Konverze standard - US - prevodnik

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Konverze standard - US - prevodnik
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Tipy a navody
Autor Zpráva
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 8:33 am    Předmět: Konverze standard - US - prevodnik Odpovědět s citátem

Ahojky vsem,

na tomhle foru jsem uz asi povestna svym nesouhlasem s jednotkami, ktere USA stale pouziva. Ne, ze bych byla nejak proti US nebo cokoliv jineho, ale prijde mi, ze v tomhle ohledu musi mit Staty neco "extra" Wink. Nebo, lepe receno, to, co jde v jinych zemich, nejde tady.

Jako mala si pamatuji na to, kdy CR preslo z kalorii na kilojouly. Proste se jednoho dne reklo "budeme pouzivat kilojouly, pouziva to cely svet, tak my budeme taky" a bylo to. Vsichni si na to po case zvykli ... ale tady v US se uz jednou na standard prejit pokusili a - nevim, co se stalo, ale konverze neprosla. Nechapu proc, nevim a byla bych moc rada za kazde vysvetleni ... proc to neproslo, kdyz standard pouziva prakticky kazdy na tehle planete a navic kdyz se USA uz v 19. stoleti k prechodu zavazaly? Treba i Cechy musely z neceho konvertovat - i my meli lokte a jine jednotky; tak "what is the deal"??? Crying or Very sad

A taky nechapu, proc se tyhle jednotky jeste stale pouzivaji, kdyz je jejich pouziti vlastne neuveritelne a zbytecne slozite. Napriklad nedavno jsem pocitala, kolik potrebuji dovezt hliny pro svou malou zahradku. Kdybych vypocet provadela v US jednotkach (coz umim, ale nedelam), tak bych na hloubku musela pouzit inche, na sirku stopy a na delku stopy nebo yardy. A vypocitat z toho cubic yards - dekuji, radeji ne. Brrrrrrr. Takhle jsem udelala jednoduchy vypocet 0,15 . 0,9 . 6,25 a mela jsem kubicke metry. Velice jednoduche Cool - to jen jako priklad.

No, kazdopadne abych nevypadala jako uplny negativista Laughing, mam pro Vas takovy jeden svuj drobny vytvor - je to tabulka v Excelu (sorry, jeste jsem se nedostala k tomu, abych ji prepsala do jineho kodu, ale myslim, ze tohle pro denni pouziti staci). Tabulka je, myslim, uplne jednoducha, staci zmenit zlute pole a cely radek se automaticky prepocita = tedy vsechny relevantni jednotky.

Je, samozrejme, volne k dispozici a budu moc rada za Vase reakce, tipy a napady (jen tam zatim jeste chybi prevod spotreba mil/gal na l/100km a mozna jeste neco dalsiho - dejte vedet, ano?).

http://www.warkentin-jonas.com/Images/Conversion1.xls
verunka
Anonymní

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 9:33 am    Předmět: Odpovědět s citátem

maximalne chvalim!!!!!!!! a naprosto s tebou souhlasim a dekuji za tabulku, uz ji mam ulozenou, bude se hodit, uz ale drahou polovicku pripravuju na to, ze si vezu cesky teplomer Laughing a vse budu pocitat v nasich mirach, jeste jednou diky!!!!! Wink
Anonymní

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 10:09 am    Předmět: Odpovědět s citátem

verunka napsal:
maximalne chvalim!!!!!!!! a naprosto s tebou souhlasim a dekuji za tabulku, uz ji mam ulozenou, bude se hodit, uz ale drahou polovicku pripravuju na to, ze si vezu cesky teplomer Laughing a vse budu pocitat v nasich mirach, jeste jednou diky!!!!! Wink

Ono te to casem prejde a zvyknes si na F, protoze pocasi ti tu nikdo nebude hlasit v C. A pokud se budes pohybovat mezi lidmi co pouzivaji F tak porad to prevadet je otrava.
Buba
Anonymní

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 10:44 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Dani, dala sis s tim tolik prace a je to tak dobry, ze me uplne rve srdce hodit sem tydle odkazy:

http://www.jednotky.cz/

http://www.donalobrien.net/apps/

Byla to jedna z prvnich veci, o kterou jsem si vyhledala, kdyz sem prijela.
Dana_MI

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 11:13 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Buba napsal:
Dani, dala sis s tim tolik prace a je to tak dobry, ze me uplne rve srdce hodit sem tydle odkazy:

http://www.jednotky.cz/

http://www.donalobrien.net/apps/

Byla to jedna z prvnich veci, o kterou jsem si vyhledala, kdyz sem prijela.
Bubo, ja vim - ja tyhle stranky znam a jsou velice dobre. Jedine, proc jsem delala tuhle tabulku je, ze tady mam vsechno prehledne a na jedne strance.

