|
|
| Autor |
Zpráva |
maruska Anonymní
|
Zaslal: po červenec 16, 2007 6:23 am Předmět: pojisteni - prosim pomoc |
|
|
Ahoj, vdala jsem se v USA. Zelenou kartu dostanu do dvou mesicu, takze ziji tady. V CR mi ale rekli ze i presto ze ziji v usa musim platit zdravotni pojisteni, coz cini asi 12 tisic korun rocne. Existuje vyjimka, ze kdyz v CR nezustanu dele nez mesic a prijedu vzdy az po pul roce, tak pojisteni platit nemusim, jen se pozastavi na dobu co budu v USA a pak jak prijedu do CR tak si ho opet obnovim a muzu chodit k doktorum.
Ja ale chci do CR jezdit casteji nez 2xrocne,to uz ale odporuje te podmince a musim platit pojisteni 12000KC rocne.
PROC SI MUSIM PLATIT ZDRAVOTNI POJISTENI V CR KDYZ ZIJI V USA??? JAK TO DELATE VY? PLATITE SI POJISTENI I V CR I V USA? KDYZ PORUSIM TU PODMINKU A PRIJEDU DRIVE NEZ ZA 6 MESICU A NENAVSTIVIM ZADNEHO DOKTORA, ZJISTI ZDRAVOTNI POJISTOVNA ZE JSEM NA UZEMI CR??
Snad jsem to dobre vysvetlila a nekdo mi dokaze poradit.
diky moc |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
BUCKETHEAD
Registrace: 11. 03. 2006 Příspěvky: 516 Bydliště: Orlando, FL
|
Zaslal: po červenec 16, 2007 6:50 am Předmět: |
|
|
Ahoj Marusko,
Pojisteni muzes pozastavit v CR, na jak dlouho chces, ale podminka je ze budes si paltit americke pojisteni.
Musis potom dolozit v CR ze jsi paltila pojisteni v americe.
Jestli nekde uz pracujes tady v USA a mas medical, tak to zasli rodicum z plnou moci do CR a at ti pozastavi pojisteni v CR.
Zdar Bucky |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
maruska Anonymní
|
Zaslal: po červenec 16, 2007 7:23 am Předmět: pojisteni |
|
|
ahoj, tady v usa uz pracuji a pojisteni mam taky.To ze mam pojisteni v USA jim mam ukazat jak prijedu opet do CR.Ale v CR mi rekli ze mi to pojisteni pozastavi jen kdyz neprijedu driv jak za pul roku.Ja jsem se k tomu upsala,ale chci to porusit protoze chci do CR jezdit casteji nez dvakrat do roka. Taky mi prijde divne ze musim platit zdravotni pojisteni tady v usa a taky v CR. TAkze myslis ze by na to prisli ze prijedu do CR driv nez za pul roku (k cemuz jsem se jim tam upsala)??
Snad to dava smysl...
diky moc |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
maruska Anonymní
|
Zaslal: po červenec 16, 2007 7:24 am Předmět: pojisteni |
|
|
ahoj, tady v usa uz pracuji a pojisteni mam taky.To ze mam pojisteni v USA jim mam ukazat jak prijedu opet do CR.Ale v CR mi rekli ze mi to pojisteni pozastavi jen kdyz neprijedu driv jak za pul roku.Ja jsem se k tomu upsala,ale chci to porusit protoze chci do CR jezdit casteji nez dvakrat do roka. Taky mi prijde divne ze musim platit zdravotni pojisteni tady v usa a taky v CR. TAkze myslis ze by na to prisli ze prijedu do CR driv nez za pul roku (k cemuz jsem se jim tam upsala)??
Snad to dava smysl...
diky moc |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1391 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: po červenec 16, 2007 7:56 am Předmět: |
|
|
Nó, jestli budeš do ČR jezdit často, tak přece se Ti to vyplatí mít v ČR pojištění. Za pouhých 12.000 CZK se to snad vyplatí, ne? Co kdyby se Ti něco stalo v ČR když jseš tam na návštěvě? Zaplatí Ti, nebo nahradí Ti to pojišťovna v USA? Kolik máš deductible, co-pay, atd.?
Možná že se Ti vyplatí chodit na prohlídky v ČR než v USA. A chodit na elective procedures v ČR také. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 551 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: po červenec 16, 2007 8:33 am Předmět: |
|
|
Ahoj Marusko,
souhlasim s Mlynkem - myslim, ze se Ti vyplati si to pojisteni v CR udrzet (pokud tedy tam budes pobyvat casteji, nez 2x do roka). Sice nevim, jake mas pojisteni v US, ale u rady pojisteni stejne platis "doctor visit" (coz se pry ma uz v CR take zavest), ale urcite to nebude takova palka jako v US.
