|
|
| Autor |
Zpráva |
czolgos Moderator
Registrace: 19. 01. 2005 Příspěvky: 1036 Bydliště: Praha
|
Zaslal: ne červenec 16, 2006 4:26 pm Předmět: jednotky |
|
|
| Zajimalo by me, jak jste si zvykali v Americe na odlisny merny jednotky. Tzn. zapomenout na metry, stupne C, gramy apod a preorientovat se na mile, stupne F, libry... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ShaQuan
Registrace: 15. 05. 2006 Příspěvky: 340 Bydliště: Böhmen
|
Zaslal: ne červenec 16, 2006 4:33 pm Předmět: |
|
|
Americani neznaj Celsia, metry a kilogramy?? kdyz treba reknu v obchode, ze chci ja nevim - kilo syra, tak nebudou vedet?? - vidis to, na to sem ani nepomyslel na takovej detail  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
|
Zaslal: ne červenec 16, 2006 4:36 pm Předmět: |
|
|
| ShaQuan napsal: | Americani neznaj Celsia, metry a kilogramy?? kdyz treba reknu v obchode, ze chci ja nevim - kilo syra, tak nebudou vedet?? - vidis to, na to sem ani nepomyslel na takovej detail  |
Zkus rict v Cechach, ze chce libru syra a hned budes vedet, jak by se na tebe koukali Amici s kilama  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
Registrace: 14. 02. 2005 Příspěvky: 696
|
Zaslal: ne červenec 16, 2006 4:47 pm Předmět: |
|
|
Mile jdou samy (aspon u ridicu hodne rychle), teplota orientacne taky. Vsechno ostatni uz je celkem nepodstatne. Yard je vlastne metr, inche jednoduche pocty a libra je pul kila. Zprvu jsem mel potize z prepoctem vysky, ale ta skala je pomerne mala, tak uz mi to pak reklo hodne i bez prepocitani.
Jinak je vetsina veci uz zabalena. Myslel jsem, ze to bude horsi. Navic s prilivem "metricky" vychovanych Mexicanu zacina stale vic lidi bezne pouzivat i rozumet co je kilogram, litr a kilometr. Taky sportobni fanousci se celkem solidne orientuji v delkovych mirach ve kterych probihaji vsechny vrcholne souteze. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1393 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: ne červenec 16, 2006 5:10 pm Předmět: |
|
|
Jó, zvyknul jsem si, ale hodně mě to štve. Musím mít dvě sady klíčů, atd.
Sice v některých oborech panuje jen metrický systém (např ve vědě), jinde jen imperiálský (např v inženýrství). Takže když vědec chce aby něco bylo postaveno, tak inženýr to napřed musí přepočítat na imperialistický jednotky. Někdy kvůli tomu jsou maléry; např. když se zřítila Mars Climate Orbiter před 7 lety na Maru, protože inženíři NASA poslali rozkaz raketě aby odpálila palivo v pounds, místo aby to převedly na Newtony jak to postavili vědci, tak nás poplatníky to stálo asi $230 milión dolarů.
Jestli si někdo myslí že Američané jsou schopní se naučit cizý jazyk, tak by se měl podívat jak se nemůžou ani naučit metrický systém. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: ne červenec 16, 2006 5:13 pm Předmět: |
|
|
| scout66 napsal: | | Navic s prilivem "metricky" vychovanych Mexicanu zacina stale vic lidi bezne pouzivat i rozumet co je kilogram, ... |
No aspoň kokain se váží v gramech.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: ne červenec 16, 2006 5:18 pm Předmět: |
|
|
| ShaQuan napsal: | | ...kdyz treba reknu v obchode, ... tak nebudou vedet?? |
Podle toho.
Vína, a trvdej alkohol (vodka, rum, atd.) jedině v metrickým. I místní vína.
