Je to v USA tak SUPR?

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Je to v USA tak SUPR?
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Proc jsi sem prijel(a)?
Autor Zpráva
GermanDream
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt únor 08, 2007 4:49 am    Předmět: Je to v USA tak SUPR? Odpovědět s citátem

Ahojte,

muze mi prosim vas nekdo aspon trochu vysvetlit, co ty lidi na americe tak pritahuje? Neverim tomu, ze to tam je takovy "dream" jak si kazdej mysli. Ja ziju v nemecku, delam lehkou praci v kancelari a vydelam si easy 2000 eur mesicne cistyho, mam papiry a ziju tu bez stressu legalne... Je to to klima, mentalita nebo co ze to do USA kazdyho tak tahne? Jedu v lete se podivat do NYC a na floridu, tak sem zvedavej....
scout66

Registrace: 14. 02. 2005

PříspěvekZaslal: čt únor 08, 2007 6:21 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Uz jen z toho, ze tvou zivotni prioritou je zjevne "lehka kancelarska prace za easy money, v EUR a bez stressu", je zrejme, ze pochopit, co vsechno muze pro nekoho jineho znamenat "american dream", bude patrne nad tvoje sily.
GermanDream
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt únor 08, 2007 8:37 am    Předmět: Odpovědět s citátem

nemyslim ze by to vysvetleni bylo nad moje sily, protoze neverim tomu, ze v USA je to lepsi nez v EU,co se tyce to easy money, tak to pisu pro to, protoze 95% lidi co sou v usa tam jeli kvuli money...nechci se tu hadat, chci jen odpovedi, ktery by mi pomohli pochopit co je na USA tak lakavyho
Henek

Registrace: 12. 03. 2005

PříspěvekZaslal: čt únor 08, 2007 6:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jsou veci ktere jsou mozne JEN v americe,
ale to tady musis byt abys to poznal
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: čt únor 08, 2007 6:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Henek napsal:
jsou veci ktere jsou mozne JEN v americe,
ale to tady musis byt abys to poznal

Hear, hear! Spatne i dobre Wink
Nikl

Registrace: 30. 12. 2006

PříspěvekZaslal: čt únor 08, 2007 9:08 pm    Předmět: Re: Je to v USA tak SUPR? Odpovědět s citátem

GermanDream napsal:
Ahojte,

muze mi prosim vas nekdo aspon trochu vysvetlit, co ty lidi na americe tak pritahuje? Neverim tomu, ze to tam je takovy "dream" jak si kazdej mysli. Ja ziju v nemecku, delam lehkou praci v kancelari a vydelam si easy 2000 eur mesicne cistyho, mam papiry a ziju tu bez stressu legalne... Je to to klima, mentalita nebo co ze to do USA kazdyho tak tahne? Jedu v lete se podivat do NYC a na floridu, tak sem zvedavej....

A co je tak pritazliveho na Nemecku?
Mozna jen to, ze je to blizko do Cech Wink
Mob

Registrace: 26. 01. 2005

PříspěvekZaslal: čt únor 08, 2007 9:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Psal jsem to nekolikrat rad to zopakuji,
Radeji zit v Americe a cestovat po Evrope, nez zit v Evrope a cestovat po Americe. Wink
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: čt únor 08, 2007 9:50 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nejde jen o peníze. Jde o to že v USA máš větší možnosti si žít a jít za tím co je pro Tebe podstatné. Z mnoha hledisk je v USA větší svoboda, ale taky větší riziko, si sestavit svůj život jak si představuješ. Máš větší kotrolu nad svým životem; je to koncept větší než individualismus. Jestliže hledáš zem kde si chceš uskutečnit své sny (ať to jsou sny politické, náboženské, nebo i peněžní), tak v Americe máš větší pravděpodobnost si je uskutečnit než v jiných zemích. Je to docela těžké popsat; myslím že toto je co scout66 a Henek Ti chtěli napsat.

