|
|
| Autor |
Zpráva |
Klara
Registrace: 04. 05. 2006 Příspěvky: 116
|
Zaslal: po květen 08, 2006 7:44 pm Předmět: 5 let v USA |
|
|
Ahojky ,tak jsem se tez rozhodla podelit se o sve zazitky v USA Florida
Poprve jsem ve statech byla v roce 2000 (na pul roku).Uklizeli jsme s pritelem obchodaky restauce ,atd..asi jako kazdy...Zacinali jsme o pulnoci a koncili v 10 rano,takze jsme si moc neuzivali.Poznali jsme par cechu,kteri tez pracovali na obchodech.Jelikoz uz tu byli +-5 let,tak jsme mysleli,ze vedi jak to tu chodi Takze ,kdyz nam trvdili,ze bez SS# se tu neda delat vubec nic ,a ze imigracka tu rati jako diva,tak jsme jim verili a radeji nikam nechodili i kdyz jsme meli platna viza...
To byl ve zkratce muj prvni pobyt v americe.
Po druhe jsem do statu prijela v rijnu 2001 byl to mesic po utocich,tak vsichni sileli...
Meli jsme domluvenou praci v st.Luise ,ale jeli jsme prvne navstivit 'stare 'zname na Floridu.Nejak se to zvrtlo a ja zustala na Floride(rozesla jsem se ze svym pritelem)No byla jsem hrdinka s 1000$v kapse a zadnou praci.Ale doufala jsem ,ze to zvladnu.
Cas bezel, prace zadna,moje anglictina byla velmi chaba,tak bylo tezky neco sehnat.Nasla jsem praci u polaku,delat pyrohy 5 $na hod,ale bylo to lepsi nez nic.Pak jsem taky obcas delala uklidy pro polku,ktera mi nikdy nezaplatila:-)Po vanocich se na me usmalo stesti .Koupila jsem auto za 400$ takovou toyotku ,ktera byla chudak sela otlucena a potrebovala vic vody nez benzinu o oleji nemluvne.Nasla jsem praci u cesky-uklid domecku.Byla super, platila mi kazdy den,nikdy zadny problem.
Jelikoz jsem velice podnikavy clovek,tak jsem si rikala,proc bych vlastne mela pro nekoho pracovat,kdyz to muzu zkusit sama.Udelala jsem si vizitky a kazdy den po praci jsem chodila a roznasela je do schranek-docela jsem se nachodila. Ale vyplatilo se.
Zacala jsem pomalu,a po 3 mesicich uz jsem si hledala pomocnici.
Samozdrejme zacaly kolem kolovat ruzne pomluvy-jak je to mozny,ze vydelavam vic penez nez lidicky co tu jsou dlouhou dobu.Asi to bylo tim ,ze jsem nelenila,mozna to bylo o stesti.Nevim.Kazdopadne mi nikdo nedal nic zadarmo.
Zacala jsem poznavat takovou tu ..ceskou...zavist,tak jsem se zacala od tech chytrolinu distancovat.Byli to takovy ty chytrolini co kourili kazdy den marihuanu a opijeli se levnou vodkou A jak dopadli ?Po 8 letech opustili ameriku s dluhama na kreditu a u svych kamaradu.Docela ubohost.
Jelikoz uz jsem prekrocila viza ,tak uz jsem nemela ridicak.Poridila jsem si takovy ten mezinarodni na ktery se tu snad ani nesmi jezdit,ale byl to muj jediny doklad.
Vsechno bylo fajn,mela jsem noveho pritele,nasli jsme si super bydleni(o kterym nam kazdy rikal ,ze bez SS# se tak nedostaneme).To me jenom utvrzovalo v tom,ze kdyz se nezeptas ,tak nevis.(mela jsem ten samy pripad s platebni kartou-obesla jsem par bank a dostala jsem ji)
Pul roku na to jsem mela auto bouracku-moje chyba,vjela jsem do krizovatky.Vsichni byli moc hodni,kupodivu i ti co jsem je nabourala(meli SUV docela drahy)ale nastesti se jim nic nestalo.Ale samozdrejme vsude se najde stoural,takze pan policajt stoural,stoural az nasel.Propadly ridicak a ridicak ktery jsem mu predlozila nikdy nevidel(no ani se mu nedivim)Takze abych to zkratila-dal mi 3 tydny na to abych si obstarala ridicak a predloila ho u soudu,ke kterymu me poslal.Myslela jsem ze je to konec...Kde sehnat ridicak ?Nebo se rychle vdat?Cas letel,auto jsem nemela,takze jsem musela pouzivat pritelovo,coz bylo dost narocny,ale slo to.Taky druhy den po bouracce jsem zjistila ,ze mam neco s krkem,takze jsem musela vyhledat chiropractika...