Me totiz osobne strasne otravovalo porad klikat na jednotku a jeji prevod; ja chtela neco, co si muzu nalepit do skrinky v kuchyni a mit vsechno pohromade Crying or Very sad.
Dana_MI

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 11:23 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
verunka napsal:

Ono te to casem prejde a zvyknes si na F, protoze pocasi ti tu nikdo nebude hlasit v C. A pokud se budes pohybovat mezi lidmi co pouzivaji F tak porad to prevadet je otrava.
No, osobne bych s anonymem polemizovala. Jde o to, jestli si nekdo CHCE zvyknout. Vis, me osobne nedela absolutni problem se podivat na napr. navod na nejaky dort, kde se pise "pect pri 350F" a svou troubu nastavit na 180C. A i ted, po 3 letech pobytu tady manzel vi, ze zkouset me predelat napriklad na F je predem prohrany boj. I kdyz je vsichni okolo me pouzivaji, tak o me vedi, ze kdyz reknou, ze je 90 degress, tak jim odpovim, ze to by uz se davno upekli zaziva. Jsem schopna prijit do obchodu a rict, ze chci konzoli o delce 184cm a dostanu ji (merit v inches je silenost - deli se na 4 dily a to fakt je nelogicke a neprakticke) a tak podobne.

Takze ano, clovek se ten prevod musi naucit a dobre. Ale nemusi to pouzivat a tady ve Statech neexistuje zakon, ktery by zakazoval pouzivani standardu. Naopak, nekde na government pages jsem cetla, ze "metrics units are preferred in the U.S.A."
Dana_MI

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 11:35 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Verunko & spol:
jeste jedna vec - u hodne veci je to dost jedno; napriklad ceny v librach, ty se proste naucis (jedine, co je neprakticke je, videt vedle sebe ceny v librach a v ouncich, protoze se nedaji hned porovnat - jako kg a dkg), protoze je 16oz do libry = WHY?. No a treba "cups" jako merna jednotka mi porad prijde smesna, protoze hrnek muze mit objem 100ml a nebo 300ml a jak mam, sakra, vedet, jak velky cup mam pouzit (i kdyz ma svuj dany objem, jasne).

Taky hodne legracni jsou pomichane jednotky - napriklad Coca cola je v litrech a mleko v galonech. Nutricni hodnoty v mg atd.

Takze jinymi slovy, clovek se s tim nauci nejak zit. Myslim, ze uz mi to ted problemy nedela, jedine, co me porad jeste trochu rozciluje je, kdyz napriklad v televizi rikaji rozmery (mam rada National Geographic) neceho - casto uz uvadeji obe hodnoty, ale kdyz uvedou jen feet, tak mi to nic neda, respektive musim rychle prepocitat, abych vedela, kolik to je v lidskych hodnotach a mezitim mi unikne kus deje. No, aspon si pocvicim matematiku Laughing
Anonymní

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 12:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:
........ ale kdyz uvedou jen feet, tak mi to nic neda, respektive musim rychle prepocitat, abych vedela, kolik to je v lidskych hodnotach a mezitim mi unikne kus deje. No, aspon si pocvicim matematiku Laughing

To je ten priklad, ze kdyz se neprispusobis tak si jenom pridelavas tezkosti.
Anonymní

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 12:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:
A i ted, po 3 letech pobytu tady manzel vi, ze zkouset me predelat napriklad na F je predem prohrany boj. ....................................................................... Jsem schopna prijit do obchodu a rict, ze chci konzoli o delce 184cm a dostanu ji (merit v inches je silenost - deli se na 4 dily a to fakt je nelogicke a neprakticke) a tak podobne.
."

Pockej dalsich 10 let a budes pouzivat inche.