Nechci znít že USA je bez chyby (což samozřejmě není), a ani že to je v USA lepší než v Německu nebo v ČR. Je velice možné že člověk bude se mít lepší v Německu nebo v ČR než v USA.

Neřekl bych že Amerika je celkově lepší než jiné země protože dodává lidem věci (ať materiální nebo ne) co chtějí, nebo že se společnost stará o své spoluobčany lepší než jinde. Amerika je celkově lepší protože spíš víc umožňuje lidem aby si ty věci vybudovali sami. V hodně zemích občani považují vládu jako tvor z kterého má plynout dobro pro své občany; v těchto zemích když lidi chtějí aby se něco zlepšilo, tak řešení je dát vládě více prostředků aby vláda měla více moci to zlepšit. V Americe se na vládu nedívají jako na zdroj který se o lidi stará ale spíš co jim pomůže aby se o sebe starali sami.

Toto samozřejmě je dvoustraný meč. V USA máš větší šanci a možnost si jít za svým cílem, ale na druhé straně máš větší možnost že ti bude hůř. Chceš si postavit postavit fabriku aby jsi mohl být miliardář? Tak máš víc možností si jí postavit, ale jestliže budeš krachovat tak to bude Tvá věc; v USA vláda Ti nebude pomáhat tak jako v Evropě.

Ohledně easy money: je to lepší v Evropě. V USA můžeš klidně mít vyšší příjem, ale musíš dřít. V USA lidi kteří dřou tak se mají finančně lepší než v Evropě, ale lidé co o dření moc nestojí tak se mají lepší v Evropě. V USA rozdíli mezi lidmi kteří pracují lepší (více hodin, v lepším oboru, s lepším vyučením, s lepší školu) než ostatní jsou větší než v Evropě. Např. v Evropě rozdíl mezi nejvýš placeným zaměstancem a nejnižším zaměstancem ve stejném podniku je třeba 5x nebo 10x velký rozdíl; v USA to je třeba 100x nebo 200x. Amerika si schopných lidí váží více než si je váží jiné země. Úspěch je v USA více ceněn než jinde.
scout66

PříspěvekZaslal: pá únor 09, 2007 2:08 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Odpovedi:

Neni mozne odpovedet jednoznacne za vsechny Cechy, kteri ziji v Americe a ne radeji v Nemecku. Tech duvodu muze byt nepocitane. Pokud bych mel mluvit za sebe, byl by to mozna namet na malou knizecku, nez na strucny prispevek do i-fora.
Ja predne vubec nechapu, jak muze nekdo zpochybnovat neci rozhodnuti o tom, kde chce zit. Pro mne je proste uplne nepochopitelna predstava toho, ze by nekdo chtel zit v Nemecku, ale misto toho se trapil v USA. Proc by to delal?????
Take proto mi prijde strasne smesne to povidani o teple kancelari a dvotisicovem euroseku kazdy mesic. Ale kdyz uz opravdu musi byt rec o tech penezich, tak ja osobne si myslim, ze mezi EU a USA jeden veliky rozdil je. Myslim, ze v USA se ty penize daji pouzit trochu jinak. Myslim jinak strukturalne. A to mozna nekomu vyhovuje vic. Pokud cloveku o penize , majetek a celkovy luxus moc nejde, tak v USA mas daleko vetsi moznost vyberu jak zit a jak svoje penize vychutnat. V EU se stat prece jen vic stara a nuti sveho poslusneho obcana i do toho, do ceho se mu moc nechce.
Ja zil v Nemecku skoro ctyri roky. Hodne jsem zazil v Hamburku a pak tri roky v Mnichove (Nymphenburgerstrasse 16). Byla to hezka doba, mam spoustu vzpominek a rozhodne take cenne zkusenosti. Jednou z nich je i ta, ze bych se tam uz nikdy nevratil. Nikdy bych se tam necitil jako doma. Vubec v Evrope, kdyz se clovek rozhodne odstehovat do jineho statu, musi pocitat s tim, ze ho tam dosmrti budou povazovat za cizince. Tady ve Spokojenych statech nemam zdaleka to, co jsem mel v Evrope. Nemam vlastne skoro nic. Vsechno jsem tam s klidnym svedomim nechal. Ale je to muj opravdovy novy domov a jsem ted asi opravdu nejstastnejsi. Jsem hrdy na to, kde prave ziju. Jsem hrdy na to, ze jsem treba jednim z tech, kdo se pristehovali na americky Zapad. Jsem hrdy na to, ze jsem z Las Vegas. To jsem treba nikdy nepocitil v Mnichove. protoze ja proste NIKDY nemohl byt mnichovak!
V USA si clovek s opravdu muze presne vymezit, jaky zivot si chce zit a tak si ho taky zije. Nikdo mu do toho nekeca, nikdo to nekomentuje. Bez problemu si vyberes komunitu, misto, mesto, stat, ve kterem bys to chtel zrovna zkusit. Zadne problemy se stehovanim, zmenou zamestnani, prizpusobenim. Ze Seattlu do Bostonu, NYC, Miami, Santa Fe, San Diega.....Stehujes se jako ptak a nikde zadne problemy se zmenou obcanstvi, s narodnosti, s minulosti. Vsude kolem jsou tisice lidi, ktere jsem privala ta stejna touha. Vsichni jsou tak nejak potomci tech stejnych dobrodruhu a snilku, jako jsi ty. Lidi tu ziji pohromade, misi tu sve kultury, zvyky a tradice, komoli uslechtilou britskou anglictinu, ale toleruji se navzajem, nikdo neni min jenom proto, ze je prislusnik mensiho naroda. Kazdy je tu sam za sebe, jako clovek, jako indiuvidualita. To je ve snobskem, bohatem a nalestenem Mnichove nemyslitelne. Cizinci jsou v Evrope vsude v mensine. Nekdy tolerovani, jindy nenavideni, omezeni, opovrhovani. Jazykova, kulturni a politicka bariera je vsude a velmi, velmi silna. Evropane strasne radi kritizuji americkou imigracni a vizovou politiku, ale sami maji z cizincu a pristehovalcu hruzu.
Cestovat po Evrope je zazitek, protoze kazdych par kilometru prejedes nejake hranice a hned se vsechno zmeni. rec, jidlo, hudba, obleceni, architektura...Ale nikdy tam neuvidis to, co v Americe. To stridani klimatickych pasem, podnebi, extremu....Cestovat po Americe je uzasne krasne, levne, dobrodruzne. Evropa je na neco podobneho prilis mala a vetsinou se rozklada v pomerne nudnem severnim mirnem klimatickem pasmu. Par extremu se da najit ve Skandinavii a hodne na jihu. Jinak oproti prirode USA hodne nuda. Objevovat cely americky kontinet z USA je nesrovnatelne jednodussi, nez z Evropy. Jestli uz jde o Aljasku a Kanadu, kontinentalni USA, nebo stredni a jizni Ameriku, je celkem jedno. Na kratke vylety ti staci par dni volna a hrska dolaru. To je z Evropy takrka nemozne.
Jist tu muzu uplne vsechno. Nejen eintopf, precliky, wurst, vepro, knedlo, zelo, gulasch. Ti lidi, co tu ziji, sem privezli tolik rozmanitosti, ze si nejen zijes jak te napadne a jak se ti zrovna libi, ale muzes si obcas zabrousit i do jinych kultur a zvyklosti. nemusim se divat jen na hokej a soccer, ale muzu si vychutnat v normalni dobu basketball v NBA nebo college podobe, v nedeli shlidnout svuj oblibeny footballovy tym, a cele nekoncne leto se kdykoliv pokochat basebalem. Milovnici hudby si najdou pro kazdy zanr to jedinecne a typicke mesto, tedy pokud zrovna nehltaji polku a dirndle. To je pak opravdu lepsi se vydat v zari na Theresien Wiesen do Mnisku pod Alpou. i kdyz u nas ve Vegas, mame obrovskou, nefalsovanou bavorskou pivnici taky. A pivo jak kren a jodlovani az do pulnosi a tuplaky jenom litaji Smile
Taky tady v USA nikdo nezamyka kramy v sobotu ve 4 odpoledne. V nedeli se nakupuje uplne stejne, jako v pondeli rano.
Uplne na zaver bych chtel poprat vsem spokojenym Cechum v Nemecku opravdu moc krasnych dnu, pohody a obycejneho lidskeho stesti. Protoze jsou svym zpusobem velkou ceskou raritou. Podle pruzkumu je Nemecko zemi, ktera je jak pro trvaly zivot, tak napriklad i pro rekreaci pro Cechy jednou z nejmene popularnich.
Jedina vec, po ktere se mi z Nemecka opravdu styska, je neomezena rychlost na autobahnu a navic s legalnim alkoholem v kvi Smile
GermanDream
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá únor 09, 2007 2:30 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Diky za supr prispevek, tak to uz teda tak nejak "chapu" , sem zvedavej co v USA zaziju Smile
scout66