Nasla jsem pravnika,sla k soudu.Byla tam 5 minut-pravnik rekl,ze nemam ridicak a ze ho ani mit nebudu protoze do 14 dni opustim ameriku.Coz byla samozdrejne lez,ale jedina moznost,jak se z toho dostat.Zaplatila jsem ruzne pokuty a sla domu.
Super, vyvazla jsem z toho,ale taky me to pekne vyzdimalo.Pravnik neni nejlevnejsi,o chiropractikovi ani nemluvim(chodila jsem k nenu jeste dalsi 2 roky,a stejne mam problemy do dneska) Plus museli jsme vyresit problem s autem,bylo to stale narocnejsi.Jeste ke vsemu tou dobou nebylo moc prace(nebyla sezona-lidi byli na severu)takze jsem ani moc nevydelavala.
Tak jsem premyslela a premyslela,jak se z toho dostat...Nasla jsem si druhou praci v noci od 8 do 2 do rana.
Zacalo se mi zase darit dobre,zase jsem byla zpatky Firma mi zase zacala fungovat.Zamestnavala jsem vetsinou cesky ,slovenky ,polky.Mela jsem moznost poznat ,ze byt v tomto byznysu neni zadna sranda.Neustale musite resit problemy s klientama a samozdrejme taky problemy s lidickama co pro vas pracuji.Nikdy jsem po nikom nechtela zadny depozity,jezdila jsem pro ne domu,platila jim kazdy den 10$ na hod v casch,platila jsem jim i prejezdy z baraku na barak a stejne se vsem nezavdecite Asi jsem byla moc hodna a oni to rychle poznaly,takze se rychle otrkaly a zacaly praci odflakavat.No a samozdrejme kdo to potom musel opravovat a poslouchat.Poznala jsem,ze nemuzu byt kamaradka a sef v jedne osobe.
Stale jsem mela 2 prace .Zacinal jsem v 8 rano s uklidem koncila ve 4 a v 8 jsem byla v druhe praci az do 2 do rana.Musela jsem ridit hodinu tam a hodinu zpatky,takze jsem se do postele dostavala asi tak po 3 rano.Mym nejlepsim kamosem bylo kafe a redbull Ale nestezovala jsem si.
A samozdrejme zase ti cesi Zase nemohli prenest pres srdce jak to, ze zase neco mam...Zvlastni jak vsichni vsechno vedi...Takze zase pomluvy.Nekdy me to dost mrzelo,nekdy jsem byla nastvana-vzdyt vsichni mame tu stejnou moznost
Po 4 letech nelegalniho pobytu jsem si zaridila pojistku jak na auto(bez ridicaku)a taky zdravotni pojisteni. A uz jsem zase byla v pomluvach -jak je to mozny,ze ona ma a my ne.No asi to bylo tim,ze jsem nelenila a obchazela a obvolavala a nasla....
Ale samozdrejme ne vsechno bylo tak super.Jelikoz jsem pracovala cely dny a noci,tak jsem nejak nemela cas na svyho pritele.Nas vztah sel do haje(k radosti nekterych jedincu).Pritel se odstehoval....Ja v tu dobu poznala amika.
Prestala jsem pracovat v noci.Muj amik byl super,sice mel takovou jednu malickost a to_byl zenatej.Ale v rozvodovem rizeni.
A cesi zase neleni,Ona ma amika a staryho(je mu 40 ,takze si nemyslim,ze je starej,ale kaznej mame jiny meritka),hlavne si vsichni vytvorili tu predstavu ,ze je bohatej.Takze zase jsem byla v nemilosti,vsichni litovali myho byvaleho,protoze ,jsem ze "starym"a bohatym a jeste ke vsemu zenatym.
Nechapu, kde vubec brali ty informace protoze ho nikdy nevideli-zvlastni ze?,ale myslim,ze to je ta nase povaha ceska.
Ale v jednom se nemylili-ma penize,ale nechapu,jak to mohli vedet driv jak ja Myslim,ze o takovych vecech se nemluvi,ja jsem snim byla protoze mi s nim bylo dobre.
