|
|
| Autor |
Zpráva |
lola
Registrace: 12. 02. 2007 Příspěvky: 4
|
Zaslal: po únor 12, 2007 4:07 pm Předmět: Navrat po 11 letech |
|
|
| Neni tomu davno asi priblizne pred 11 lety jsem se vypravila do US cestovat na turisticke vizum asi na 1 mesic. Jelikoz se mi tato zeme nesmirne zalibila, zprijemnila jsem si pobyt tim, ze jsem si nasla praci aupair a tim mohla i nadale si uzivat tehle krasne krajiny. Mym cilem bylo aspon se zdokonalit v anglictine a za rok se navratit do CR. Po nejake dobe jsem se seznamila s nynejsim pritelem (CR). Spolecne jsme si nasli nelehkou kazdodenni praci. Museli jsme se hodne stehovat, ale mladym a zamilovanym to nevadilo. Za tu dobu jsme si prosli nekollika nelehkymi situacemi, hlavne s evropskymi lidmi. Po nekolika letech jsme jiz meli nad hlavu vsech tech cizich starosti a rozhodli se zaplout vice mezi Americany. Odstehovali jsme se na zapad, kde jsme mohli provozovat nase spolecne hoby - cestovani. Popravde utratili jsme za nej vsechno co jsme vetsinou vydelali. Byli jsme skoro v kazdem koutu US. Jsme z teto zeme stale nadseni, jako poprve. Priteli se poskytla nejake obycejna manualni prace a ja jsem jak jinak nez uklizela. Casem se memu priteli podarilo zmenit zamestnavatele a tak si povysit financne. Me se jiz nepodarilo dale provozovat mou praci a tak jsem se zacala venovat me umelecke cinnosti - malovani. Jalikoz nam zacali leta pribyvat, zacali jsme si uvedomovat, ze bychom si chteli poridit rodinu a taky nejake trvale bydleni. Ja jsem si ale stale prala nejakou lepsi praci, vzhledem k me vystudovane skole. Dobre jsem vsak vedela, ze nic pro me nelegalniho clovek nesezenu. A tak jsme tady zili dosud spokojene, se svymi zivotnimi cily, zajmy a verili v lepsi legalni budoucnost. Me osobne uz za tu dobu chybela rodina, kterou jsme ani jeden nevideli. Rozhodli jsme se ale zit tady. Kupodivu vse dostalo jiny raz. Muj pritel prisel o dobre hodnocenou praci a ma prace prece jenom nevydelava na uziveni rodiny. Dostali jsme se do zacarovaneho kruhu. Vime, ze takovou praci uz tady nesezene a zacinat na $7 jako kdyz vam bylo 20 uz v nasem veku a s rodinou na krku uz asi nejde. Nechceme tuto zemi opustit, lec se nam stala domovem a uz si nedokazeme predstavit bydlet v CR. Jsme oba dva VS a pravdepodobne by jsme v CR praci ziskali, tak aby jsme zili dal. Jsme rozpolcene osobnosti s koreny v CR a zivotem v US. V soucasne dobe nam nic jineho nezbyva nez se zbalit a odjet. Rada bych od vas slyslela ne lichotiva slova, ale radu, co byste delali vy na nasem miste? Jak by jste to resili vy? Dekuji vsem.......Lola |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
miro Site Admin
Registrace: 09. 01. 2005 Příspěvky: 954 Bydliště: Chicago
|
Zaslal: po únor 12, 2007 5:35 pm Předmět: |
|
|
| V CR se dnes da docela slusne zit. Z jinych zemi je nejsnadnejsi se uchytit a zit v Irsku. USA je nadherna zeme, ale stejne tak nadherne je treba Rusko, Ukrajina, nebo Rumunsko. Myslim, ze pro vas by se radina nejlepe zakladala v CR a jestli mate v CR rodinu, tak by to bylo vse snadnejsi. Navrat do CR je v mnohem stejne slozity jako zacatky v USA. Ve dvou se vsechno lepe tahne, tak myslim, ze na tom nejste zas tak spatne. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
Registrace: 14. 02. 2005 Příspěvky: 696
|
Zaslal: po únor 12, 2007 6:29 pm Předmět: |
|
|
Jestli nechcete lichotiva slova, ale opravdu radu:
- V CR se da z ciste ekonomickeho hlediska opravdu slusne zit, ale jinak se pripravte na to, ze vsechno bude jine a nebude lehke se s tim smirit. Pokud jste meli radi cestovani po USA, pak vas ani Rumunsko, ani Ukrajina, ani Rusko neuspokoji. Vubec se divim, ze tak hloupe prirovnani prirodnich kras techto zemi a USA prislo od nekoho bezesporu tak inteligentniho, jako je Miro. Je to jako by jste chteli srovnavat krasy Prahy a Kojetina, nebo Alp a Hostynskych vrchu. Pokud budete mit stesti a vydelate slusne, muzete v cestovani pokracovat v uplne jinych atraktivnich zemich mimo Evropu. Na svete je toho dost.
