - nedomnívám se, že chápeš v celém rozsahu a slova smyslu, co já mám na mysli, když mluvím o kolapsu. Tedy ani nechci nějak na to reagovat podrobněji. Jedině snad - dost drasticky se pleteš, pokud jsem podtext pochopil. Totiž ty nevíš a necítíš, v jakém průseru celý západní svět momentálně je. Tedy - jest mi líto ... : |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1398 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: st srpen 29, 2007 1:57 pm Předmět: |
|
|
| Petr Gejdoš napsal: |
Já sám podnikám, docela jsem movitý a nic proti skutečným svobodám podnikání, skutečnému volnému tržnímu systému, skutečným osobním svobodám a lidským právům nejenže nenamítám, ale celý svůj život jsem za to bojoval, jak to šlo. |
Promiň, ale nechápu co myslíš “skutečné” svobody. Ty jako chceš les affaires svobody, nebo anarchie, nebo co?
Víš, já mám obavy o hospodářství stejně jako každý jiný, ale nedívám se na svět tak černě jak Ty. Co Ti konkrétně vadí na svobodách (podnikání, volného trhu, osobních) které nyní jsou v USA? Co konkrétně by jsi změnil kdyby jsi mohl? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: st srpen 29, 2007 2:06 pm Předmět: |
|
|
No a s tím zbohatnutím na futures - nedomnívám se, že chápeš v celém rozsahu a slova smyslu, co já mám na mysli, když mluvím o kolapsu. Tedy ani nechci nějak na to reagovat podrobněji. Jedině snad - dost drasticky se pleteš, pokud jsem podtext pochopil. Totiž ty nevíš a necítíš, v jakém průseru celý západní svět momentálně je. Tedy - jest mi líto ... : |
Máš úplnou pravdu. Nechápu co máš na mysli ohledně kolapsu. A máš pravdu -- nevím a necítím v jakým průseru celý západní svět momentálně je.
Proč se domníváš že Západní svět je v průseru? O jakým kolapsu píšeš?
Jestliže vážně se domníváš že bude kolaps, chystáš se na to? Jako survivalist? Hromaždíš Krugeranty, palety 9mm a 45 ACP střeliva, MREs, buduješ bunkéry v horách? Ptám se vážně. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Petr Gejdoš
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 6:02 am Předmět: Podnikám v České republice |
|
|
Podnikám v České republice a tak se potýkám s tímto zajiste originálním pojetím svobod ve svobodné zemi, kde údajně platí zákony, ač podrobnější zkoumání na to příliš neukazuje. To jen na vysvětlenou. Tedy nekritizuji tímto Ameriku přímo v jejích podmínkách, nýbrž demokracii ve středo-evropském provedení - kterážto se snaží kopírovat tu americkou.
Mohl bych se dále rozepsat na podporu výše uvedených výroků - provedu v případě skutečného zájmu.
A co mi vadí na Americe, ačkoliv ji znám jen letem světem z 1 měsiční návštěvy a z relativně obsáhle korespondence s lidmi odtamtud ?
Je toho dost, mohl bych uvést příklady - má to cenu ? Kdybych začal "od lesa", nemohl bych nevzpomenout naprostou neútulnost měst. Já vím - Amerika takto rostla od dob Ford T. Je to ta "nesrdečnost" intravilánu, nekonečná roztahanost polo-venkovských předměstí, naprostá absence lidského rozměru, absence člověčího "sousedství".
Člověkovi by se až chtělo říci, že je to pokračování prohibičních opatření. Člověk se prostě nemůže sebrat a jít na pivo s kamarády - musel by nastartovat auto a jet autem, což ale jaksi není to pravé ořechové.
Já když jsem se jel projet do downtown v Richmond VA na kole, jednak jsem musel ujet dobře 15 km, druhák potom jsem tam způsobil dopravní kolaps - měl jsem nepříjemný pocit, že zúčastnění řidiči cyklistu na vlastní oči viděli poprvé v životě.
Již jen to, že tam v Richmond sice měli vyčleněné cyklo-pruhy, ale tak nesmyslně, že se nedaly dodržovat předpisy, ve spojení s tím, že jsem nepotkal jiného cyklistu, mě vede k nelichotivým závěrům.
Mějte na vědomí, že takto nemluvím proto, že bych měl nerad Ameriku ! Zeptejte se na něco z ČR a uvidíte ! )
PS - a to nejsem nijak zapšklý člověk. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 7:14 am Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Petr Gejdoš napsal: |
Máš úplnou pravdu. Nechápu co máš na mysli ohledně kolapsu. A máš pravdu -- nevím a necítím v jakým průseru celý západní svět momentálně je.
Proč se domníváš že Západní svět je v průseru? O jakým kolapsu píšeš?
