zelená karta za několikaletý legální pobyt v USA?

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

zelená karta za několikaletý legální pobyt v USA?
Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Zelena karta
Autor Zpráva
jakudo

Registrace: 28. 01. 2006

PříspěvekZaslal: pá únor 08, 2008 12:46 am    Předmět: zelená karta za několikaletý legální pobyt v USA? Odpovědět s citátem

Zdravím,
chtěl bych se zeptat zda je pravda fakt, že pokud v USA žije někdo legálně 5 let, může zažádat o zelenou kartu aniž by si musel někoho vzít? Nejsem si jist, jeslti jsem to četl zde nebo jinde, ale utkvělo mi to nějak v paměti. Jelikož bych zelenou kartu chtěl a uvažuji, po dodělání Bc v ČR, o studiu master a phd na univerzitě v USA, mohl bych být v USA legálně celkem dlouhou dobu. Jak to tedy s tou zelenou kartou a legálním pobytem je?

Diky:)
bb

Registrace: 20. 03. 2008

PříspěvekZaslal: čt březen 20, 2008 10:47 pm    Předmět: Re: zelená karta za několikaletý legální pobyt v USA? Odpovědět s citátem

jakudo napsal:
Zdravím,
chtěl bych se zeptat zda je pravda fakt, že pokud v USA žije někdo legálně 5 let, může zažádat o zelenou kartu aniž by si musel někoho vzít? Nejsem si jist, jeslti jsem to četl zde nebo jinde, ale utkvělo mi to nějak v paměti. Jelikož bych zelenou kartu chtěl a uvažuji, po dodělání Bc v ČR, o studiu master a phd na univerzitě v USA, mohl bych být v USA legálně celkem dlouhou dobu. Jak to tedy s tou zelenou kartou a legálním pobytem je?

Laughing
Priteli,mas v tom zmatek.
Pokud nekdo zije v USA jiz 5 let a to legalne,jak zni Tvoje otazka,tak je zaroven jiz od sameho zacatku drzitelem zelene karty.Po 5 letech legalniho pobytu ma moznost ze zakona usa leg. pozadat goverment o obcanstvi Spojenych statu.
To je tak vse k Tvoji otazce.
Martin
jakudo

PříspěvekZaslal: pá březen 21, 2008 12:27 am    Předmět: Odpovědět s citátem

jak to? nemusím mít zelenou kartu. Když tam budu legálně studovat na studentské vízum třeba na univerzitě, tak tam legálně budu, ale zelenou kartu mít nebudu...
bouncingczech

Registrace: 20. 07. 2007

PříspěvekZaslal: pá březen 21, 2008 11:31 am    Předmět: Re: zelená karta za několikaletý legální pobyt v USA? Odpovědět s citátem

jakudo napsal:
Zdravím,

Nic takoveho neexistuje. Kdyz mas studentske vizum, vizum plati jenom na studovani. Kdyz studovani skonci, tak mas jet domu, nebo si pozadat o neco jineho. To zalezi na tom jake moznosti mas. Jako skrz zamestnavatele, pribuzne, neobvykly talent, - tech moznosti je jenom 7 nebo 8.
jakudo

PříspěvekZaslal: pá březen 21, 2008 11:33 am    Předmět: Odpovědět s citátem

jj, to je přesně to na co jsem se ptal;) Sice odpověď není taková jakou bych si přál, ale je to ono...

Diky
czolgos
Moderator

Registrace: 19. 01. 2005

PříspěvekZaslal: pá březen 21, 2008 3:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Je to tak jak pise bouncingczech. Ja to chapu tak, ze napr. do statu prijedes na pracovni vizum a zamestavatel chce po case, aby jsi u nej zustal. Napise zadost (petition) na USCIS a kdyz ji schvali, tak cekas na Immigrant Visa Number.

U.S. law limits the number of immigrant visa numbers that are available every year, so you may not get an immigrant visa number immediately after your immigrant visa petition is approved. In some cases, several years could pass between the time the U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) approves your immigrant visa petition and the State Department gives you an immigrant visa number. Because U.S. law also limits the number of immigrant visas available by country, you may have to wait longer if you come from a country with a high demand for U.S. immigrant visas.

Treti krok pak je, zazadat si o zmenu statusu: you may apply to adjust to permanent resident status after a visa number becomes available for you.

Permanent resident status je ve skutecnosti Zelena karta, ale to uz asi vis...
jakudo

PříspěvekZaslal: pá březen 21, 2008 8:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jj, to už vímWink

děkuji za informace, zase jsem o něco chytřejšíSmile
hsi

Registrace: 23. 01. 2005

PříspěvekZaslal: so březen 22, 2008 10:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jakudo, pokud budes mit americky masters nebo phd, tak bys nemel mit problem dostat pracovni vizum (pokud teda nemas nejaky uplne nemozny obor). A to je tzv. "dual intent" vizum, napolo se pocita s tim, ze pozadas casem o zelenou. Na to je sice potreba, aby te zasponzoroval zamestnavatel (jak uz czolgos psal), a to snad neni tak tezke (ale asi zalezi pripad od pripadu).

