|
|
| Autor |
Zpráva |
Rumburak
Registrace: 24. 12. 2006 Příspěvky: 509 Bydliště: Canada
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1174 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: ne prosinec 09, 2007 6:42 pm Předmět: |
|
|
No, to spíš je o NE-najimání amerických pracovníků.
Připadá mi to správné. Stejně jako to nemá smysl aby se vyráběli hračky v USA když se to dá sehnat z Číny za desitinou cenou, nebo nemá cenu šít košile v USA když se to může dovést z Pakistánu za pětinu, tak je to snad logické zaměstnávat IT lidi z Indie, kteří to udělají za třetinu než místní lidi v USA. Jestliže cizinec pracuje za menší cenu než Američan, tak to přeci nemá logiku zaměstnávat Američana. Podobně nemá smysl v ČR zaměstat Čecha co Ukrajinec udělá za poloviční cenu.
Jo, miluji Ameriku a mám velkou úctu k americkým pracovníkům, ale ještě více věřím ve volný trh. Miluji ČR a České lidi, ale volný trh je pro mě více důležitý než uměle udržovat své spoluobčany v místech kde nejsou potřeba. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Rumburak
Registrace: 24. 12. 2006 Příspěvky: 509 Bydliště: Canada
|
Zaslal: ne prosinec 09, 2007 7:23 pm Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: |
Připadá mi to správné. Stejně jako to nemá smysl aby se vyráběli hračky v USA když se to dá sehnat z Číny za desitinou cenou, nebo nemá cenu šít košile v USA když se to může dovést z Pakistánu za pětinu, tak je to snad logické zaměstnávat IT lidi z Indie, kteří to udělají za třetinu než místní lidi v USA. Jestliže cizinec pracuje za menší cenu než Američan, tak to přeci nemá logiku zaměstnávat Američana. Podobně nemá smysl v ČR zaměstat Čecha co Ukrajinec udělá za poloviční cenu.
Jo, miluji Ameriku a mám velkou úctu k americkým pracovníkům, ale ještě více věřím ve volný trh. Miluji ČR a České lidi, ale volný trh je pro mě více důležitý než uměle udržovat své spoluobčany v místech kde nejsou potřeba. |
Mlynku, to nam muzes napsat tady na foru. Zkus ale neco podobneho napsat do Americkych a nebo Ceskych novin.
Diskutujici by te "rozcupovovali" na kusy
Mimochodem, vitej na Zvedavci  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 468 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 4:54 am Předmět: Re: Technicke interpretovani slov |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Dana_MI napsal: | No, kdy nastane otazka "Are you an American?", tak moje odpoved zni: "a z ktere zeme?" Protoze American je stejne z Kanady, Brazilie, Venezuely, Argentiny ci USA; vsichi se narodili na stejnem, AMERICKEM kontinente. A proto vsichni jsou Americane - jen pouze male procento Americanu je puvodem z USA.
|
Ale Dano, to snad nemyslíš vážně. Toto vážně bych nedoporučoval.
Když se někdo zeptá jestli jiný je “Američan” nebo něco je “Amerického”, tak je to snad každému úplně jasné že tím myslí USA a né Americký světodíl. Lidi normálně nepovažují Kanaďana, Brazílce, nebo Mexičana za Američana, i přes to že Kanada, Brazílie, a Mexiko jsou součástí Amerického světodílu. Je to jasné lidem v USA, v Kanadě, Evropě, i jinde. To přeci víš velice dobře. Nedělej z nás voly.
|
No tak vazeni, diky peceni Vanocniho cukrovi, jsem o weekendu prisla o zajimavou diskuzi!
Mlynku, prosim Te, ja budu muset u kazde sve druhe poznamky pripojit tak aspon deset smajliku, protoze pak aspon nebudu obvinovana z toho, ze z nekoho delam … vis co ; to jsem tedy v umyslu nemela.
No, Americanem je skutecne kazdy obyvatel Severni ci Jizni Ameriky. Pravdou ovsem je, ze se ponekud vzilo spojeni Americana jako obyvatele U.S.A. (jiste jednodussi, nez pokazde rikat “US-man”, "US-woman" ci neco podobneho). To je v poradku a nevidim v tom problem. Ale kdyz se to vezme do dusledku, tak ciste teoreticky nelze delat rovnitko mezi Americanem a obcanem narozenym na uzemi U.S.A. Mlynku, prosim, teoreticky .
