|
|
| Autor |
Zpráva |
zuzka Anonymní
|
Zaslal: út květen 01, 2007 8:58 am Předmět: zelenák karta |
|
|
Zdravím všechny a prosím odpověd na jednoduchou otázku. Za jak dlouho po pohovoru mi přijde zelená karta a já mohu odjet na návštěvu domu?
S tím souvisí ještě jedna otázka: Kdy si mám změnit jméno? Chci aby zelená karta byla na jméno po manželovi, mám ho tedy změnit ještě před pohovorem?
dekuji moc |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
MW
Registrace: 13. 07. 2006 Příspěvky: 200 Bydliště: CA
|
Zaslal: út květen 01, 2007 10:10 pm Předmět: Re: zelenák karta |
|
|
| zuzka napsal: | Zdravím všechny a prosím odpověd na jednoduchou otázku. Za jak dlouho po pohovoru mi přijde zelená karta a já mohu odjet na návštěvu domu?
S tím souvisí ještě jedna otázka: Kdy si mám změnit jméno? Chci aby zelená karta byla na jméno po manželovi, mám ho tedy změnit ještě před pohovorem?
dekuji moc |
No, nejobvyklejsi cesta je prijat manzelovo jmeno ihned pri svatebnim obradu.....Green karta bude tedy pak na tve nove jmeno, kdyz jej chces mit po manzelovi hned....s tim ale souvisi rada papirovani, vcetne toho ze musis v Cesku zazadat o nove doklady ktere tady budes nutne potrebovat, prinejmensim pas......ten dostanes az kdyz odesles prostrednictvim konzulatu CR tady, marriage certifikat overeny apostilou a musi byt take prelozeny do cestiny.......konzulat jej pak odesle na matriku do Brna-stred, ktera ti vystavi cesky oddaci list.....to bezne trva az tri mesice.......pak musis osobne na konzulat s zadosti na novy pas, tam si te vyfoti a zadost o novy pas poslou do CR, to muze vzit dalsi dva az 4 mesice, je to fakt individualni........tento pas je s platnosti na 10 let.......
jenze bez nej moc neporidis, kdyz vycestujes........konzulat vubec nedoporucuje cestovat s jinym jmenem v pase, Green karte, na letenkach......i kdyz s sebou vezmes marriage certifikat, nemusis se vyhnout rade trablu.........
a Green karta po pohovoru......taky ruzne...ma sestrenice ji dostala minuly mesic, tri tydny po pohovoru......ale bezne to byva okolo 3 - 6 mesicu, nekteri mozna cekaji ci cekali jeste dele.......
Vycestovat muzes i na Travel dokument, pokud o nej zazadas, ale to ma take nejaka specifika.....nesmis prekrocit legalni pobyt zde o vic nez 6 mesicu myslim, ale pokud si jej uz neodeslala s ostatnimi dokumenty na imigracni, nevim jak dlouho to muze vzit nez ti vubec dokument schvali a poslou...... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zuzka Anonymní
|
Zaslal: st květen 02, 2007 10:53 am Předmět: zelena karta (zmatek) |
|
|
Dekuji za odpoved, ale ja jsem z toho cela zmatena. Radsi vam reknu mou konkretni situaci.
Vdala jsem se v zari, takze pohovor by mel byt do jednoho roku.Ja uz jsem o Advance Parole pozadala a dostala (je platna do listopadu).Ted jsem v CR a pojedu na ni zpet do USA. Ale na vanoce chci jet zase domu do CR, to uz bych mela mit po pohovoru.Kdyz to zvladneme tak muzu odjet domu ikdyz jeste nebudu mit zelenou kartu?
Omlouvam se za ty zmatene otazky, ale ja tomu fakt nerozumim..
Dekuji moc za kazdou odpoved |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
Registrace: 14. 02. 2005 Příspěvky: 696
|
Zaslal: st květen 02, 2007 11:26 am Předmět: |
|
|
Na pohovor pujdete urcite jeste pred vyprsenim Advance parole. Pokud nebude zadna komplikace, GC ti prijde do 10 dnu. Muzes taky pozadat o razitko do stavajiciho pasu s oduvodnenim, ze budes potrebovat nutne vycestovat v nejblizsi dobe po pohovoru a nechces riskovat, ze by jsi do te doby GC prece jen nemela fyzicky v drzeni.
Ja to razitko dostal prave s timto oduvodnenim. Jeho platnost byla vyznacena na 6 mesicu s tim, ze i kdyby se GC nekde "zadrhla", je to dostatecna doba na to, abych ji urcite dostal a pritom v tomto obdobi mohl cestovat. Se zmenou jmena bych pak radeji pockal az na dobu po navratu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zelena karta Anonymní
|
Zaslal: čt květen 03, 2007 2:31 am Předmět: zuzka |
|
|
Ahoj diky moc, fakt jsi me uklidnil a pomohl. Akorat se chci zeptat kde se zada o to razitko (primo na pohovoru)?
