|
|
| Autor |
Zpráva |
Mob
Registrace: 26. 01. 2005 Příspěvky: 654 Bydliště: Na Samote u Lesa
|
Zaslal: ne duben 22, 2007 10:39 pm Předmět: Re: take soud |
|
|
| Dana_MI napsal: | | Mob napsal: | | firebird napsal: | Neni se cim chlubit,ale take budu mit prilezitost se podivat k soudu.
Asi pred mesicem jsem jel po Hwy(skoro podle predpisu) a nejak jsem nevenoval pozornost,ze se za me prilepilo pol.auto(a overovali nahodne znacku).Za chvili zacalo blikat,tak jsem zastavil.Prisla policajtka,zeptala se na moje jmeno a na canceled DL.Rekl jsem,ze Dl mam pozastavenou,protoze cekam na papir z irs o prodlouzeni(nekolikate)-coz byla pravda.Ona na to,ze v pocitaci nevidi proc je DL ukoncenej(ani ji to moc nezajimalo),ale ze me nemuze nechat dal jet.Tak jsem vytahl mezinarodni ridicak a rikal,ze muzu v usa jezdit na nej.Ona,ze ne,ze v usa plati jedine US DL.Tak jsem ji rikal,ze kdyz prijedou turisti,ze prece nepotrebuji us ridicak-ona neodpovedela,-pokracovalo to asi 10min porad dokola.Dokonce i volala svymu bossovi a kancelar dmv,ale ti take asi o mezinarodnim v zivote neslyseli-nebo to aspon predstirali!??
Zaver byl takovy,ze prijela jeste jedna policajtka(tvrdila o DL to same) sepsali veci v aute a nechali odtahnout.Me,ze odveze kam budu chtit,kde me muze nekdo vyzvednout.Tak mi pujcila svuj tel.na zavolani znamemu a odvezla asi o 5 mil dal na exit.(taky se omlouvala,ze je to predpis,ale musela me prohledat-hezky nohy a ruce od sebe )
Napsala papir k soudu(zalezi pry na soudci jak to bude resit-ona nevedela) a odfrcela.
Je pravda,ze celou dobu byla slusna,obcas i s nejakym tim usmevem-ale,pry predpis je predpis..
Ted v utery jdu k soudu tak uvidim |
Doufam ze jsi si vyzvedl auto hned druhy den, protoze za odvoz a babysitting si uctujou nehorazny penize ...
Ze cekas na papiry je hezky, ale ridit auto bez ridicaku nesmis
Dostanes pokutu za rizeni bez ridicaku okolo $350+za odovoz auta a vyzvednuti $100, pokud to je jen pres noc, a jeden rok podminkuP pokud te chytnou znova bez ridicaku jdes na den do vezeni + soudni vylohy coz je nejakych $100
350+100+100 = $550
budes o petikolo lechi, ale k ridicaku ti to nepomuze ...
been there done that.
Dej vedet jak si dopadl .. good luck | No jo, ale kdyz mel platny mezinarodni DL? To prece uznac musi, ne? |
Nope! Oni nevedi co to je takovy mezinarodni ridicak. Nikdy se stim nesetkali, nikdy to nevideli. Ale na 100% vedi ze ma USA ridicak ktery je propadly ...a to jediny je zajima!! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1220 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: po duben 23, 2007 7:10 am Předmět: Re: take soud |
|
|
| Dana_MI napsal: |
No jo, ale kdyz mel platny mezinarodni DL? To prece uznac musi, ne? |
Ne.
Je to velice jednoduché: máš mít řidičák od státu kde máš domov (residency).
Cizý řidičák (ať to je z jiné země nebo z jiného státu USA) je platný pro lidi kteří nejsou místní. Jestliže navštívíš (např.) Michigan a jsi z New Yorku a máš New Yorský řidičák, tak Ti Michiganská policie New Yorký řidičák uzná. Jestliže ale v Michiganu žiješ, tak můžeš řídit jen na Michiganský řidičák.
Jestli se někam přestěhuješ, tak máš na to asi měsíc na to aby jsis udělala místní řidičák.
