|
|
| Autor |
Zpráva |
dvvd
Registrace: 05. 06. 2007 Příspěvky: 61 Bydliště: New York, NY
|
Zaslal: čt červen 28, 2007 1:20 pm Předmět: Znova zivot v Cechach? |
|
|
| Tak i me se to stalo, najednou sem sedela u compu nad strankou CSA a hledala lety do Prahy a premyslela jak si zbalim vsechny veci do dvou kufru a poletim domu, premyslela sem jestli zmacknout continue a nebo cancel. Cely ty roky jsem se vsem divila jak se mohly po letech v usa vratit nebo uvazovat o navratu. A tak se to stalo i me. Na zacatku mi to nikdy neprislo, clovek je mlady, naivni plny energie a nadseni z objevovani a neboji se niceho. Rok zivota tady vyda aspon za 3 roky v cechach protoze tady je clovek vazne prinuceny starat se sam o sebe a nemuze se spolehat, ze kdyz se neco stane, tak se dycky muze vratit k rodicum, kamaradum proste nekam. Za rok tu pochopite a naucite se tolik veci co by vam v cechach trvaly podstatne dele. A kdyz jste tu nelegalne tak je to jeste mnohem tezsi ale o tom tenhle prispevek neni. Kazdicky maly neuspech vas tu muze srazit na kolena, kazdicka chyba vas tu muze stat hodne ale nikdy se to nevyrovna pocitu co mate, kdyz to vazne vyjde, kdyz vite ze ste to dokazaly, ze ste si splnily svuj sen. V cechach by mozna bylo jednodussi zarizovani ridicaku, hledani prace i zdravotni pojisteni, ale nikdy tam nebudu mit takove moznosti jako tady. Trvaly navrat tam me opravdu nekdy strasi ve snech. Strasi me zit mezi lidma co si mysli ze tu ziju o chlebu a vode, cistim supermarkety a pritom samy nikdy nemely dostatek odvahy si to tady zkusit. Desi me vratit se do zeme kde kazdeho zajima kolik penez sem tu vydelala a ne co sem tu vlastne zazila, desi me ze bych se musela vratit k rodicum jejichz nejvetsim zazitkem dne, je sledovat nejaky ,,kvalitni'' porad na nove, porovnat letaky z hypermarketu a nadavani jak se maji spatne, poslouchat kamarady a kamaradky jak to vsechno stoji za hovno a jak s tim nic neudelaj ale pri poslednich volbach se radsi sly opit. Poslouchat ze si se svym platem nemuzou nic dovolit, ale pritom sedi v hospode kazdy den. Desi me zkratka, ze navrat do Cech by byl tezsi nez zacinani od nuly v americe. A i kdyz me obcas dokazou rozplakat zabery na Prahu ve filmu, vim ze si kufry nesbalim a do Cech se nevratim, takze sem na compu klikla na cancel a misto toho si koupila letenku do San Francisca a definitivne sem tim dala presny datum sveho odjezdu z Nu Jorku a vim ze to bude tezky, tezsi nez si asi dokazu predstavit ale ja se na to tesim, na tu energii, nadseni a objevovani zkratka na plneni dalsiho snu.... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1269 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: čt červen 28, 2007 2:25 pm Předmět: |
|
|
Velice pěkně napsané, DVVD.
Jen bych chtěl přidat, že vlastně v tom jsou dvě rozdílné otázky: (1) Máš přestěhovat se naspátek do místa které jsi dříve opustila?, a (2) Máš se přesťohovat se do ČR?
Tu první si pokládají hodně lidí. I ti co se přestěhovali z z venkova do města, z Hradce do Prahy, z města na dědinu, z New Yorku do San Franciska. Problém je, že you can’t go back. Člověk se nevrací do místa které opustil, ale do místa které se za tu dobu změnilo.
Vracet se není to jako když si otevřeš knížku na stejné stránce kterou jsi odložila minulé léto, a dočteš jí bez problémů. Vracet se je spíš jako když se díváš na televizi, pak jdeš si na večeři, a po večeři si zapneš televizi, ale, ejhle, program už se změnil. Televize na Tebe nečekala jako knížka. Je to podobné s životem. A navíc život se nedá na-TiVo-vat. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
BUCKETHEAD
Registrace: 11. 03. 2006 Příspěvky: 499 Bydliště: Orlando, FL
|
Zaslal: čt červen 28, 2007 2:28 pm Předmět: |
|
|
Zlegalizuj se a muzes letat domu kdy se ti zachce.
Ja taky brecel po 4 letech. No ale ted mam GC v penezence a kdyz me nekdo nasere tak jsem za 12 hodin doma. A pak zase kdykoliv z5 v na Floride.
Jestli nejsi socka, skareda, bez zubu tak si chlapa vzdy najdes, a ne jen na papiry ale i na lasku.