A jeste jedna vec: kdyz zmenim jmeno az po navratu zpet do usa po vanocich, tak budu mit na Zelene karte stale svoje jmeno za svobodna, v pase pak uz jmeno po manzelovi, to nevadi??
diky za odpoved, |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
|
Zaslal: čt květen 03, 2007 4:36 pm Předmět: |
|
|
Primo na pohovoru. Buchne do pasu takovy maly formular, tan vyplni rucne a dorazi tam nejakou kulatici.
S tim jmenem bych pockal az tesne pred druhy pohovor nebo pro zadost o odneti podminecneho statutu. neni to tak dlouha doba a permanent GC ti uz muzou poslat se jmenem, na ktere si udelas vsechny ostatni doklady. menit to driv je podle mne zbytecna komplikace. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zelena karta Anonymní
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 1:21 am Předmět: zuzka |
|
|
Ahoj, asi ti budu pripadat uplne blba, ale jaky druhy pohovor? Ja myslela,ze kdyz to dobre zvladnem tak mam zelenou kartu. Jak dlouho je platna?? A ze pak automaticky dostanu tu druhou zelenou kartu, ktera je uz na delsi dobu. Ale to ze pujdu jeste na druhy pohovor to jsem teda vubec nevedela.
diky moc za odpoved |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Mob
Registrace: 26. 01. 2005 Příspěvky: 654 Bydliště: Na Samote u Lesa
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 8:03 am Předmět: Re: zuzka |
|
|
Pokud muzu...
Jdes na Prvni pohovor, pokud dostanes dobreho INS urednika zepta se te, Kdy se narodil manzel, kolikrat si tu byla a jestli mate vsechny papiry. Pokud vse mas v poradku muze ti dat rovnou GC na 10.
Muzes narazit na blbce a potom te ceka druhy pohovor. Kazdy zvlast v jine mistnosti s vice podrobnymi otazkami. GC jenom na 3 roky aby si protukli, ze to myslite vazne a ze to neni fugazy.
| zelena karta napsal: | Ahoj, asi ti budu pripadat uplne blba, ale jaky druhy pohovor? Ja myslela,ze kdyz to dobre zvladnem tak mam zelenou kartu. Jak dlouho je platna?? A ze pak automaticky dostanu tu druhou zelenou kartu, ktera je uz na delsi dobu. Ale to ze pujdu jeste na druhy pohovor to jsem teda vubec nevedela.
diky moc za odpoved |
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 11:52 am Předmět: |
|
|
No jestli muzu jeste jednou ja, neni to tak uplne pravda. Prvni pohovor je podminkou pro vsechny, druhy jenom pro ty, jejichz manzelstvi netrvalo pri prvnim pohovoru delsi dobu (2 roky), cimz uz je vlastne urcita stabilita vztahu. Takze treba pan X, ktereho tady na foru znam, ktery cekal na 1. pohovor skoro 6 let, dostal GC automaticky bez podminky, protoze se svoji zenou zil uz dostatecne dlouho a odpada tudiz obava z toho, ze by jejich manzelstvi bylo spekulativni. Take pani Y, kterou znam osobne, musela pri vyrizovani vsech formalit projit mnoha uskalimi, protoze se jeji zadost nekolikrat ztratila, ci dostala ne spatne misto atd. a prvni pohovor se tudiz konal az 3 roky po svatbe. I tato pani dostala GC bez omezeni, i kdyz v tomto pripade s manzelem po celou dobu vubec nezila. Pokud zada o GC nekdo tyden po svatbe, je tam predpoklad, ze manzelstvi by mohlo slouzit pouze k jedinemu ucelu, a tim neni myslen prave plnohodnotny rodinny zivot Takze GC v takovemto pripade nedostane permamentne bez omezeni nikdo. nebo ja jsem o takovem pripade nikdy neslysel. Ta podminecna doba platnosti je stanovena na 24 mesicu. Po teto dobe jeji platnost vyprsi a pokud by ji po nejake dobe chtel clovek obnovit, musi zadat o novou a cely proces opakovat. Bezne se ovsem zada o odejmuti podminecneho statutu formularem I-751 a to 2 mesice pred vyprsenim dvoulete lhuty. A nyni nastava ten moment, kdy je kazda zadost posuzovana zvlast.