- Pokud uz se rozhodnete, pak sveho rozhodnuti nelitujte. Podobne jako s tim, jak jste se rozhodli zit v USA. Kazdy se rozhodoval podle sveho nejlepsiho vedomi a vy sami asi vite, proc jste ani po 11 letech nechteli svuj zivot v USA legalizovat. O tom, ze to neni problem neresitelny, tady asi nemusime moc polemizovat. Proste se preorientujte na novou realitu a z te vychazejte. Neustalym porovnavanim toho, co bylo tady a co bude tam, se budete jen zbytecne uzirat.
- Pokuste se pokud mozno odejet beze stopy a bez zaznamu. Bezvizovy styk s USA se kvapem blizi, ale pokud bude v systemu zaevidovan vas dlohodoby nelegalni pobyt, pak vam uz k navsteve USA nepomuze nic. A bude to hodne mrzet ve chvili, kdy budete chtit jet do statu treba jen s detmi na dovolenou.
Urcite to bude tezke a ani zacatky v CR se se zacatky v USA nedaji srovnat. Chybi tam spravidla to nadseni, entuziasmus, ocekavani, objevovani noveho a dosud nepoznaneho, vzruseni z novych sanci a moznosti... Pokud je to navrat vicemeno donuceny okolnostmi, pak se muze celkova frustrace jeste nasobit.
Ale o nic strasneho opravdu nejde a dokud jeste zijem, je vsechno OK  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
lola
Registrace: 12. 02. 2007 Příspěvky: 4
|
Zaslal: po únor 12, 2007 8:57 pm Předmět: |
|
|
diky,
ono to zase neni tak jednoduche jak si vsichni mysli. Doklady sehnat se snazime celych skoro 10 let a nehlede na to, ze uz jsme do pravniku vlozili skoro 20t. Drive dostanou doklady vsichni jine barvy pleti nez bile, tot slova pravnika. Pracovne jsem zkouseli i lepsi prace, bohuzel i na obycejnou prodavacku musite podepsat pairy, ze tady nejste nelegalne, jinak prekracujete zakon a muzete jit k soudu.
Pravdepodobne v NY, LA, Chi je to jiny, je tam spousta evropske prace. Bohuzel my vsak nejsme v NY, ale na druhem konci ve WA. Asi smula na americana zamestnavatele, pro ktereho pritel delal nekolik let a byly mu doklady prislibeny. Snad budeme mit stesti v jine sfere zivota.
Lola |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
Registrace: 30. 12. 2006 Příspěvky: 198
|
Zaslal: po únor 12, 2007 10:04 pm Předmět: |
|
|
Ja sice v USA neziju, ale otazka zda se vratit do Cech, ci ne neni jednoducha.
Jak uz napsal Miro, v Cechach se nyni opravdu da zit slusne. Kdyz tedy nekdo chce a ma zajem.
Znam hodne lidi, kteri se vratili po 20 a i vice letech a do dneska toho lituji.
Kdo z nich mel nejake uspory, tak si koupil bytovku a nebo i mensi novy domek.
Co jsem slysel, tak je nejlepe se odstehovat do novych lokalit, kde ziji lide z ruznych "koutu" republiky a nebo dokonce i z jinych zemi.
Tam neni mezi lidmy takova zavist, jako na malych vesnicich, kde zna soused souseda.
