|
|
| Autor |
Zpráva |
PerNyk
Registrace: 11. 09. 2005 Příspěvky: 7
|
Zaslal: ne září 11, 2005 1:16 pm Předmět: US/CZ škola |
|
|
| Čau.Chtěl bych se zepat,jestli se v USA kouká krom titulu nebo tak i na to,jestli je to US škola nebo zahraniční...Jde mi o to,že mám možnost jít studovat na University of New York in Prague a tam dostat akreditovanej americkej diplom (třeba v Business Administration).Budu ale za to muset utratit většinu peněz - to školný je hardcore.Nevim,jestli se to vůbec vyplatí.Jde mi o to,jestli na mě amíci budou co se týče žádosti o zaměstnání koukat jinak,když budu mít jejich školu.Abych neutratil ten balík nadarmo.Díky |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
PerNyk
|
Zaslal: po září 12, 2005 6:40 am Předmět: |
|
|
Víte jak to myslim...Mám tu možnost,ale stojí to hodně a nevim,jestli se mi to pak vůbec vyplatí...co myslíte?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
miro Site Admin
Registrace: 09. 01. 2005 Příspěvky: 954 Bydliště: Chicago
|
Zaslal: po září 12, 2005 9:20 am Předmět: |
|
|
| To si musis rozmyslet sam. Jestli delas skolu jen k tomu aby jsi mel nejaky papir, tak to neni dobra cesta. Delej co te bavi. Koukni do budoucna co asi bude za 5 let...? Na druhou stranu penize vlozene do vzdelani rozhodne nejsou vyhozene. Taky je potreba zvazit jestli dokazes veci dodelat do konce, protoze kdyz to vzdas, tak vsechen cas i prachy jsou pryc. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
Registrace: 19. 01. 2005 Příspěvky: 902 Bydliště: Praha
|
Zaslal: po září 12, 2005 10:01 am Předmět: |
|
|
| Po studiu chces zakotvit v Americe nebo v CR? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1206 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: st září 14, 2005 11:46 am Předmět: Neber to |
|
|
No, problém je, že UNYP prý není část UNY, ale prý je založená s pomocí SUNY-New Paltz a SUNY-Empire State College. UNY má špičkovou business school, a USN&WR jí považuje za 13. nejlepší v US. Business Week taky dávají UNY na 13. místo.
New Paltz a Empire State za moc nestojí. Mimo New York je lidi moc neznají. Kdybych chtěl jít na školu, a byl bych dobrý, tak bych se New Paltz a Empire State dost vyhnul.
Jediné školy ve SUNY systému který jsou jak tak solidní (tj lidi je znají po celé US, i když nejsou moc špičkové) jsou asi jen Buffalo a Stony Brook.
Lidi v USA kteří berou lidi z Prahy znají Karlovu Universitu, ale moc né SUNY-NP nebo SUNY-ESC. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
PerNyk
|
Zaslal: st září 21, 2005 8:02 am Předmět: |
|
|
miro : Kvůli papíru to nedělám,ale mám strach,že nezáleží na tom,co jsem vystudoval,ale kde...
czolgos : No chci tam být minimálně několik let...Jestli na trvalo,to zatim nevim...
pdmlynek : No...Spíš mi šlo o to,že bych si pak rád ještě udělal "jejich" MBA (třeba na Stern School of Bus. v N.Y. nebo tak),ale podle toho,co jsem pochopil,berou lidi jen z akreditovanych US škol a několika málo škol z Evropy (mezi kterýma neni žádná z ČR),takže kdybych tam asi nemohl dál studovat a dostat jejich MBA...
Btw je velký rozdíl mazi BBA (Bachelor of Business Administration) a BSBA (Bachelor of Science in Business Administration)? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
Registrace: 19. 01. 2005 Příspěvky: 902 Bydliště: Praha
|
Zaslal: st září 21, 2005 9:30 am Předmět: |
|
|
| A nebude nejlepsi, kdyz se zeptas primo na skole, kde chces studovat? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1206 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: st září 21, 2005 7:35 pm Předmět: |
|
|
| PerNyk napsal: |
pdmlynek : No...Spíš mi šlo o to,že bych si pak rád ještě udělal "jejich" MBA (třeba na Stern School of Bus. v N.Y. nebo tak),ale podle toho,co jsem pochopil,berou lidi jen z akreditovanych US škol a několika málo škol z Evropy (mezi kterýma neni žádná z ČR),takže kdybych tam asi nemohl dál studovat a dostat jejich MBA...
