|
|
| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1404 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: st únor 20, 2008 2:22 pm Předmět: |
|
|
Podle 4. Dodatku Ústavy USA, vláda (tedy i policie) nemá právo se hrabat ve vašich věcech, protože máte právo na soukromí. Aby policie si prohlédla Tvůj dům, auto, nebo vaší peněženku tak může to udělat jen když je nějaká vyjímka: buď musí mít Tvoje povolení, nebo musí mít povolení od soudu, nebo musí mít nějaký důvod že se stal trestný čin, a pod. Nejde o zákon, ale o Ústavu.
Jeden z těchto vyjímek je že Ústava USA platí jen na území USA. To znamená že akce vlády USA mimo území USA není omezované Ústavou, ale Congressem. Protože než přejdeš hranice do USA, tak nejseš považován že jsi na území USA, tak policie si může hrabat ve Tvojích věcech. Takže je to možné že jestliže letíš do USA, tak než přejdeš hranice, tak policie si může klidně prohlédnout Tvoje věci, i ten počítač. Titul „Vstupem na území USA přicházíte o veškeré soukromí!” je mylný; mělo by to být: Než vstoupnete na území USA tak přicházíte o veškeré soukromí!”
Takže bohužel legálně to možné je. Je mi z toho dosti zle. Ale ve skutečnosti se to často moc nestává. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Rumburak
Registrace: 24. 12. 2006 Příspěvky: 710 Bydliště: Canada
|
Zaslal: st únor 20, 2008 7:53 pm Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | Podle 4. Dodatku Ústavy USA, vláda (tedy i policie) nemá právo se hrabat ve vašich věcech, protože máte právo na soukromí. Aby policie si prohlédla Tvůj dům, auto, nebo vaší peněženku tak může to udělat jen když je nějaká vyjímka: buď musí mít Tvoje povolení, nebo musí mít povolení od soudu, nebo musí mít nějaký důvod že se stal trestný čin, a pod. Nejde o zákon, ale o Ústavu.
Jeden z těchto vyjímek je že Ústava USA platí jen na území USA. To znamená že akce vlády USA mimo území USA není omezované Ústavou, ale Congressem. Protože než přejdeš hranice do USA, tak nejseš považován že jsi na území USA, tak policie si může hrabat ve Tvojích věcech. Takže je to možné že jestliže letíš do USA, tak než přejdeš hranice, tak policie si může klidně prohlédnout Tvoje věci, i ten počítač. Titul „Vstupem na území USA přicházíte o veškeré soukromí!” je mylný; mělo by to být: Než vstoupnete na území USA tak přicházíte o veškeré soukromí!”
Takže bohužel legálně to možné je. Je mi z toho dosti zle. Ale ve skutečnosti se to často moc nestává. |
Casto se to zatim nestava, ale casem to bude uplne normalni.
Tady v Kanade uz to "zavadej" take. Vlada dokonce uvazuje o tom, ze bude sledovat vse co chodi z ciziny lidem na jejich computery. Tim myslim i soukrome e-maily.
Moje segra me vzdy pise, jestli to nekdo cte, tak at
si polibi prdel.
Muzou si to prej prelozit a chytnot se za "rypak".  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1404 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: st únor 20, 2008 10:48 pm Předmět: |
|
|
| Rumburak napsal: |
|
Já chápu že vláda potřebuje bojovat proti zločinu, pašování, praní peněz, atd. I když mě to štve, chápu argumenty že hrabání se ve věcech cestujících na hranicích slouží společnosti. Ale co mě vadí je že není žádná záruka co s tím vláda udělá. Hledají věci od Al Kajdy? Chápu že by hledali takové věci které by pak předali tajným službám. Ale co ostatní? Co když někdo má na počítači důkaz že podvádí na daních? Pošlou důkaz do IRS? Nebo že okradl souseda? Budou to hlásit na místní policii? Nebo že je nevěrný své ženě? Pošlou důkazy ženě? Podle toho co čtu, zní to že s documentech si můžou pak dělat co chtějí. Chtěl bych aby jsem měl jistotu že se soukromé věci pak nebudou vystavěny někde na webstránce.
Jedna věc co se mi na USA líbí je že exekutivní větev vlády si nemůže co chce, i když jim tu moc legislativní větev klidně může dát. Předpisy (regulations) exekutivní větve nesmí být capricious and arbitrary. Jaký přístup mají k věci pohraniční („my si prohlídne, okopírujem co chceme, a dáme vám počítač naspátek jak se nám to bude hodit”) se mi zdá jako dosti capricious and arbitrary. Předpokládám že pohraniční brzy zneužijí nějaké data z počítačů cestujících, a pak soud rozhodne a omezí předpisy jako proti-zákoné. Uvidíme. Bohužel nevidím to dosti optimisticky. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: st únor 20, 2008 11:05 pm Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Rumburak napsal: |
|
Já chápu že vláda potřebuje bojovat proti zločinu, pašování, praní peněz, atd. I když mě to štve, chápu argumenty že hrabání se ve věcech cestujících na hranicích slouží společnosti. Ale co mě vadí je že není žádná záruka co s tím vláda udělá. Hledají věci od Al Kajdy? Chápu že by hledali takové věci které by pak předali tajným službám. Ale co ostatní? Co když někdo má na počítači důkaz že podvádí na daních? Pošlou důkaz do IRS? Nebo že okradl souseda? Budou to hlásit na místní policii? Nebo že je nevěrný své ženě? Pošlou důkazy ženě? Podle toho co čtu, zní to že s documentech si můžou pak dělat co chtějí.
|
Zajimalo by me, jestli se to take bude vztahovat na KINGA a jemu podobnych neplaticu creditek  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|