|
|
| Autor |
Zpráva |
Katka Anonymní
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 2:43 am Předmět: Půjčení auta - nutné pojištění |
|
|
Zdravím všechny na fóru,
chystáme se za pár týdnů na prodlouženou dovolenou do Států a rádi bychom si půjčili asi na měsíc auto. Trochu jsem surfovala po netu a začínám být ztracená v různých typech pojištění. Nechci, aby to stálo mrak peněz, ale je mi jasné, že pro mě, jako CZ občana, je některý typ pojištění bezpodmínečně nutný. Zatím jsem to pochopila tak, že minimálně potřebujeme CDW nebo LDW. Nicméně stále nemám úplně jasno, co PŘESNĚ tato pojištění kryjí a zda-li případně není potřeba ještě něco. Poradí někdo, prosím?
Ještě druhá otázečka. Budeme si půjčovat auto v jiné destinaci, než jej budeme vracet (byť jsou obě místa v rámci území jednoho státu). Ještě jsem se nedopátrala, zda-li částky, které mi kalkulují různé půjčovny na internetu, zahrnují i drop-off fee... Četla jsem různé story, kdy drop-off fee může dosáhnout i více jak $600, což je fakt hodně.
Předem moc díky za případné rady  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
bouncingczech
Registrace: 20. 07. 2007 Příspěvky: 292 Bydliště: Mission Viejo, Calif.
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 11:29 am Předmět: |
|
|
Katko,
pojisteni ktere ti nabidne car rental company je vzdycky drahe. Nejlepsi by bylo kdyby jsi mela credit karticku ktera ti da automaticky pojistku kdyz kartu pouzijes pri placeni za auto rental. Nebo, jestli mas pojistku c CR tak se zeptej jestli by ti pojistku dali taky do USA. Co potrebujes jako minimum zalezi na statu. Tadu je trochu vice informace. http://www.usatourist.com/english/tips/carrental.html
Moje dcera si pujcila auto od Hertz v Reno, Nevada a vratila auto ten samy den v Los Angeles, California a stalo to skoro to same jako kdyby auto vratila v Renu. Mensi firmy asi chteji drop off fee, nebo denni sazba bude stat vice. Par jinych dulezitych veci. Neni mozne si pujcit auto bez kredit karty. Vetsina firem ti nepovoli prejet statni hranice ale nekde to neni prisne jako treba mezi Los Angeles, CA, a Las Vegas, Nevada. Definitivne nejde ject pujcenym autem do Mexika. Nekde existuje minimum 26 let a maximum 70 let. Je drazsi si pujcit auto na letisti nez ve meste.
Good luck a napis kam se chystas... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
BUCKETHEAD
Registrace: 11. 03. 2006 Příspěvky: 520 Bydliště: Orlando, FL
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 12:52 pm Předmět: |
|
|
Pokud budes jsi pucovat auto pres velke spolecnosti, jako je Hertz,Budget,enterprise,EZrentacar nebo jine, budes vzdy platit vice penez. Zkus pres www.orbitz.com jsi pujcit auto, jsou to mensi spolecnosti a jsou radi ze auto pujci. Pokud nemas americke pojisteni a USDL tak to bude drahe. Ja jsem si pujcoval auto v Denveru, mel jsem USDL, ale ne insurance a platil jsem 38 dolaru denne jen za pojisteni+ 35 za auto...
