|
|
| Autor |
Zpráva |
PetrNich Anonymní
|
Zaslal: st červenec 25, 2007 11:56 pm Předmět: zajímavý osud v Americe |
|
|
Takže se po pěti letech vracím domů do naší krásné Prahy. Původně jsem přišel jenom tak z legrace, za dobrodružstvím - myslel jsem že po půl roku budu doma.
Pak jsem potkal jednu Američanku co se do mně bláznivě zamilovala. Navrhla mi že si mně vezme a pomůže mi se zelenou kartou. Takovou příležitost jsem přece nemohl promarnit!!! – pomůže mi finančně, dostanu zelenou, a ještě budu mít fajn přítelkyni. Jsem přeci inženýr – v Americe nastartuji novou kariéru.
Pak ale nastala ta opravdová noční můra - jo, moje manželka byla hrozně fajn, pomohla i s penězi, stal jsem se rezidentem. Bohužel přesto že jsem rok usilovně sháněl jakoukoliv práci v mém oboru zjistil jsem že to je nemožné pokud nemám americkou školu. Tak jsem tedy začal studovat na univerzitě a doufal jsem že pak snad začne můj vysněný americký život.
Začal jsem jako číšník, ale bohužel zaměstnali mně jenom v těch nejhorších pajzlech, kde byli hrozné pracovní podmínky a málo peněz. Přesto jsem takto krutě bojoval dva roky – škola, práce, škola, práce, mojí wife jsem viděl akorát jednou za den, večer před spaním.
Pak jsem ale nakonec získal restaurační zkušenosti, a zaměstnali mě na nóbl místech, kde se dalo vydělat hodně peněz s přijatelnými pracovními podmínkami.
Pak jsem se naštval – Američani jsou zkurvení rasisti, dokud nemám americkou školu, nikdo mě nezaměstná – přitom naše univerzity jsou podstatně kvalitnější. Pokud nemám zkušenosti z americké práce, každý manažer jsi myslí že jsem jenom český ňouma co nic neumí, jenom ty nejdebilnější práce.
Po třech letech jsem se tedy rozhodnul vrátit – ale to jsem už měl super barmanskou práci a vydělával jsem brutal prachy. Takže jsem ještě dva roky šetřil, stačili mi dva roky abych našetřil na třípokojový byt a teď jdu konečně domů.
Teď jsem nasraný – vyplýtval jsem pět nejlepších let svého života. Začínám život od znovu- teď mi je třicet, mám vejšku ale téměř žádné zkušenosti v oboru, žádnou přítelkyni, ztratil jsem kontakt téměř se všemi kamarády. Aspoň že budu mít svůj hezký velký byt, a to ostatní snad přijde taky. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AzPete
Registrace: 06. 01. 2007 Příspěvky: 445 Bydliště: Arizona
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 1:02 am Předmět: |
|
|
Peto,Peto..Nemas si nac stezovat. Mas byt,je ti tricet.Mas zivotni zkusenost a nemas rodinu o kterou se musis starat.
Ja jsem ve triceti mel akorat velkeho Oldsmobila,projel jsem celou Ameriku,krizem krazem a taky Mexico a jejich kocky, ale nemel jsem mozna vic nez sto dolaru.
Samozrejme sem se polepsil ale vzalo me to dalsich 20 roku.
Jak se na to divam,tak ses v pohode a mas otevreny svet.
Akorat si davej pozor na ty pritelkyne.Ona se zas nejaka brzo najde a bude do tebe blazen.AzPete.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 1:41 am Předmět: |
|
|
Taky mám docela deprese když vidím všechny moje české kamarády jak si žijí v pohodě, mají svoje rodiny, ženu, děti... Akorát já chodím večer spát sám do toho mého velkého prázdného bytu. Asi pronajmu dva pokoje jenom proto abych nebydlel tak sám.
Z Ameriky jsem se rozhodl odejít když jsem se definitivně přesvědčil o tom jak neskuteční rasisti jsou Američani, a jak hrozně podceňují všechny ne-Američany.