Jestliže vážně se domníváš že bude kolaps, chystáš se na to? Jako survivalist? Hromaždíš Krugeranty, palety 9mm a 45 ACP střeliva, MREs, buduješ bunkéry v horách? Ptám se vážně. |
Podmlynku, na to ti Gejdos neodpovi primo. On byl v USA na navsteve(na jeden mesic)u jeho dcery a myslel si, ze za tu dobu dobre poznal jak to v USA chodi  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 7:33 am Předmět: |
|
|
| Píšeš o hospodách, předměstích, hospodách, ježdění na kole, atd. Otázka ale není jestli USA má jiné zvyky které Tě štvou protože to není v USA stejné jako v ČR. Otázka je ohledně o svobodě a hospodářství. Je něco ohledně svobody v USA co se Ti nelíbí? Je něco ohledně Amerického systému, který Ty píšeš středo-Evropa kopíruje, co se Ti nelíbí? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Petr Gejdoš
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 8:08 am Předmět: ANO ! |
|
|
Ano !! | citace: | | Otázka je ohledně o svobodě a hospodářství. Je něco ohledně svobody v USA co se Ti nelíbí? Je něco ohledně Amerického systému, který Ty píšeš středo-Evropa kopíruje, co se Ti nelíbí? |
Přečti si tady toto:
http://www.freebuck.com/articles/jwillie/070829jwillie.htm
Já nemám nic proti jasným pravidlům, pokud platí pro všechny !! Pokud platí opravdu a bez vyjímky pro všechny !!
A právě z Ameriky se doslova a do písmene šíří neuvěřitelný kult všelijakých ochranářských prvků, implementovaných do údajně volného trhu, pod hlavičkou, že: my, Amerika, máme v ruce klacek a tedy my můžeme.
Na druhou stranu ale, když se začteš do toho odkazu, uvidíš, že je to neveselé čtení. Já si docela s hrůzou přečetl tady toto již před docela dlouhou dobou:
http://people.bu.edu/kotlikoff/Is%20the%20U.S.%20Bankrupt%203-13-07.pdf
a ten pan LAURENCE J. KOTLIKOFF není žádná holá řiť ! Je to přední americký ekonom, Professor of Economics Boston University
Research Associate The National Bureau of Economic Research
President Economic Security Planning, Inc.
Netěší mě tedy ti to říci - nehádáš se se mnou !! Hádáš se s naprostou ekonomickou inteklektuální elitou ! Já to jen u nich čtu, já ekonom nejsem a jestli ano, tedy takový "ekonom se zdravým sedláckým rozumem". Mě to, co zde čtu děsí !!
A pak ještě - existuje v USA úřad na způsob českého NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad), a sice GAO:
http://www.gao.gov/
Zde si najdi a přečti závěrečnou zprávu za období 2005/2006 a pokud budeš poctivý, alespoň se hluboce zamyslíš. Protože zjistíš, že americký tzv. "vnitřní dluh" činí cca 67 000 miliard dolarů ! Je mi líto ! Je pravda, slepý muž se nebojí hadů ...
Amerika káže vodu a chlastá víno. A odpovědné orgány USA to dobře ví a zdá se, že již nic ani nebudou - neb asi ani již nemohou - dělat. Takže ?
Mám pravdu ? Je to předzvěst kolapsu nebo ne ?
Kdybys ty tak hospodařil posledních 5 let, zítra se jdeš oběsit ! Neber to jako šíření poplašné zprávy, neber to jako že nemám rád Ameriku. Práve naopak !! Mám tam dceru a jsem docela před-zděšen.
Ale Amerika jasně spěje k nějakému zlomovému bodu. A jelikož z cca 1200 miliard dolarů, které byly v roce 2006 vynaloženy celosvětově na zbrojení činí podíl USA přes 46% (!!) a společně s Britanií, Německem, Francií a Italií, jako čtyřmi dalšími zeměmi s největšími zbrojními výdaji pak jen tyto země vynakládají plných 75% světových nákladů na zbrojení.
Chápeš, co vše se ti tím snažím naznačit ?
Chápeš, co se to tady připravuje ?
Chápeš, jaká budoucnost se tady plánuje ?
Chápeš, kdo jsou to na světě ty tzv. "darebácké státy" ? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Petr Gejdoš
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 8:48 am Předmět: Mister "Anonymní" |
|
|
Zatím vážený člověče s nick Anonymní - rač si všimnout, že se nacházíme v takové jakoby sekci, věnované tema: "US ekonomika". Nemáš-li co k tomu věcně říci, doporučoval bych mlčeti (zlato !) a nevměšovat se ne zcela případnými poznámkami.
Prosím pěkně !
