Zelená karta - (GC) FAQ

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Zelená karta - (GC) FAQ

 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Zelena karta
Autor Zpráva
miro
Site Admin


Registrace: 10. 01. 2005
Příspěvky: 3283
Bydliště: Chicago

PříspěvekZaslal: ne prosinec 07, 2008 9:12 pm    Předmět: Zelená karta - (GC) FAQ Odpovědět s citátem

citace:
Vazeni uzivatele fora. Po dohode s moderatory jsme se rozhodli vypracovat FAQ na nejcasteji kladene otazky na tomto foru. Dovolujeme si pozadat vsechny uzivatele, jenz o danem tematu neco vi a nebo maji aktualni informace primo z reality, aby nam pomohli vytvorit odpovedi a nebo doplnujici otazky k danemu tematu. Odpovedi budou doplneny do prvniho prispevku a prispevek zustane prednostne zobrazen na prvnim miste v kategorii. Zakladni myslenka je shromazdit relevantni informace, ktere muzou pomoci nejen uzivatelum fora, ale treba i nahodnym navstevnikum kteri nemaji zkusenosti s vyhledavanim informaci.

Dekuji vsem za jakoukoli pomoc, link, info, nebo osobni zkusenost.




Zelená karta - často kladené otázky - (GC) FAQ


1) jak získat zelenou kartu?


2) kde se zaregistrovat do loterie?


3) jak často se loterie koná?


4) je účast v loterii zdarma?


5) kolik Čechů ročně získá GC přes loterii?



6) jakým způsobem se dozvím o výhře v loterii?


7) jak probíhá lékařské vyšetření?


8 ) kolik zaplatím na poplatcích?


9) mám nárok na občanství, když vlastním GC?


10) mám šanci na výhru, když jsem v USA ilegálně?


11) jak je to s cestováním a GC?


12) kolik času musím strávit v USA, abych nepřišel o GC?


13) můžu si do přihlášky napsat svého registrovaného partnera?




Otazky vypracoval czolgos
Návrat nahoru
czolgos
Moderator


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 2960
Bydliště: Prague

PříspěvekZaslal: st září 21, 2011 6:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

1) jak získat zelenou kartu?

Nejčastější způsoby získání zelené karty (GC) jsou sňatek s občanem US, popřípadě držitelem GC, nebo prostřednictvím loterie o GC.

Další reálné možnosti jsou získání GC díky pracovnímu povolení nebo investování na území USA.

Kompletní výčet je uveden na stránkách USCIC v sekci Green Card (Permanent Residence).
Návrat nahoru
czolgos
Moderator


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 2960
Bydliště: Prague

PříspěvekZaslal: st září 21, 2011 6:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

2) kde se zaregistrovat do loterie?

Na vládních stránkách US Department of State
http://www.dvlottery.state.gov/
Návrat nahoru
czolgos
Moderator


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 2960
Bydliště: Prague

PříspěvekZaslal: st září 21, 2011 6:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

3) jak často se loterie koná?

Jednou ročně, zpravidla na podzim (říjen). V minulosti byla loterie otevřena dva měsíce (říjen, listopad), v současnosti je to pouze jeden měsíc.
Návrat nahoru
czolgos
Moderator


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 2960
Bydliště: Prague

PříspěvekZaslal: st září 21, 2011 6:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

4) je účast v loterii zdarma?

Účast v loterii je ZDARMA, pokud sami vyplníte přihlášku na oficiálních stránkách.

Existuje spousty agentur, které to za poplatek za vás vyplní. Vzhledem k jednoduchosti vyplnění přihlášky je to ztráta peněz a existuje riziko, že agentura vezme poplatek a přihlášku nepošle nebo pošle špatně a tím jste z loterie pro daný ročník vyřazeni.
Návrat nahoru
czolgos
Moderator


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 2960
Bydliště: Prague

PříspěvekZaslal: st září 21, 2011 6:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

5) kolik Čechů ročně získá GC přes loterii?