Anebo, pokud budes mit phd a zustanes na univerzite, tak muzes napr. pozadat na zaklade toho, ze jses strasne dulezity odbornik, a amerika by o hodne prisla, kdyby te poslali domu. Nevim, jaka je oficialni terminologie, a taky to neni uplne snadne, ale potkala jsem uz par lidi kteri to tak udelali.

Takze tech moznosti je vic. Tady na tech strankach ti skoro vsichni reknou, ze jediny realny zpusob jak se dostat do usa je vzit si americanku, ale takhle mluvi vetsinou lidi, ktere by v zivote nenapadlo usilovat o masters, natoz phd. A to pak je tech moznosti samozrejme mene.

No a navic, kdyz tady budes leta studovat, tak se muze dost snadno stat, ze se s nekym seznamis a ozenis, ne kvuli zelene, ale tak nejak prirozene. A to je pak samozrejme vsechno jeste snazsi...
jakudo

PříspěvekZaslal: so březen 22, 2008 10:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Very Happy velice hezky jsi to napsal Very Happy
Ne, skutečně se do USA nechci dostat tak, že bych si vzal Američanku (nejradši bych Češku, ale jak jsi říkal, když budu dlouho v USA, tak kdo víWink). Teď jsem totiž na roční stáži v Jižní Korei jako výměnný student a zjistil jsem, že studovat v Angličtině není zas tak těžké, jak jsem si původně myslel. Příští rok končím bakaláře na ČVUT - Fakulta stavební, obor Inženýrství životního prostředí. Takže si myslím, že vůbec nemám nemožnej obor, ba naopak si myslím, že mám obor o který začíná být v současné době docela zájem (to je pouze můj osobní odhad). Uvažuji jet studovat Master degree na universitu v Miami, mají tam program, který bych studovat chtěl, školné sice není nejmenší, ale bavil jsem se o tom s rodiči a nějak by se to vymyslelo. A myslím, že s US masterem by nemusel být problém sehnat v USA dobrou práci (samozřejmě legálně) a popřípadně i to PhD. by nemuselo být špatnéWink

Do USA se rozhodně ženit nechci a nelegálně se tam taky cpát nebudu...
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: ne březen 23, 2008 10:48 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jakudo, jestli dostat PhD nebo Masters Ti nějak pomůže zůstat v USA nevím, ale není to zase tak jednoduché dostat práci. Chápu že hodně lidí domnívá že dostat Masters nebo PhD je nějaká záchrana, a potom Ti budou létat pečené holuby do huby. Nevidím to tak pozitivně jak to vidí hsi. Každý rok Americké školy vydávají tisíce PhDs a desítky tisíc Masters. Been there, done that. A každý s PhD je prý světoznámý vědec nebo badatel. Nikdo nepadá nazadek jestli někdo má Master nebo PhD.

Jestli jseš v inženýrství, tak jdi pro Masters. Jestliže nechceš učit na universitě, tak PhD v inženýrství je stráta času. V inženýrství není jako ve vědě ve které je potřeba PhD a kde Masters se považuje jen o trošku lepší než bakalář. Jo, s PhD v inženýrství dostaneš o trošku lepší pozici než s Masters, ale těch pozic je míň. A bude to placené o hodně méně než kdyby jsi měl Master a ty roky praxe které by jsi plýtval na PhD.

Je problém najít práci ve Tvém oboru? Neznám Tvů úsek tak dobře jako Ty. Ale vím že by jsi to na Internetu našel bez velkých problémů.

Good luck!
jakudo

PříspěvekZaslal: ne březen 23, 2008 7:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já to nemyslel tak, že udělám master a všichni padnou na zadek před tím, jak jsem dobrej. Myslel jsem tím, že je to prostě jen větší šance dostat práci v USA, když budu mít US Master než když budu mít Ing z ČR.
Já nepočítám s tím, že to bude jednoduchý, ale taky si nemyslím, že to bude nemožnýWink
bouncingczech

Registrace: 20. 07. 2007

PříspěvekZaslal: ne březen 23, 2008 9:03 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

hsi napsal:
jakudo, pokud budes mit americky masters nebo phd, tak bys nemel mit problem dostat pracovni vizum (pokud teda nemas nejaky uplne nemozny obor). A to je tzv. "dual intent" vizum, napolo se pocita s tim, ze pozadas casem o zelenou. Na to je sice potreba, aby te zasponzoroval zamestnavatel (jak uz czolgos psal), a to snad neni tak tezke (ale asi zalezi pripad od pripadu).