Jo a jeste jedna pripominka: nemas pravdu v tom, ze kdyz se rekne Amerika, tak uplne kazdy si pod tim predstavi USA. Hodne Evropanu si predstavi oba Americke kontinenty. Jiste, pod pojmem American (aspon temer kazdy Cech) si spis predstavi obyvatele USA (no, klasicky Cech spise zvoli slovo Amik, aspon vetsina lidi, co znam). Ale na druhou stranu takovy obyvatel Argentiny stezi rekne “un Americano”; ten temer zcela jiste rekne “el Gringo” a o U.S.A. se nevyjadri jak o Americe, ale o "los EE.UU." (Estados Unidos).
Jako to je treba se *S*P*A*M*; v obchode muzu rict – prominte, nenabizite mi sampanske, ale pouze sumive vino (sekt) z Californie. A muzu se hadat o tom, ze prave champagne pochazi pouze z oblasti Champagne ve Francii a nebo se muzu hadat, ze American je pouze obcan U.S.A. Ale tahle diskuze je pouze hrani se slovy, stejne tak jako polemika kdo byl - bude - je dikriminovan, zvyhodnovan ci ja uz nevim co. Pratele, vsechno je relativni a kazdy se na vsechno diva v trochu jinem svetle (kazdy prece bude premyslet podle doby a mista kde se narodil a zil, bude mit sve priority, hodnoty a co ja vim co jeste).
Ja tedy kazdopadne tuhle odpoved muzu pouzit pouze v okamziku, kdy se to hodi. Normalne to nepouzivam, jiste, ale jak jsi sam psal, tak takova recnicka otazka Ti muze treba i zajistit misto (pokud ma Hiring Manager smysl pro humor). No, doufam, ze Mlynek ho ted mit bude .
P.S. kdyz predkove soucasnych lidi, narozenych na americkem kontinente odchazeli za ocean, tak alespon do jiste doby vsichni jeli do Ameriky (at Jizni ci Severni).
PP.S. ja spis tu svoji "definici Americana" jako obyvatele obou Amerik myslela jako lehkou narazku na predchozi diskuzi, ze nekdo je v U.S.A. diskriminovany, kdyz neni American. Pak muze dojit k polemice, kdo to vlastne ten American je. Ale zase, opet se dostavame zpet k pojmu "vse je relativni".
PPP.S. ono tohle "globalizovani" ma alespon jednu vyhodu - od jiste doby v US rikam, ze jsem "Evropan", protoze me X procent lidi nezarazuje do Cecenska .  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bernau
Registrace: 24. 02. 2007 Příspěvky: 191 Bydliště: Florida
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 9:18 am Předmět: Re: Technicke interpretovani slov |
|
|
| Amen to that! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Marcibrno
Registrace: 02. 06. 2007 Příspěvky: 67 Bydliště: Orange County,CA
|
Zaslal: st únor 13, 2008 3:57 pm Předmět: Jses si jisty? |
|
|
| pdmlynek napsal: |
Co rikas je teoreticky spravne ale myslim ze prakticky ne. Volny trh je krasna vec, ale musel by existovat. A tu je kamen urazu. Neni zadna vec jako volny trh pro vsechny.
napr. ty tvoje hracky....v USA jsou prisne zakony na vyrobu, min.mzda atd. V Cine se to vyrobi "levneji" zpusobem ktery je nelegalni v USA ( tovarny nesplnuji emise, hracky v sobe maji olovo, pracovnik dostava 1/100 mzdy nez v USA a neplati treba pojisteni atd - proste tisice hodin prace legislativy, unii, ochranaru aby USA bylo kde je ted ) pak se to doveze do USA a american to koupi, otravi si deti, ji ryby z more,do ktereho tecou cerne reky v Cine atd. a mysli ze usetril. Nesmysl.Jen ta cena kterou zaplatit se promitne jinde a navic je nelogicke ze hracka, kterou by legalne nebylo mozne vyrobit v USA se do nej muze dovezt, to neni volny trh ale "obchod" kde nekdo hodne lobovat a zaplatil aby to slo.
