dane!!!

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

dane!!!

Autor Zpráva
Clovekk
Anonymní

PříspěvekZaslal: po březen 17, 2008 12:25 pm    Předmět: dane!!! Odpovědět s citátem

Ahoj lidicky.
Potreboval bych poradit Smile

Po praci jako aupair jsem nyni v state NY nelegalne protoze jsem tu i nadale zustal, moje viza i bila karta expired. Pracuji tak, ze dostavam zaplaceno na ruku kazdy den. Delam u amiku a papiry nikdo videt nechce. Jde o restauraci.

Mam zalozeny ucet u bank of america a taky SSN (to kde je uvedeno Valid For Work only ith DHS authorization - to myslim nevadi v mem pripade.
Ucet jsem zalozil jeste kdyz jsem ani SSN nemel a jako vyjimku pro aupair. Ucet funguje bez problemu a i pres posilani zahranicnich plateb a neuvedeni SSN se nikdo na nic nepta.

Problem nastal nyni kdyz jsem po nekolikatem poslani USD do CR dostal dopis od Bank of America s formularem W-8BEN. V roce 07 jsem do cr poslal castky v 1000usd ale nepresahl jsem 10tis stejne jako jiz nyni v tomto roce 08.

Form W-8BEN je o potvrzeni cizineckeho statutu - Certificate of Foreign Status of Beneficial Owner for united States Tax Withholding.

Je tam uvedeno ze vyplnit svoji pracvou zahranicn adresu a mohu zaskrtnout ze:
I have provided or will provide a statement that identifies those notional principal contracts from which the income is not effectively connected with the conduct of a trade or usiness in the United States. I egree to update this statement as required.

Nejsem si jist co bych jim pak musel v onom mem stanovisku vysvetlovat a jak dokazovat ze penize vlozene na ucet jsem nevydelal tady.

Nebo je tam moznost pozadat o W-9 Form ktery je pro U.S. ctitizen or tohr U.S person, includinf a resident alien individual.... coz bych platil samozrejme dan za minuly rok.. to uz by bylo ale tak jak tak pozde ne?

Dane jsem tu dosud zadne neplatil (z aupair jsem odesel v minulem roce tedy 07)

Prosim o radu nekoho kdo tomu opravdu rozumi.

Dekuji vrele panove a damy!!! Shocked

Jakub
Big_Rig

Registrace: 18. 01. 2005

PříspěvekZaslal: po březen 17, 2008 2:01 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Krasny priklad pro ty, kteri rikaji: "Kdyz jsem tu ilegalne, tak proc platit dane?" Ano, pokud dneska clovek maka na obchode a cashuje seky v liquer stores apod., tak se tomu jeste da vyhnout, ale s otevrenym bankovnim uctem v kombinaci s SSN (a ktera az banka otevre ucet bez SSN Sad ) uz, jak se zda, ne.

Na vyplneni W-8BEN form je nutne toto na potvrzeni statutu (je to primo ze studijniho oddeleni Miami U):

"Supporting Required Documentation: Please attach a copy of the Form I-20 for F-1 Visa Holders or a copy of the DS2019 for J-1 Visa holders. In addition, please submit a copy of your Social Security Card."

Tebe by se DS2019 netykalo, ani kdybys tady byl legalne, protoze to je pouze pro internships, au-pairs se nakvalifikuji, i presto, ze jsou tady taky na J.

Bud vypln svemu zamestnavalteli W-9 a priznej aspon neco ze svych prijmu - do poloviny dubna je to bez penalu za rok '07. Anebo se to vykvajzni, nevyplnuj nic a doufej, ze jsi pro IRS prilis mala ryba.
Anonymní

PříspěvekZaslal: po březen 17, 2008 2:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

A pokud jsi pro IRS mala ryba nyni, tak onis pockaj a poslu ti to za 10 let i s urokama a potom se jim to vyplati po tobe jit, lebo to bude suma jakou jsi jeste nevidel.
clovekk
Anonymní

PříspěvekZaslal: po březen 17, 2008 2:25 pm    Předmět: dane!!! Odpovědět s citátem

Hi Big_Rig!

Ucet mam otevreny ale zalozeny bez SSN. To jsem si zaridil pozdeji jako aupair a nikdy jsem ho v bance uz znova neuvedl. Funguje to bez nej.
Na ucet mi zade penize nechodily. Pouze sem neco vlozil co jsem nasledne polal ci na nakup pres internet..

Myslim ze nepotrebuji v pripade ze bych chtel neco platit pouzit W-8BEN ale pouze W-9 a nic vic jen uz tam vyplnit i ssn a pak ho uz oznamit i bance. Pisou tam nepouzivejte tento form v pipade resident aliena individual atd..

Nebo bych mohl ted radeji vyplnit jen W-8BEN a rici tim ze tu nic nedanim ale jake by potebovali potvrzeni a aby neoverovali muj status do dusledku..

Nebo zrusim ucet a cr adresu neznaji.. Very Happy

Big_Rig nemas icq ci skype rad bych se te radeji jeste tak poptal moc tomu nerozumim. DIK

J
Big_Rig

PříspěvekZaslal: po březen 17, 2008 3:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No jo, jsem ja to ale vul - to, ze mas ucet otevreny bez SSN je urcite duvod, proc Te otravuji s tim W-8BEN!!!!!!!! No jo, to bude vonco.

