|
|
| Autor |
Zpráva |
Bernau
Registrace: 24. 02. 2007 Příspěvky: 191 Bydliště: Florida
|
Zaslal: čt prosinec 06, 2007 10:21 am Předmět: |
|
|
| luky Luck napsal: | Jeste neco ke zdravotnictvi v Cechach. Pokazde kdyz prijedu do Cech na dovolenou, zajdu ke svymu zubari, kteryho si musim samozrejme platit, jelikoz nemam v Cechach zdrav. pojisteni.
mam Cechy rad. tady mi to prijde vsechno mnohem jednodussi, urady, doktori... |
Tam mne napada proc nejdes radeji k zubari v te Britanii?
Mate tam prece zdrav. pojisteni od statu, ne?
Pravda, neznam tvoji situaci a nevim presne jak to tam funguje (nikdy jsem v Anglii nebyl) ale po svych zkusenostech s ceskymi zubari pred lety bych sel k ceskemu zubari jen v kdybych nemel absolutne zadnou jinou moznost.
Souhlasim s tebou, ze je to s doktory a urady jednodussi jinde. Snad kdekoliv jinde v ne-postkomunistickych zemich.
To ma ale taky hodne co delat s komunistickou vychovou. V cesku musi byt mnohem prisnejsi kontrola protoze kdyby byla ta moznost, kazdy by ten urad, kancelar, firmu, stat... ojebal.
Nerikam, ze se to v USA (a jinde) nedeje taky, ale myslim, ze se to deje v mnohem mensi mire nez v cesku. I kdyz se to s prilivem novych imigrantu a meni k horsimu a predevsim cerni (ano, jsem rasista ) jsou taky stale "chytrejsi" takze se ten system take zprisnuje. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Luky Luck Anonymní
|
Zaslal: čt prosinec 06, 2007 11:13 am Předmět: |
|
|
| citace: | Tam mne napada proc nejdes radeji k zubari v te Britanii?
Mate tam prece zdrav. pojisteni od statu, ne?
Pravda, neznam tvoji situaci a nevim presne jak to tam funguje (nikdy jsem v Anglii nebyl) ale po svych zkusenostech s ceskymi zubari pred lety bych sel k ceskemu zubari jen v kdybych nemel absolutne zadnou jinou moznost. |
To je jednoduchy, V Britanii urcite natrvalo nezustanu a jak jsem to uz popsal, mohl bych mit problem se pozdeji znovu zaregistrovat pokud bych se vratil. Domu stejne jezdim kazdyho pul roku, tak me to problem nedela. Jinak Bratr chodi ke stejnemu zubari a kdyz se tam jednou objevil po dvou letech, tak ho doktor "zpeskoval" a rekl ze kdyz nebude chodit pravidelne, vyradi ho priste z evidence. Tak si zubari vychovavaji sve pacienty, ne naopak. Nemas moc navybranou, odejdes a budes mit problem najit jineho ktery te vezme.
Bude to asi jeste dlouho trvat nez se zmeni mentalita lidi, pokud vubec nekdy.
Na uradech je to stejne, urednici si cvici lidi, ne naopak jak by to melo byt. U nas se to porad nechape jako sluzba lidem, kteri plati uredniky ze svych dani, u nas me to prijde trochu jako, ze ti dela urednik milost, mozna trochu dedictvi z dob Rakouska Uherska, kde byla byrokracie znama vec a urednik pan.
Tady to maji vsechno strasne jednoduche a vse se da velice rychle vyridit po telefonu, internetem, nebo na poste. Navic ochota pomoc a vzdy najit nejake reseni. U nas jsem mel tu zkusenost ze naopak hledali ve vsem problem a obcas byli i tvrdohlavi a neustupni, navic casto spatne vyskoleni a posilali me od dabla k certu (pri vyrizovani zivnostaku atd.).[/quote] |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bernau
|
Zaslal: čt prosinec 06, 2007 11:21 am Předmět: |
|
|
| Porad jeste v cesku vrtaji zuby bez lokalni anestezie? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Goodie Anonymní
|
Zaslal: pá prosinec 07, 2007 9:46 pm Předmět: |
|
|
| Bernau napsal: | | Porad jeste v cesku vrtaji zuby bez lokalni anestezie? |
Ja jsem byla naposledy v Cechach u zubare pred 2 lety. Pani zubarka me radeji umrtvila, kdyz videla, jaka jsem posera, ale doma si ze me delali srandu, ze ja 'dulezita z Ameriky' si musim nechat pichnout anestezii a buh vi jaka to snad jeste neni ostuda...zubarka byla znama.