Otázka samozřejmě vždy je: kde je domov? Pravidla co legálně domov je a co není jsou už docela dobře spracované. Člověk má jen jeden domov. Když se někdo někam přestěhuje, tak někdy má nový domov, někdy ale ne. Au pair co přijede do USA na rok nemění svů domov protože po vypršení roku se má kam vrátit. Voják, který se přistěhuje na jinou základnu získá nový domov i když ví že to není natrvalo. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
Registrace: 14. 02. 2005 Příspěvky: 696
|
Zaslal: po duben 23, 2007 9:12 am Předmět: |
|
|
Byl jsem taky v omylu. Dnes uz to chapu presne tak, jak to vysvetluje mlynek.
Pri ceste na Floridu mi tesne pred hranicemi statu IL sebrali (jak je tam zvykem) DL pri rychle jizde. Dostat ho clovek muze az u soudu nebo po zaplaceni pokuty, ridit muze na vystavene osvedceni s pri dolozeni picture ID. V klidu jsem pokracoval a behem nasledujicich mesicu na incident uplne zapomnel. Na FL me chytili pri projeti na cervenou. Ticket z IL ignorovali a rekli mi, ze bez radne DL v jejich state jezdit nemuzu, i kdyz vi, ze DL statu IL vlastnim. V systemu si vyhledali, ze jsem byl drzitelem i FL DL a ze mi nic nebrani v tom, abych si na DMV zazadal o jeji vystaveni. nekolikrat jsem se tam durazne zeptal, jestli to neni proti zakonu, vlastnit DL dvou statu, ale urednice me ujistila, ze je vsechno v poradku a za 35$ mi vytiskla novou FL DL.
S tou me chytili o par dni pozdeji v IL. Nemel jsem registracni nalepku na znacce V klidu jsem vytasil FL DL. Do 5 minut jsem byl chodec. V systemu jsem byl samozrejme evidovan jako drzitel IL DL a najednou jsem pouzival FL DL! Obrovsky pruser! Nekolik dnu jsem jezdil bez opravneni. Kdyz jsem se dostavil na IL DMV pro ten novy registracni sticker, chteli samozrejme ID. Ja vytah znovu ten FL DL, abych vedel, na cem jsem. Vytrestili oci, a divali se na mne jako na nejakeho provokatera. Uz mi ho nedali ani do ruky a sdelili mi, ze mam ocekavat az rcni suspendaci meho JEDINEHO platneho ridicskeho prukazu(IL) za nelegalni uzivani DL jineho statu. Dodnes se nestalo nastesti nic. Ale uz bych to neudelal.
Jen pro doplneni. Ve state Nevada by mi jejich DL bez zruseni te predchozi nikdy nevystavili (jiny stat-jiny mrav). Potvrdili, ze v USA muze kazdy ridic pouzivat pouze jedinou DL. Mezinardi DL samozrejme znali, ale rekli mi, ze tu mam pro to, abych mohl ridit v zahranici, kde naopak neznaji DL vystavenou v USA. Jako kdybych napriklad chtel ridit v CR a nemel uz cesky ridicak. Uznana muze byt samozrejme i v USA, ale to by zase clovek nesmel byt drzitelem DL kterehokoliv statu unie.
Velke pouceni pro priste. Ne na kazden statnim urade se clovek muze spolehnout na oficialni radu urednika. Ten ho muze dostat svym jednanim naopak do velkeho problemu  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Big_Rig
Registrace: 18. 01. 2005 Příspěvky: 818 Bydliště: Dayton/Cinci
|
Zaslal: po duben 23, 2007 3:00 pm Předmět: |
|
|
Velke stesti, ze nemas DL Ohia. Tady kdyby Te policajt chytil se dvema ridicakam, sel bys rovnou do basy.
Mne to kdysi davno vysvetlil biker cop na Floride dokonce tak, ze pokud uz mam zaregistrovane auto v nejakem state, v mem pripade to tehdy byl tusim MI, tak jsem resident toho statu, mam tam trvalou adresu a tudiz musim mit ridicak toho statu a nesmim jezdit na mezinarodni. Steaming pile of ... ale hadej se s policajtem nebo s nekterou z tech kravek nepodojenych na DMV.
