|
|
| Autor |
Zpráva |
Peta Anonymní
|
Zaslal: út březen 21, 2006 3:27 pm Předmět: dane,platit-neplatit? |
|
|
Ahoj lidicky,mam jen ITIN,zamestnavatel si mysli ze jsem tady legalne a odvadi za mne platby na duchod a to same mi strhava ze seku,s tim uz jsem se smiril.
Platil jsem loni i predtim,ale letos to to melo byt opravdu hodne,mam jen formular 1040,kdyz jsem se preptal na 1099,rekl mi,ze za minulej rok uz to nejde,za tento ,pry uz ano,ale zacal mi strhavat jeste vic ,s tim,ze na konci roku,nebudu muset nic platit,pry to delat"musi",preplatek mi vrati(nevrati).
Co mi udelaji kdyz nezaplatim dane,seberou to z uctu,nebo pockaj par let az naskocej uroky a prijdou az pak? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
lenka
Registrace: 11. 01. 2006 Příspěvky: 27 Bydliště: florida
|
Zaslal: út březen 21, 2006 3:39 pm Předmět: |
|
|
nevim presne jaka je tvoje situace, ale je nelegalni vystavit form 1099 svemu zamestnanci. Tento formular slouzi vice mene pro nezavisle kontraktory. Jsou ruzne druhy tohoto formulare, dokonce i od banky (pokud mas saving account) ti prijde 1099-INT za uroky, ktere ti naskocily v prubehu danoveho roku.
Takze nevim, proc by ti mel strhavat vice, kdyz on ti ani tuto formu vystavit nemuze. Pokud jsi u neho vedeny jako nezavisly kontraktor, pak ti nema uz vubec co strhavat, protoze je na tobe, co priznas na konci roku a platis si vsechno zdravotni a socialni pojiseni sam. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1205 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: st březen 22, 2006 9:20 am Předmět: |
|
|
No, jestli člověk je považovaný za zaměstance nebo za independent contractora je velice častý problém. Je v tom veliký rozdíl nejenom v pracovním zákoně (zaměstanci mají víc práv vůči zaměstanavateli než contractors), ale i danově. Jsou různé pravidla jak to určit. Je to tedy možné že Peta je považovaná za contractora a né za zaměstance, a tak dostává 1099 a né W2.
Jinak moc nerozumím co Peta napsala. Co přesně se strhalo? Federální daně, státní, daně, FICA, nebo co? “Důchod” znamená Social Security, nebo HR-10 nebo 401(k), nebo co?
Jo, daně se platit musí. Úroky sice nejsou tak vysoké, ale tresty za neplacení daní jsou vysoké. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
sandy
Registrace: 03. 10. 2006 Příspěvky: 6 Bydliště: NYC
|
Zaslal: út říjen 03, 2006 10:39 pm Předmět: platit dane nebo ne? |
|
|
Mam otazku: Pracuji tady jako babysitter a soucasne part-time studuji. SSN nevlastnim a jak jinak -mam prosle 'tourist visa'.
Jelikoz jsem tady jiz tretim rokem a planuji tu zustat i nadale,zrejme bych mela zacit platit dane.
Zajima me jestli to ma ,hlavne z dlouhodobesi perspektivy,cenu.
Neco jako : "Sice je tady nelegalne,ale aspon platila taxy", postoj.