Tady toto: | citace: | | ...Podmlynku, na to ti Gejdos neodpovi primo. ... | je pokus o prorokování a jseš naprosto mizerný prorok. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 10:46 am Předmět: Re: Podnikám v České republice |
|
|
Je toho dost, mohl bych uvést příklady - má to cenu ? Kdybych začal "od lesa", nemohl bych nevzpomenout naprostou neútulnost měst. Já vím - Amerika takto rostla od dob Ford T. Je to ta "nesrdečnost" intravilánu, nekonečná roztahanost polo-venkovských předměstí, naprostá absence lidského rozměru, absence člověčího "sousedství".
|
No, ohledně “roztahanosti polo-venkovských předměstí” (suburbia, nebo urban sprawl), tak hodně lidí v USA to považují za problém. Chtějí aby v Americe bylo hodně prázdného prostoru, buď na zemědělství, nebo na rekreaci, nebo lesy, atd. (open land) To úplně chápu, já taky bych chtěl mít open land a taky nadávám když tu vidím jak se staví. Ale na druhé straně já taky žiji v suburbia. Je tu daleko lépe než ve městě nebo a venkově.
Člověk se prostě nemůže sebrat a jít na pivo s kamarády - musel by nastartovat auto a jet autem, což ale jaksi není to pravé ořechové.
|
Ty se domníváš že lidi v USA nechodí do hospod na pivo? Kde jsi na toto přišel? V USA lidi si zajedou do hospod stejně jako v ČR.
Já když jsem se jel projet do downtown v Richmond VA na kole, jednak jsem musel ujet dobře 15 km, druhák potom jsem tam způsobil dopravní kolaps - měl jsem nepříjemný pocit, že zúčastnění řidiči cyklistu na vlastní oči viděli poprvé v životě.
|
Nechápeš na co kola v USA jsou. Kolo není považované za dopravní prostředek. USA není Čína. Kola jsou považované za nástroj na cvičení, nebo jako hračky. Jo, když jsem chodil na vysokou, tak jsem používal jen kolo, stejne jako většina ostatních studentů, ale dospělí lidé nejezdí na kole.
Již jen to, že tam v Richmond sice měli vyčleněné cyklo-pruhy, ale tak nesmyslně, že se nedaly dodržovat předpisy, ve spojení s tím, že jsem nepotkal jiného cyklistu, mě vede k nelichotivým závěrům.
|
Nechápeš jak se města dívají na cyclo-pruhy. Velice často se stává v USA že když městská vláda plánuje město nebo nové části silnic/ulic, tak se tam oběví cyclo-pruhy. Cyclo-pruhům se fandí: lidi co bydlí kolem velikých silnic mají radči na silnicích cyclopruh než další pruh pro auta, zelení a ekologicky zaměření lidi eutopicky básní jak budeme žít v ekologickém ráji protože budeme všichni jezdit na kole, atd. Říct něco oproti cyclo-pruhům je podobné jako říct něco oproti kytičkám: jen zlí lidé to dělají. A ani to není tak těžké si cyclo-pruhy navrhnout: když jsem byl na střední škole, tak nám dali na úkol napsat nějaký dopis vládě; já jsem napsal městu s návrhem aby dalo cyclo-pruh na jeden úsek silnice kde jsem jezdil na kole. Jo, a za půl roku tam byl.
I když každé město chce cyclopruhy, ve skutečnosti jsou docela nesmyslné, protože skoro nikdo je nepoužívá. Stejně jako si kupují tenisky na marathon i když v nich neutíkají déle než na tramvaj, nebo tereňáky které ve skutečnosti mimo asphalt nikdy nejedou, tak podobně lidi mají rádi žít ve městě s cyclo-pruhami, i když je nikdy nepoužijou.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 10:59 am Předmět: Re: ANO ! |
|
|
Jo, prohlídnul jsem si to. Sice s něčím souhlasím, ale většina toho jsou nesmysly. Jo, já vím: je to na internetu, tak se tomu musí věřit, že?
Bež začneš to brát vážně, měl by jses podívat co freebuck.com je zač. Uvědomuješ si že to je firma které prodává “precious metals and natural resources investing”? Uvědomuješ si že zlato, a jiné strategické kovy jsou dobré investice když je mizerné hospodářství (např. kolaps, inflace)? Co se domníváš že prodavači zlata budou psát aby přivedli lidi k jejím kšeftu: že jsou podmínky takové aby od nich kupovali zlato, a nebo že vše je v pořádku a není nutno si kupovat jejich zlato?
Dále jindy. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Petr Gejdoš
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 12:56 pm Předmět: Nu ano - to je problém. |
|
|
| citace: | | Bež začneš to brát vážně, měl by jses podívat co freebuck.com je zač. |
Nu ano - to je problém. každý si přihřívá "svou polívčičku" - to chápu, člověk musí být velmi opatrný v hodnocení informací na netu. Osobně se domnívám, že to tak i dělám.