Po pul roce jsme se prestehovali do jinyho statu(muj pritel se musel prestehovat kvuli praci).Prodala jsem byznys(vubec po nem netesknim)
A uz vubec netesknim po ceske komunite,ktera to jeste do dneska spatne travi!
Mam samozdrejme par dobrych ceskych pratel ale moc jich neni(tech kteri nezavidi)
Jsem tu 5 let ,prosla jsem si dobrym i zlym.Poznala jsem dobry i zly lidi.Bohuzel ceska zavist tu asi zustane stale(lidi by si asi nemeli o cem povidat).
A kde jsem ja dneska? Zacinam chodit na collage(i bez SS#) ,stale si lecim krcni pater a zebra ,cestuji po statech., a budu se vdavat.
Myslim,ze kazdy jsme si sveho stesti strujcem,ale obcas musime pro to neco udelat.
Preji Vam vsem aby jste meli taky stesti jako ja.
Stalo me to spousta nerviku a slz,ale ridim se heslem -co te nezabije to te posili!!!
Mejte se krasne !!!!!!!!!!!!!!
Good LUCK!!!!!!!!!!!Klara |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
Registrace: 13. 07. 2005 Příspěvky: 907 Bydliště: Na měsíci
|
Zaslal: po květen 08, 2006 8:21 pm Předmět: |
|
|
uzasny Klaro
jak rikam porad - kazdy sveho stesti strujcem a ty jsi krasnym prikladem ze to jde kdyz se chce
Ja teda nikdy problemy s cechama nemela, ale to bude tim ze mam jenom jednu ceskou kamaradku a pak tady Riga a Scouta a ty me maj radi  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
miro Site Admin
Registrace: 09. 01. 2005 Příspěvky: 1003 Bydliště: Chicago
|
Zaslal: út květen 09, 2006 3:36 am Předmět: |
|
|
Taky mam spatne zkusenosti s pomlouvanim, hlavne to delaji lidi, kteri te vubec neznaji a videli te treba jen jednou z 5i metru. Jinak co se tyce zavisti, tak je to take znatelne, ale clovek si musi uvedomit v jake spolecnosti se prave nachazi a co tam muze ocekavat. Ono lidi kteri do US prijeli pouze za penezi se tu k sobe vetsinou chovaji navzajem jako hyjeny, kdyz clovek potka par lidi co tu ziji normalni plnohodnotny zivot, tak pozna ten rozdil. Clovek by nemel hazet vsechny Cechy o jednoho pytle.
V kazde zemi se najdou bezohledni lovci penez.
Jinak zajimavy pribeh Klaro, preju hodne stesti a zase se tu nekdy ukaz.
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Klara
Registrace: 04. 05. 2006 Příspěvky: 116
|
Zaslal: út květen 09, 2006 11:02 am Předmět: |
|
|
Miro, s tema hyenama mas pravdu.Taky mas pravdu,ze ne vsichni jsou stejni.Mam kamarady,kteri jsou super.Kdyz nad tim tak premyslim,tak jsou to vlastne lidi,kteri tu jsou legalne a maji jine starosti,nez pomlouvat sve okoli.Mozna to stim nejak souvisi-lidicky,kteri nemaji zadny status jsou vic zavistivi a pomlouvacni-nevim mozna se pletu
XXX jak je v Californii?,ja miluju San Francisco!!
Mejte se Klara |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
scout66
Registrace: 14. 02. 2005 Příspěvky: 696
|
Zaslal: út květen 09, 2006 11:14 am Předmět: |
|
|
Hezky trefeny Miro. Ja tvrdim celou dobu, ze ten nejvetsi problem ve vztazich mezi Cechy v Americe jsou prave penize, kvuli kterym sem prijelo urcite vic, nez 90% lidi. Uz to jaksi predurcuje, co je pro ty lidi zivotni prioritou a je jen velmi tezke cekat, ze se tu mavnutim proutku premeni v buddhisticke mnichy
Navic celkove klima v americke spolecnosti, prospikovane bussinessem, investicemi, profitem, creditem, karierou, VIP bla, bla, bla tomu jen nahrava.