Btw je velký rozdíl mazi BBA (Bachelor of Business Administration) a BSBA (Bachelor of Science in Business Administration)? |
V USA, za první čtyři roky na college/university, ať jsi v jakémkoliv oboru (od archeologie do zoologie), tak dostaneš buď BA (Bachelor of Arts) nebo BS (Bachelor of Science). BS má trochu víc matiky než BA, BA víc jazyka, ale rozdíly jsou malé: řekl bych ve většina oborů.asi tak 10% jiných tříd.
Podobně BBA a BSBA je skoro stejná věc. BSBA je prý víc matematicky založený, ale je mín známý než BBA. Jestliže jseš nadaný na matiku, tak jdi po BSBA, jestli na řeči tak jdi na BBA. Jestli jsi neutrální tak bych spíš bral BBA, protože to je víc známé, ale BSBA zní lepší
Je veliký rozdíl mezi MBA a BA/BS. BA/BS (těm 4 letem se říká undergraduate education) je základní vysoká. MBA je profesionální práce. Na business school se nemusíš zabývat žádnými jinými třídami než business. Na business school jsou lidi co už vědí co chtějí, lidi co už něčeho v životě dosáhli, lidi co už ví jak to v businessu chodí. Jsou už dospělí a né děti.
Co potřebuješ na MBA? Samozřejmě že potřebuješ vysokou (buď BA/BS nebo něco podobného z evropské školy), ale hlavně co Ti pomůže je praxe v businessu. Business school (hlavně ty špičkové školy) poměrně neradi přijímají lidi přímo z undergraduate program. Stává se to, ale pro lidi is praxí je to jednoduší.
Jestliže jsi šel na undergraduate jinde než v anglickomluvící zemi, tak asi budeš potřebovat nějaký test že znáš dobře AJ (myslím ze to je TOEFL?)
Taky potřebuješ dobrý výsledky ze zkoušek. Na jakoukoliv školu po high school v USA jdeš, tak potřebuješ si udělat asi 6-12 měsíců před začátkem školy přijímací testy. Bereš si to jednou od nějakého servisu, a oni to pošlou na který školy chceš. Na undergraduate to je SAT (občas taky ACT), na graduate school je to GRE, na medical school MCAT, na law school LSAT, a na business school GMAT.
Na MBA nepotřebuješ undergraduate z businessu. (Stejně jako na medical school, nebo na law school můžeš jít z jakýhokoliv oboru). Já mám undergraduate z chemie, neměl jsem žádný třídy jako undergraduate z businessu. Jen to znamenalo, že místo 18 tříd jsem si musel vzít celkem 20 aby jsem dostal MBA. Ty 2 byly z intermediate macroeconomic, a intermediate statistics; "intermediate" znamenalo, že business school ví že business student už je dosti pokročilý na to, aby mohl přeskočit začáteční třídy.
Jinak si uvědom že Stern School je jedna z nejlepších business school na světě. Ono to není moc jednoduché se tam dostat. BBA diplom z SUNY-ESC nebo z SUNY-NP je dost na h.vn.. Tím Stern School neoslníš. Karlovku znají, tyto moc ne. Jedině kdyby jsi měl samý jedničky, špičkové GMAT výsledky, a vlastnil by jsi nějaký kšeft.
To, že Karlova Universita není "akreditovaná" je možné, ale to neznamená že by Ti to mělo nějak vadit. Toto jsou všechno guidelines. Jestliže jsi dosti schopný na to aby jsi po graduaci z jejich školy dostal plat kolem 126,000 USD/rok (což je průměr http://rankings.ft.com/rankings/mba/rankings.html ), tak jsi schopný na to, aby jsi je přesvědčil že by měli v Tvém případě udělat vyjímku, a přijmout Tě (i kdyby jsi je musel přesvědšit že mají KU akreditovat).
Good luck. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
PerNyk
|
Zaslal: pá září 23, 2005 5:18 am Předmět: |
|
|
pdmlynek : Díky moc, v té odpovědi je asi všechno, co jsem potřeboval (chtěl) vědět - pořád jsem nechápal, jak se u nich to vzdělání dělí a tak.Tohle se na netu celkem těžko hledá Ono mi to popravdě s tou UNYP připadalo trochu moc "jednoduchý".Když jsem koukal na stránky ESC a tam psali, že je to pro lidi, co dělají školu při zaměstnání, což na mě zrovna 2x pozitivně nazapůsobilo, tak jsem začal celkem pochybovat.A to školný bylo taky "zajímavý" ...
Btw o Stern toho zas moc nevim.Jen mám známýho, co tam studuje, tak proto...  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|