Mnoho stesti ve vasem rozhodovani, ja bych o tom hodne popremyslel. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 471 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: út únor 13, 2007 12:21 am Předmět: |
|
|
No, do jiste miry souhlasim s Niklem. Pokud se tedy rozhodnete vratit se, pak urcite ne nekam na vesnici, kde kazdy vi, co mel ten druhy k obedu, ale nekam, kde je spolecnost pestrejsi.
Take znam pripady nekolika lidi, co se vratili - s jednou holcinou jsme i pracovala na jednom oddeleni. Pokud tedy jde o tu firmu, tam to bylo v pohode (byla to michanice ruznych narodnosti); ovsem beda, kdyz se na weekend vratila do sveho rodneho mestecka (ve vychodnich Cechach). Byla neustale v recech jako ze v Americe si vydelali balik a kam ty prachy dali a podobne nesmysly.
Takze vsechno je na zvazenou; ale jak rikal Scout - zvazit pro a proti a pak sveho rozhodnuti nelitovat.
Sice jsem z CR 'jen' 2 roky ale myslim, ze mohu potvrdit, ze zivot se tam o 200% zlepsil a da se tam slusne zit. Ovsem porad jeste pretrvavaji jiste veci, ktere cloveku dokazi poradne zkomplikovat zivot (napriklad uredni siml nebo reklamace vadnych vyrobku - to byva horor).
Takze je si to asi treba v klidu promyslet a rozhodnout se.
Drzim pesti !!! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
miro Site Admin
Registrace: 09. 01. 2005 Příspěvky: 954 Bydliště: Chicago
|
Zaslal: út únor 13, 2007 1:51 am Předmět: |
|
|
scout66 >>
Jo ja to beru z pohledu nekoho kdo rad jezdi do prirody mimo civilizaci. Jasne ze nikde jinde nenajdes Las Vegas, San Diego, nebo San Francisco.
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
BUCKETHEAD
Registrace: 11. 03. 2006 Příspěvky: 491 Bydliště: Orlando, FL
|
Zaslal: út únor 13, 2007 2:47 am Předmět: |
|
|
Ahoj,
Ja asi ve zkratce
Po 11 krasnych letech bude tezke si zvykat na CR. Ja byl v USA 4 roky a pak jsem prijel zpet do CR. Jsem v CR 1,5 roku a nemohu se dockat na 28,2,07 kdy letim zpet do USA a uz konecne s GC. Jak psaly ti druzi tady ze se v CR nezije spatne, ale ten zivotni styl ve statech je proste lepsi. Mrazi me po zadech, kdyz slysim ze po 11 letech navrat.
Pral bych vam legalizaci, ale jestli neco prijde to nikdo nevi.
Hodne stesti pri jakem koliv kroku.
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
|
Zaslal: út únor 13, 2007 5:10 am Předmět: |
|
|
miro:
Ja taky myslel spis prirodu mimo civilizaci. Ta v USA mi oproti Evrope prijde neskutecne pestrejsi, zajimavejsi, s vice extremy a unikaty. Jinak nezvratnym faktem je to, ze nejakou tu krasu si clovek vzdycky najde i treba uprostred Vitkovic  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1220 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: út únor 13, 2007 8:39 am Předmět: |
|
|
No, jsou to zajímavé pohledy na problém kde žít. Radit co ostatní mají dělat moc nemůžu protože nemám stejnou sadu hodnot jako oni, ale jen bych chtěl vysvětlit jak jsme tento problém řešili my.
Když jsme zdrhli z ČSSR do Rakouska, tak jsme si v lágru vytáhli mapu světa, a zeptali jsme se sebe “Kde to bude pro nás nejlepší žít?” Otázka nebyla máme se vrátit nebo zůstat, ale kam jít za lepším. Sice kde jsme se ocitli (Rakousko) nebo kde jsme byli (Česko) jsou pěkné kusi světa kde se nám líbilo, ale my jsme chtěli jet tam kde jsme mysleli že to bude pro nás nejlepší. Vybrali jsme si USA, a když jsme se tam přestěhovali, byli jsme s tím velice spokojení.