PříspěvekZaslal: pá únor 09, 2007 2:36 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdyby jsi se zastavoval v Nevadske pousti, tak se ozvi predem. Udelam ti program Wink
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: pá únor 09, 2007 2:43 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Scoute, to jsi napsal opravdu MOC krasne ... tak, jak to ja citim. Presne jsi vse vystihl, ... az na par drobnosti:
citace:
Scout66: Evropa je na neco podobneho prilis mala a vetsinou se rozklada v pomerne nudnem severnim mirnem klimatickem pasmu. Par extremu se da najit ve Skandinavii a hodne na jihu. Jinak oproti prirode USA hodne nuda. Objevovat cely americky kontinet z USA je nesrovnatelne jednodussi, nez z Evropy. Jestli uz jde o Aljasku a Kanadu, kontinentalni USA, nebo stredni a jizni Ameriku, je celkem jedno. Na kratke vylety ti staci par dni volna a hrska dolaru. To je z Evropy takrka nemozne. Jist tu muzu uplne vsechno. Nejen eintopf, precliky, wurst, vepro, knedlo, zelo, gulasch. Ti lidi, co tu ziji, sem privezli tolik rozmanitosti, ze si nejen zijes jak te napadne a jak se ti zrovna libi, ale muzes si obcas zabrousit i do jinych kultur a zvyklosti. nemusim se divat jen na hokej a soccer, ale muzu si vychutnat v normalni dobu basketball v NBA nebo college podobe, v nedeli shlidnout svuj oblibeny footballovy tym, a cele nekoncne leto se kdykoliv pokochat basebalem.
...
Zadne problemy se stehovanim, zmenou zamestnani, prizpusobenim.

. nevim co je nudneho na Evrope, Amerika tradicne na Evropu nema aspon co se kulturni stranky tyce (kolik Americanu chodi na balet nebo do opery ... 95% jen pasivne sedi u televize).
. nevim co myslis tim soccerem; to je fotbal. Americky fotbal je neco jineho, jde o sport, ktery je odvozen od ragby. Psal jsi, ze nesnasis nejake instituce nebo nasili, tak mi tu, prosim, necpi neco, co je nesmysl. Kdyz 99% zemi za fotbal povazuje hru, pri ktere 2 muzstva kopou do mice, tak prece nebudu kvuli te jedne jedine, ktera se za kazdou cenu musi lisit, tvrdit, ze je to nejaky 'soccer', kdyz je to fotbal. Sorry.
. gastronomie USA neni spatna, ale jeste jsem nikde nejedla klasicky gulas a jejich pivo se neda pit (diky bohu, ze se aspon da koupit importovana Plzen).
. a s tim prizpusobenim - to take neni az tak uplne pravda. Dlouho jsem hledala zamestnani a pritom si nemyslim, ze bych mela nejake spatne credentials. Ovsem 99.99% zamestnavatelu me odmitlo se slovy, ze 'nemam praxi v USA'. A to promin, kdyz za sebou mas vic nez 10 let uspesne praxe u firem jako Danone a NCR, dolozene psanymi referencemi atd., masters degree a 6 jakyku, tak tedy nevim, co by jeste chteli (a kdyz jsem videla ta nektera paka, co dostali praci misto me ... sorry). Jenom, bohuzel, nemam zname ...