Když jsem studoval v USA, nemohl jsem věřit jak nízkou úroveň mají jejich školy v srovnání s českýma. Moji spolužáci říkali „vždyť ty to všechno znáš, ty můžeš vyučovat našeho profesora“. Jistěže to znám když jsem inženýr, ale v USA mi je to prd platné. Bez amerického titulu se mnou nebude nikdo ztrácet ani deset minut na interview. Nebudu mít pohovor ani na blbého asistenta.
Taky jsem se postupně vypracoval na nóbl barmana. Ale ze začátku když jsem se ucházel o jakoukoliv lepší práci v restauracích, ani se mnou nebavily když viděli že jsem nikdy v Americe nepracoval ani nestudoval. Zaměstnali mě jenom v těch nejhorších pajzlech. Až po hodně zkušenostech a referencích jsem mohl dostat nějakou normálnější barmanskou práci. Zato Američan může tu lepší práci dostat hned, bez referencí. Cizinec je prostě hrozně podceňován. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 403 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 4:30 am Předmět: |
|
|
| Tomu se rika umeni se uplatnit |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Jarret
Registrace: 19. 06. 2007 Příspěvky: 18 Bydliště: CZ
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 6:30 am Předmět: |
|
|
| AzPete napsal: | Peto,Peto..Nemas si nac stezovat. Mas byt,je ti tricet.Mas zivotni zkusenost a nemas rodinu o kterou se musis starat.
 |
Souhlasim s AzPete .Vse nac cekas jeste prijde.Neni nad zivotni zkusenost.Mnohokrat si vzpomenes.Kazdopadne zajimave story.Drzim palce.Jarret |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 7:05 am Předmět: |
|
|
| Lidi proberte se. Ze je tu v USA cizinec podcenovan? Tak to skuste treba v Nemecku. Zadne americke skoly nemam, pracuju v oboru a americani ti v pomohou pokud vidi snahu. Prosel jsem tu pres vic zamestnavatelu a nikdy me nebo i druhe cicince nepodcenoval. Chce to mit pozitivni pristup. Ale amerika neni pro kazdeho. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1167 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 7:29 am Předmět: Re: zajímavý osud v Americe |
|
|
| PetrNich napsal: |
Pak jsem se naštval – Američani jsou zkurvení rasisti, dokud nemám americkou školu, nikdo mě nezaměstná – přitom naše univerzity jsou podstatně kvalitnější. Pokud nemám zkušenosti z americké práce, každý manažer jsi myslí že jsem jenom český ňouma co nic neumí, jenom ty nejdebilnější práce.
|
Je mi líto že se Ti to v USA moc nelíbilo.
V USA je hodně poptávka po dobrých inženýrech. Je jich tu dost nedostatek. Ale uvědom si, že každý manažer, který hledá pracovníky, ať je to v jakýmkoliv oboru, potřebuje lidi kteří mají praxi. Je to velice těžké začít v jakýmkoliv oboru, ať je to v inženýrství nebo jinde. Been there, done that. Vždyť to vlastně znáš na vlastní kůži v Tvém oboru: musel jsi začít svojí restaurační kariéru dělat nejhorší práci, a pak jak jsi měl dosti praxe, tak bylo to jednoduší najít lepší práce.
Ohledně škol: je to velice důležité v USA si vystudovat dobré školy. Čím lepší škola, tím lepší práce. Když s někým jednám v profesionálním kruhu, a vím že je z dobré školy tak mám na něho úplně jiný pohled než na člověka který má diplom z průměrné školy. Toto hlavně platí když má člověk docela omezenou praxi. Možná se Ti to zdá elitismus, ale tak to je. Když není člověk z školy v USA, a nemá žádnou praxi, tak jak ho má manažer ohodnotit? Jak se domníváš že měl manažer se přesvědčit že budeš dobrý a výnosný pracovník? Kdyby do nějakého českého podniku kde hledají inženýry přišel mladý člověk z Číny, bež praxe v ČR, s diplomem z nějaké školy v Číně, tak jak myslíš že by dopadl?