Když jsme se přestěhovali do USA (do státu Ohio), tak jsme po určitým čase si vytáhli mapu USA a zeptali jsme se sebe “Kde to bude pro nás nejlepší žít?” Otázka nebyla máme zůstat tam kde jsme (Ohio) nebo jet naspátek (Rakousko, Česko), ale kam jet za lepším. Sice Ohio, Rakousko, a Česko jsou pěkné kusi světa kde se nám líbilo, ale my jsme chtěli jet tam kde jsme mysleli že to bude pro nás nejlepší. Vybrali jsme si Kalifornii, a když jsme se tam přestěhovali, byli jsme s tím velice spokojení.
Když jsem doděl vysokou, a byl jsem už na svých, tak jsem si vytáhl mapu světa a zeptal jsme se sebe “Kde to bude pro mě nejlepší žít?” Otázka nebyla mám zůstat tam kde jsem (Kalifornie) nebo jet naspátek (Ohio, Rakousko, Česko), ale kam jet za lepším. Sice Kalifornie, Ohio, Rakousko, a Česko jsou pěkné kusi světa kde se mi líbilo, ale já jsem chtěl je tam kde jsem si myslel že to bude pro mě nejlepší. Vybral jsem Wisconsin, a když jsem se tam přestěhoval, byl jsem s tím velice spokojený.
Když jsem doděl graduate school, a byl jsem už ženatý, tak jsme si se ženou vytáhli mapu světa a zeptali jsme se sebe “Kde to bude pro nás nejlepší žít?” Otázka nebyla máme zůstat tam kde jsme (Wisconsin) nebo jet naspátek (Kalifornie, Ohio, Rakousko, Česko), ale kam jet za lepším. Sice Wisconsin, Kalifornie, Ohio, Rakousko, a Česko jsou pěkné kusi světa kde se nám líbilo, ale my jsme chtěli jet tam kde jsme mysleli že to bude pro nás nejlepší. Vybrali jsme si New Jersey, a když jsme se tam přestěhovali, byli jsme s tím velice spokojení.
Za několik let (5, 10, 25, nebo 40, co vím), když se nám zase změní život, tak si zase vytáhneme mapu světa a zeptáme se se sebe “Kde to bude pro nás nejlepší žít?” Otázka nebude máme zůstat tam kde jsme (New Jersey) nebo jet naspátek (Wisconsin, Kalifornie, Ohio, Rakousko, Česko), ale kam jet za lepším. Sice New Jersey, Wisconsin, Kalifornie, Ohio, Rakousko, a Česko jsou pěkné kusi světa kde se mi líbilo, ale my budeme chtít jet tam kde si budeme myslet že to bude pro nás nejlepší. Nevím jestli si vybereme Floridu, Japonsko, Dánsko, Guatemalu nebo Aljašku, ale jsem si 100% jistý že s tím budeme spokojení.
Co chci říct je, že je potřeba si uvědomit že budeš žít celý svůj budoucí život v budoucnosti. Né v minulosti, a ani né v přítomnosti. Není potřeba žít v budocnosti kde jsi žil v minulosti, nebo žít v budoucnosti tam kde jsi žil v minulosti. Je to nesmysl se tak omezovat. Máš celý svět před sebou. Vyber si co cheš a běž za tím! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
|
Zaslal: út únor 13, 2007 7:11 pm Předmět: |
|
|
Tak tak. Vzuru do nekonecna! A jeste dal!  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Maxipes
Registrace: 05. 02. 2005 Příspěvky: 138
|
Zaslal: so únor 17, 2007 12:43 am Předmět: |
|
|
| miro napsal: | | V CR se dnes da docela slusne zit. Z jinych zemi je nejsnadnejsi se uchytit a zit v Irsku. USA je nadherna zeme, ale stejne tak nadherne je treba Rusko, Ukrajina, nebo Rumunsko. Myslim, ze pro vas by se radina nejlepe zakladala v CR a jestli mate v CR rodinu, tak by to bylo vse snadnejsi. Navrat do CR je v mnohem stejne slozity jako zacatky v USA. Ve dvou se vsechno lepe tahne, tak myslim, ze na tom nejste zas tak spatne. |
Ahojky Miro.
