|
|
| Autor |
Zpráva |
scout66
Registrace: 14. 02. 2005 Příspěvky: 696
|
Zaslal: ne srpen 20, 2006 11:18 pm Předmět: Independent contractor |
|
|
Mam tu takovy dotaz pro pdmlynka a spol.
Pred 14 dny jsem mel dosti vaznou autonehodu. Bylo to v pracovni dobe, kdy jsem jezdil se svym autom jako independent contractor pro firmu podnikajici v autodoprave. Autonehodu zavinil ridic trucku dopravni spolecnosti pri prujezdu krizovatky na cervenou.
A ted muj problem. Po celou dobu od nehody dochazim ambulantne k lekari na leceni nasledku nehody. Prisel jsem o auto a tudiz jsem nemohl pro firmu dale pracovat. Behem dvou tydnu se mi podarilo vyridit vsechny nalezitosti, dostal proplacenou zustatkovou hodnotu auta a koupil nove. Muj pravnik, ktereho jsem najal, vyrizuje dalsi zalezitosti ohledne zniceneho laptopu a meho zraneni. Pro ucely vymahani nahrady usle mzdy nasledkem zraneni kontaktoval firmu, pro kterou jsem jezdil, aby mu poskytla overeny dokument o vysi meho smluvniho prijmu za posledni 4 mesice, aby mohl vypocist castku, o kterou jsem z duvodu autonehody prisel.
Firma mi vsak z nepochopitelnych duvodu prijem potvrdeit nechce. Nechce mi vydat kopie smluv a ruzne se vykrucuje. S mym pravnim zastupcem nespolupracuje.
Vubec nechapu, v cem muze byt problem. osobne se domnivam, ze by mohla firma nejakym neopravnenym zpusobem zamestnavat vic nezavislych kontraktoru, nez povoluje zakon, nebo neco podobneho. Nechtel bych v dalsim postupu a v jednani s firmou udelat nejakou chybu. Zajimal by me, jestli nekdo nevite, jestli po mne, jako independent contractor, muze firma striktne pozadovat pracovni dobu, nebo jestli mi muze odmenu vypocitavat podle toho, kolik prace pro ni odvedu. Zaslechl jsem, ze pokud by po mne chtela presne dodrzovat pracovni rozvrh, dobu nastupu do prace, dobu ukonceni a dodrzeni poledni pauzy, musela by me zamestnat na uplne jine bazi, jako plnohodnotneho zamestnance, kteremu by musela vyplacet radnou mzdu a jen uhradu nakladu za uzivani vlastniho vozidla.
Takze nejake zkusenosti?
Diky predem za vsechny postrehy. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1401 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: po srpen 21, 2006 11:44 am Předmět: |
|
|
Zaprvé, welcome to tortland, kde normální pravidla slušné společnosti se považují za roztomilé a neplatné.
Zadruhé, píšeš že máš právníka který Ti to vyřizuje. Vůbec nechápu proč se ptáš lidí zde, kteří neznají Tvojí situaci, nevědí co v Tvé situaci je nebo není podstatného, a neznají zákony státu kde žiješ. Na to ten právník je. Jestliže jsi podepsal smlouvu, a jseš jeho klientem, tak všechny tyto otázky on Ti může, i musí, odpovědět. Právník Ti má sloužit stejně jako by Ti sloužil klempíř. Představ si že kdyby jsi chtěl si zařídit novou koupelnu, a zde by jses ptal: “Můj klempíř chce zavést někde 5/8-palcové trubku, ale já myslím že by měl použít ½-palcove schedule 40 trubky; co si o tom myslíte vy?” Zeptej se jeho; on to zná, on ví co je potřeba dělat. Já, Ty, nebo kdokoliv zde Ti nemůže poradit tak jak on. ohl by jsi napsat proč se obracíš s těmito otázkami zde a né na něho?
Zatřetí, jak Ti Tvůj právník vysvětlí, záleží hodně na tom jestli jsi vážně independent contractor (“K’er”) nebo jestli jsi zaměstnanec (“ ‘ee”). Možná že jsi zaměstnanec možná že ne. Víš jestli jseš? Víš jestli by to bylo výhodnější pro Tebe aby jsi vystupoval jako K’er nebo jako ‘ee? Nevíš; nechto na právníka. I když se nazýváš jako K’er, vidím v Tvém posting prvky důkazů že jsi mohl být vlastně ‘ee a né K’er.