Ale jinak s Tebou ve vsem jinem souhlasim ... to zase ano. A napsal jsi to MOC hezky ... Wink
scout66

PříspěvekZaslal: pá únor 09, 2007 4:36 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Cau

- Nevim, koho znas v Americe ty, ale ja tu teda urcite potkal vic lidi, kteri chodi na balet, do divadla, na koncerty na vystavy atd nez v CR. Televizni kultura je naopak to, co momentalne absolutne hybe celou ceskou populaci. Boje jednotlivych televizi, denodenni vysedavani u asi sesti ruznych serialu, posedlost reality show, to vse ma prumerny American uz davno za sebou a jde pak uz spis o to, s kym se stykas, nez o celkove statistiky. Cesi v tom TV konzumu teda nezaostavaji zcela urcite! Je to asi dano mistem, kde clovek zije. V Chicagu toho bylo oproti vsem ceskym mestum z kultury k navstiveni mnohem vic, takze i tam asi budou ty limity. Ale podle potreby si asi clovek taky vybira misto k ziti. Kabel dostane asi vsude Smile

- Soccer jsem pouzil zamerne, aby nedoslo k zamene. nemam problem s uzitim vyrazu fotbal, ale tady na tomto foru by se to mohlo plest. Takze kopana je pro mne aspon v beznem, ceskem, ligovem podani ten nejnudnejsi sport. At se na mne nikdo nezlobi, ale oproti kteremukoliv prenosu NFL je to nesrovnatelne nekoukatelne. Kopana tedy snad jen na urovni Champions League nebo WC. "Americky fotbal" vubec neni o nasili. Je to velice takticka hra, plna kombinacnich moznosti, plna ruznych hracskych typu a roli, s vyuzitim rozdilnych fyzickych a motoricko-koordinacnich schopnosti. Nic takoveho, krome ragby, v Evrope bohuzel k videni neni. Ne nahodou je SuperBowl uz deset let v rade neotresitelne nejsledovanejsi televizni prenos. I baseball ma uplne jine herni principy nez tradicni evropske (olympijske) kolektivni sporty a proto je tam bohuzel (na rozdil treba od Japonska) permanentne ignorovan. Z vlastni zkusenosti muzu ale odprisahnout, ze vsechny deti, ktere jsem to v CR ucil, byly z te hry uneseny!!!!

-Gastronomii jsem rozebirat vlastne ani nechtel. je mi uplne jedno, co jim. To, ze jsem se zbavil klasicke ceske kuchyne, osobne povazuji za velke stesti. Hodne se mi tim ulevilo. Dnes si dam rad cokoliv a ta variabilnost je tu rozhodne mnohem vetsi, nez na starem kontinente. Evropske pivo si koupim dnes uz temer kdekoliv. Uz davno se nebiju v prsa s vykrikem, ze Plzenske je NEJ, NEJ, NEJ. Piva jsou ruzna jako treba vina a zalibeni se da nalest ve vsech. O chlazene americke moci nemluvim Smile
v Cesku jsem pil pivo opravdu, opravdu, opravdu hodne. A kdyz rikam hodne, tak myslim HODNE. Ale dne s uz si radeji koupim Sam Adams, nez treba Plzen, ktere jsem vypil bazeny (nekolikrat i s Bohouskem Hrabalem u Tygra "na Velkych parohach"). V tom bych dnes rozdil mezi Amerikou a Evropou (Ceskem) rozhodne nehledal. Naopak.