Pokud by jsem te nechytal za slovicko,tak s tebou souhlasim a stejne si myslim,ze s tou prirodou jsi psal spise vceobecne,aby se jim lepe vracelo do Ceska.Nekteri lide rikaji: a tohle je hezci nez tamhleto,ale o tom to treba pro spoustu lidi takhle vubec neni a tak si spise myslim,ze je to o zvyku,o rozdilnosti nazoru,zebricku zivotnich hodnot,uhlu pohledu na svet, atd....
Zatim se mej a cago maxipes |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Maxipes
|
Zaslal: so únor 17, 2007 1:01 am Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | No, jsou to zajímavé pohledy na problém kde žít. Radit co ostatní mají dělat moc nemůžu protože nemám stejnou sadu hodnot jako oni, ale jen bych chtěl vysvětlit jak jsme tento problém řešili my.
Když jsme zdrhli z ČSSR do Rakouska, tak jsme si v lágru vytáhli mapu světa, a zeptali jsme se sebe “Kde to bude pro nás nejlepší žít?” Otázka nebyla máme se vrátit nebo zůstat, ale kam jít za lepším. Sice kde jsme se ocitli (Rakousko) nebo kde jsme byli (Česko) jsou pěkné kusi světa kde se nám líbilo, ale my jsme chtěli jet tam kde jsme mysleli že to bude pro nás nejlepší. Vybrali jsme si USA, a když jsme se tam přestěhovali, byli jsme s tím velice spokojení.
Když jsme se přestěhovali do USA (do státu Ohio), tak jsme po určitým čase si vytáhli mapu USA a zeptali jsme se sebe “Kde to bude pro nás nejlepší žít?” Otázka nebyla máme zůstat tam kde jsme (Ohio) nebo jet naspátek (Rakousko, Česko), ale kam jet za lepším. Sice Ohio, Rakousko, a Česko jsou pěkné kusi světa kde se nám líbilo, ale my jsme chtěli jet tam kde jsme mysleli že to bude pro nás nejlepší. Vybrali jsme si Kalifornii, a když jsme se tam přestěhovali, byli jsme s tím velice spokojení.
Když jsem doděl vysokou, a byl jsem už na svých, tak jsem si vytáhl mapu světa a zeptal jsme se sebe “Kde to bude pro mě nejlepší žít?” Otázka nebyla mám zůstat tam kde jsem (Kalifornie) nebo jet naspátek (Ohio, Rakousko, Česko), ale kam jet za lepším. Sice Kalifornie, Ohio, Rakousko, a Česko jsou pěkné kusi světa kde se mi líbilo, ale já jsem chtěl je tam kde jsem si myslel že to bude pro mě nejlepší. Vybral jsem Wisconsin, a když jsem se tam přestěhoval, byl jsem s tím velice spokojený.
Když jsem doděl graduate school, a byl jsem už ženatý, tak jsme si se ženou vytáhli mapu světa a zeptali jsme se sebe “Kde to bude pro nás nejlepší žít?” Otázka nebyla máme zůstat tam kde jsme (Wisconsin) nebo jet naspátek (Kalifornie, Ohio, Rakousko, Česko), ale kam jet za lepším. Sice Wisconsin, Kalifornie, Ohio, Rakousko, a Česko jsou pěkné kusi světa kde se nám líbilo, ale my jsme chtěli jet tam kde jsme mysleli že to bude pro nás nejlepší. Vybrali jsme si New Jersey, a když jsme se tam přestěhovali, byli jsme s tím velice spokojení.
Za několik let (5, 10, 25, nebo 40, co vím), když se nám zase změní život, tak si zase vytáhneme mapu světa a zeptáme se se sebe “Kde to bude pro nás nejlepší žít?” Otázka nebude máme zůstat tam kde jsme (New Jersey) nebo jet naspátek (Wisconsin, Kalifornie, Ohio, Rakousko, Česko), ale kam jet za lepším. Sice New Jersey, Wisconsin, Kalifornie, Ohio, Rakousko, a Česko jsou pěkné kusi světa kde se mi líbilo, ale my budeme chtít jet tam kde si budeme myslet že to bude pro nás nejlepší. Nevím jestli si vybereme Floridu, Japonsko, Dánsko, Guatemalu nebo Aljašku, ale jsem si 100% jistý že s tím budeme spokojení.