So non pian zere cara senora
Zdar Bucky |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
meppovic
Registrace: 21. 05. 2006 Příspěvky: 76 Bydliště: Prazska liska podsita
|
Zaslal: pá červen 29, 2007 3:36 am Předmět: |
|
|
| Asi ti neodpovim uplne presne protoze neznam nikoho kdo by se vratil ze statu. Ale znam nekolik lidi co se vratili z UK a Irska a zazivali tu presne ty pocity a dotazy co jsi psala ty proc sem neches. A vysledek? tri lidi tu zustali ( kvuli detem a postarani se o rodice )a 2 se vratili a tri o tom uvazuji..Takze prevazne spise ne.. Vetsina lidi se tu neciti po letech stastna. Mimo te ceske negativni povaze, kterou si clovek vice uvedomi v zahranici ci kdyz z nej po letech prijede tak jsou zpretrhane osobni vazby.. Jinak souhlasim s vyse psanymi prispevky. Pokud se vratit tak ne primo domu. Proste i v CZ zacit jinde. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ocean*
Registrace: 05. 04. 2005 Příspěvky: 224
|
Zaslal: so červen 30, 2007 2:43 am Předmět: |
|
|
dvvd - smekam.
Podmlynek - souhlas.
Hele, nejak bylo a nejak bude. Kdo ma pocit, ze ma dobojovano, at se zaridi.
Ja ten pocit nemam. Pro me je Amerika porad velka vyzva. V Cesku jsem si svoje odzila. Tady jeste ne. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Piskle
Registrace: 20. 01. 2005 Příspěvky: 391
|
Zaslal: so červen 30, 2007 10:53 am Předmět: |
|
|
dvvd....holka a nebo zenska.Tez smekam a vis proc?Tyto pocity mam nekolik tydnu.Jeste jsem verila v immig. bill,ale ted si denne pokladam otazku:"Co dal" ???
Mam stejne pocity jako Ty.Co dal?Zpet domu?Nebo vyrazit do jine zeme?Ale uz mi neni 20 a nechce se mi znovu nekde zacinat.Od podlahy.Bez niceho.Jen asi ta rec by me uz netrapila.Protoze kdybych se rozhodla se svoji rodinou jit do jine zeme,asi uz jenom do anglicky hovorici.
Vytrpeli jsme si toho jiz dost.Jsem tu 9 let a za tech 9 let se mi Amerika stala mym druhym domovem.
Nestezuji si,ale......
Stale rikat dceri a synovi...jeste pockejte,snad neco prijde.Ridit nemuzou.Synovi je 15(ten ma jeste rok casu),ale dceri 21.
A co dal?Bat se za kazdym rohem?Drzet"hubu"a krok?To delam,ale ne pokazde se to da.Nekdy si clovek musi tu pusinku otevrit,ale boji se.
Nevim,nejak mi to psani nejde.Chce se mi opravdu nekdy brecet.Clovek stale na neco ceka a ceka a ceka.
Chtela bych toho tolik napsat,ale nejde to.Stale mi litaji kolem hlavy hruzostrasne myslenky a nevim,jak bych Vam moje citeni popsala.
Asi"blby"den.Prominte. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AzPete
Registrace: 06. 01. 2007 Příspěvky: 536 Bydliště: Arizona
|
Zaslal: so červen 30, 2007 11:59 pm Předmět: |
|
|
DvvD ty mas jeste hodne moznosti a dokazes to.
Ja se spis vic bojim o Piskle. Nemluvi o manzelovi,jak jsem to pochopil tak deti maji Ceske obcanstvi ale jsou vlastne Amici protoze tady vyrostli.
Ono to neni tak jednoduche pro tech "par" Cechu kteri jsou v tehle situaci. Jak jsem rikal nekde jinde. Mexicanci to zkurvili i Cechum ,ale na rozdil od Cechu maji velice agresivni zahranicni politiku, desitky Americko-Mexickych organizaci a hodne representace ve vsech "levels" of government. Na to jak Topolanek leze Americe do prdele tak se velice malo Ceska vlada stara o blahobiti svych obcanu v U.S.
Ja vim me se to keca. Mam obe obcanstvi ale stejne musim bojovat s idiotama v obouch vladach.
Musim ale rict ze Cesi jsou momentalne prijemnejsi.
Je to smutne,ale Cesi v U.S. se potrebuji politicky organizovat pro "novou" dobu. Sokol je fajn ale nevyresi problem "dnesnich" Cechu v U.S. specialne tech illegalnich. Piskle dej vedet trochu vic detailu o sve situaci. AzPete.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
BUCKETHEAD
Registrace: 11. 03. 2006 Příspěvky: 499 Bydliště: Orlando, FL
|
Zaslal: ne červenec 01, 2007 9:46 am Předmět: |
|
|
Piskle,
Ja vim ze je to pro tvoji rodinku asi dost tezky, byt v USA tak dlouho a stale bez niceho. U dcery a syna nebude casem asi problem se zlegalizovat kdyz si najdou partnery. Horsi je to asi s tebou.
Byt v tvych letech tak bych asi premyslel o navratu, jelikoz v CR mas stale zdravotni politiku, a clovek starne kazdym dnem.
