Je to v USA tak SUPR?

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Je to v USA tak SUPR?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Proc jsi sem prijel(a)?
Autor Zpráva
jakudo

Registrace: 28. 01. 2006

PříspěvekZaslal: čt květen 31, 2007 11:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Abych to uvedl na pravou míru. Špatně jsem se vyjádřil - nemyslel jsem to tak, že až dostuduji vysokou, tak budu umět výborně anglicky. To byla reakce na pdmlynka, ktery mluvil o tom, že

"Neboj, jakudo, bez perfektní angličtiny to dotáhneš v USA jako pracovník docela daleko. Ale jestli chceš být vedoucí (v jakýmkoliv oboru), tak jedině tehdy je dobra angličtina více nutná."

Myslel jsem to tak, že když budu mít vysokou, že bych chtěl dělat "lepšé" práci, která by odpovídala mému vdělání a z toho důvodu, že se budu muset učit hodně anglicky.
Jelikož jsem byl loni v USA na škole se anglicky učit, tak vím, že jakákoliv škola v ČR mě prostě anglicky nenaučí, ale ten loňský zážitek z Floridy mě dal strašně moc. Teď se nebojím anglicky promluvit, takže se třeba dost bavím se zahraničníma studentama (samozřejmě anglicky), čím ži podle mě angličtinu docela procvičuji. Nebo za poslední brigádu jsem si koupil soukromý kurz angličtiny u jedné Pražské jazykové školy a 4 dny v týdnu za mnou dochází učitel angličtiny (rodilý Američan), to mi taky dost pomáhá. Ale taky vím, že ař (snad to vyjde;)) se dostanu do USA, tak se určitě budu muset pár let smířit třeba s prací umývání nádobí atd., než se anglicky naučím tak, abych mohl zkusit požádat třeba o práci v mém oboru...
Buba
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt květen 31, 2007 11:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:
Zalezi asi na pristupu, talentu a ja nevim na cem vsem.

Dle mych zkusenosti je majoritni obsah alkoholu v krvi. ;]]]

Jinak samozrejme kazdej jsme nejakej a kazdemu z nas trva jinak dlouho nez pochytime novy jazyk. Kazdopadne filmy v originalnim zneni s titulky i bez nich delaji na prekonani prvnich barier divy. Zdokonali ti to odposlech a i kdyz se ti bude z kraje tezce mluvit hodne to pomuze. Nehlede k tomu, ze se da pochytit i nejakej ten slang ;]
jakudo

PříspěvekZaslal: pá červen 01, 2007 3:17 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Souhlasím. Můj učitel angličtiny mi o tom teď taky říkal. Hlavně jsou prý dobré seriály, protože se tam dost objevují stejné fráze (i slang). Já byl učitelem pochválen za velice doubrou výslovnost (to že gramatika vázne je věc dalšíWink). Na filmy/seriály koukám docela hodně a asi mi to třeba v té výslovnosti dost pomohlo a nějaké fráze jsem taky pochytil...
Filmy - doporučuji:)
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: pá červen 01, 2007 8:22 am    Předmět: Odpovědět s citátem

jakudo napsal:

.... Ale taky vím, že ař (snad to vyjde;)) se dostanu do USA, tak se určitě budu muset pár let smířit třeba s prací umývání nádobí atd., než se anglicky naučím tak, abych mohl zkusit požádat třeba o práci v mém oboru...

jakudo, to bych nedělal. Jestliže máš takové skušenosti v angličtině jak popisuješ, a nebojíš se promluvit (často se domluví ten kdo se nebojí promluvit než ten kdo zná jazyk lepší ale bojí se), tak by jsi neměl mít problém si najít dobré místo ve svém oboru.

I když máš vysokou, stejně jako kdyby jsi měl vysokou z nějaké americké university, tak nezačneš jako vedoucí, ale úplně na začátku. Když někde nováček začne, tak za ním přijde šéf a poprosího aby navrhl, vypočítal, sestavil, nebo jinak vyřešil nějaký problém, pak nováček na to začne pracovat, a za den/týden/pár měsíců dá šéfovi to co chtěl. Angličtina není potřeba aby byla perfektní, jak jiní psali. Tu angličtinu se zdokonalíš při práci.

