|
|
| Autor |
Zpráva |
pitras.s@seznam.cz Anonymní
|
Zaslal: po září 04, 2006 12:23 am Předmět: cestovní doklady |
|
|
| Je nutné mít při cestě do Anglie - V Britanie cestovní pas? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Maxipes
Registrace: 05. 02. 2005 Příspěvky: 140
|
Zaslal: po září 04, 2006 8:39 am Předmět: Re: cestovní doklady |
|
|
| pitras.s(zavinAC)seznam.cz napsal: | | Je nutné mít při cestě do Anglie - V Britanie cestovní pas? |
Ahojky pitras.s...zalezi odkud chces do UK cestovat...treba z EU,USA,...
Velká Británie
V souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie/EHP se každý státní příslušník ČR může dovolávat práva pobytu v jiném členském státě EU (tzv. volný pohyb osob) a to na základě čl. 18 Smlouvy o založení ES, který stanoví, že „každý občan Unie má právo svobodně se pohybovat a pobývat na území členských států“.
Občan ČR může vstupovat a pobývat na území ostatních členských států EU bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu, kterým je i průkaz totožnosti. Od 1.1.2006 nabývá účinnosti novela zákona o cestovních dokladech (č. 559/2004 Sb.), podle které lze k opuštění území ČR k cestě do států EU jako cestovní doklad použít občanské průkazy se strojově čitelnými údaji, pokud nemají oddělenu vyznačenou část (tj. bez odstřiženého rohu).
Právo pobytu může být omezeno pouze v případech odůvodněných veřejným pořádkem, veřejnou bezpečností nebo ochranou zdraví.
Český řidičský průkaz je v Británii použitelný po celou dobu pobytu v případě, že se zdržujete v Británii v režimu "návštěva" (visitors). V případě tzv. "residents", t.j. osob, zdržujících se v Británii dlouhodobě, platí český řidičský průkaz pouze omezenou dobu. Bližší informace lze najít na webové stránce příslušného pracoviště britského ministerstva dopravy: www.dvla.gov.uk.
Doklady pro cestování po Evropské unii
Pro cestování v rámci Evropské unie od 1.ledna 2006 lze použít kromě platných pasů, pouze občanské průkazy se strojově čitelnými údaji (pod folií je fotografie naskenovaná), kterým neskončila doba jejich platnosti a které nemají ustřižený roh. Občanské průkazy typu karta bez strojově čitelných údajů (pod folií mají fotografii vlepenou) již nebude možno použít.
Zatim cago maxipes |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
BUCKETHEAD
Registrace: 11. 03. 2006 Příspěvky: 516 Bydliště: Orlando, FL
|
Zaslal: út září 05, 2006 3:16 am Předmět: |
|
|
Maxipes EXACTLY
Jo jo presne tak. Ja kdyz jsem letel do UK staci obcanka a to i do cele EU..... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Petr Anonymní
|
Zaslal: po září 11, 2006 3:15 pm Předmět: |
|
|
Ahoj taky tam ted letim a zjistil jsem ze mam proslej pas. Autem strach nemam, ale letecky na obcanku jo.U letecke dopravy jsem mel obavy, ale pokud to je jak pises ze obcanka staci tak super a o starost min
Pokud je tu jeste nekdo kdo lita na obcanku po EU tak to kdyztak potvrdte. Díky moc |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: út září 12, 2006 12:44 am Předmět: |
|
|
Brusel - Na volný pohyb po Evropské unii si Češi i další lidé z nových zemí počkají ještě více než dva roky.
Evropský komisař pro záležitosti vnitra Franco Frattini dnes vydal prohlášení, z něhož vyplývá definitivní přiznání, že Češi, Slováci a další nováčci v EU získají stejnou možnost volně cestovat po Evropě mnohem později, než se původně uvádělo.
Plán rozšíření takzvaného schengenského prostoru, v němž se volně pohybují občané EU, nebude do podzimu roku 2007 splněn, řekl Frattiniho mluvčí.
Zpoždění mají na svědomí technické potíže při vytváření centrální databáze. Frattini uvedl, že bude nutné přijmout zcela nový harmonogram.
Není to úplná novinka, že na cestování bez pasů si Češi i další počkají - nový je však fakt, že čekání může být delší, než si mysleli. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
meppovic
Registrace: 21. 05. 2006 Příspěvky: 76 Bydliště: Prazska liska podsita
|
Zaslal: st září 13, 2006 3:08 am Předmět: |
|
|
| pred cca mesicem sem jel do nemecka a obcanka stacila. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1390 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: st září 13, 2006 7:58 am Předmět: Na co je obcanka? |
|
|
Zajímalo by mě, jak se dá jezdit na občanku do zahraničí. Není to jen doklad o totožnosti vydaný vládou ČR, stejně jako pas je doklad o totožnosti vydaný vládou ČR? Jaký je rozdíl mezi občankou a pasem? Pas je doklad o totožnosti vydaný podle mezinárodních standartů, mezinárodních dohod, takže každý na světě pasu rozumí. Jak mají lidi v Neměcku nebo Anglii rozumět české občance, která je vydaná aby byla sloužila zájmům české vlády? Zdá se mi to lepší jezdit do zahraničí na pas, než na občanku, protože pas dává nositeli pasu práva která občanka nositeli občanky nedává.