Ja teda nejsem zadny super exprd na dane, ale snad neco malo bych mohl poradit. Mozna by stacilo zajit do banky a ukazat jim svoje SSN, ale mam pocit, ze W-9 uz se nevyhnes, pac ty money transfery jsou asi dost red flag popping. Jak uz jsem psal - Tvuj imigracni status nikoho moc netankuje, ale jakmile jde o dane, tak je ohen na strese. Zajdi se zeptat primo do te banky, nic se Ti nestane, nic za to nedas a on budou mit nejlepsi info.
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: po březen 17, 2008 5:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jakube, člověčče, vítej na stránkách Chicaga-cz.com !! Very Happy Škoda že to není za lepších okolnostech.

Napřed si pročti rubryku
http://www.chicago-cz.com/forum/viewforum-23.html , kde hodně se o daních v USA píše.

I když mám velikou úctu k lidem jako je Big_Rig, musím Ti zdělit, že jestliže chceš radu na Tvojí situaci, měl by jses otočit na to co IRS píše.

Podívej se na Instruction for Form W8-BEN, ale mám dojem že Ti to moc nepomůže. Moc smysl to nedává.

IRS mimo formuláří („form”), a instrukcí na vyplnění formuláří („instructions”) taky vydává tenké knížky na novinářském papíru („publication”).

Nejlepší publication o daních je Pub. 17,
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p17.pdf
Najdeš tam skoro všechno co kdokoliv chce vědět o federálních daní z osobního příjmu. A je to psané docela stručně a rozumitelně. Můžeš si Pub 17 vytisnout přes internet, i když já normálně si to obědnám přes irs.gov aby mi to poslali poštou; nemusím to tak tiskout a je to na tenkým papíře tak to nezabere moc místa. Bohužel Pub 17 jsem nikde ve veřejných místech kde vidívám forms a instructions rozdávané.

Mimo Pub 17, existují jiné publikace které jsou zaměřené na určité téma. Pub 519 je o daních pro aliens.
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p519.pdf

A jak jsem psal už jinde: pro IRS je důležité že platíš daně z Tvého příjmu, a né jestli jsi máš právo na příjem.

Good luck!
Big_Rig

PříspěvekZaslal: út březen 18, 2008 11:39 am    Předmět: Odpovědět s citátem

A tak to ja zase nemam uctu k nikomu LaughingLaughingLaughing

Ale vazne - rady typu: "Jdi na irs.gov", nebo "Google it", tady snad ani neni nutne zminovat. Bohuzel vsechny brozury sveta jsou na prd nekomu kdo bud neumi dostatecne anglicky (a u danovych brozur ani perfektni anglina moc nempomuze) anebo jehoz otazka v podstate zacina slovy: "Jsem tu ilegalne a zatim jsem neplatil dane...". IRS zadny link pro ilegaly nema ... pokud se nepletu. Samozrejme dalsi ocividna rada je: neztracej cas tady na foru, kde tomu nikdo moc nerozumi (a jenom ja jsem ochotny to priznat Twisted Evil) a jdi k nejblizsimu 'tax preparer', ktery Ti poradi jak na to, aby's zustal legalni a zaroven platil co nejmin.

To, co jsem se predevsim snazil v predchozich prispevcich zduraznit je:

a) platit dane je lepsi nez neplatit, i kdyz jsi ilegal
b) neni nutne bat se otevrit usta jak v te bance, tak i jinde (ani SSA ani IRS nejsou s imigrackou nijak propojeni a ICE ma na praci lepsi veci, nez honit nekoho kvuli par dolarum dani) ... aaaaaanebo, kdyz se echt, echt bojis, zavri ucet a praskni do bot Shocked
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: út březen 18, 2008 9:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Big_Rig napsal:
Ale vazne - rady typu: "Jdi na irs.gov", nebo "Google it", tady snad ani neni nutne zminovat.

Big-Rigu, to že jsem Jakuba poslal na určité stránky na IRS kde jeho otázky jsou odpovězeny, by se nemělo brat jako kdybych ho poslal na Google.com nebo do pr.dele.

Big_Rig napsal:

Bohuzel vsechny brozury sveta jsou na prd nekomu kdo bud neumi dostatecne anglicky (a u danovych brozur ani perfektni anglina moc nempomuze)

Nevím podle čeho soudíš že neumí anglicky. Navíc, už jsem se zmínil že sice instructions na W8BEN se číst nedají, Pub 17 je psané docela rozumě.

Big_Rig napsal:

anebo jehoz otazka v podstate zacina slovy: "Jsem tu ilegalne a zatim jsem neplatil dane...". IRS zadny link pro ilegaly nema ... pokud se nepletu.

Pleteš se. Uvedl jsem link na Pub 519.
Clovekk
Anonymní

PříspěvekZaslal: út duben 01, 2008 8:59 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ahoj lidicky,

dekuji potesili jste mne, ze se snazite pomoci bliznimu svemu Very Happy

..zasel jsem do banky dal jim ssn co nemeli a pak vyhmatl prvni uctni co jsem nasel - rekl ji pravdu ona vse zpracovala a vymyslela a zaplatim jen par bucks..

Wink
Big_Rig

PříspěvekZaslal: út duben 01, 2008 12:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hlavne se nebat - imigracka neni zrovna nejbystrejsi z US agencies a platit dane je vzdycky lepsi. Klidne sem neco vic o tom, co jsi vlastne udelal a co slo. Byl problem s tim, ze jsi oteverel ucet bez SSN? Musel jsi nakonec vyplnit to W-8BEN? Najel jsi na W-9? At se taky trochu poucime a nemusime cist vsechny ty vyse zminovane IRS publications Twisted Evil
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Pomoc SOS Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Strana 1 z 1

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com