Zdar Bucky |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Katka Anonymní
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 1:33 pm Předmět: |
|
|
Díky moc za rady. Orbitz jsem zkoušela, ale nevycházelo mi to kupodivu příliš dobře. Zatím nejlepší deal mi vyšel přímo přes web Nationalcar (kdykoliv zkouším hledat přes weby typu Orbitz, Expedia atd., vychází mi téměř dvojnásobné sazby - nechápu! Dobře vychází třeba Avis, ale jen na první pohled, neb je to bez pojištění). National stojí na 30 dní nějakých 1190 USD za midsized car, nechtějí drop-off fee a je to včetně LDW a SLI. Kreditku máme, ale bohužel v zahraničí tato pojištění nepokrývá. Ještě budu hledat slevové kódy, mohlo by to vyjít lépe, naštěstí kurz dolaru nám vcelku hraje do karet
Jinak se chystáme na trip po NP, ze San Francisca přes Yosemite, Twin Falls, Death Valley, Las Vegas, Zion, Bryce, Yellowstone, Grand Teton, SLC, Arches, Glen Canyon, Monument Valley, Grand Canyon, Joshua Tree, Palm Springs, Anaheim až do San Diega. Možná ještě něco přidáme po cestě  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1446 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 3:35 pm Předmět: |
|
|
Ahoj Katko--
Na SFO máš na bybranou Alamo, Avis, Budget, Dollar, Enterprise, Hertz, National, Thrifty. Toto vlastně jsou skoro všechny velké půjčovny v USA.
Během posledních 10 let jsem si vypůjčil auta bez problémů u každé s těchto osmi vypůjčoven, a můžu Ti říct že jsou docela stejné. Vybírám většinou podle ceny.
Když jsem létávat na business, tak jsem si půjčoval od Hertz, protože to bylo z obchodního hlediska nejlepší. Ale od té doby ještě jsem si od nich nic nepůjčil, protože vždy jsou nejdražší.
Enterprise je dobrá firma. Protože největší konkurence pro zákazníky jako jsi Ty byla na letištích, tak National se soustředil na jiné úseky, ale poslední dobou (asi 5 let) už taky pracují na letištích. Taky si půjčím od nich, ale většinou jen místně (když mám auto v servisu, atd.).
Nejvíc si půjčiji od Avis. Mají dobré ceny po celém světě. Je to moje nejoblíbenější car rental agency.
Ale na dlouhé cesty jako na Jihozápad bych doporučil Dollar. Proč? Protože potřebuješ na takové dálky něco z čeho se dá tábořit, někdy i přespat, a mít dost místa na své krámy. Potřebuješ na to minivan, něco jako Dodge Caravan. SUV moc žerou a jsou drahé, ale minivans jdou. Jak asi víš, každá car rental agency je vlastněná nějakou automobilkou; Dollar je asociovaná s Dodge které ty minvanny vyrábí. Ale jiné taky mají Caravany.
Minulý léto jsme letěli do Phoenixu, vyhodil jsem tam ženu a děcka, vypůjčil jsem pro ně Caravana od Dollar, sám jsem pak letěl do Las Vegas kde jsem měl sraz s ostatními členy rodiny, tam jsem si vypůčil jiného Caravana od Dollara, a později jsem se srazili všichni na Grand Canyon mezi Phoenix a Las Vegas. Dollarovy to bylo jedno kolik aut mám vypůjčité na mé jméno. Že jsem přejéžděl hranice států nikdy žádné car rental agency nevadí.
Ohledně kde dostaneš nejlepší ceny: jdi na Travelocity.com , nebo podobné web stránky (napr. sidestep.com . Travelocity je moje nejoblíbenější stránka na cestování, i když občas to můžu si obědnat letenky a auta přímo levněji. S Orbitzem jsem nikdy neměl dobré skušenosti -- je to moc drahé. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
bouncingczech
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 4:10 pm Předmět: |
|
|
$1,200 z National neni spatne ALE jenom kdyz ti daji "unlimited mileage", a taky jestli ti dovoli vyjet z Californie. Na to si dej pozor protoze nektere firny pouzivaji "global positioning system" a vedi kde auto vlastne je. Krome toho kdyby se neco prihodilo v jinem state, tak je mozne ze pojistka by byla neplatna.