- Prizpusobeni je velmi slozita otazka. Ja bych asi taky tezko mohl prilitnout do skoly s tim, ze jsem jsem ucitel TV a biologie a ze chci ucit. Nebo ze jsem byl prvoligovy basketbalovy trener, tak at mi daji hned nejaky job. Nebo ze jsem delal jako obchodni zastupce v exportu pro Mercedes, Audi, BMW, VW a Opel, tak at me prijmou na to stejne misto u GM. Jsem tu cizi, vim, ze nejen zivot, ale i obchod tu bezi jinak a bez poradne teoreticke pripravy, skoly, praxe, bych se o funkce, ktere jsem zastaval v CR, ani neuchazel. Ale na druhe strane vim, ze kdybych udelal vsechno potrebne, tak by moje evropske zkusenosti a vzdelani byly asi neporazitelne. Tady se opravdu na narodnost nehledi. Ale do rizika nepujde nikdo a nejakou praxi v USA chtit budou. To naprosto chapu.

Takze ted si spokojene taxikarim a mam cistou mysl. Snazim se dat pomalu realnou podobu napadum, ktere by v CR byly jen vecnymi sny, nemam nic, o co bych mohl prijit, cas ztraveny v Evrope u TV travim v te sparchantele Americe uplne jinak, protoze TV ani nemam Smile Kazdy den je jiny, novy, krasny. nemuzu se vynadivat na ty hory kolem, na tu nadhernou poust, na ty zapady a vychody slunce, na ty palmy, na ten vzduch, jak se i v unoru teteli na d nadherne rovnou cernou silnici, ktera jde jen bud od vychodu na zapad, nebo od severu na jih. Stahnu strechu a posloucham tu samou country jako pred 35 lety, kdy jsem jako malej kluk, vyhrabal prvni tatovy kotouce na Sonet Duo s Johny Cashem, Kris Kristofersonem, Greenhorns a se zavrenyma ocima jsem se pred usnutim kazdy vecer videl ridit prave to auto, co mam ted. A tak si ted kazdy den splnuju ty svoje nesplnitelny klukovsky sny. A cim vic jich je splnenych, tim se citim mladsi, klidnejsi a stastnejsi. Smireny se svym osudem, smireny s hlouposti, lakomstvim, zavisti, chamtivosti a mamonem vsude kolem, klidnejsi, den za dnem moudrejsi, pokornejsi a trpelivejsi.
A za to vsechno vdecim Americe. Tedy aspon te me Americe. Takove, jakou ji chci mit ja.

BTW. Ceskoslovensko zustava moje rodna zeme. S tim nenadelam vubec nic. Je to proste fakt, ktery nezmenim, ale neznamena to, ze bych tuto zemi a vsechno s ni spojene nekriticky a naivne povysoval nad okolni svet. Bylo by to zvlaste v teto prazvlastni a tezke "porevolucni" dobe posetile. A nakonec - nasim rodistem je planeta Zeme Wink
Dirtis
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá únor 09, 2007 1:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Chtěl bych se dostat do USA pomohl by mi někdo nebo napsal co je vše potřeba jak to funguje nebo tak jako začátky atd mám velkej sen a chci si ho splnit chci žít v USA ale nejsem na to moc informovaný takže se opírám o vás co tam žuijete díky můžete psát i na email:dirtis@seznam.cz
meppovic

Registrace: 21. 05. 2006

PříspěvekZaslal: so únor 10, 2007 11:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Myslím, že vsici mate pravdu, jedine co mi chybelo v USA oproti Evrope je architektura, ani ne tak ve mestech i v USA se daji najit pametihodne budovy, ale proste zamky a hrady, to je presne to co se mi libi na Evrope,prejedes hranice a uz jsi v jinem "kralostvi" a mas co objevovat, dycha na tebe historie a to kulturni bohatsvi je v podstate nevycerpatelne a jentak nehrozi , ze by v Evrope dosli cile kam na vylet.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Proc jsi sem prijel(a)? Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 1 z 6

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com