Vytvoříš si nejméně 3 problémy, jestliže by jsi myl nádobí a pak by jsi chtěl přejít do Tvého oboru.

Zaprvé, a hlavně, každý zaměstnanec chce vidět na resumé praxi. Když candidate (žadatel o práci) akorát doděl školu a nemá praxi, tak je to pro něho těžké najít práci, ale dá pochopit že nemá praxi. Ale na druhé straně, když někdo je pár let mimo školu, a nemá žádnou praxi ve svém oboru, tak se ho zaměstnanci úplně štítí. Musí mít candidate velice, velice dobrý důvod proč šel mýt nádobí, místo aby pracoval ve svém oboru. Nejde jen o to že praxe candidatovy naučí víc věcí v praxi, ale i víc o to, že to ukáže zaměstnatelovi že tě tan obor zajímá, že se v tom vyžiješ, že jsi houževnatý. Mýt nádobí aby si “zlepšit angličtinu”? Toto je velice špatný důvod; tak špatný, že většina zaměstnanců si bude myslet že jsis to vymyslel a že doopravdovský důvod je špatnější, a nebo že nejsi vůbec schopný. Uvědom si, že kdyby jsi přijdeš za zaměstnancem v ingenýrství že se živíš umýváním nádobí, tak Tě bude považovat za “myče nádobí který jednou studoval ingenýrství” a né za “ingenýra který provizorně myje nádobí”. Je v tom veliký rozdíl.

Zadruhé, i kdyby jsi přešel na ingenýrství za pár let, tak stejně začneš od začátku.

Zatřetí, mytím nádobí se stejně nenaučíš tu angličtinu co potřebuješ. Při mytí nádobí používáš jinou řeč, jiný slang, než v ingenýrství. Musíš se naučit angličtinu svého oboru.
jakudo

PříspěvekZaslal: pá červen 01, 2007 9:24 am    Předmět: Odpovědět s citátem

pdmlynek:
Ty jo, tak takhle jsem nad tím nikdy neuvažoval...máš naprostou pravdu. Jestli je pravda, jak říkáš, že když se nebojím mluvit, tak by to problém být nemusel (alespoň ne tak velký) a já se nebojím mluvit. Naštěstí už nějakou praxi mám. Od druháku na střední škole jsem pracoval v několika projekčních kancelářích a architektonických ateliérech a nakonec i ve státním podniku zabývajícím se životním prostředím, které teď studuji...
Ale s tím umýváním je to asi fakt...
diky
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá červen 01, 2007 10:52 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdyz clovek opomene financni efekt, tak je prace v jakekoliv restauraci v dobrem kolektivu obrovskym prinosem! Aspon mne to dalo ve trech ruznych zemich a ve trech ruznych jazycich strasne moc. Takze bych zase tak uplne tu "mycku" nezavrhoval Smile I kdyz bych ji doporucil jen na par prvnich tydnu, jen tak na "rozkoukani" Smile
Rumburak

Registrace: 24. 12. 2006

PříspěvekZaslal: pá červen 01, 2007 11:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
Kdyz clovek opomene financni efekt, tak je prace v jakekoliv restauraci v dobrem kolektivu obrovskym prinosem! Aspon mne to dalo ve trech ruznych zemich a ve trech ruznych jazycich strasne moc. Takze bych zase tak uplne tu "mycku" nezavrhoval Smile I kdyz bych ji doporucil jen na par prvnich tydnu, jen tak na "rozkoukani" Smile

Ja kdyz jsem prijel, tak jsem neumel anglicky skoro ani slovo. Delal jsem nejdrive 9 mesicu v jedny hospode. Myl jsem nadobi, uklizel a nekdy i trosku pomahal kucharovi. Moc me za to neplatili, ale nejak jsem se zivit musel. Z penez ktere jsem vydelal jsem si platil i anglicke kursy.
Chodil jsem na ne od 9 rano rano do 2 odpoledne a pak od 4 odpoledne do 11 v noci jsem delal v ty hospode.
Po 9 mesicich jsem toho mel plny zuby a jelikoz jsem si myslel, ze uz umim lepe anglicky, tak jsem zkvitoval. Nasel jsem si lepe placenou praci a na anglictinu jsem pak uz chodil jen na vecerni kursy.