Nam v autoskole rikali, ze ten system - jeden ridicak, jedna osoba, jeden stat - zavedli v osmedesatych letech po te, co byl v mediich velky skandal, kdyz nekteri truckeri meli tech CDL i dvacet a z toho deset suspendovanych. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
firebird
Registrace: 20. 11. 2005 Příspěvky: 14 Bydliště: Florida
|
Zaslal: st duben 25, 2007 9:39 pm Předmět: zkusenost se soudem.. |
|
|
.. tak nekteri z vas se svymi informacemi celkem presne trefili..
Prijel jsem na soud asi 3/4h predem-na me nezvyk,ale nechtel jsem nekde zustat viset.Prekvapilo me,ze pred dvermi do soudnich mistnosti se zacalo hromadit docela dost lidi(myslel jsem-doufal,ze to bude soukromejsi!?).
Ale v 8:30 zhruba 20 lidi slo najednou dovnitr,posadili jsme se do lavic pro divaky a poslouchali instrukce urednice.Pak vyvolavali postupne jmena asi tech nizsich prohresku(15 ale z tech tam bylo asi jen 5) a ti odesli ven,kde se mohli dohodnout se zalobcem.Nas'horsi'uz zacali nahravat(pry pro nase dobro),dostali jsme papir s navodem 4 druhu odpovedi.Pak cetli jmena zbytku lidi a kazdy musel rict- judge(kdo se citi vinen), prosecutor(..nevinen), public defender(s obhajcem), panel attorney(advokat zdarma radi)
Ja jsem rekl prosecutor a tim si me spolu s ostatnimi teto moznosti zavolali mimo,kde nas postupne pozvali do male mistnosti.Rekl jsem zalobci vsechno,jak to bylo a ze jsem nevinny(zkusil jsem rict,ze muzu ridit i s mezinarodnim - ale na to nejak nereagoval).Pak uz jsem mu rekl,ze mam novy ridicak-na to reagoval kladne.Pak jeste byla nadherna otazka,jestli jsem obdrzel dopisy z DMV,ze mi DL ukonci.Ja,ze jo-a tim bylo jasny,ze rekne->takze jste ridil s timto vedomim...
No a nakonec,ze mi nabidne deal> bud zaplatim 300$(a kdyz 6mes neudelam to same,tak se to vymaze ze zaznamu) nebo pujdu primo pred soudce a muze to byt horsi.Tak jsem to vzal....
Je fakt,ze jsem mel chvilema problemy rozumet,protoze nejsem zadny odbornik pres anglictinu,ale zvladlo se to.
Vysledne zkusenosti:
1. pokud uz clovek jednou aplikuje pro DL musi ji pouzit a ne najednou s mezinarodnim DL.Ostatne pisou to na strance DMV kazdeho statu-vsude je to jine,ale v prumeru 30-60 dnu na vyrizeni po prijezdu do jineho statu.
2. je videt,ze spousta policajtu nema zkusenosti ohledne rizeni s mezinarodnim DL.Ta moje proste tvrdila,ze muzu jezdit pouze s platnou mistni DL.A to i kdybych jen jako turista projizdel-coz je blbost.
3. Pokud bych sel pred soudce,vsechno by se projednavalo pred dalsima cizima(treba 30)lidma,coz muze byt(pro me urcite) dost neprijemne...
4. Svezl jsem se v policejni crown victory;supr jizda,protoze to pekne 'oprala'-vypadalo to,ze se trosku predvadela...to sou ty mlady holky
Za odtah +-200$ -hrozny.A to jsem tam sel hned asi po 3h-ale uz nauctovali denni park 25$,za fuel 30$, pristaveni 85$,....nej kseft.Slevu,ze prej dat nemuze...a to to bylo ani ne 10mil od 'mista cinu'
Pritom,kdyz me zradilo auto pri cestovani kolem US pred par rokama v Cascades n.p. ,tak me odtahovali do nejblizsiho mestecka asi 80mil a celkem jsem platil asi 280$,coz v porovnani s timto bylo zlate...
no kazdopadne zazitek,ale mohl byt levnejsi
jo,mam napad:co takhle zalozit cestovku pro ceske turisty -nabidka:-> jizda americkym policejnim autem,navsteva am.soudni mistnosti se skutecnymi pripady vcetne porizeni zaznamu na dvd....cena 600$  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Mob
|
Zaslal: st duben 25, 2007 9:48 pm Předmět: |
|
|
Firebird,
Pokud jsem to dobre cetl, tak mas uz ridicak! Congrats! Mas o zkusenost navic a jednou to muzes vypravet svym detem jako humornou historku
Ja musel mluvit pred asi 50 lidma proc, jak a za co?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 471 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: čt duben 26, 2007 1:17 am Předmět: Re: take soud |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Dana_MI napsal: |
No jo, ale kdyz mel platny mezinarodni DL? To prece uznac musi, ne? |
Ne.