Co chci říct je, že je potřeba si uvědomit že budeš žít celý svůj budoucí život v budoucnosti. Né v minulosti, a ani né v přítomnosti. Není potřeba žít v budocnosti kde jsi žil v minulosti, nebo žít v budoucnosti tam kde jsi žil v minulosti. Je to nesmysl se tak omezovat. Máš celý svět před sebou. Vyber si co cheš a běž za tím! |
Ahojky pdmlynek.
Ty tu pises "tak jsme po urcitym case si vytahli mapu USA a zeptali jsme se sebe" ""KDE TO BUDE PRO NAS NEJLEPSI ZIT?""
Vubec si nemysim,ze to je tak jak pises.Sam moc dobre vis,ze tady hodne lidem zalezi na tom kolik $$$$$$ ti kde daji a az pak kouknes do mapy a zeptas se "KDE,ZE JE TO MISTO,KDE MI DAVAJI O NEJAKEJ TEN $$$$$$ VIC""
Mozna se v tvem pripade pletu.....,protoze znam na druhou stranku i lidi co davaji prednost tomu KDE a az pak $$$$$$$.
Zatim se mej a cago maxipes. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Maxipes
|
Zaslal: so únor 17, 2007 3:23 am Předmět: Re: Navrat po 11 letech |
|
|
| lola napsal: | | Neni tomu davno asi priblizne pred 11 lety jsem se vypravila do US cestovat na turisticke vizum asi na 1 mesic. Jelikoz se mi tato zeme nesmirne zalibila, zprijemnila jsem si pobyt tim, ze jsem si nasla praci aupair a tim mohla i nadale si uzivat tehle krasne krajiny. Mym cilem bylo aspon se zdokonalit v anglictine a za rok se navratit do CR. Po nejake dobe jsem se seznamila s nynejsim pritelem (CR). Spolecne jsme si nasli nelehkou kazdodenni praci. Museli jsme se hodne stehovat, ale mladym a zamilovanym to nevadilo. Za tu dobu jsme si prosli nekollika nelehkymi situacemi, hlavne s evropskymi lidmi. Po nekolika letech jsme jiz meli nad hlavu vsech tech cizich starosti a rozhodli se zaplout vice mezi Americany. Odstehovali jsme se na zapad, kde jsme mohli provozovat nase spolecne hoby - cestovani. Popravde utratili jsme za nej vsechno co jsme vetsinou vydelali. Byli jsme skoro v kazdem koutu US. Jsme z teto zeme stale nadseni, jako poprve. Priteli se poskytla nejake obycejna manualni prace a ja jsem jak jinak nez uklizela. Casem se memu priteli podarilo zmenit zamestnavatele a tak si povysit financne. Me se jiz nepodarilo dale provozovat mou praci a tak jsem se zacala venovat me umelecke cinnosti - malovani. Jalikoz nam zacali leta pribyvat, zacali jsme si uvedomovat, ze bychom si chteli poridit rodinu a taky nejake trvale bydleni. Ja jsem si ale stale prala nejakou lepsi praci, vzhledem k me vystudovane skole. Dobre jsem vsak vedela, ze nic pro me nelegalniho clovek nesezenu. A tak jsme tady zili dosud spokojene, se svymi zivotnimi cily, zajmy a verili v lepsi legalni budoucnost. Me osobne uz za tu dobu chybela rodina, kterou jsme ani jeden nevideli. Rozhodli jsme se ale zit tady. Kupodivu vse dostalo jiny raz. Muj pritel prisel o dobre hodnocenou praci a ma prace prece jenom nevydelava na uziveni rodiny. Dostali jsme se do zacarovaneho kruhu. Vime, ze takovou praci uz tady nesezene a zacinat na $7 jako kdyz vam bylo 20 uz v nasem veku a s rodinou na krku uz asi nejde. Nechceme tuto zemi opustit, lec se nam stala domovem a uz si nedokazeme predstavit bydlet v CR. Jsme oba dva VS a pravdepodobne by jsme v CR praci ziskali, tak aby jsme zili dal. Jsme rozpolcene osobnosti s koreny v CR a zivotem v US. V soucasne dobe nam nic jineho nezbyva nez se zbalit a odjet. Rada bych od vas slyslela ne lichotiva slova, ale radu, co byste delali vy na nasem miste? Jak by jste to resili vy? Dekuji vsem.......Lola |
Ahojky lola.