Nekterym zadatelum je vyhoveno a nova, permanentni GC dorazi pred koncem vyprseni te podminecne do schranky, nekteri jsou pozvani na 2. pohovor. V dostatecnem predstihu, aby nedoslo ke kolizi terminu udeleni permanentni (nove) GC a te puvodni, s dvouletou dobou platnosti. Druhy pohovor byval naprosto beznou zalezitosti, ovsem pokud manzele poskytly vsechny dokumenty a materialy vyzadujici dolozeni funkcnosti a "opravdovosti" jejich vztahu a manzelstvi manzelstvi, byval vzdy vicemene formalni zalezitosti.
V posledni dobe se pocet pozvanych na druhy pohovor zacal podle mych informaci prudce snizovat. Hodne se tak ulevi administrative. Ale na druhe strane je vice casu na dukladne prosetreni tech, kteri na nej pozvani jsou. Podle jakeho kriteria si tyto "vyvolene" vybiraji bohuzel netusim. Ovsem pozor! Nema to ani v tomto pripade nic spolecneho s "vyslechem", ktery tady uvadel Mob. To, co zminoval, nema s oficialnim pohovorem nic spolecneho. Pro tento druh pohovoru existuje specialni vyraz, na ktery si ted bohuzel nevzpomenu, a pary jsou na nej pozvany pouze v tom pripade, ze je opravnene podezreni z toho, ze chteji snatek zneuzit. Na tento pohovor jsou vycleneni specialni urednici, specialni oddeleni a skutecne probiha oddelenym zpusobem a formou odpovedi na baterii hodne konkretnich az soukromych otazek.
V posledni dobe mam urcite zpravy o tom, ze podobne otazky zanivaji i u druheho pohovoru, i kdyz pri nem manzele nejsou rozdeleni.
Kdybych mel shrnout, tak asi takto:
1. Na druhy pohovor by mel byt pripraveny kazdy, kdo je drzitelem GC s podminecnou dobou platnosti. Jeho forma je velmi podobna tomu prvnimu, vyzaduji se stejne doklady a dokumenty, ovsem muze jit vice do hloubky
2. Zadna lehkovaznost neni v tomto pripade na miste. Clovek nesmi propadnout uspokojeni a brat druhy pohovor na lehkou vahu. Presto, ze spousta vyzadovanych dokumentu je casto absurdni, poridte je. Vyhnete se moznym komplikacim.
Kazdopadne vsechny osobni postrehy a poznatky tykajici se druheho pohovoru muzou byt hodne uzitecne pro vsechny, kdo se na nej chystaji. Kolem interview N0. 1 uz toho bylo popsano hodne a tam bych nevidel zadne problemy, ale No. 2 je trochu zvlastni pripad. A toi nejen stat od statu, ale pripad od pripadu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
BUCKETHEAD
Registrace: 11. 03. 2006 Příspěvky: 516 Bydliště: Orlando, FL
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 2:23 pm Předmět: |
|
|
Tak abych poopravil jeste Scouta!!
Ta petice musi byt podana 90 dnu pred druhym vyrocim dne, kdy vam byl udelen status podmineneho stavu. Odstavec 216 abych byl uplne presnej. Jinak souhlasim ze Scoutem.
Zdar Bucky |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 551 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 7:08 pm Předmět: |
|
|
Jasne Scoute i Bucky, velice hezky receno. Jen bych rada doplnila, ze jak spravne rika Bucky, zadat se musi 90 (a mene) dnu pred vypresnim podminky, ne drive. Cca do mesice (u me to trvalo skoro dva) prijde receipt a pozvanka na biometrii. Jinak ten receipt GC automaticky prodluzuje o 1 rok a nebo do vyrizeni zadosti I-751 podle toho, co nastane drive. Je to trochu neprijemne, protoze ke GC jeste musis mit i ten receipt.
Moje zadost jeste vyrizena neni a to jsem ji posilala v polovine ledna (nejdrive, jak to slo) - jiste, processing times jsou ruzne podle stredisek, u meho to vyrizeni udajne trva 6-8 mesicu (udaj z ledna). Ale to se urcite lisi stat od statu ...  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zelena karta Anonymní
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 11:46 pm Předmět: zuzka |
|
|
Ahoj, diky moc za vycerpavajici info.Ja jsem si teda myslela,ze i u prvniho pohovoru jsou manzele oddeleni,a ty otazky jsou dost podrobne.Cetla jsem to tady na foru (viz.Prvni pohovor).
NO, takze se zeptam primo na mozna hloupou otazku:
Do USA se vracim zpet v cervnu na Advance parole platnou do listopadu. ALE na vanoce se chci nutne dostat domu do CR, muzu s tim vubec pocitat,nebo je to individualni a zalezi to na urednicich?
diky moc |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: po květen 07, 2007 8:57 am Předmět: |
|
|
| Pokud nebudes mit jeste GC tak si znovu zazadej o travel document. |
|