Nekteri lide si mysli, ze anglictinu nepotrebuji znat, ale opak je pravdou.
Jo jestlize nekdo prijede s tim, ze si tady "nahrabe" Rolling Eyes bez anglictiny, tak to je na velkem omylu.
Buba
Anonymní

PříspěvekZaslal: so červen 02, 2007 12:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Rumburak napsal:

Nekteri lide si mysli, ze anglictinu nepotrebuji znat, ale opak je pravdou.
Jo jestlize nekdo prijede s tim, ze si tady "nahrabe" Rolling Eyes bez anglictiny, tak to je na velkem omylu.

Stve me, ze to neni pravda. Protoze na jihu si i na uradech vystacis se spanelstinou ;[ A pocitam, ze v Chicagu se probijes i s polstinou. Kamaradi se mi po par mesicich vratili z ameriky a umeli polsky, anglicky porad stejne tragicky jako pred tim.
Amici by si uz konecne meli uzakonit oficialni jazyk. No, snad jim v to v ramci navrhovaneho imigracniho zakona projde. A pak si tu snad konecne bez anglictiny opravdu nesktnes.
MW

Registrace: 13. 07. 2006

PříspěvekZaslal: so červen 02, 2007 12:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Bez anglictiny si tady moc nebrnknes...je dobre si zavcasu uvedomit, ze zaklady co ti da skola, ti jsou temer k nicemu, takze musis tady odznova......
Zalezi na tvych ambicich....anglictina je klic.....
A uz to zacina byt slozitejsi take bez komunikativni spanelstiny...pze v rade firem pracuji mexikani bez znalosti anglictiny a tak uz i stredni manazerske posty vyzaduji znalost obojiho jazyka, a to take proto ze mezi potencionalnimi klienty zacina prevazovat spanelstina, coz je dalsi dusledek velike migrace mexicanu.....sorry, ale pokud se budes uchaze o misto soubezne s nekym kdo ovlada obe reci, patrne dostane prednost......

Taky nelez do firem kde prevazuji cesi ci polaci, to te taky nikam dal neposune, muzes tu nastartovat svou karieru, ale poohlizej se po jinem......chod mezi amiky, odposlouchavej, nauci te to lip rec, nez vsechny skoly predtim......a televize, noviny samozrejme....
Pokud zvladnes tohle, neni duvod abys pak nemohl jit po sve vlastni linii, pokud mas na to. Je tu prece jen jeste dost moznosti delat co chces a jeste i slusne vydelavat.
Jen nesmis byt linej.
A pro zacatek je taky dobre si uvedomit rozdil v pracovni moralce a pracovni dobe tady a v CR, kde jeste stale ma kazdy pracujici narok na 1 mesic dovolene, za prescasovou praci se slusne plati, za prekazky v praci rovnez atp....
A ze tady platis mnohem vice za bydleni.......a spousta lidi je nucena delat vice nez jen jednu praci......je vsak pravda, ze povetsinou to jsou ti co jejich ambice zustanou v tech restauracich ci uklidovych firmach.
Anonymní

PříspěvekZaslal: so červen 02, 2007 12:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

MW napsal:

A pro zacatek je taky dobre si uvedomit rozdil v pracovni moralce a pracovni dobe tady a v CR, kde jeste stale ma kazdy pracujici narok na 1 mesic dovolene, za prescasovou praci se slusne plati, za prekazky v praci rovnez atp....
A ze tady platis mnohem vice za bydleni.......a spousta lidi je nucena delat vice nez jen jednu praci......je vsak pravda, ze povetsinou to jsou ti co jejich ambice zustanou v tech restauracich ci uklidovych firmach.

Presne moje slova. Smile
Jeste bych dodal, ze kdyz uz ovladas tu anglictinu lepe a dostanes se do dobry firmy, kde si te oblibej, tak to budes mit v budoucnu dobry.
Hlavne se v praci neflakej, to by te hned "vyhodili na dlazbu" a nedostanes dobry reference do dalsi firmy. A kdyz zkvitujes sam, tak to bude to samy.