Pivo jedině v imperiálním. I Plzeňský. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ShaQuan
|
Zaslal: ne červenec 16, 2006 5:23 pm Předmět: |
|
|
| zajimavy - ja mam nejvetsi problem asi s s metry a centimetry - s vyskou, coz je asi prevzaty z anglie ne? kdyz rekne: Merim 6 stop a 3 palce - ja v tom nic nevidim , sice ted uz tak nejak vim ze 6 stop je tak prumer a 6 stop a 3 palce muze bejt kolem 185cm asi ale presne to urcite neodhadnu holt tohle je asi problem s tema jednotkama - treba jinde ve svete se taky pouzivaj jiny - ja nevim jak v Indii, Cine, atd. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: ne červenec 16, 2006 5:31 pm Předmět: |
|
|
Je to taky zajímavé, že v některých oborech se použivají oba systémy dohromady. Např. ve zlatnictví. Můžeš kupovat zlato na gramy, ale taky na různé jiné míry.
Když jdeš si koupit náhrdelník do zlatnictví, tak jim řekneš tloušťku v milimetrech, a délku v palcích. Kdyby jsi řekl “I want a 1/4 inch wide herringbone, 17 inches in length” nebo “I want a 6 mm wide herringbone, 40 cm in length” tak se tom trochu zamyslet; chtějí slyšet 6 mm a 17 inches.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: ne červenec 16, 2006 6:25 pm Předmět: |
|
|
| ShaQuan napsal: | | zajimavy - ja mam nejvetsi problem asi s s metry a centimetry - s vyskou, coz je asi prevzaty z anglie ne? kdyz rekne: Merim 6 stop a 3 palce - ja v tom nic nevidim , sice ted uz tak nejak vim ze 6 stop je tak prumer a 6 stop a 3 palce muze bejt kolem 185cm asi ale presne to urcite neodhadnu holt tohle je asi problem s tema jednotkama - treba jinde ve svete se taky pouzivaj jiny - ja nevim jak v Indii, Cine, atd. |
Feet (30,48 cm) a inches (2,54 cm) jsou stejné po celém světě.
Problém jsou trochu s gallony (normální U.S., liq. gallony jsou 3,78 L), protože se občas v tisku setkáš s britskými gallonami (4,54 L) nebo i dokonce s U.S. dry gallons (4,40 L). Také slovo mile je všeobecně považovano za 1,609 km, ale jestliže pilotuješ letadlo nebo loď, tak se jedná o nautical miles (1,853 km). Také je velký problém s “ounce”: toto slovo je používané všeobecně na váhu (28 g), tak i na objem (fl. oz., 29 mL), ale jsou také “troy ounces” neboli “apoth. ounces” což je asi 31 g, a britské ounce což jsou asi 28 mL.
Ale nejhorší co je, že těch jednotek je velice a zbytečně moc. Např. oběm.
1 gal = 4 quarts.
1 quart = 2 pints = 4 cups.
1 cup = 2 gills = 8 ounces.
1 ounce = 2 tablespoons = 6 teaspoons = 8 drams = 480 minims.
atd.
Jestliže jde o zrní, kukuřici, atd. tak se oběm měří na bushels (= 8 dry U.S. gallons = 35,23 L).
Jestliže jde o oběm budovy nebo prostoru, tak jedině na cubic feet (= 28 L), nebo cubic yards (= 764 L)
Jestliže jde o oběm motoru tak to jsou cubic inches (=16 mL). I když skoro všichni myslí v motorech dnešních aut v litrech, malé motory, např. v motorových pilách je to v cu. in.
Jestliže jde o ropu, tak je to v barrelech. Barrel je sud, který je 42 U.S. fl. gallonů. Ale jestliže jde o sud paliva, nebo chemikálie, tak sud (drum) je 55 gallons. Jestliže jde o sud piva (a keg), tak to je 30 gallonů, nebo 15 gallonů (ponny keg).
Jesliže jde o oběh jezera, tak jedině v acre-feet (1233 L)
Jestliže jde o dřevo na stavbu (prna, atd.) tak je to v boardfeet (2,36 L)
Jestliže jde o dřevo na spalování, tak je to v cords (3624 L)
Atd.
Úplně stejnou věc můžeš udělat s délkou (výška koní se měří na hands), váhou, atd. S tlakem, energií, sílou, atd. je to ještě horší.