Ja nemit manzelku americanku tak bych se asi vratil. Mel jsem v CR dobrou praci, rodinku a pratele. Coz tady je problem, a kazdym dnem jak starnu tak vice prileham na tu rodinu a kamarady, nez majetek a svobodu v USA.
Zdar Bucky |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AzPete
|
Zaslal: ne červenec 01, 2007 8:40 pm Předmět: |
|
|
Buckethead.Skoro stejne problemy a uvahy mam ja. Cim jsem starsi tim se vic styska. Problem je, ze cim jsem starsi ja,tak tim je starsi
kazdy okolo.
Tata umrel pred deseti lety a moje mati loni. Jeste mam sestru o deset let mladsi a par kamosu z gymplu ale ti take zacinaji pomalu vymirat. Ja planuji svuj "velky" navrat minimalne za pet roku kdy bude memu nejmladsimu synovi 18. Manzelka,ktera je Ceska tvrdi ze se nevrati protoze deti budou v Americe.Za pet roku se veci hodne zmeni. Jedna vec je jista. Tech kamaradu a rodiny bude mene.Dalsi moznost je zustat v U.S. a kecat z Americanama o baseball,ATV,Harley-davidson,cenach benzinu o pocasi a spatne medical care.Azpete.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
Registrace: 19. 01. 2005 Příspěvky: 958 Bydliště: Praha
|
Zaslal: po červenec 02, 2007 10:35 am Předmět: |
|
|
AzPete: kolik ti je let, jestli to neni tajny?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AzPete
|
Zaslal: po červenec 02, 2007 11:19 am Předmět: |
|
|
Letos 50.Jak ten cas leti.AzPete.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
dvvd
Registrace: 05. 06. 2007 Příspěvky: 61 Bydliště: New York, NY
|
Zaslal: po červenec 02, 2007 12:31 pm Předmět: |
|
|
| AZ PETE, jaky health care? Myslis, health? i don't care system? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ocean*
Registrace: 05. 04. 2005 Příspěvky: 224
|
Zaslal: út červenec 03, 2007 8:22 am Předmět: |
|
|
Pete, jsme ve tvem veku.
Meli jsme doma dlouhou debatu a definitivne : pokud se neco nezmeni, jedeme v r.2012 do Ceska. Bohuzel.
Protoze duchod, protoze nemoci, protoze zivot... Protoze rodina. Mam tam mesic stareho vnoucka... Jeste jsem ho nevidela a asi ani dlouho neuvidim. Mladsimu synovi je 23 let. Ten by zustal. Ma toho hodne pred sebou, navic zrejme vaznou znamost. To vsechno za predpokladu, ze nas do te doby nechyti, samozrejme... Policie tady uz spolupracuje s imigracnim, v mistnim vezeni je plno ilegalu. Florida.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AzPete
|
Zaslal: út červenec 03, 2007 6:02 pm Předmět: |
|
|
Je to smutna situace a nejhorsi je to rozdeleni rodin.
Ja jsem nevidel svoji rodinu 16 roku,no a moc jsem si jich potom taky neuzil.Rodice mrtvi ale se sestrou jsem v kontaktu kazdy druhy den.Deti jsou take jednim z velkych duvodu proc se hodne lidi nechce a nemuze vratit to Cech.Deti co se narodi tady jsou Americani. Vratit se pubertakem do Cech pri dnesni nenavisti k Americe jsem me zda dosti nebezpecne. Ve skole by ho umlatili. Co je trapne jak leze Topolanek Bushovi do prdele ale nevidim v tom zadne vyhody pro Cechy. Asi to pujde Topolankovi do kapsy.
Ocean take je to riziko ze jestli delas nelegalne tak si neplatis to Social security v U.S. a take ne v Cechach. Ze zdravotnictvim vim ze to stoji tady za prd ale jeste nevim jak je to presne v Cechach. Vratis se a co? Jses automaticky zdravotne pojistena?
Dalsi vec ktera je kriticka je U.S. dollar. Jeho cena klesla o 50% od 89 roku. Jak to vypada tak to co si clovek priveze domu tak nemyslim ze si moc za to dnes koupi.Snad doufat ze bude dollar znovu aspon kolem 30 korun po volbach v 08. Zatim. AzPete. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
adsf Anonymní
|
Zaslal: út červenec 03, 2007 8:38 pm Předmět: pohled z čech |
|
|
| antiamerikanismu v čechách bych se nebál. třeba mě osobně velmi irituje bush a současná americká zahraniční politika, ale nijak tyhle věci nevztahuji na američany, které v čechách potkávám. a většina lidí na tom bude podobně. děti ve škole budou spíš na exoty, ale pokud uměj trochu česky, tak rychle zapadnou, to bych se nebál. a k zdravotnímu pojištění: každý je povinen platit si zdravotní pojištění nebo se odhlásit s tím, že dlouhodobě pobývá v cizině. po příjezdu pak stačí se znovu přihlásit, začít platit (minimum je něco přes tisícovku) a je. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|