Anebo, pokud budes mit phd a zustanes na univerzite, tak muzes napr. pozadat na zaklade toho, ze jses strasne dulezity odbornik, a amerika by o hodne prisla, kdyby te poslali domu. Nevim, jaka je oficialni terminologie, a taky to neni uplne snadne, ale potkala jsem uz par lidi kteri to tak udelali.

Takze tech moznosti je vic. Tady na tech strankach ti skoro vsichni reknou, ze jediny realny zpusob jak se dostat do usa je vzit si americanku, ale takhle mluvi vetsinou lidi, ktere by v zivote nenapadlo usilovat o masters, natoz phd. A to pak je tech moznosti samozrejme mene.

No a navic, kdyz tady budes leta studovat, tak se muze dost snadno stat, ze se s nekym seznamis a ozenis, ne kvuli zelene, ale tak nejak prirozene. A to je pak samozrejme vsechno jeste snazsi...

Kecas nesmysly! Zadne "dual intent" visum neexistuje. "Dual Intent" je legalni concept ktery znamena ze nekdo muze byt v US behem doby co se jeho "application" zpracovava (being processed). Jestli si myslis ze phd nebo masters je duvod dostat zelenou kartu, tak se moc mylis. Je to dobre to mit ale nestaci to...
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: ne březen 23, 2008 9:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jakudo napsal:

Myslel jsem tím, že je to prostě jen větší šance dostat práci v USA, když budu mít US Master než když budu mít Ing z ČR.

Jo, souhlas.
jakudo

PříspěvekZaslal: ne březen 23, 2008 9:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No, už v létě pojedu pravděpodobně na universitu v Georgii pracovat na nějakém výzkumu a asi tam začnu psát bakalářskou práci. A co jsem se tak ptal, tak bych ji mohl psát v angličtině a za rok obhájit jak v USA, tak v ČR a mít tzv Dual degree. Tím by se mi pak hodně ulehčil vstup na US university na master studies
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: po březen 24, 2008 12:49 am    Předmět: Odpovědět s citátem

jakudo napsal:
No, už v létě pojedu pravděpodobně na universitu v Georgii pracovat na nějakém výzkumu a asi tam začnu psát bakalářskou práci. A co jsem se tak ptal, tak bych ji mohl psát v angličtině a za rok obhájit jak v USA, tak v ČR a mít tzv Dual degree. Tím by se mi pak hodně ulehčil vstup na US university na master studies

Promiň, ale nechápu.

Na bakalářský diplom se v USA žádná “práce” nepíše. Nic nemusíš obhajovat. Aby jsi dostal bakalářský diplom (B.S. nebo B.A.) tak musíš dodělat 4 roky university, neboli asi 120 credits. Jestli Ti nějaké credits z Evropy nebo Koreji uznají nevím. Hádal bych že ano, ale bude to méně než polovina. Jde o residency requirement (né federální, né státní, ale školní -- aby si dostal diplom z nějaké školy, tak musíš udělat určitý počet credits na té škole). Jesli Ti vše klapne, hádal bych že na B.S. potřebuješ tak 2,5 až 3,5 roku.

Ohledně výskumu. Na undergraduate level nějací studenti to dělají, ale není to potřeba. Je to většinou tak 1 až 3 semestry. Není důležité jakou práci uděláš, ale je podstatné aby jsi z toho měl jednu (nebo i víc) publikaci. Toto je Tvůj gól. Co se naučíš (praxe) při výskumu nebude nic slavného, co vynalezeš nebude nic velice podstatného, ale to že budeš mít jméno na publikaci je podstatnější než jaké známky dostaneš. Been there, done that.

To že budeš dřít moc (nebo málo) není důležité. Ale dej si bacha aby jsi nedělal nějakou repetitivní práci kde budeš jen technik; musíš jít do laboratoře kde budeš dělat výskum, i v pomocné pozici, aby jsi dostal jméno jako co-author. Technici dostanou jen poděkování v poznámkách (“The authors would like to thank Mr. jakudo for his excellent assistance in obtaining data...”) což je na nic.

Ohledně dual degree: Dual degree znamená že jsi vykonal práci na jedné universitě ve dvou oborech. Hádal bych že asi tak 10 až 20% studentů to dělá. Ale obory nesmí být tak odlišné, jinak by jsi měl problém že by jsi dostal moc credits -- některé školy, hlavně státní, vyhazují studenti kteří jen pořád studují a nekončí. O čem Ty píšeš je jeden degree na kterém by jsi pracoval na dvou universitách, jméno školy které se oběví na diplomu bude záležet na tom kde budeš mít residency.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Zelena karta Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com