Takze nakonec stejne nezbyde nez vybrat ty, co za to stoji bez ohledu a narodnost a rasu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
|
Zaslal: út květen 09, 2006 11:45 am Předmět: |
|
|
| Klara napsal: | Miro, s tema hyenama mas pravdu.Taky mas pravdu,ze ne vsichni jsou stejni.Mam kamarady,kteri jsou super.Kdyz nad tim tak premyslim,tak jsou to vlastne lidi,kteri tu jsou legalne a maji jine starosti,nez pomlouvat sve okoli.Mozna to stim nejak souvisi-lidicky,kteri nemaji zadny status jsou vic zavistivi a pomlouvacni-nevim mozna se pletu
XXX jak je v Californii?,ja miluju San Francisco!!
Mejte se Klara |
Ja byla ve friscu rok, ale to nebylo nic pro me Moc zima.
Nejvice me laka LA a Vegas!!! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Pepino73 Kritik
Registrace: 31. 01. 2005 Příspěvky: 270 Bydliště: Tennessee
|
Zaslal: st květen 10, 2006 9:35 am Předmět: |
|
|
Vsude to je jine ale dost casto podobne i v Memphisu se najdou jedinci kteri se predhaneji kdo bydli v lepsim apartmenu ci baracku a kdo jezdi v lepsim aute nebo ma koupene veci v lepsim a kdo v horsim obchode ...Jeste ze tohle se me netyka!  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
|
Zaslal: st květen 10, 2006 11:02 am Předmět: |
|
|
| Pepino73 napsal: | Vsude to je jine ale dost casto podobne i v Memphisu se najdou jedinci kteri se predhaneji kdo bydli v lepsim apartmenu ci baracku a kdo jezdi v lepsim aute nebo ma koupene veci v lepsim a kdo v horsim obchode ...Jeste ze tohle se me netyka!  |
kde bydlis ze se te to netyka
LOL  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Pepino73 Kritik
|
Zaslal: st květen 10, 2006 11:40 am Předmět: |
|
|
pokud umis cist tak v Mmephisu stat TN a netyka se me to protoze se z cechama nestykam jen pouze opravdu s nromalnima...  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
|
Zaslal: st květen 10, 2006 12:45 pm Předmět: |
|
|
| Pepino73 napsal: | pokud umis cist tak v Mmephisu stat TN a netyka se me to protoze se z cechama nestykam jen pouze opravdu s nromalnima...  |
hold on
LOL
/// s cechama se nestykas, jen pouze opravdu s normalnima
LOL
to nedava smysl
budto se s cechama stykas a to jen s normalnima
anebo se s cechama nestykas
LOL |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Pepino73 Kritik
|
Zaslal: čt květen 11, 2006 4:59 am Předmět: |
|
|
U nas se rika chytremu napovez a hloupeho trkni. Ale koukam ze u tebe by nestacilo kopnuti do prdele  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1401 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: čt květen 11, 2006 7:26 am Předmět: |
|
|
| Pepino73 napsal: | Vsude to je jine ale dost casto podobne i v Memphisu se najdou jedinci kteri se predhaneji kdo bydli v lepsim apartmenu ci baracku a kdo jezdi v lepsim aute nebo ma koupene veci v lepsim a kdo v horsim obchode ...Jeste ze tohle se me netyka!  |
Myslím že pro valnou většinu dospělých lidí takové vytahování a předhánění se je dosti divné. Toto je něco z čeho lidi vyrostli než měli 20 let.
No, mě se to taky netýká: jsem ženatý, takže jedinou osobu kterou musím uspokojenit je mou ženu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Pepino73 Kritik
|
Zaslal: čt květen 11, 2006 11:59 am Předmět: |
|
|
No jo lepsi je to tady opravdu jen cist....  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: čt květen 11, 2006 1:24 pm Předmět: |
|
|
| Tady je napad; co takhle na prispevky a odpovedi od XXX nereagoval/neodpovidat, protoze jak je videt tak ze sebe nic rozumneho nevypusti. A potom tady bude o hodne mene nadavek a neslusnych slov. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
excellentmentaldefect
Registrace: 17. 11. 2005 Příspěvky: 334
|
Zaslal: ne květen 14, 2006 2:13 pm Předmět: |
|
|
| Anonymous napsal: | | Tady je napad; co takhle na prispevky a odpovedi od XXX nereagoval/neodpovidat, protoze jak je videt tak ze sebe nic rozumneho nevypusti. A potom tady bude o hodne mene nadavek a neslusnych slov. |
nenavrhuj žádnou cenzuru a raději se zaregistruj... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|