V kterem obchode rozumiju cm urcite ne Home Depot.

Ucila jsi se anglicky? Jestli ano neni to neprakticke kdyz uz umis cesky? Proc jenom nemluvit v Americe cesky tak jako pouzivat cm?
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 12:47 pm    Předmět: Re: Konverze standard - US - prevodnik Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:

Jako mala si pamatuji na to, kdy CR preslo z kalorii na kilojouly. Proste se jednoho dne reklo "budeme pouzivat kilojouly, pouziva to cely svet, tak my budeme taky" a bylo to. Vsichni si na to po case zvykli ... ale tady v US se uz jednou na standard prejit pokusili a - nevim, co se stalo, ale konverze neprosla. Nechapu proc, nevim a byla bych moc rada za kazde vysvetleni ...

Free Market

Lidi si budou používat míry jak chtějí. I když se mi britské jednotky nelíbí, nechtěl bych, aby vláda USA začala diktovat lidem jakými jednotkami by měli měřit. Ať mají lidi svobodu si vyberat.
XxX

Registrace: 13. 07. 2005

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 1:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
Dana_MI napsal:
........ ale kdyz uvedou jen feet, tak mi to nic neda, respektive musim rychle prepocitat, abych vedela, kolik to je v lidskych hodnotach a mezitim mi unikne kus deje. No, aspon si pocvicim matematiku Laughing

Ja souhlasim s Danou Wink
Kdyz se bavim s amikama o pocasi nebo velikostech, nebo o cemkoliv co se meri v F nebo inch, tak rikam, ze jsem z Evropy a my v CR merime teplotu v C a merime v Cm, a vsichni mi to velice radi prevedou na nase krasne jednotky Wink
Dana_MI

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 2:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
Dana_MI napsal:

Nerozumim - myslim, ze je pro me lepsi, kdyz se naucim rychle delit tremi ... Laughing

A tezkosti bych si pridelavala, kdybych se snazila pouzivat US jednotky - neco tak nelogickeho (12 palcu do stopy a nebo 16 unci do libry) jsem pro bezny zivot nevidela. Prave jejich pouzivani je pridelavani tezkosti a to pro vsechny (i pro Amiky, i kdyz si to rada z nich neuvedomuje).

Naposledy upravil Dana_MI dne st červen 13, 2007 2:09 pm, celkově upraveno 1 krát
Dana_MI

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 2:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
Dana_MI napsal:
A i ted, po 3 letech pobytu tady manzel vi, ze zkouset me predelat napriklad na F je predem prohrany boj. ....................................................................... Jsem schopna prijit do obchodu a rict, ze chci konzoli o delce 184cm a dostanu ji (merit v inches je silenost - deli se na 4 dily a to fakt je nelogicke a neprakticke) a tak podobne.
."

Ucila jsi se anglicky? Jestli ano neni to neprakticke kdyz uz umis cesky? Proc jenom nemluvit v Americe cesky tak jako pouzivat cm?
No, inche v zivote pouzivat nebudu, to je jiste. V jistem ohledu jsem naprosto nekompromisni.

A jinak s temi 184cm jsem sla prave do Home Depot Laughing. Sice si ta pani musela najit merici pasmo s obema jednotkama, ale chtela udelat deal, takze ... Wink. Ono kdyby to neudelala, tak si zavolam jejiho vedouciho.
Dana_MI

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 2:56 pm    Předmět: Re: Konverze standard - US - prevodnik Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
Dana_MI napsal:

Jako mala si pamatuji na to, kdy CR preslo z kalorii na kilojouly. Proste se jednoho dne reklo "budeme pouzivat kilojouly, pouziva to cely svet, tak my budeme taky" a bylo to. Vsichni si na to po case zvykli ... ale tady v US se uz jednou na standard prejit pokusili a - nevim, co se stalo, ale konverze neprosla. Nechapu proc, nevim a byla bych moc rada za kazde vysvetleni ...

Free Market

Lidi si budou používat míry jak chtějí. I když se mi britské jednotky nelíbí, nechtěl bych, aby vláda USA začala diktovat lidem jakými jednotkami by měli měřit. Ať mají lidi svobodu si vyberat.

Mlynku, ja s Tebou v jistem smyslu souhlasim - ve smyslu svobody volby. Nikdo by lidem nemel neco primo diktovat.