Je to velice jednoduché: máš mít řidičák od státu kde máš domov (residency).
Cizý řidičák (ať to je z jiné země nebo z jiného státu USA) je platný pro lidi kteří nejsou místní. Jestliže navštívíš (např.) Michigan a jsi z New Yorku a máš New Yorský řidičák, tak Ti Michiganská policie New Yorký řidičák uzná. Jestliže ale v Michiganu žiješ, tak můžeš řídit jen na Michiganský řidičák.
Jestli se někam přestěhuješ, tak máš na to asi měsíc na to aby jsis udělala místní řidičák.
Otázka samozřejmě vždy je: kde je domov? Pravidla co legálně domov je a co není jsou už docela dobře spracované. Člověk má jen jeden domov. Když se někdo někam přestěhuje, tak někdy má nový domov, někdy ale ne. Au pair co přijede do USA na rok nemění svů domov protože po vypršení roku se má kam vrátit. Voják, který se přistěhuje na jinou základnu získá nový domov i když ví že to není natrvalo. | Jasne Mlynku, to mas pravdu - jen mi nejde do hlavy, proc po dobu toho jednoho roku, co je mezinarodni DL platny, by ho mistni policie nemela uznavat (jak jsem tu hodne slysela, ze nedela). Pak jasne, to je 100%, ze residence je nekde jinde.
Ja treba po jistou dobu (1/2 roku po prijezdu) jezdila na mezinarodni DL uplne v pohode a pak jsem si udelala DL v MI. Jediny opruz byl, ze pojistovna (jiste ze musis mit auto pojistene ze zakona) mi ten mezinarodni nechtela uznat - a dali mi 3 mesice na to, abych si udelala DL v MI. Takhle, sice pojistovnu chapu, ze vsechno chce mit kryte, ale na druhou stranu nez Ti prijde GC, SSN a podobne veci chvili trva - a prece mas pravo na to vlastnit auto a i ho ridit (kdyz jsi nic neprovedl). To jen jako zamysleni ... nic vic.
Ale ja tohle neresila - proste jsem udelala zkousky a bylo to. Asi je hodne zpusobu, jak tohle legalne resit jinak (treba u jine pojistovny), ale tohle me nepali ... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1220 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: čt duben 26, 2007 10:17 am Předmět: Re: take soud |
|
|
| Dana_MI napsal: |
Jasne Mlynku, to mas pravdu - jen mi nejde do hlavy, proc po dobu toho jednoho roku, co je mezinarodni DL platny, by ho mistni policie nemela uznavat (jak jsem tu hodne slysela, ze nedela). Pak jasne, to je 100%, ze residence je nekde jinde.
... |
Protože v tomto případě Firebird přiznal že je obyvatel státu a né cizinec, tím že si udělal místní řidičák. Jestliže je obyvatel (resident) tak podle zákona musí mít místní řidičák. Kdyby jezdil dále na cizý řidičák tak by mu policie cizí řidičák asi uznala, i když by měl podle zákonu mít místní řidičák. Protože není to tak jednoduché určit kde člověk má domov (t.j. kterého státu je obyvatel), je možné že by mohl argumentovat že nepotřebuje místní řidičák protože není obyvatel. Ale v tomto případě žádné takové argumenty ani nemá protože situace je docela jasná: tím že si udělal místní řidičák, uznal že je obyvatel místního státu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
firebird
|
Zaslal: čt duben 26, 2007 4:13 pm Předmět: |
|
|
| presne tak ... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 471 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: pá duben 27, 2007 3:09 am Předmět: Re: take soud |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Dana_MI napsal: |
Jasne Mlynku, to mas pravdu - jen mi nejde do hlavy, proc po dobu toho jednoho roku, co je mezinarodni DL platny, by ho mistni policie nemela uznavat (jak jsem tu hodne slysela, ze nedela). Pak jasne, to je 100%, ze residence je nekde jinde.