Na co vlastně je občanka? Je to jen doklad o totožnosti, nebo dává to nositeli nějaké právo? Dává to nositeli právo být občanem ČR, podobně jako řidičák dává nositeli právo řídit auto, nebo je to jen důkaz občanství, podobně jako očkovací průkaz dokazuje očkování?
A jestli tomu rozumím, tak občanka je vydávaná jen pro dospělí. Takže když šestnácti letý Čech chce si zajet zalyžovat do Alp nebo si zajet do Německa na víkend, tak musí mít teda pas? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
miro Site Admin
Registrace: 09. 01. 2005 Příspěvky: 1001 Bydliště: Chicago
|
Zaslal: st září 13, 2006 11:25 am Předmět: |
|
|
pdmlynek >>
Opravdu to dnes takto funguje, ale jen v EU. Funguje to ale jen s novym typem obcanky, ktere se delaji podle dohody EU.
Kdyz jsem byl nedavno na Ukrajine, tak jsem na hranicich stravil 5 hodin papirovani a to jsem nic neprevazel a jel jsem na motorce.
Oravdu papirovani, ne cekani a predemnou stal
nakladak nalozeny melouny, ktery tam stal uz 2 dny. Kdyz jsem jel zpet pres Rumunsko a madarsko, tak v madarsku po me nechteli ani pas ani obcanku, protoze prvni z nas ukazal pas a rekl ze jsme vsichni z CZ, tak akorat ukazal rukou at jedem. Ona EU ma vazne neco dosebe. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: st září 13, 2006 7:31 pm Předmět: Diky, Miro! |
|
|
Díky, Míro. Jestliže občanky jsou vydané podle dohody s EU, tak to už chápu že to jde cestovat po EU.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
maondrus Anonymní
|
Zaslal: so prosinec 30, 2006 1:58 pm Předmět: |
|
|
| qqq |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 551 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: so prosinec 30, 2006 4:40 pm Předmět: |
|
|
Mlynku, na Tvuj dotaz ze zari: obcanka (=OP) je doklad totoznosti (Tvoje ID) a zaroven doklad, ze jsi obcanem CR. Nedava Ti pravo byt obcanem CR, ale naopak prokazuje, ze jim jsi (osoby s trvalym pobytem maji jiny doklad). Sice jeste navic existuje doklad o statnim obcanstvi; ten se ale pouziva jen pro zadost napr. o prvni pas, obcanku po navratu z ciziny; s nim se clovek setka jen vyjimecne. OP je POVINNEN mit kazdy obcan, ktery dosahl 15 let veku a dlouhodobe pobyva na uzemi CR (pokud tedy pr. emigrujes, musis se ho vzdat a po pripadnem navratu pozadat o novy).
To je trochu rozdil od US, protoze tady doklad totoznosti je bud drivers licence nebo ID a (nevim, jak vypada ID karta), ale drivers licence obsahuje trochu jine udaje, nez ceska obcanka (US DL napriklad neobsahuje jmeno za svobodna, misto narozeni, rodne cislo=obdoba SSN, udaje o manzelovi, detech atd. - zase naopak obsahuje vysku a barvu oci). Tohle mi zpocatku v US taky neslo na rozum - jak, proboha, prokazu, ze muj syn je muj syn (a jsem tedy jeho zakonny zastupce), kdyz ma jine prijmeni a nemam ho zapsaneho v DL, aniz s sebou budu porad tahat jeho rodny list a svuj oddaci. A taky DL prece nemuze byt dokladem, ze jsi obcanem USA ... to jen k rozdilum.
Trochu nesikovne je, ze kdyz se treba vdas (OP ztratis atd.) nebo dojde k jine zasadni zmene (vcetne zmeny bydliste) tak Ti u obcanky ustrihnou roh (pozbyva timto platnosti), daji Ti k ni takovy papirek jako nahradni doklad; na ten Ti ovsem nedaji ani doporuceny dopis na poste (a vymena trva cca 30 dni). To jen k ceskemu urednimu simlu.
Pro doplnujici informaci (myslim, ze to nikdo driv nenapsal), m.j. kvuli Unii se ted postupne rusi vsechny starsi typy obcanek a lidi (krome lidi narozenych pred 1.1.1936) si je musi nechat vymenit za novy typ se strojove citelnymi udaji.
V CR neni ridicsky prukaz povazovan za identifikacni doklad (tim je pouze OP nebo pas, pro cizince doklad o trvalem pobytu); muze sice slouzit jako sekundarni doklad (treba v zalozeni uctu v bance), ale vzdycky musis mit jeste OP nebo pas.