Přeju Ti štěstí v ČR. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 7:40 am Předmět: |
|
|
| Anonymous napsal: |
Když jsem studoval v USA, nemohl jsem věřit jak nízkou úroveň mají jejich školy v srovnání s českýma. Moji spolužáci říkali „vždyť ty to všechno znáš, ty můžeš vyučovat našeho profesora“. Jistěže to znám když jsem inženýr, ale v USA mi je to prd platné. Bez amerického titulu se mnou nebude nikdo ztrácet ani deset minut na interview. Nebudu mít pohovor ani na blbého asistenta.
|
Je to velice možné že ta škola měla mizernou úroveň. Co to bylo za školu? Jak se ta škola jmenovala? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 7:44 am Předmět: |
|
|
| Anonymous napsal: |
Taky jsem se postupně vypracoval na nóbl barmana. Ale ze začátku když jsem se ucházel o jakoukoliv lepší práci v restauracích, ani se mnou nebavily když viděli že jsem nikdy v Americe nepracoval ani nestudoval. Zaměstnali mě jenom v těch nejhorších pajzlech. Až po hodně zkušenostech a referencích jsem mohl dostat nějakou normálnější barmanskou práci. Zato Američan může tu lepší práci dostat hned, bez referencí. Cizinec je prostě hrozně podceňován. |
Toto je nesmysl. Cizinci nejsou nějak podceňovaní. Vždyť to píšeš že jses dostal na nóbl práci!
Co je potřeba je praxe. Bez praxe je velice těžké hledat práci. Been there, done that. Buď si jistý že bež praxe v USA dostaneš jen ty nejzákladnější a nejhorší práce, ať jsi Američan nebo Rus nebo Číňan. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 8:32 am Předmět: |
|
|
| Henek napsal: | | Tomu se rika umeni se uplatnit |
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 11:04 am Předmět: |
|
|
Řeknu pár zajímavých story:
Od začátku jsem zkoušel pracovat jako číšník v Red Lobster restaurant, dá se tam vydělat hodně peněz. Zkoušel jsem mnohokrát v různých městech, v podstatě se akorát koukli do resumé a to byl konec. Nakonec mně v jednom městě přeci jenom zaměstnali, poté co jsem měl aspoň nějaké zkušenosti. Dělal jsem tam dva roky, byl jsem na to plně kvalifikován. Se mnou taky dělalo hodně cizinců v tomto Red Lobster.
Pak jsem dostal transfer do jiného store, kde žádného cizince neviděli !!6 let!!!. Řekli prý všichni byli nekvalifikováni.
Cože?!?!?! Těch cizinců tam museli byt stovky až tisíce za těch šest let. Prostě já jsem měl štěstí na méně rasistický management, ve většině Red Lobster prostě cizinec nemůže nikdy být číšníkem. Zato Američan vůbec nepotřebuje zkušenosti jako číšník a dostane práci hned.
Další Red Lobster store:dělal jsem první pohovor, manažer říkal že se mu líbím, takže ať přijdu zítra na druhý pohovor. Tak jsem přišel, a hned mi řekli, jsme teď busy, zavoláme vám když bude čas na druhý pohovor. Nikdo nevolal, tak jsem se zeptal: kdy budu mít druhý pohovor?. Žádná odezva, prý dají vědět když pro mě budou něco mít.
Co se stalo????? Nejspíš sem se líbil tomu prvnímu manažerovi, ale jeho boss se podíval na resumé, nikdy jsem v USA nepracoval, nikdy nestudoval, takže pro ně nikdy dělat nemůžu. Zato Američan vůbec nepotřebuje zkušenosti jako číšník a dostane práci hned.
Samozřejmě hospitality business, a zvláště na jihu USA je velice rasistický a diskriminační. V jiných oborech, a snad v Chicagu je to lepší. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 11:24 am Předmět: |
|
|
Já jsem bohužel inženýr ekonomický, a tyto dovednosti jsou hůře transferable jako třeba technické obory, počítače, atd.