Planujes pekne dlouhou cestu, jenom Yellowstone a Grand Teton jsou trochu z ruky. Kdyz mate mesic tak by to jak tak slo. Hotel a takove kabiny v Yosemite se musi rezervovat nekolik mesicu napred. Hlavne v lete. Taky v zime se neda ject pres Sierra Nevada z Yosemite na vychod (treba do Death Valley). V lete to neni problem. V Las Vegas je nejlepsi byt od nedele do ctvrtka...$65 za pokoj v prumernym casinu. Rezervace je ale nutna. Krome Yellowstone ty vsechny mista znam velice dobre, jestli mas otazky, rad odpovim. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
bouncingczech
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 4:25 pm Předmět: |
|
|
| Out of state car rental. Nekolikrat jsem si pujcil auto v Los Angeles, Hertz, Budget, Alamo, Dollar a vzdycky bylo na papirech cervene razitko " This car cannot be driven out of California". Je ale mozne ze tohle se zmenilo. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 4:43 pm Předmět: |
|
|
Souhlasím s Bouncem. Jenom pár poznámek: nikdy jsem neměl problém že by mi zakázali překročit hranice státu v USA, i když přiznám že se na to ptali. Ale někdy zakazují jezdit do nebezpečných částích státu, protože by to bylo těžké auto s tama dostat kdyby se porouchalo; dává to smysl.
Jinak, jestliže pojedete na měsíc, jestliže máte rádi cestovat, doporučoval bych stanovat. Samozřejmě že si vezmětě co můžete sebou z Evropy, ale budete si asi v USA koupit pár věcí (určitě kamna které nemůžeš převážet v letadle, možná stan, jídlo, atd.). Jestliže pojedeš z SFO na Yosemite, tak akorát jak přejedeš Bay Bridge a vymotáž se s křižovatky dálnic na východní straně Bay Bridge na sever po I-80, tak za pár mil si zaboč do REI v Berkeley (myslím že to je na San Pablo Ave?). Je Ti to po cestě a je to nejlepší obchod na vybavení na kampování co najdeš (dnes REI jsou vlastně po celé USA). |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
marcibrn Anonymní
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 4:48 pm Předmět: pujceni auta |
|
|
radi ti tu dobre, musis si dat pozor na par veci.
1. ze muzes pujcene auto vzit do jinych statu USA ( napr. kdyz si pujcis auto v Californii tak s nim muzes jet vetsinou jen jeste do Nevady a Arizony dal ne.
2. Ze budes mit neomezeny pocet mili ( zadny limit napr.100 mil denne)
3. Das na pujceni jmena vsech osob co budou auto ridit jako ridice ( additional drivers) - za to se nekde plati nekde ne az $10/den
4. pojisteni - ja osobne si myslim ze musis mit vsechny 3 a to:
4.1. liability insurance
4.2.comprehensive and collision coverage
Liability - vetsinou nemusis kupoval pokud mas vlastni auto a na nej pojisteni, protoze se pojistka bude vztahovat i na pujcene auto
comprehensive and collision coverage - toto pojisteni by mne koupit kazdy kdo ho nema kryte bud kreditni kartou ( ale i tam je vetsinou limit 30 dni a nevztahuje se na truck a auta drazsi nez napr. $60,000 podivej se do smlouvy s kreditkou a clovek musi za pujceni auta zaplatit plne toto kreditni kartou, vetsinou to maji kreditky Mastercard a Visa Platinum) nebo jeho vlastni auto je v opravne ( pak se jeho auto pojistka cela presune na pujcene auto)
5. Ze vratis stejne mnozstvi benzinu jako jsi auto dostal
6. Nebudes platit poplatek za vraceni auta nekde jinde
Ja osobne si pujcuju auta vetsinou s Budget,Dollar nebo Enterpise. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 4:49 pm Předmět: |
|
|
| bouncingczech napsal: | | Out of state car rental. Nekolikrat jsem si pujcil auto v Los Angeles, Hertz, Budget, Alamo, Dollar a vzdycky bylo na papirech cervene razitko " This car cannot be driven out of California". Je ale mozne ze tohle se zmenilo. |
Nevím. Nikdy jsem si v LA nepůjčoval auto. Ale vím že mnoho lidí co navštěvují USA dělají podobnou cestu jako Katka, a tak nějak by to snad šlo. Možná že jde jen o pokus vytřískat ze zákazníků co nejvíc, a tak Ti to povolí jestliže zaplatíš nějaké speciální pojištění. Nedivil bych se.
