|
Autor |
Zpráva |
peterxxl
Registrace: 15. 11. 2007 Příspěvky: 3 Bydliště: Praha,
|
Zaslal: so leden 16, 2010 11:43 pm Předmět: Prosim o radu - placeni dani v USA s J1 SSN nebo placeni vCR |
|
|
Zdravim vsechny,
mam takovy problem, ktery se snazim vyresit.
Zacal jsem vyvyjet aplikace pro iPhone a ted bych z toho chtel mit nejake penize.
Zrovna jsem v USA (visa waiver) a zaplatil jsem registracni poplatek $99 za pristup do vyvojarskeho programu.
Vlozil jsem tm svoji prvni aplikaci a kdyz jsem nastavil, ze aplikace bude placena, tak mi to napsalo, ze musim vyplnit tax information.
A ted se dostavame k problemu:
1. tim ze jsem se zaregistroval s pouzitim US adresy jsem tam ted vedeny jako american
2. mam SSN z leta, kdy jsem pracoval na J1 vizum na campu (valid with dhs auth)
takze ted nevim co mam delat, napadaji me moznosti:
1. vyplnit SSN co mam (tady na foru jsem se docetl ze ITIN nemuzu mit, kdyz uz mam SSN) - tim by pro me predpokladam vznikla povinost odvadet dane tady v USA
2. napsat jim, ze jde o omyl a jestli by me nezmenili v registraci na Czech republic - nejsem si jisty jestli to pujde.. trosku mam obavy, abych neprisel o tech $99 ktere jsem uz zaplatil za registraci
navic me laka, ze tady v usa jsou dane nizsi, takze by mozna bylo lepsi je odvest tady. Jenze nevim jak s tim SSN, ktere je urceno k J1 vizu
nejake rady prosim jak z teto situace ven
.. diky predem za vsechny pripadne odpovedi
p.s. taky jsem prihlaseny v GC lottery, tak nechci aby to nejak ovlivnilo vysledek, pro pripad, ze bych nahodou vyhral
p.p.s. jinak jsem v new yorku, ale pouze do utery... kdyby nekdo chtel skocit na kafe a pokecat |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 6030 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: po leden 18, 2010 5:17 am Předmět: |
|
|
Za prvé vítej na Chicago-cz, peterxxl!
Za druhé gratuluji že Ti jde programování a že s toho máš prachy.
Jestliže máš příjem z podnikání v USA, a žiješ v USA, je možné že musíš řešit nejen osobní Federální daně na příjem ("Federal Income Tax"), ale taky Státní daně ("State Income Tax").
Ohledně platění daní je to jednoduché. Nezáleží na tom jestli jsi Američan, Čech, nebo Číňan. Nezáleží na tom jsi jsi zde legálně nebo nelegálně. Nezáleží na tom jestli máš právo na práci nebo nemáš. Nezáleží na tom jestli jsi prachy vydělal čestně nebo nečestně. Jestliže máš příjem, tak platíš daně.
Jestliže ale nežiješ v USA, nebo žiješ v USA jen občas, i.e., jsi "nonresident alien", tak je to možné že příjem je zdaněný celý, nebo jen částečně, nebo vůbec. Jsou na to speciální pravidla. Přečti si Publication 519 od IRS. http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p519.pdf
Jestliže Tvůj příjem ze všech zdrojů v roce 2009 byl pod $9,350, tak to řešit nemusíš: nejsi povinný vyplňovat formuláře na placení daní ("tax return"). Jestliže máš přes 65, tak to je $10,750, jestli jsi ženatý tak to je $18,700, jestliže jsi ženatý a je jednomu z vás přes 65 tak to je $19,800, a $20,900 jestliže je vám oboum před 65.
Jestli Ti strhly daně z příjmu který je pod $9,350, tak vyplň tax return, aby jsi ty prachy co jsi platil za daně dostal naspátek.
Všechno co potřebuješ vědět o daní je v Publication 17. http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p17.pdf Je v tom skoro všechno co by člověk chtěl vědět o Federal Income Tax.
