|
Autor |
Zpráva |
Bufulus
Registrace: 24. 09. 2015 Příspěvky: 2
|
Zaslal: čt září 24, 2015 8:52 pm Předmět: Západ USA karavanem |
|
|
Zdravím a pozdravuji. Chci s manželkou a dcerou navštívit západ USA a hraji si s myšlenkou půjčení karavanu. Má tady někdo reálné zkušenosti s půjčením karavanu právě v USA?
Dokážu sám najít info na internetu, prolézt oficiální stránky firem co karavany půjčují, takže všeobecných informací mám dost, ale moc rád bych získal informace od lidí co opravdu tuto zkušenost mají a sami uskutečnily výlet karavanem po USA.
V podstatě mě zajímá to co asi každého kdo si začal s podobnou myšlenkou pohrávat:
1) jaký karavan délka vozu, uspořádání vozu hlavně kvůli spánku (jsou postele dostatečně velké ..
2) jaká je reálná spotřeba
3) kdy karavan rezervovat / zaplatit
4) od koho si karavan půjčit (pokud chci letět do a z SF)
5) jaká je optimální doba pro návštěvu západu USA ( podstatě jen NP) - plánuji cca 1 měsíc
6) trasu si dokáži postavit sám, ale jaká je reálná možná ujetá vzdálenost, tak aby se z toho nestal výlet přes okno karavanu
Děkuji za každou radu,
David |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 6030 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: ne září 27, 2015 3:52 am Předmět: |
|
|
Ahoj Davide! Vítej na Chicago-cz. Je to dobré vidět novou tvář!
My rádi cestujeme, a po USA už cestuji od 1970-tých letech když jsem byl děcko.
Minulý rok bylo poprvé kdy jsme si vypůjčili karavan, anglicky RV (“recreation vehicle”). Nikdy před tím jsme RV neměli, a ani jsem v RV nikdy nebyl.
Bylo to nádherné! Bylo to daleko lepší a příjemnější než jsem si to představoval. Např., přijeli jsme do Arch National Park ráno, na jednom parkovišti jsme si nechali RV, udělali jsme si 5 km pěší tůru, v poledne když bylo 35 C, jsme se vrátili, vlezli jsme si do RV, zapli si klíma, na šporáku si udělali oběd, vypili pivo z lidnice, vysprchovali jsme se, natáhli se na hodinku, a v 15 h. jsem šli na jinou procházku.
Jeli jsme na 2 týdny po části Západu USA; obkroužili jsme Wyoming (Salt Lake City > Salt Lake > Craters of the Mooon > Yellowstone > Billings > Little Bighorn > Devil’s Tower > Mount Rushmore > Chimney Rock > Cheyenne > Denver > Colorado National Monument > Arches National Park > Salt Lake City). Asi 4800 km.
Vypůjčíli jsme si tento RV: https://www.cruiseamerica.com/rent/our_vehicles/large_rv.aspx . Nevím jestli toto je co jsi hledal; ten náš prý vážil asi 6,4t, ale prý taky vypůjčují menší.
Nikdy před tím jsem v RV ani nebyl, takže jsme neměli žádné zkušenosti. Jak se s tím zachází (naplnění/vyčistění nádrží, generátor, elektřina, propan, lednička, mikrovlnka, záchod, sprcha, šest nádržích, atd.) jsme se naučili docela rychle. Řídilo se to poměrně dobře -- jak po dálnicích (140 km), tak po prašných cestech. Ale netroufl bych s tím jezdit po cestách kde je potřeba 4WD.
Bylo to daleko lepší než jsem očekával, ale na druhé bylo to dražší než jsem plánoval.
Dost jsem si to prostudoval, a obědnal jsem si to od http://www.cruiseamerica.com/ . Je to nejpopulárnější půjčovna, a mají pobočky po celých USA, včetně San Francisku.
Náš byl 10-ti metrový, 6.2 litrový 10-ti válec. Moje žena byla ráda že záchod byla oddělená přes uličku od sprchy. Spalo se výborně.
Jestliže jste 3, tak myslím že vám bude stačit ten střední velikosti. Možná ale že i ten nejmenší 6-ti metrový, s 5.8 litrovým 8-mi válecem, a 150 litrovou benzínovou nádrží Ti bude stačit.
Ohledně k Tvým otázkám:
(1) Velký (7 osobní) je 30 ft (10 m), střední (5 osob) je 25 ft (7.6 m), a malé (3 osoby) je 19 ft (6 m). Toto jsou všechno třidy “C”. Jsou taky Béčka a Áčka; áčka jsou autobusy, až 14 metrů. Na céčka nepotřebuješ žádný speciání řidičák.
(2) Nepamatuji si přesně, ale myslím že to bylo kolem 7-10 MPG (23-35 L/100 km). Čepovali jsme 210 litrovou nádrž asi průměrně jednou za den.
(3) Reservuj to dopředu. Vypůjčení je jiné než auto. Vypůjčuje se to jen v určitých hodinách (asi 13:00-16:00), nedovolí Ti to vypůjčit ten den když přiletíš z Evropy, odevzdáváš to v určitých hodinách ráno. Trvá to dosti dlouho si to vypůjčit protože Ti to všechno musí ukázat.
(4) Cruise America. Nenašel jsem nikoho kdo by měl takovou velkou síť.
(5) Léto je dobré, ale taky hodně lidí jezdí na dovolené. Vyhni se zimě, protože Ti nedovolí používat vodu (záchod, kuchyňské umyvadlo, sprchu, atd.) – nedovolím si představit to dělat bez vody.
(6) Záleží na vašem stylu cestování. Ale jelo se nám tak dobře jako v normálním autě.
Přeji vám štěstí. Jestli chceš si popovídat, pošli mi skype adresu na Tebe.
--Petr |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bufulus
Registrace: 24. 09. 2015 Příspěvky: 2
|
Zaslal: ne září 27, 2015 7:02 pm Předmět: |
|
|
Ahoj pdmlynek,
opravdu díky za reakci. Popravdě jsme si už říkal, že je škoda, že nikdo kdo chodí na toto fórum karavan v USA nezkusil.
V kolika lidech jste cestovali když jste měli tento velký karavan? Nás bude opravdu jen 3 a to je já / žena a dcera (8let) a docela se mi líbí tento karavan:
http://www.cruiseamerica.com/rent/our_vehicles/standard_rv.aspx
Nejdřív, když jsme viděl ceny za které se karavany půjčují a pak navíc se ještě musí platit za ujeté km a hrozná spotřeba, tak jsem si ťukal a čelo a neměl jsme vůbec zájem do toho jít. Ale pak se mi to rozleželo v hlavě a přesně jak píšeš ohledně možnosti kdykoliv se do karavanu vrátit, odpočinout si, najíst se a být pořád parku. Nebo si večer v parku udělat večeři na ohni a ráno při východu slunce vyjít ven a být uprostřed přírody to je něco co bych opravdu s rodinou chtěl zažít.
Můj skype je david_terl a rád si s tebou popovídám, mám opravdu hodně moc otázek a hodně dalších určitě přibude. Budu moc rád pokud se mi ozveš.
Díky.
David |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|