Jinak na Tvuj dotaz, proc musis platit zdravotni pojisteni, i kdyz zijes mimo republiku: "ze zakona kazdy obcan CR musi mit zdravotni pojisteni" a jak jsi spravne psala, existuje jen ta vyjimka 6 & vice mesicu pobytu mimo CR a zaroven zdravotni pojisteni v zahranici.
Chapu, ze Te to stve (me taky - i kdyz ja ho pozastavene mam), podle me by tam melo byt spis rozhodujici misto trvaleho pobytu (tedy mimo CR), ale zatim je to tak.
Ale jinak pozor, jen jako doplneni: pozastavit pojisteni v CR muzes, ale nesmis byt bez zdravotniho pojisteni (t.j. v cizine) ani jeden kalendarni den, jinak u ceske zdravky doplacis celou sumu od data preruseni pojisteni. At zije ceska byrokracie!
Kazdopadne tech 12 tis. CZK neni zas az tak moc, takze osobne take doporucuji si pojisteni v CR udrzet.
P.S. na druhou stranu zdravotni pojistovna tezko sama zjisti, kolikrat jsi v CR za rok byla ... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: po červenec 16, 2007 10:54 am Předmět: Re: pojisteni |
|
|
| maruska napsal: | ahoj, .............Taky mi prijde divne ze musim platit zdravotni pojisteni tady v usa a taky v CR. ....................
diky moc |
V USA nemusis zdravotni pojisteni platit, nikdo te k tomu nemuze donutit je to dobrovolne. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
|
Zaslal: po červenec 16, 2007 10:56 am Předmět: Re: pojisteni |
|
|
| Anonymous napsal: | | maruska napsal: | ahoj, .............Taky mi prijde divne ze musim platit zdravotni pojisteni tady v usa a taky v CR. ....................
diky moc |
V USA nemusis zdravotni pojisteni platit, nikdo te k tomu nemuze donutit je to dobrovolne. | No to jo, ale az se Ti neco stane, tak pak treba muzes platit dluhy do konce zivota ... podle vyse uctu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: út červenec 17, 2007 12:07 pm Předmět: Re: pojisteni |
|
|
| Dana_MI napsal: | | Anonymous napsal: | | maruska napsal: | ahoj, .............Taky mi prijde divne ze musim platit zdravotni pojisteni tady v usa a taky v CR. ....................
diky moc |
V USA nemusis zdravotni pojisteni platit, nikdo te k tomu nemuze donutit je to dobrovolne. | No to jo, ale az se Ti neco stane, tak pak treba muzes platit dluhy do konce zivota ... podle vyse uctu. |
Anebo delky zivota. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: út červenec 17, 2007 12:09 pm Předmět: Re: pojisteni |
|
|
| Dana_MI napsal: | | Anonymous napsal: | | maruska napsal: | ahoj, .............Taky mi prijde divne ze musim platit zdravotni pojisteni tady v usa a taky v CR. ....................
diky moc |
V USA nemusis zdravotni pojisteni platit, nikdo te k tomu nemuze donutit je to dobrovolne. | No to jo, ale az se Ti neco stane, .................................. |
To jo ale na to se neptala, jenom si stezovala ze musi platit. Coz nemusi. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
Registrace: 13. 07. 2005 Příspěvky: 907 Bydliště: Na měsíci
|
Zaslal: út červenec 17, 2007 1:18 pm Předmět: |
|
|
| BUCKETHEAD napsal: | Ahoj Marusko,
Pojisteni muzes pozastavit v CR, na jak dlouho chces, ale podminka je ze budes si paltit americke pojisteni.
Musis potom dolozit v CR ze jsi paltila pojisteni v americe.
Jestli nekde uz pracujes tady v USA a mas medical, tak to zasli rodicum z plnou moci do CR a at ti pozastavi pojisteni v CR.
Zdar Bucky |
Bucky ma pravdu. Kdyz mas pojisteni tady ve Statech, tak kdykoliv jedes do CR, tak si vezmi vsechny vypisy a potvrzeni abys jim to tam mohla ukazat, a v CR uz nic doplacet nebudes. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
|
Zaslal: út červenec 17, 2007 5:18 pm Předmět: Re: pojisteni |
|
|
| Anonymous napsal: | | Dana_MI napsal: | | Anonymous napsal: | | maruska napsal: | ahoj, .............Taky mi prijde divne ze musim platit zdravotni pojisteni tady v usa a taky v CR. ....................
diky moc |
V USA nemusis zdravotni pojisteni platit, nikdo te k tomu nemuze donutit je to dobrovolne. | No to jo, ale az se Ti neco stane, .................................. |
To jo ale na to se neptala, jenom si stezovala ze musi platit. Coz nemusi. | No, to tu ale snad vi skoro kazdy, ne? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|