Pokud jde o pas: drive se deti do 15 let zapisovaly rodicum do pasu, nyni, po zavedeni pasu s biometrickymi identifikacnimi udaji, musi mit pro cestu do zemi mimo EU kazdy svuj vlastni pas, i nemluvnata (a pasy maji 3 ruzne doby platnosti = podle veku a, samozrejme, je jiny poplatek za vystaveni)..
Vice okolo obcanek najdes na:
http://www.mvcr.cz/rady/zakladni/obcan.html |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
Registrace: 30. 12. 2006 Příspěvky: 198
|
Zaslal: so prosinec 30, 2006 6:21 pm Předmět: |
|
|
| Dana_MI napsal: | Mlynku, na Tvuj dotaz ze zari: obcanka (=OP) je doklad totoznosti (Tvoje ID) a zaroven doklad, ze jsi obcanem CR. Nedava Ti pravo byt obcanem CR, ale naopak prokazuje, ze jim jsi (osoby s trvalym pobytem maji jiny doklad). Sice jeste navic existuje doklad o statnim obcanstvi; ten se ale pouziva jen pro zadost napr. o prvni pas, obcanku po navratu z ciziny; s nim se clovek setka jen vyjimecne. OP je POVINNEN mit kazdy obcan, ktery dosahl 15 let veku a dlouhodobe pobyva na uzemi CR (pokud tedy pr. emigrujes, musis se ho vzdat a po pripadnem navratu pozadat o novy).
To je trochu rozdil od US, protoze tady doklad totoznosti je bud drivers licence nebo ID a (nevim, jak vypada ID karta), ale drivers licence obsahuje trochu jine udaje, nez ceska obcanka (US DL napriklad neobsahuje jmeno za svobodna, misto narozeni, rodne cislo=obdoba SSN, udaje o manzelovi, detech atd. - zase naopak obsahuje vysku a barvu oci). Tohle mi zpocatku v US taky neslo na rozum - jak, proboha, prokazu, ze muj syn je muj syn (a jsem tedy jeho zakonny zastupce), kdyz ma jine prijmeni a nemam ho zapsaneho v DL, aniz s sebou budu porad tahat jeho rodny list a svuj oddaci. A taky DL prece nemuze byt dokladem, ze jsi obcanem USA ... to jen k rozdilum.
Trochu nesikovne je, ze kdyz se treba vdas (OP ztratis atd.) nebo dojde k jine zasadni zmene (vcetne zmeny bydliste) tak Ti u obcanky ustrihnou roh (pozbyva timto platnosti), daji Ti k ni takovy papirek jako nahradni doklad; na ten Ti ovsem nedaji ani doporuceny dopis na poste (a vymena trva cca 30 dni). To jen k ceskemu urednimu simlu.
Pro doplnujici informaci (myslim, ze to nikdo driv nenapsal), m.j. kvuli Unii se ted postupne rusi vsechny starsi typy obcanek a lidi (krome lidi narozenych pred 1.1.1936) si je musi nechat vymenit za novy typ se strojove citelnymi udaji.
V CR neni ridicsky prukaz povazovan za identifikacni doklad (tim je pouze OP nebo pas, pro cizince doklad o trvalem pobytu); muze sice slouzit jako sekundarni doklad (treba v zalozeni uctu v bance), ale vzdycky musis mit jeste OP nebo pas.
Pokud jde o pas: drive se deti do 15 let zapisovaly rodicum do pasu, nyni, po zavedeni pasu s biometrickymi identifikacnimi udaji, musi mit pro cestu do zemi mimo EU kazdy svuj vlastni pas, i nemluvnata (a pasy maji 3 ruzne doby platnosti = podle veku a, samozrejme, je jiny poplatek za vystaveni)..
Vice okolo obcanek najdes na:
http://www.mvcr.cz/rady/zakladni/obcan.html |
Bezvadne napsane. Jeste by se dalo dodat, ze za komunistu(to znamena az do roku 1989) musel mit kazdy clovek v Ceskoslovensku v obcanskem prukazu razitko zamestnavatele. Kdyz nekoho policajti kontrolovali a to razitko tam nebylo, tak se za to slo sedet
A to si nedelam prdel. Pisu to hlavne pro ty mlady lidi, kteri si na tohle vubec nepamatujou.
V dnesni dobe by bylo zavrenech pravdepodobne 50% lidi  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: so prosinec 30, 2006 10:04 pm Předmět: |
|
|
| Dana_MI napsal: | | Mlynku, na Tvuj dotaz ze zari.. |
Díky, Dano! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 551 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: so prosinec 30, 2006 10:44 pm Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Dana_MI napsal: | | Mlynku, na Tvuj dotaz ze zari.. |
Díky, Dano! |
Neni vubec zac, Cechy jsou zemi prehnaneho papirovani; doufam, ze Ti to nekdy k necemu bude dobre  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|