Když jsem dělal jako vědec vymýšlet novou hmotu jako tepelnou izolaci, tak jsem tepelnou vodivost (kolik energie na plochu hmoty jde za jak dlouhý čas přes nějak tlustou hmotu), tak pro zákazníky mimo USA jsme to měřili v W/m/K. Pro Americké to bylo podle toho v čem to chtěli. většinou v (BTU-in)/(h-ft^2-F), ale vidívali jsme to v asi 4 jinými Americkými jednotkami. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ShaQuan
|
Zaslal: po červenec 17, 2006 2:21 am Předmět: |
|
|
hmm tak to bych si mel nekam poznamenat - treba s tim zlatem, protoze neco takoveho cloveka kerej se vyda do statu ani nenapadne, - a pak ma problemy s nakupovanim. Jak dlouho asi tak trva, nez si clovek, ktery prijede do statu zvykne na ty zakladni americke miry - samozrejme ne na vsechny ale aspon ty zakladny, co se tyka delky, vahy , objemy atd. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
czolgos Moderator
|
Zaslal: po červenec 17, 2006 2:04 pm Předmět: |
|
|
| scout66 napsal: | Mile jdou samy (aspon u ridicu hodne rychle), teplota orientacne taky. Vsechno ostatni uz je celkem nepodstatne. Yard je vlastne metr, inche jednoduche pocty a libra je pul kila. Zprvu jsem mel potize z prepoctem vysky, ale ta skala je pomerne mala, tak uz mi to pak reklo hodne i bez prepocitani.
Jinak je vetsina veci uz zabalena. Myslel jsem, ze to bude horsi. Navic s prilivem "metricky" vychovanych Mexicanu zacina stale vic lidi bezne pouzivat i rozumet co je kilogram, litr a kilometr. Taky sportobni fanousci se celkem solidne orientuji v delkovych mirach ve kterych probihaji vsechny vrcholne souteze. |
Nedavno jsem videl sestrih z americkyho sampionatu z atletiky a docela jsom koukal, kdyz jsem zahlidnul skok do vysky a misto centaku tam byly stopy a palce, behy na XY yardů apod. Mel jsem za to, ze aspon v atletice je to jednotny, kvůli svetovym rekordum a srovnatelnosti. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
krlcha2 Anonymní
|
Zaslal: út červenec 18, 2006 4:26 pm Předmět: Re: jednotky |
|
|
Zdravim uplne nejhorsi s cim jsem se tady setkal jsou jednodnotky tlaku libra na ctverecni palec atd.
Stopy, palce se daji odhadnou ale tlak tedy snadno odhadnou nejde. Maly nebo velky. Vydrzi to pumpa nebo ne.... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: út červenec 18, 2006 5:09 pm Předmět: Re: jednotky |
|
|
| krlcha2 napsal: | Zdravim uplne nejhorsi s cim jsem se tady setkal jsou jednodnotky tlaku libra na ctverecni palec atd.
|
S tlakem jsou dva problemy.
1. problém je, že je mnoho jednotek tlaků. Někdy co mi práci přejde přes stůl je v lb/in^2, někdy v atmosférách, někdy v Pascalých, atd. Je v tom docela binec.
Normálně o tlaku přemýšlím v atmosférách. Je to tak nejvýhodnější protože mi to něco představuje.
1 atm = 1000 mbar = 760 torr = 101 kPa = 14.7 lb/in^2. (apoň mám dojem)
Další problém s tlakem když to lidé přepočítají je, že definice tlaku je síla na jednotku plochy (1 pascal = 1 kg/m-s^2). V metrickým systému síla se měří na Newtony což je kg-m/s^2. V britským systému síla je pound. I když si lidé považují že 1 kg = 2.2 libry (nebo 1 libra = 0.45 kg), jsou to úplně rozdílné jednotky. Libra je jednotka váhy, a né hmotnosti. Kilogram je jednotka hmotnosti, né váhy. Váha je hmotnost v gravitačním poli: čím silnější pole, tím víc váží 1 kilogram hmoty. I když na Zemi člověk má 70 kila nebo 154 liber, na Měsíci, kde gravitace je jen 16% jako na Zemi, by taky měl 70 kila ale jen 24 liber. Ale protože normální lidi nelítájí na Měsíc, tak je to úplně jedno když považují váhu a hmotnost za stejnou věc, a měří váhu jak v kilách tak v librech. Takže pak lidi mají problémy jak převádět kilopascaly na lb/in^2 jestliže použivají jednotkovou analýzu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|