IT chlap z Indie bere mensi plat proto ze jeho naklady na zivot v Indii jsou nizsi, kdyby je mnel stejne jako tu nedelal by to. IT chlap z USA by klidne delal za penize do to dela chlap z Indie, kdyby zil v Indii, ale on zije tu a proto musi mit vic. Ukrajinec v CR dela za mnesi plat a 7 dni v tydnu proto ze by jinak tu praci nedostal, bydli v pokoji s 5 dalsimi, ji konzervy a nechodi do kina, nema auto a netouzi po dovolene atd. Kdyby chtel zit standartem zivota Cecha nemohl by.
Nevim co delas ty za praci ale vsadim se ze by ji za tebe mohl nekdo delat ve svete mnohem levneji a lepe a mozna by mnel aby ti to doslo...to nerikam te nastvat ale jako fakt ktery myslim plati o vetsine praci, vsetne moji. Neni to o volnem trhu ale o boji kazde zeme za svuj zivotni standart a hodnoty. Nektere zeme jako USA bylo ochotno udelat zakony na tvorbu jobs, zivotniho prostredi atd, jine zeme jako Mexico si mysli ze je OK poslat 60% vsech lidi schopnych prace do USA jen proto ze jeji obcane si nebyli schopni vydobit jista prava a standart. Bydlim v CA a Mexici tu rvou ze CA jim stejne patrila tak co, no kdyby jim USA tu CA dalo, za par let by to tu vypadalo jako v Mexiku.
Ja nevidim duvod se vzdavat sveho standartu zivota jen proto ze si par lidi nahore chce namastit kapsu ve jmenu "volneho" trhu a podporuju "americke" produkty a vyrobky jak muzu, tu v CA uz to hodne lidem doslo a davaji pozor co kupuji. Treba to dojde i tobe. Bydlela jsem par mesicu ve Svycarsku, ktere je na tom financne dost dobre a vis proc? protoze podporuji sami sebe. napr. v obchode maji 2 druhy jahod - svycarske a francouzske (o pul levnejsi), vsichni kupuji ty svycarske protoze pochopili ze kdyz je koupi,podpori svycarskeho farmare a ten si pak koupi treba svycarske hodinky.
Az bude tzv. volny trh, bude tato planeta vypadat jinak ale do te doby... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: st únor 13, 2008 8:27 pm Předmět: Re: Jses si jisty? |
|
|
| Marcibrno napsal: | ...
V Cine se to vyrobi "levneji" zpusobem ktery je nelegalni v USA ( tovarny nesplnuji emise, hracky v sobe maji olovo, pracovnik dostava 1/100 mzdy nez v USA a neplati treba pojisteni atd - proste tisice hodin prace legislativy, unii, ochranaru aby USA bylo kde je ted ) pak se to doveze do USA a american to koupi, otravi si deti, ji ryby z more,do ktereho tecou cerne reky v Cine atd. a mysli ze usetril. Nesmysl.
... |
Já chápu co tím myslíš. Jen pár poznámek:
(1) Jestliže se prodávají věci v USA, tak musí být vyrobeny na Americké normy. Toto je běžné po celém světě: zboží musí souhlasit se zákony kam se zboží dováží. To znamená, že hračky které jsou vyrobeny s olovem jsou možná povoleny podle Čínských zákonů, ale takové hračky jsou zakázané v USA, a tak nemůžou přijít na Americký trh. Nebo nemůžeš vzít auto vyrobené pro Americký trh, a prodat to v Evropě aniž by to nesouhlasilo s Evropskými standartami. Jo, jednou jsem dělal v podniku kde jsem se o toto zabýval. Been there, done that.
(2) Jiná zem, jiný mrav, a jiný styl života. Myslím že každá země, každý stát, si může ustanovit zákony o hračkách, autech, pracovní době, atd. podle toho co se jim líbí. Jestliže v USA je zvyk pracovat 2100 hodin, v Korei třeba 2300, a ve Francii 1600 hodin za rok, tak ať si tak pracují. Proč by USA nebo Korei nebo Francie měla nutit jiné aby pracovali jak oni? Jestliže 4-leté děcko v USA nesmí jet na koloběžce po chodníku aniž by nemělo přilbu, v Itálii zákony o přilbách ignorují a jezdí na mopedech s přilbou na řidítkách, a Řecku přilby nejsou ani k sehnání, tak je to věc Americké, Italské a Řecké vlády. Který standart je správný? Ten jak jim vyhovuje.