Souhlasím že do Mexika to nejde. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
BUCKETHEAD
Registrace: 11. 03. 2006 Příspěvky: 520 Bydliště: Orlando, FL
|
Zaslal: čt leden 03, 2008 5:13 pm Předmět: |
|
|
Katko,
Tak jsem schvalne zavolal do National a na 30 dni z danema 1200 dolaru. Muzes z autem cestovat po cele americe a je to unlimited a nemusis pojistovat si auto, coz me docela prekvapilo. Pan rikal ze je to na vas, ale samozrejme kdyby se neco stalo, jste za to zodpovedni.
Ale vis jak to je, muzes prijet tam osobne, a tam to nepujde...
Jinak co jsi psala co chcete procestovat, tak jsem na tech spousta mistech byl. Jen jeste bych dodal ze Mesa Verde national park je take peknej. Arches moc vedro a sucho. Me se hodne libil Grand Canyon a Rocky Mnt Nat Park.
Takze hodne stesti |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Katka Anonymní
|
Zaslal: pá leden 04, 2008 1:53 am Předmět: |
|
|
Všem obrovský dík za rady a tipy, budu se snažit jimi řídit Nicméně, jsme jenom dva, takže větší auto jak midsize se nám zas tak moc nevyplatí. Budeme po cestě hodně kempovat (vybavení bereme z Evropy, krom karimatek a možná i spacáků, koukala jsem, že jsou tyhle věci ve Státech levnější než tady), pouze ve městech asi přespíme v motýlcích. Mám tu docela fajnový průvodce od Frommers a Rough Guide, hodně pomáhají s informacemi, výběrem kempů a tak.
Jinak jsem se ještě dívala na naši rezervaci u National. Hovoří se tam pouze o tom, že není možné překročit hranice USA, což je ok. Unlimited miles jsou zahrnuté a krom toho, ze všech coverage produktů, které National nabízí (Carefree Personal Protection (CPP), Loss Damage Waiver, National Protection Plus, Peace of Mind (POM), Personal Accident Insurance (PAI), Renter's Liability Protection, Roadside Plus, Supplement Liability Insurance (SLI) zahrnuje ta naše částka 1200 USD Loss Damage Waiver Full a Supplement Liability Insurance. Bohužel mi připadá, že každá company tyhle pojistné produkty nazývá jinak, takže není úplně snadné se v tom vyznat, nicméně jsem tak nějak měla pocit, že tyhle dvě pojištění by měly být ok... Nebo ne?
Mám tady pocit, že celkem dobře vycházel i Enterprise a Dollar, ale tuším, že tam bylo možné získat rate a rezervovat auto jen na 28 dní. Což není náš případ, mi jej potřebujeme na 30-31 dní... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Katka Anonymní
|
Zaslal: pá leden 04, 2008 2:12 am Předmět: |
|
|
Tak mi to nedalo a ještě jsem zkontrolovala pojištění, které máme na kreditce. Krom klasického zdravotního pojištění to zahrnuje i toto, což se vztahuje i na půjčení auta:
pojištění odpovědnosti za škody na zdraví ($56 000)
pojištění odpovědnosti za škody na majetku ($23 000)
OK, limity nejsou zrovna vysoké, ale snad by to spolu s LDW a SLI mohlo stačit... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: pá leden 04, 2008 7:54 am Předmět: |
|
|
| Katka napsal: | | Nicméně, jsme jenom dva, takže větší auto jak midsize se nám zas tak moc nevyplatí. |
Jó, tak to už chápu. Já myslel že sebou berete nějaké děcka. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Katka Anonymní
|
Zaslal: pá leden 04, 2008 8:06 am Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Jó, tak to už chápu. Já myslel že sebou berete nějaké děcka. |
Na děcka máme ještě dva tři roky čas  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|