... |
Protože v tomto případě Firebird přiznal že je obyvatel státu a né cizinec, tím že si udělal místní řidičák. Jestliže je obyvatel (resident) tak podle zákona musí mít místní řidičák. Kdyby jezdil dále na cizý řidičák tak by mu policie cizí řidičák asi uznala, i když by měl podle zákonu mít místní řidičák. Protože není to tak jednoduché určit kde člověk má domov (t.j. kterého státu je obyvatel), je možné že by mohl argumentovat že nepotřebuje místní řidičák protože není obyvatel. Ale v tomto případě žádné takové argumenty ani nemá protože situace je docela jasná: tím že si udělal místní řidičák, uznal že je obyvatel místního státu. |
OK, jasne ... chapu. Moc diky !!! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Big_Rig
|
Zaslal: pá duben 27, 2007 1:27 pm Předmět: |
|
|
| Bird mel hlavne velke stesti, nebo spis schpnosti, ze uz se dostavil k soudu s novym DL. Me by zajimalo, jak by to vypadalo, kdyby ho nemel? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
firebird
|
Zaslal: pá duben 27, 2007 4:56 pm Předmět: nejake ty pribehy... |
|
|
to zase znamy rikal,...(ale kde je pravda?!? )
- v Atlante pry kdyz chytili mexiky bez DL a sli k soudu,tak dostali praseckou pokutu,ale to bylo vsechno... oni vedi,ze v GA si stejne bez ssn dl neudelaji..
jen by me zajimalo,kdyz se to stane ponekolikate??!
dalsi pribeh(tentokrat 100% pravdivy)
bratranek lehce tuknul(nedobrzdil) do nekoho v Kentucky skoda skoro zadna, prijeli policajti ,ukazal mezinarodni dl,prej na ten 'salat' koukali jak z jara,takze zaridili,aby sel snad behem jednoho dne k soudu a soudce rekl,ze pokud bude mit us DL (udela si ho),tak zaplati pouze $80 pokutu.Takze tam zustal viset asi jeste 2dny ,udelal si ridicak ,zaplatil a pokracoval v ceste...
-jak pohadka co?! ale je fakt,ze to bylo v r.2001
DL se da udelat bez ssn ve Wisconsinu,ale bohuzel jsem na jejich strankach videl,ze od 1.dubna2007 uz chteji overeni legalniho pobytu...takze uz je to asi na hov...
ale do teto doby v pohode |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Mob
|
Zaslal: so duben 28, 2007 9:02 am Předmět: |
|
|
| Big_Rig napsal: | | Bird mel hlavne velke stesti, nebo spis schpnosti, ze uz se dostavil k soudu s novym DL. Me by zajimalo, jak by to vypadalo, kdyby ho nemel? |
Kdyby ho nemel?
Prisel by rekl by cekam na papiry od INS. Soudce by rekl to me nezajima, bez US DL nemuzes ridit auto. Na otazku co mam jako delat, rekl by ze nevi, ale pokud ho chyti jeste jednou pujde do vezeni na 1-3 a vetci pokuta. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Big_Rig
|
Zaslal: so duben 28, 2007 12:02 pm Předmět: Re: nejake ty pribehy... |
|
|
| firebird napsal: |
jen by me zajimalo,kdyz se to stane ponekolikate??!
|
That's the question. Co budou delat, az se to zacne stavat opakovane a ve velkem meritku. Tady jsou kriminaly tak preplnene, ze uz pousteji na svobodu i vrahouny. Kam budou davat vsechny ty ilegaly, nez se na nedostane rada? Nebo budou porad jenom hrozit prstikem a zvysovat pokuty?
Zajimavy napad ve Wisconsinu - vazat udelovani DL na imigracni papiry, ktere jdou overit jenom zdlouhave a tezko, misto aby to propojili s databazi SSN, kde je pravost cisla overit okamzite. Pritom prave SSN ma jenom hrstka ilegalu, tudiz je to velice spolehlivy a levny system. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|