Ohledně ITIN, a SSN, pro IRS to je jedno. IRS jen chce jen Tvé číslo. Jestliže máš SSN, tak použij SSN.
Jestliže žiješ v ČR, nebo jsi občan ČR,
měl by si zjistit jestliže musíš platit taky České daně. Je docela možné že budeš muset posílat daně nejenom do Washingtonu, ale taky do Prahy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
miro Site Admin
Registrace: 10. 01. 2005 Příspěvky: 4079 Bydliště: Chicago
|
Zaslal: po leden 18, 2010 8:59 pm Předmět: |
|
|
Ahoj.
Myslim ze pro iPhone dela aplikace snad kazdej koho znam, kdo umi trosku v jave. Muselo by to byt neco hodne dobryho aby to vydelalo nejaky prachy.
Spise doporucuji zvolit nejakou obchodni taktiku.
Udelat neco suproveho zdarma tak aby si to stahlo mraky lidi a potom do toho vymyslet nejaky super vychytavky za prachy.
Hodne stesti. A dej vedet jak to jde. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
peterxxl
|
Zaslal: po leden 18, 2010 10:41 pm Předmět: |
|
|
Ahoj pdmlynku,
dekuji za uvitani. Znam Chicago-cz uz celkem dlouho (asi 2 roky). Akorat ze jsem vzdycky jen cetl, protoze jsem byl v CR, takze jsem se nemel o co podelit a nechtel jsem se ptat na hloupe otazky, jake to je v USA apod.
Na zacatku 2009 jsem se sem poprve podival a zazitek to byl dobry. Takze jsem tu uz potreti.
Jinak s programovanim teprve zacinam a prachy z toho jeste nemam. Ale abych je eventualne mohl mit, tak musim prave vyridit tyhle formality s danema. Apple to ma o dost slozitejsi nez treba Google, kde jsme jiz vydelal nejake dolary z reklamy a bez problemu je poslali na ucet. U nich jen stacilo zaskrtnou ze o dane se postaram sam a vic se neresilo.
Dekuji za poskytnute informace.
zatim je pro problematika americkych i ceskych dani tak trochu spanelska vesnize (doposud jsem pracoval pouze jako zamestnanec), ale nejak se tim pomalu prokousu.
jedna otazka tedy:
myslis, ze kdyz pouziju to SSN, ktere jsem ziskat pri J1 vizu, nebude pozdeji problem pri pripadnem ziskavani green card?
diky |
|
Návrat nahoru |
|
 |
peterxxl
|
Zaslal: po leden 18, 2010 10:59 pm Předmět: |
|
|
miro napsal: | Ahoj.
Hodne stesti. A dej vedet jak to jde. |
No ja nikoho neznam a ceskych programu je v AppStore docela malo. Skoro by se to dalo na prstech pocitat. Takze tam docela vidim prilezitost. Je to velky trh a i male procento marketshare znamena hodne penez.
Nad taktikou jsem premyslel. Na programovani aplikaci, kterebudu davat zadarmo nemam ted cas. Potrebuju nutne penize, abych mohl pokracovat ve svem cestovatelskem zivotnim stylu. Mas se svoji taktikou prakticke zkusenosti? Jak pozdeji propagovat placenou aplikaci? Reklama uvnitr aplikace? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
miro Site Admin
Registrace: 10. 01. 2005 Příspěvky: 4079 Bydliště: Chicago
|
Zaslal: út leden 19, 2010 5:15 pm Předmět: |
|
|
ja znam dva pogramatory ale vse co vypustej je freeware.
Jinak ja se na to koukam obchodnicky, potoze sem obchodnik. Tvoje aplikace by rozhodne meli mit odkaz na stranku se vsemi aplikacemi, ktere jsi vyrobil, nebo casem vyrobis. Tam by melo byt info o novych verzich. Asi bych to delal tak, ze pri kazde nove verzi bych starou nechal jako freeware.
Taky se pak dela, ze balicek vsech aplikaci bude jen o neco malo drazsi nezli jedna aplikace to celkem funguje, ale chce to alespon 5 programku. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|