Diky za rady! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
... Anonymní
|
Zaslal: út říjen 03, 2006 11:07 pm Předmět: dane |
|
|
| Ahoj Peta,vypada to,ze jsi ve stejne situaci jako jsem byl ja.V kratkosti: mam ITIN,zamestnanvateli jsem nerekl,ze to neni SSN,taky si myslel,ze jsem tu "lego".Strhaval ze seku po cely rok,tak ,jak by to melo byt.A ted pozor.Po roce kdyz se delaly dane,poslal vse na IRS.Vse hralo az na takovou malickost.IRS automaticky preposila vse na SSN office( aby nam to vse slo na duchod...),no a za nejakou dobu prisel memu zamestnavateli dopis z SSN officu,ze pod uvedenym SSN a mym jmenem "neni match",jak oni rikaji.Samozrejme nebyl,kdyz to je ITIN a ne SSN.Bylo tam uvedeno,ze mozna doslo k nejakemu omylu,at jim dame zpetne vedet,at mi to muzou dat do duchodu.Zamestnavatel se zacal pidit(on mel poslat zpetnou odpoved,ne ja),nebylo na vyber,nastesti nevedel vubec "ktera bije",okecal jsem to,ze jsou ted nove "rules" atd.,kazdopadne pro tvoji informaci:Pokud ti strhava a posle to poctive na IRS a bude to v papirech,tak touhle zpetnou vazbou i tobe by meli prijit na to,ze "neni match".Pokud ti strhava a neuvede te v papirech(jde to do jeho kapsy),zjistis podle toho,ze ani jeho ani tebe nikdo kontaktovat z SSN officu nebude.Hned budes vedet,jak to s nim vlastne je.Jinak s tim 1099 je to pravda,ten jen v pripade,ze jsi kontraktor(pak ti nestrhava nic),pokud jsi zamestnanec pak W-2.Promin,je to trochu zdlouhave,snad ti to trochu pomuze. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
..... Anonymní
|
Zaslal: út říjen 03, 2006 11:18 pm Předmět: dane |
|
|
| Sandy,je to dobre,kazdopadne pokud chces platit dane,musis mit SSN nebo ITIN.Nemuzes to tam (IRS)poslat jenom tak pod svym jmenem.SSN asi nemas sanci,ITIN porad jeste udelat jde.Najed si na stranky IRS,trochu pozmenili pravidla,ale porad ho jeste davaji.Az ho budes mit,na nej muzes zacit platit dane(pozor-protoze to neni SSN ikdyz budes platit"100 let",nejde ti to na duchod).Hodne stesti. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 424 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: st říjen 04, 2006 3:22 pm Předmět: Re: dane |
|
|
| ..... napsal: | | Sandy,je to dobre,kazdopadne pokud chces platit dane,musis mit SSN nebo ITIN.Nemuzes to tam (IRS)poslat jenom tak pod svym jmenem.SSN asi nemas sanci,ITIN porad jeste udelat jde.Najed si na stranky IRS,trochu pozmenili pravidla,ale porad ho jeste davaji.Az ho budes mit,na nej muzes zacit platit dane(pozor-protoze to neni SSN ikdyz budes platit"100 let",nejde ti to na duchod).Hodne stesti. |
ALE I KDYZ BUDES PLATIT DANE A NEMAS PRACOVNI POVOLENI PORAD JE TO TRESTNY CIN !!!! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 424 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: st říjen 04, 2006 3:24 pm Předmět: Re: platit dane nebo ne? |
|
|
| sandy napsal: | Mam otazku: Pracuji tady jako babysitter a soucasne part-time studuji. SSN nevlastnim a jak jinak -mam prosle 'tourist visa'.
Jelikoz jsem tady jiz tretim rokem a planuji tu zustat i nadale,zrejme bych mela zacit platit dane.
Zajima me jestli to ma ,hlavne z dlouhodobesi perspektivy,cenu.
Neco jako : "Sice je tady nelegalne,ale aspon platila taxy", postoj.
Diky za rady! |
KDYZ NEMAS PRCOVNI POVOLENI NEMA TO CENU |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1205 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: st říjen 04, 2006 3:43 pm Předmět: |
|
|
Jestliže člověk v USA má příjem, potřebuje platit vládě za svůj příjem daně. IRS nezáleží na tom jestli někdo získal příjem protizákoně nebo ne, jen jestli za něj platí daně.
Nejde jen o lidi co jsou tady na černo (prohlédni si formu W-7). Člověk musí platit daň za příjem který dostal, i když ne něj neměl právo: například, jestliže jseš zde illegálně a nahrabeš si za rok $100.000, nebo jestliže vyloupíš banku a dostaneš $100.000, nebo jestliže dovážíš drogy z Mexika za $100,000, tak z toho jsi povinná z toho poslat do Washingtonu šek kolem $30,000. Vážně. Až budeš mít čas se podívat na 1040, poslední linka před sečtením příjmu (“Total Income”, to jest, než uděláš adjustments a deductions) je nazývaný “Other Income”. Tam napíšeš illegal income. Prohlédni si Instructions for 1040, nebo Publication 17. Příjem, který je definitovaný ve IRC § 61, taky zahrnuje illegal income. (viz např. rozhodnutí Nejvyššího Soudu ve James v US, Rutkin v US, nebo Commissioner v Wilcox).
Jo, a IRS je velice striktně zakázaná dávat ostatním částem vlády soukromé informace. IRS nemůže vydat informace sua sponte, i kdyby chtěla. Jde o privacy of taxpayers. Ostatní větve potřebují na to validní warrant od soudu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
sandy
Registrace: 03. 10. 2006 Příspěvky: 6 Bydliště: NYC
|
Zaslal: čt říjen 05, 2006 8:53 pm Předmět: DANE |
|
|
Dik vsem za rady !!
Co ale porad jeste nevim,a to asi nikdo,jestli by moje pripadne placeni dani bylo povazovano,az dojde na "lamani chleba",za polehcujici okolnost.
(lamanim chleba myslim napr.vyrizovani GC..) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|