Ja si myslim,ze ti tu stejne kazdy z nas bude psat jen svuj HODNE zaujatej nazor a podle me se tim nemuzes ridit,ale na druhou stranku je to diskuse a treba se dozvis neco,co vam pomuze.Ja tu jsem asi tak dlouho jako vy a take hodne cestuji,ale i do Ceska atd....Lide co tam nebyli treba 3,5,8,10,13,15....let budou asi ti nejvetsi chytraci co ti budou psat akorat tak nejake uvahy,jak by to asi tak mohlo byt,nebo tak jak jsou zatrpkle presvedceni,ze to proste je a jinak to byt nemuze....bez urazky damy a panove,ale bohuzel to je tvrda realita a ten kdo tu je,nebo byl zavrenej a ma info pouze z doslechu,z netu,z TV a na Cesko se diva skrz virtualni bryle,tak absolutne nema poneni vo co go.
No a na druhou stranku to same kdyz ti bude rikat nazor clovek co zije v Cesku a ve Statech nikdy nebyl a zna je pouze z doslechu,medii,atd....Ja ti povim,ze jsem ve Statech nasel svuj druhy domov,ale Cesko mam stale rad,je to a vzdycky bude ma rodna zeme,kde mam sve koreny a to se uz nikdy nezmeni.Pokud mate vsech pet pohromade,jste relativne mladi,mate chut do zivota,k tomu trochu stesti,tak si myslim,ze vubec nemusite mit z navratu do Ceska tak velkej strach.Jde o to udelat ten prvni krok,ale tak je to skoro se vsim.Vazne vam tady nebudu psat,ze je tu treba Grand Canyon,kterej je asi petkrat vetsi nez Cesko a ze nikdy nic tak krasneho v cele Evrope nenajdete.To jsou proste veci danne,ktere nezmnenite.Mysim,ze hodne lidi by se rado vratilo,ale proste na to uz nemaji,maji strach,libi se jim tu,zvykli si,nasli tu druhy domov,ozenili se,atd....
No koukam,ze se zase nejak rozepisuji a tak vam jeste zaverem popreji hodne stesti s navratem a urcite stoji za zamysleni,jak jiz bylo psano odkud a jak vycestovat ze Statu.
Zatim se mej a cago maxipes |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
goodie Anonymní
|
Zaslal: so únor 17, 2007 11:35 am Předmět: |
|
|
Lola: Ja ti taky nereknu, co mate/nemate udelat, ale z vlastni zkusenosti - ja kdyz jsem se vratila do CR po par letech pobytu v USA, byla jsem v soku. Ze vseho - jak vsechno funguje - respektive nefunguje, jak se k sobe lidi chovaji a jake maji priority, jaky je vsude neporadek, smrad (z tech aut, ktera uz opravdu na silnicich nemaji co delat), atd.
Jsem zpatky v USA a teprve ted si toho vazim. Jak uz tady nekdo napsal, kdo nebyl doma nebo naopak tady v USA, nema poneti, jaky to na ty druhy strane vlastne je. Spousta lidi v CR si pochvaluje, jak slusne si zijou, jak se maji dobre a jak si vsechno, co chteji, koupi...realita uz je jiny pribeh...tedy pro nas, co si tady zvykneme na neco podstatne jineho. To same na druhou stranu. Oni si o nas mysli, ze tady zijeme nakupeni v mistnostech, zivime se chlebem a vodou, mame strach vyjit ven a skryvame se den co den pred imigracni...to jen proto aby jsme za par dolaru mohli uklizet zachody a pak to jet domu vsem natrit.
Tim jsem vam jen chtela rict, nedejte na reci lidi doma...overte si fakta ze vsech moznych zdroju (nejlepe od lidi, co si tim prosli sami), a pak se rozhodujte. Drzim vam palce, at sveho rozhodnuti nelitujete!!!
Pro rypalce - rec je o Praze. Dalsi kouty - prevazne vesnice/mala mesta - nema cenu komentovat. Nic se tam nezmenilo. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|