V Cechach si lidi jeste lidi neuvedomujou, jak tezke je zit v zahranici a neco dokazat. Sad
Rumburak

Registrace: 24. 12. 2006

PříspěvekZaslal: so červen 02, 2007 12:58 pm    Předmět: Anonym Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
MW napsal:

Presne moje slova. Smile

Jeste bych dodal, ze kdyz uz ovladas tu anglictinu lepe a dostanes se do dobry firmy, kde si te oblibej, tak to budes mit v budoucnu dobry.
Hlavne se v praci neflakej, to by te hned "vyhodili na dlazbu" a nedostanes dobry reference do dalsi firmy. A kdyz zkvitujes sam, tak to bude to samy.

V Cechach si lidi jeste lidi neuvedomujou, jak tezke je zit v zahranici a neco dokazat. Sad

To nebyl anonym, to byl Rumburak a zapomel se "sklerotik" registrovat Wink
XxX

Registrace: 13. 07. 2005

PříspěvekZaslal: so červen 02, 2007 2:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
MW napsal:

Presne moje slova. Smile

Blbost. (a nebo zalezi kde delas),
protoze tady v US ti vse do puntiku proplatej, vsechno uhradej, za prescasy pekne platej....

A je o hodne jednodussi zit tady nez v CR. Tam clovek dela jak mourovatej, posloucha buzeraci od rana do vecera a tak je to porad do kola (tedy netvrdim ze vsude, protoze ne vsichni se maj spatne!), ale tady ve Statech je zivot o hodne jednodussi Smile
(samozrejme pro normalni lidi, ne pro illegaly, ale o tom rec nebyla, to jen na okraj, kdyby me zase chtel nekdo chytat za slovo).
Anonymní

PříspěvekZaslal: so červen 02, 2007 2:59 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

XxX napsal:
Anonymous napsal:
MW napsal:

Presne moje slova. Smile

Blbost. (a nebo zalezi kde delas),
protoze tady v US ti vse do puntiku proplatej, vsechno uhradej, za prescasy pekne platej....

A je o hodne jednodussi zit tady nez v CR. Tam clovek dela jak mourovatej, posloucha buzeraci od rana do vecera a tak je to porad do kola (tedy netvrdim ze vsude, protoze ne vsichni se maj spatne!), ale tady ve Statech je zivot o hodne jednodussi Smile
(samozrejme pro normalni lidi, ne pro illegaly, ale o tom rec nebyla, to jen na okraj, kdyby me zase chtel nekdo chytat za slovo).

No uz to ale dlouho nepotrva a USA se platit prescasy nebudou. Nebude mozna ani na vyplaty.
Jestli budou nasi vojaci v Iraku jeste par let, tak uz nebudou penize na nic. Sad
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: so červen 02, 2007 3:55 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No, ja tedy take s placenim prescasu setkala spis v US nez v CR (u lidi ze sveho okoli); ale urcite zalezi na tom, kde delas.

Jinak nejaka mesicni dovolena v CR? Pro me a moje byvale kolegy jen nadherny sen. Neexistovalo. Maximalne tak 14 dni a to uz zamestnavatel kafral. Jedine, kdy jsem mela tak mesic az dva dovolenou bylo, kdyz jsem menila zamestnani Laughing.

V US zatim nemuzu az tak srovnavat, moje job history je zatim relativne kratka ...
XxX

Registrace: 13. 07. 2005

PříspěvekZaslal: so červen 02, 2007 7:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:
No, ja tedy take s placenim prescasu setkala spis v US nez v CR (u lidi ze sveho okoli); ale urcite zalezi na tom, kde delas.

Jeste k tomu dodam, uz vidim amiky jak delaj prescas a zadarmo!!! To spis v CR lidi budou delat neplaceny prescasy, protoze se bojej ze prijdou o praci. Slysela jsem par pripadu. A to teda tady v US neexistuje. Bych chtela videt jak tady nekdo dela zadarmo Rolling Eyes (kdokoliv to sem napsal o tech neplacenych prescasech, musi byt peknej magor, sorry...)
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Proc jsi sem prijel(a)? Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 4 z 6

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com