Znám jednu holku z východní Evropy, taky ekonomická inženýrka, dělal šest let nákupčího v Chorvatsku pro velikou americkou korporaci Uniliver. Taky jsem pro ně chtěl v Praze dělat, a vím že je to absolutně top práce jakou můžu v Praze dělat. Z takovýma zkušenostma se v Praze dnes vydělává 80.000Kč měsíčně. Tato holka samozřejmě zkouší najít jakoukoliv kancelářskou práci, absolutně žádná odezva. Dokonce ani americký Uniliver se s ní nebude bavit na žádnou pozici. Jediné co pro Uniliver může v USA dělat je uklízet jejich kanceláře.
V Praze si dnes najdu dobře placenou práci absolutně bez problémů, i pro americkou firmu. Zato americká firma v Americe se mnou nikdy nebude plýtvat čas na pohovor, absolutně na žádnou kancelářskou práci. Chodil jsem po všech možných personal agency, unemployment agency, všude říkali „Wow, máte perfektní resumé, jste velice kvalifikován, musíte být vytrvalý, s timhle najdete práci lehce“ Já jsem byl vytrvalý rok, pak jsem to zabalil. Nevím zda mi všichni do očí lhali, nebo jsou tak naivní a nevědí, že neamerické vzdělání a neamerické zkušenosti v business mají absolutně nulovou hodnotu.
Možná je to jinak v Chicagu, ale tady na jihu je ta diskriminace brutální. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 12:52 pm Předmět: |
|
|
Na začátku jsem taky začal podceňovat, no co se dá dělat, zažádal jsem o práci číšníka snad v padesáti restauracích, a kromě totálních pajzlů mně nikdo nechce, takže asi se na to nehodím, prostě nejsem dobrý číšník barman, nemám asi tu pravou přátelskou povahu.....
Pak jak jsem získal trochu zkušeností a barmanskou školu jakoby zázrakem jsem srazu mohl dostat super práci jako barman/číšník. Na nóbl místech, kde většina číšníků má vysokou školu a přesto jim to stojí za to dělat číšníka.
AMERIČAN MŮŽE DOSTAT DOBROU PRÁCI HNED, I BEZ ZKUŠENOSTÍ. Bohužel cizinec s neamerickými zkušenostma je v restauraci automaticky považován za myče nádobí, uklízeče, kuchaře. Musím mít nějakou AMERICKOU zkušenost, jinak mi nikdo nedůvěřuje, nezáleží jak kvalifikován jsem na číšníka/barmana.
Když jdu znovu do restaurací, kde jsem předtím dělal nějakou nechutnou práci, a řeknu jim: teď jsem nóbl barman, studuji na vysoké škole, všichni jsou překvapeni, jak je to možné. Předtím mně pokládali jenom ZA TOTÁLNÍHO IDIOTA a nedovedli si představit že můžu taky studovat univerzitu a být barman. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 403 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 2:37 pm Předmět: |
|
|
kdyz jdes k pohovoru na jakoukoliv praci ta jim musis RIKAT CO ONI CHCOU SLYSET kdyz zacnes mluvit nesmysly tak te neprijmou at si cech nebo american!!
kdy jsi na jiho tak budou zvazovat jestli daji praci tobe nebo nejaky MEXIK to bude delat za min penez.
To neni diskriminace to je BYZNYS~~ |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt červenec 26, 2007 2:45 pm Předmět: |
|
|
| Henek napsal: | kdyz jdes k pohovoru na jakoukoliv praci ta jim musis RIKAT CO ONI CHCOU SLYSET kdyz zacnes mluvit nesmysly tak te neprijmou at si cech nebo american!!
kdy jsi na jiho tak budou zvazovat jestli daji praci tobe nebo nejaky MEXIK to bude delat za min penez.
To neni diskriminace to je BYZNYS~~ |
A znovu  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|