Kvuli nepichani anestezie (a nedostatku preventivnich rentgenu) jsem si nechala doma zuby pekne zkazit. Zaplatpanbuh za ni.
Mimochodem, nekdo si nechava (doma) dokonce i trhat zuby bez anestezie.... To uz je snad na omdleni, ne?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: so prosinec 08, 2007 8:32 am Předmět: |
|
|
Ja jsem odjela z Cr pred 6 lety a uz par let pred tim mi davali injekci na uspani...samozdrejme ,ze jsem si to musela zaplatit,asi 200kc,ale lepsi nez trpet.Zase nedelejte z cech ,ze jsou 100 let za opicema.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1166 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: so prosinec 08, 2007 8:50 am Předmět: |
|
|
| Goodie napsal: | | Bernau napsal: | | Porad jeste v cesku vrtaji zuby bez lokalni anestezie? |
Ja jsem byla naposledy v Cechach u zubare pred 2 lety. Pani zubarka me radeji umrtvila, kdyz videla, jaka jsem posera, ale doma si ze me delali srandu, ze ja 'dulezita z Ameriky' si musim nechat pichnout anestezii a buh vi jaka to snad jeste neni ostuda...zubarka byla znama.
|
To vůbec nechápu. Proč by se zubařka vysmívala? Kvůli tomu že jsi poprosila aby Ti dala anestésii? Jestli Ti rozumím tak jsi měla na vybranou:
Opt (A): Píchnout anestésii. Netrpět.
Opt (B): Nepíchnout anestésii. Trpět.
Z jakého důvodu si zubařka myslela že by si někdo vybral (B)? Má (B) nějakou výhodu co nevidím? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bernau
|
Zaslal: so prosinec 08, 2007 10:11 am Předmět: |
|
|
Mlynku, smali se ji doma, nikoliv zubarka. To jen tak abych si rypnul
Nicmene pokud se to nezmenilo, obycejem u ceskych zubaru bylo nepichat anestezii pri "obycejnem" plombovani. Kdysi mi delali root canal bez anestezie... (samozrejme v cesku)
Rekl bych, ze to ma co delat s diametralnim rozdilem pristupu doktoru k pacientum v cesku a v USA.
V USA je automaticke aby ti lekar poskytl maximalni mozny komfort a ulevu (nebo predejiti) bolesti.
V cesku mi to pripada jako "ja jsem doktor, ty jsi pacos. Bolest je dobra pro hojeni. Tak trp. Budes drive zdravy."
Kde jsou koreny takoveho nesmyslneho smysleni netusim. Vim jen, ze je. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: so prosinec 08, 2007 12:23 pm Předmět: |
|
|
| Bernau napsal: | Mlynku, smali se ji doma, nikoliv zubarka. To jen tak abych si rypnul  |
Jo, to jsem pochopil  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Eso Anonymní
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 2:55 am Předmět: anestezie |
|
|
Jen ciste pro poradek - ani anestezie neni bez nasledku a cim vice a casteji ji do sebe perete, tim vetsi riziko pro vase zdravi.
Cimz nerikam, ze by se mely trhat zuby bez umrtveni. Ale zda se mi, ze v USA se davaji leky proti bolesti uplne na vsechny a zacina to uz od malych deti. Ty zbytkove latky se pak nutne musi v tele hromadit. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
luky Luck Anonymní
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 2:09 pm Předmět: anestezie |
|
|
Po pravde, muj zubar mi nikdy ani nenabidnul moznost anestezie pri pouhem vrtani. Ani jsem netusil, ze to delaji pri vrtani. Myslel jsem, ze to delaji pouze pri drastictejsim zakroku, jako je trhani atd.
Jinak vzhledem k tematu fora ve kterem se nachazime, anestezie u zubare je to posledni co dela zivot v Cechach tezsi, to by me tolik netrapilo. Zdravotni pece a pristup doktoru a personalu celkove neni takovy jaky by mel byt, nebo na jaky jste zvykly z USA nebo odjinud. Je toho opravdu hodne sluzby, urady zivotni uroven, politika, mentalita & ovzdusi ve spolecnosti. To vse vas zacne po nejake dobe v "doma" stvat a zacnete znovu premyslet o odjezdu.