Ovsem problem tu je jediny a to ten, ze se standard tu mel zavest uz po r. 1866, kdy se k tomu vlada USA mezinarodne zavazala. Tehdy by to byla zalezitost na par let - ale ted? Rada techniky a vlastne skoro vsechno je v US jednotkach (i kdyz hodne z toho muzes prepnout na standard, jako treba sporak a tak dal).

Hodne lidi mi dnes rekne, se se nucena konverze (kdy to bylo? - myslim nekdy v 80. letech???) nepovedla, ze Americane jsou proste moc tvrdohlavi ... Ale, uprimne, rekni mi, kde je problem - je to tvrdohlavost, neinformovanost a nebo lenost se ucit neco noveho?

Pred casem jsem navstivila stranku odpurcu konverze a tam jsem se docetla, ze hlavni duvod proc nekonvertovat je ten, ze si americky lid nenecha sahat na svoje dlouholete tradice (jestli chces, tak ten web muzu najit). Pro me je neco takoveho jako kdyz byku ukazes cerveny hadr, respektive prijde mi to jako velice smesny argument. Jiste, beru to ze sveho, ciste evropskeho pohledu. Vzdyt prece cela Evropa po staleti pouzivala nejake jednotky (treba lokty atd.) a to v dobe, kdy jeste na mapach na zapad od Evropy znel napis "Hic sunt leones". A treba Cina pouzivala ty svoje jeste dele a pak se reklo "zavedeme standard" - a bylo to.

Hodne lidi, se kterymi jsem se setkala je pro konverzi a hodne z nich nechape, proc se to pred lety nepovedlo. Hodne Americanu vi, ze standard je daleko jednodussi na pouzivani; jen mozna ta cast, ktera se ho nechce ucit, ma asi silnejsi hlas, nevim. Ja tedy tyhle lidi beru zase jako Evropan "holt ti Amici musi mit neco extra" (snazim se o zert, samozrejme).

Mlynku, vis, podle me svoboda je nadherna vec, ale v jistych ohledech nemuze byt absolutni. Vem si, ze za par let napriklad na vyrobcich vyvazenych do EU uz britske jednotky nebudou smet byt (a mozna se mnou budes souhlasit, ze producentum se to moc libit nebude, t.j. mit dvoji hmotnostni znaceni) - a tak dal. Ono uz ted se v USA misi britske a standadrni jednotky a vlastne ted tu mame jakysi gulas, smesku vseho mozneho. A kdyz k tomu pridas fakt, ze britske jednotky jsou podstatne slozitejsi a to, ze porad jaksi pretrvavaji, je de facto i nakladnejsi z globalniho pohledu, mozna (doufam) budes alespon castecne se mnou souhlasit, ze v tomhle pripade vlada USA pri konverzi povolit nemela a mela ji dotahnout do konce. Co branilo tomu mit treba po 10 let ci jinde v obchodech dvoji znaceni, aby se to lidi pomalounku naucili? A rict, jiste, pouzivejte to, co chcete, ale deti uz ucit standard? Protoze podle meho nazoru se stejne jednou sem tyhle jednotky 100% dostanou (za 10, 20, 50 let, kdo vi), ale cim pozdeji se tak stane, tim vlastni prechod bude bolestivejsi a drazsi.

Tedy, ja nekritizuji - ja jenom mam rada jednoduche veci. A protoze britsky system je slozitejsi nez standard, tak ten britsky system se naucim, ale pouzivat ho nebudu. Cely zivot jsem se snazila delat veci jednoduseji (doma, v praci, vsude), tak ted nemuzu prejit na neco slozitejsiho, to je pro me proste neprijatelne.
Dana_MI

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2007 3:18 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
Dana_MI napsal:
."

Jo a jeste k te cestine a anglictine; tech jazyku umim plynule vic, celkem 6 a muzu Ti rict, ze kdekoliv na svete jsem byla ci zila (a nebyla to jen CR, ale treba i Jizni Amerika), tak tam treba mluvili spanelsky, ale pouzivali standard. Nakonec ono je i dost zemi, kde pouzivaji standard a mluvi anglicky.

P.S. Anonyme, predstav se nam, at vime, s kym mame tu cest Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Tipy a navody Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com