Začtvrté, to že “Tvá” firma nechce s Tebou spolupracovat je logické. Když si začal s právníkem, tak ta firma není žádný přítel, ale je Tvůj nepřítel, kterého přitáhneš k soudu. To že s Tvým právníkem spolupracuje nebo nespolupracuje není Tvůj problém; je to problém Tvého právnika. Nech ho to vyřídit sám. Je to podobné jako kdyby jsi se ptal: “Klempíř má problém položit trubky protože jsou tam nějaké dráty; co si myslíte že mám dělat?”
Je zde mnoho otázek, ale jediná věc čeho jsem si jistý je že jestliže budeš brát rady zde od lidí kteří neznají Tvůj případ, zákon Tvého státu, tak si jedině ublížíš.
(BTW, nikdy neviděl ve skutečnosti případ který se podobá prototypické otázky na písemce na právnické fakultě jako je tento. Kdybych Tě neznal z tohoto fóra, tak bych si myslel že zde hledáš pomoc s domácím úkolem.) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
Registrace: 14. 02. 2005 Příspěvky: 696
|
Zaslal: po srpen 21, 2006 1:50 pm Předmět: |
|
|
Diky. Ja to tak nejak chapu. Ja to samozrejme nechavam vsechno na nem, ale chtel jsem mit tak nejak kontrolu nad tim, co vlastne dela. tak jako u toho instlatera. Jako uplny amater, kdyz sleduje praci odbornika. Kdyz mi ten instalater rekne, ze musi rozkopat celej barak a vymenit trubky v cele ulici a tudiz to bude drazsi, tak bych rad vedel, jestli me jenom netaha za nos a nechce vic prace a vic vydelat. Chtel jsem byt proste v obraze. Co asi ten pravnik bude ted delat, jak dlouho to bude delat, co mam od neho cekat ve vztahu k me firme, co mam cekat od firmy ve vztahu kemne atd. vsichni lidi mi rikaji, ze je to celkem citankovy pripad. Hit and run v krizovatce na cervene, dva svedci, identifikovane auto a insurance policy...Taky doufam, ze si ten pravnik chce vydelat a chce aby jeho podil byl co nejvyssi. Myslim, ze zakony statu Nevada se v tomto nebudou nijak lisit od vsech statu unie a ten pripad je taky dost jasny, ale protoze jsem v takove situaci nikdy nebyl, chtel jsem mit aspon ramcovou predstavu, co se bude dit dal. Hlavne mam strach, abych na to jeste nakonec nedoplatil kvuli litani po doktorech a placeni aut z pujcoven a......vubec. Pracovat prakticky nemuzu, ale kdybych mel jistotu, ze za tech par tydny nevysoudim zadnou kompenzaci, tak pujdu aspon prechodne nekam uklizet na PT, protoze ucty se platit musi. Pravnik me sice ujistuje ze zavineni je 100% na strane vinika nehody, ale pokud se to potahne a nakonec prohraje a ja nedostanu nic, budu uz v pekne financni slamastice.
tady na chicago-cz jsem tudiz nehledal vylozene pomoc nebo radu, ale spis obecny pohled na muj pripad a vyhledova rizika spojena s mou pracovni neschopnosti. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Big_Rig
Registrace: 18. 01. 2005 Příspěvky: 985 Bydliště: Dayton/Cinci
|
Zaslal: út srpen 22, 2006 1:40 pm Předmět: |
|
|
Jenom jestli Scoutik nebyl ten druhy ridic a ted se nesnazi zjistit, co ho ceka ? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Terezice
Registrace: 21. 06. 2006 Příspěvky: 155 Bydliště: California
|
Zaslal: st srpen 23, 2006 11:18 am Předmět: |
|
|
scoute drizim ti palce, aby to dobre dopadlo.
mozna bys mohl vyzkouset (zdarma) radu od jineho pravnika...
nekdo sem nekam daval takovy seznam, ted uz presne nevim..... jsou to rady z internetu, kde napises pravnikovi a on ti rekne co a jak. Good luck
[/u] |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|