To jen pro ty, co doma dlouho nebyli a stesk po rodine, znamych a zkreslene zpravodajsti o zivote v Cechach a "rostouci ekonomice" na internetu, je tahne zpet a mysli si ze Cechy jsou dnes jina zeme.
Rostouci eknomika se drtive casti obyvatel az tak moc netyka, spis ceny a zivotni naklady, ktere rostou rychleji nez prijmy.
Dalsi vec je splecnost jako takova, neni uplne vse jen o ekonomickych ukazatelech. Napriklad Nemecko, rozvinuta ekonomika, bohata zeme, ale ja bych tam nechtel zit, to teda zlata Anglie. To mluvim o mentalite lidi a atmosfere ve spolenosti, zvyklostech atd.
Svycarsko - nadherna zeme, bohata, ale stravil jste tam nekdo delsi dobu? Neprijemni antagonisti, nenavist k cizincum z nich jen sala, kolega z prace (Svycar) vam na ulici nebo obchode ani neodpovi na pozdrav. Zijete oddelene a za chvili si budete pripadat jako kdyby jste mel mor. Horsi nez Nemci. To mluvim o nemecky mluvici casti, ktera je ale velkou casti Svycar. Z francouzsky a Italsky mluvicimi nemam zkusenost. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
Registrace: 19. 01. 2005 Příspěvky: 861 Bydliště: Praha
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 3:07 pm Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Z jakého důvodu si zubařka myslela že by si někdo vybral (B)? Má (B) nějakou výhodu co nevidím? |
Cena. Češi si pořád ještě nezvykli platit u doktora... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 3:56 pm Předmět: |
|
|
| czolgos napsal: | | pdmlynek napsal: | | Z jakého důvodu si zubařka myslela že by si někdo vybral (B)? Má (B) nějakou výhodu co nevidím? |
Cena. Češi si pořád ještě nezvykli platit u doktora... |
Diky. Možná pitomé otázky ale zeptám se:
(1) To neplatí pojišťovna?
(2) Prý to stojí 200 Kč. Nedovedu si představit že někdo si za pár korun nechá vrtat koleno, na tož zub. I kdyby to bylo 2.000 nebo 20.000 Kč. Vážně lidi takhle chtějí šetřit prachy? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 4:08 pm Předmět: Re: anestezie |
|
|
| Eso napsal: | Jen ciste pro poradek - ani anestezie neni bez nasledku a cim vice a casteji ji do sebe perete, tim vetsi riziko pro vase zdravi.
|
Né že bych anestézii se vyznal, ale jestli tomu rozumím, tak všechny anestézické léky normálně použivané ve zubním lékařství jsou rozpustné ve vodě a jejich poloviční životnost je jen pár desítek vteřin. Léky nebo jejich metabolity jsou pak filtrované lednivami a jsou vypustěny močí ven docela brzy. Ale nevím. Nikde jsem to v PDR najít nemohl.
Mohl by jsi napsat jaký anestésický lék se rozpadá tak že by se hromadilo v těle jeho zbytkové látky? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 4:13 pm Předmět: Schweiz |
|
|
| luky Luck napsal: |
Svycarsko - nadherna zeme, bohata, ale stravil jste tam nekdo delsi dobu? Neprijemni antagonisti, nenavist k cizincum z nich jen sala, kolega z prace (Svycar) vam na ulici nebo obchode ani neodpovi na pozdrav. Zijete oddelene a za chvili si budete pripadat jako kdyby jste mel mor. |
Jen tak stranou:
Je na diskriminizace na základě toho že nad ČR pohrdají, nebo vážně nemají rádi žádné cizince? Chovají se tak k Japoncům, Němcům a Britům taky tak špatně jako k Čechům? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ladislav Gazda
Registrace: 25. 11. 2007 Příspěvky: 3 Bydliště: Massachusetts
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 7:51 pm Předmět: zubar |
|
|
Asi pred 2 roky jsem byl na dovolene na Slovensku, a nechal jsem si udelat korunku. Zde (USA) bych zaplatil kolem $900, protoze to bylo povazovano za kosmeticky problem a na Slovensku me tu zubar udelal za tyden asi za $160. Dostal jsem umrtveni, ale byl jsem prekvapeny velikosti jehly i tim, ze me nedal zadnou umrtvujici pastu na dasen, jak je zde zvykem. Take me poslal domu bez flossing, nevycistil zbytky cementu kolem zubu. Ale za tu cenu bych to udelal znova . Jinak ale korunka drzi a zubar nepoznal, ze ji delali nekde jinde. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|