A co ten Kotlikoff ?? Ten je taky podjatý ? A pan Ty Andros ?? No já nevím, važ odpověď ..
Nicméně - tedy vysvětli, proč pět největších států/válečných štváčů světa (USA, Britanie, Francie, Německo, Italie) vynakládá na své zbrojení částky sumárně přes 75% veškerých celosvětových nákladů na zbrojení !
Ještě Itálie, jako nejmenší "válečný štváč" z té pětice, na zbrojení vynakládá více než Rusko ! A Německo pak více než Čína. Dohromady potom Italie a Německo má stejné náklady na zbrojení, jako Rusko, Čína a Indie dohromady !
A právě Čína, Rusko a Indie jsou státy s největší dynamikou růstu GDP a v současnosti se blíží okamžik, kdy celý vyspělý tzv. Západ bude ekonomicky mimo hru. Veškerá výroba se soustřeďuje právě do Číny, Indie a Ruska a tyto země již za 5 let budou tvořit páteř světové ekonomiky.
Mimochodem - znamená to, že Západ se již může zachránit pouze úspěšně vybojovanou světovou válkou -a to s pořadovým číslem III. ! To je moje vysvětlení toho enormního a tedy mírově nijak vysvětlitelného zbrojení Západu". Zároveň je tím řečeno, které to státy jsou tzv. "darebácké státy".
Máš lepší vysvětlení - ale hlavně pravdivé vysvětlení ? Protože jestli nikoliv, padá část viny za příští Apokalypsu světové války i na tvou hlavu, kamaráde ! A to ať si myslíš co chceš ! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 486 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 2:11 pm Předmět: |
|
|
| Mam "lepsi vysvetleni" ja jsem aspon na te spravne strane!! a ty????? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 2:23 pm Předmět: |
|
|
| Henek napsal: | | Mam "lepsi vysvetleni" ja jsem aspon na te spravne strane!! a ty????? |
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 486 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 5:01 pm Předmět: |
|
|
Bucky psal:reknu ze mame nejhezci holky na svete, a mame!! Nebo ze mame lepe nakladane okurky
Bucke libi se mi ze chvalis ceske vyrobky..
zrovna jsem cetl"Nejvyznamejsi ceske vynalezy 20 stoleti" semtex (trhavina pro teroristy)podsadovy stan(pro skauty)patentka koh-i-noor ,remoska a Verolex (3kolka pro invalidy)a jeste tam byla puska ale to si nemyslim ze to je cesky vynalez..... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt srpen 30, 2007 7:25 pm Předmět: Re: Nu ano - to je problém. |
|
|
| Petr Gejdoš napsal: | | citace: | | Bež začneš to brát vážně, měl by jses podívat co freebuck.com je zač. |
Nu ano - to je problém. každý si přihřívá "svou polívčičku" - to chápu, člověk musí být velmi opatrný v hodnocení informací na netu. Osobně se domnívám, že to tak i dělám.
A co ten Kotlikoff ?? Ten je taky podjatý ? A pan Ty Andros ?? No já nevím, važ odpověď ..
Nicméně - tedy vysvětli, proč pět největších států/válečných štváčů světa (USA, Britanie, Francie, Německo, Italie) vynakládá na své zbrojení částky sumárně přes 75% veškerých celosvětových nákladů na zbrojení !
Ještě Itálie, jako nejmenší "válečný štváč" z té pětice, na zbrojení vynakládá více než Rusko ! A Německo pak více než Čína. Dohromady potom Italie a Německo má stejné náklady na zbrojení, jako Rusko, Čína a Indie dohromady !
A právě Čína, Rusko a Indie jsou státy s největší dynamikou růstu GDP a v současnosti se blíží okamžik, kdy celý vyspělý tzv. Západ bude ekonomicky mimo hru. Veškerá výroba se soustřeďuje právě do Číny, Indie a Ruska a tyto země již za 5 let budou tvořit páteř světové ekonomiky.
Mimochodem - znamená to, že Západ se již může zachránit pouze úspěšně vybojovanou světovou válkou -a to s pořadovým číslem III. ! To je moje vysvětlení toho enormního a tedy mírově nijak vysvětlitelného zbrojení Západu". Zároveň je tím řečeno, které to státy jsou tzv. "darebácké státy".
Máš lepší vysvětlení - ale hlavně pravdivé vysvětlení ? Protože jestli nikoliv, padá část viny za příští Apokalypsu světové války i na tvou hlavu, kamaráde ! A to ať si myslíš co chceš ! |
Mlynku, skoro vsechni lidi na Zvedavci jsou paranoidni
No ale kazdej jsme nakej, ze jo?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|