Takže jak já se na to dívám jestliže někdo chce dovést něco z Číny do USA, tak ta věc by měla být vyrobená na Americké standarty podle Čínských zákonů o pracovních podmínkách. A docela toto tak je. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: st únor 13, 2008 8:44 pm Předmět: Re: Jses si jisty? |
|
|
| Marcibrno napsal: |
IT chlap z Indie bere mensi plat proto ze jeho naklady na zivot v Indii jsou nizsi, kdyby je mnel stejne jako tu nedelal by to. IT chlap z USA by klidne delal za penize do to dela chlap z Indie, kdyby zil v Indii, ale on zije tu a proto musi mit vic. Ukrajinec v CR dela za mnesi plat a 7 dni v tydnu proto ze by jinak tu praci nedostal, bydli v pokoji s 5 dalsimi, ji konzervy a nechodi do kina, nema auto a netouzi po dovolene atd. Kdyby chtel zit standartem zivota Cecha nemohl by.
|
No, to je mi jasné. V Indii mají levnější styl života než v USA, a Ukrajinci žíjí skroměji než Češi. V tom nic špatného nevidím. Jestliže Čeští pracovníci nechtějí být skromní a makat za tak málo jako Češi, tak ať dělají to co jim dá více. Jestliže Američani nechtějí pracovat za nízké platy jako Indové, tak ať dělají to co jim dá více. Je to nesmysl aby zákazníci platili vysoké Americké nebo České platy, když to Ind nebo Ukrajinec udělá za daleko menší cenu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: st únor 13, 2008 9:14 pm Předmět: Re: Jses si jisty? -- Ano! Velice |
|
|
| Marcibrno napsal: |
Nevim co delas ty za praci ale vsadim se ze by ji za tebe mohl nekdo delat ve svete mnohem levneji a lepe a mozna by mnel aby ti to doslo... |
Been there, done that. Byl jsem vědec v průmyslu. Po merger nový majitel změnil business strategii, a vyhodil všechny vědci na dlažbu. Proč zaměstnávat drahé vědce v USA? Volný trh v akci. Sice pro mě to příjemné nebylo, ale z pohledu business strategii mi to připadalo jako správné rozhodnutí.
Tak jsem přešel na jiný obor. Je to lepší teď pro mě než kdyby jsem byl dále v tom starém.
A ano. Jsem si 100% jistý že bych mohl velice jednoduše být vyhozený a můj zaměstnavatel by si našel někoho na druhé straně zeměkoule za desetinou cenu. Velice jednoduše. Na to co dělám já potřebuji jen počítač a linku na internet. Nic víc. (Možná tak kancelář, telefón a sekretářku). Může to někdo dělat v Argentíně, nebo Turecku, nebo Malésii. I když všichni moji spolupracovníci v tomto oboru říkají že se to nikdy nestane, vidím to opačně. Je to jen otázka času. I když v USA je dvakrát tolik pracovníků v mém oboru než ve všech ostatních zemí na světě dohromady, nevidím žádný důvod proč by se to nemělo být opačně. Jediný důvod proč klienti platí vysoké platy v USA než jinde, je prý že to v USA děláme lepší než to dělají jinde -- což je velice špatný důvod. Jestliže stratím práci, tak zase půjdu do jiného oboru. Co vím co bude dělat za 5, 10, 20, 30 let....  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AzPete
Registrace: 06. 01. 2007 Příspěvky: 453 Bydliště: Arizona
|
Zaslal: st únor 13, 2008 11:45 pm Předmět: |
|
|
Jses porad mlady a plny napadu. Jestli Svejnar neuspeje,tak mas mas vzdy moznost se stat President Ceske republiky.
Ja Te podporim.
Kdybych byl mladsi a mel hlavne ty "balls" tak uz bych byl davno zpet v Cechach a byl starostou ve svem meste kde jsem vyrustal.
Ale to dnes nejde.Deti nechteji zpet do Cech.Cesi nerespektuji nikoho...a diky Bohu ma rodina v Cechach tomu rozumi. Takze momentalne jen na navstevu.AzP  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 468 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: čt únor 14, 2008 12:53 am Předmět: |
|
|
| AzPete napsal: | Jses porad mlady a plny napadu. Jestli Svejnar neuspeje,tak mas mas vzdy moznost se stat President Ceske republiky.
Ja Te podporim. |
Ja take.
Jenomze Mlynek bude muset pockat, protoze pro tohle obdobi vlastne jen cekame, kdy skonci tohle predem pripravene divadlo, jak znovu zvolit Klause . |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|