Za poslední tři ročníky (2010,2011,2012) bylo vytaženo 110 přihlášek/rok pro Českou republiku. Není v tom započítán počet příbuzných (manželky, děti), které v případě vylosování mají také nárok na GC.
Návrat nahoru
czolgos
Moderator


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 2960
Bydliště: Prague

PříspěvekZaslal: st září 21, 2011 7:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

9) mám nárok na občanství, když vlastním GC?

Pokud jste držitelem GC, máte nárok zažádat si o občanství Spojených států při splění určitých podmínek.

Mezi základní podmínky patří:
- starší 18 let
- být permanent resident (držitel GC) po určitou dobu (většinou 5 let, při splnění určitých podmínek i méně)
- znát historii USA, princip vlády, být morálně způsobilý, mít znalost angličtiny (číst, psát, mluvit)

Podrobněji zde.
Návrat nahoru
czolgos
Moderator


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 2960
Bydliště: Prague

PříspěvekZaslal: čt září 22, 2011 1:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

11) jak je to s cestováním a GC?

Krátkodobé cesty mimo území USA, které netrvají déle než jeden rok, nemají vliv na váš status Permanent resident. Je dobré imigračnímu úředníkovi prokázat, že v USA máte práci, podnikání, platíte daně, máte založený bankovní účet, poštovní adresu, vlastníte platný řidičský průkaz, založil jste rodinu nebo vlastníte nemovitost. Všechny tyto údaje mají vliv při posuzování, jestli máte skutečně v úmyslu využít GC pro trvalé přestěhování do USA.
Návrat nahoru
czolgos
Moderator


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 2960
Bydliště: Prague

PříspěvekZaslal: čt září 29, 2011 7:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

12) kolik času musím strávit v USA, abych nepřišel o GC?

Při cestách mimo území USA delších než 1 rok je třeba před vycestování zažádat o povolení k opětovnému vstupu (reentry permit, Form I-131). Toto povolení, pokud nevypršela jeho platnost, vás opravňuje k návratu aniž byste museli žádat o visa na ambasádě (returning resident visa, SB-1). Přesto vám nedává stoprocentní jistotu, že budete vpuštěni do USA, pokud neprokážete dostatečný úmysl usídlit se v USA natrvalo (viz otázka č. 11).

Při vycestování mimo území USA na delší dobu než 2 roky, vám vyprší reentry permit (Form I-131), pokud jste o ni zažádali. Při návratu musíte na ambasádě požádat o visum (SB-1) a splnit jeho náležitosti.
Existuje výjimka pro manželky/manžele příslušníků US Army nebo státních úředníků působících oficiálně v zahraničí (např. velvyslanci, diplomaté apod.)

Kromě výše uvedeného má délka pobytu vliv na přidělení amerického občanství (naturalizace). Absence mimo USA na dobu delší než 6 měsíců, může přerušit dobu, která se započítává do součtu celkové doby vašeho pobytu na území USA, která vás opravňuje zahájit proces naturalizace (viz základní podmínky v otázce č.5)
Návrat nahoru
czolgos
Moderator


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 2960
Bydliště: Prague

PříspěvekZaslal: čt září 29, 2011 8:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

6) jakým způsobem se dozvím o výhře v loterii?

Zkontrolovat, zda jste vyhráli, můžete on-line pomocí funkce DV Entrant Status Check na stránkách

http://www.dvlottery.state.gov/ESC/

Zadáte vaše Konfirmační číslo, Jméno a Příjmení nebo Datum narození.
Návrat nahoru
czolgos
Moderator


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 2960
Bydliště: Prague

PříspěvekZaslal: st říjen 26, 2011 9:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

13) můžu si do přihlášky napsat svého registrovaného partnera?

Od DV 2015 je možno napsat do přihlášky osobu stejného pohlaví.

(Osoby stejného pohlaví, které mají uzavřený registrovaný sňatek, nejsou z hlediska imigračního zákona považováni za manžele a nemůžou se vzájemně napsat na přihlášku do loterie. V případě výhry jednoho z nich není nárok na Zelenou kartu pro druhého, na základě registrovaného partnerství. Musí podat přihlášku každý zvlášť. - platilo do DV 2014)
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Zelena karta Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 


Chicago-cz.com forum system
Home | Diskuse o USA