Vyplati se dnes USA nebo EU?

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Vyplati se dnes USA nebo EU?
Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Volne tema
Autor Zpráva
Abwickler
Anonymní

PříspěvekZaslal: so únor 02, 2008 5:47 am    Předmět: Vyplati se dnes USA nebo EU? Odpovědět s citátem

Ahojte lidi!

V trosku rozsahlejsim vypraveni bych vas chtel seznamit s mojim pribehem.

Kdyz mi na jare minuleho roku prislo vyznameni o vyhre zelene karty, jasal jsem a zacal planovat svoji cestu do Ameriky. Brzy me ceka pohovor na ambasade a zpravy co prichazeji z USA nejsou moc radostne.

Nebyl jsem v Chicagu, odkud vas je asi vetsina, ale mel jsem moznost pres leto navstivit jako student New York (rok 2005) a libilo se mi. Tehdy byl dolar za 25-26 korun. Co me tedy odrazuje je prave strasne slaby dolar a spatne vyhlidky do budoucnosti. Dolar za 17 korun je sila!

Kdyz jsem porovnaval svoji situaci v Praze s tou, jaka by mohla byt v NYC, tak jsem zjistil ze si tam urcite mnoho nevydelam a dokonce i mozna min jak v Praze ... NYC mam rad pritom, ale nemuzu zit ve snech zacinat v nove zemi je tezke a za techto podminek mi je z toho docela smutno.

Jinak moje situace je takova , ze za rok koncim v Praze studium Bakalare a pri te prilezitosti by mohlo byt dobre vyuzit zelenou kartu pro studium Master degree v USA. I na toto me zajima vas nazor, na americke skoly. Ja studuji IT.

Pokud bych nevyhral GC, nic bych asi v nasledujicich par letech jeste neresil, je to ale zalezitost, ktera zrovna hori a ja se do brezna musim rozhodnout konecne.

Koneckoncu GC stoji 20 tisic a je to velka prilezitost urcite. Kdybych toho nevyuzil ted, tak mi to mozna nebude tento rok nebo cely zivot vadit, ale treba toho budu litovat nekdy ...

USA mam rad, ale kdyz se podivate na soucasne EU , tak uz je zde vsechno co v USA ... to sou takove ty veci ktere me malicko odrazuji od meho "american dream" Wink

A pak taky moc nevim co v zivote chci ... vim jen ze bych rad poznal po svete nejake lidi a pri trose stesti nekdy v budoucnosti delal s nima nejaky business kuprikladu.

Jakypak mate nazor na to co jsem tu napsal?
mardentin
Anonymní

PříspěvekZaslal: so únor 02, 2008 6:31 am    Předmět: Odpovědět s citátem

No můj názor je,
že jestli jsi vyhrál GC a na jaře jdeš na pohovor a dopadneš dobře, tak dostaneš nejprve imigrační vízum do pasu a máš 6 měsíců na to , abys vycestoval do USA, jinak vízum propadá a šance na GC ztrácíš. Takže jestli tu chceš v čechách dokončit ještě rok školu tak to asi nepůjde Sad

Doufám, že moje informace nejsou špatné, ale na pohovoru jsme byli na konci ledna a tento postup je podle mě u každého stejný.

A co se týče kurzu dolaru, tak jestli tam chceš žít, tak budeš žít z toho co vyděláš a ne jaký je kurz dolaru vůči české koruně. Podle toho co vím, tak tam je jiná síla dolaru, za vydělané peníze si můžeš koupit úplně jiné věci než v ČR.
(PŘ.: Ojeté auto koupíš třeba za 1500 USD a to není zdaleka ta nejnižší cena auta) Nevím, jakou práci bys měl ale kdybys měl jen 10 dolarů na hodinu a pracoval denně 8 hodin tak to je 80 dolarů denně=1600 dolarů za 20 dní) a řekni mi co si koupíš za měsíční mzdu u nás v ČR?
A to je jen srovnání blbýho auta a kde je třeba benzín, jídlo a oblečení = úplně jinde.

Na závěr ti jen přeju ať ti všechno vyjde.
Mar
Buba
Anonymní

PříspěvekZaslal: so únor 02, 2008 8:46 am    Předmět: Odpovědět s citátem

S IT bakalarem si tu clovek muze prijit na slusny penize a zit jako prase v zite. Kdyz teda umi :]
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: so únor 02, 2008 10:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

mardentin napsal:
Nevím, jakou práci bys měl ale kdybys měl jen 10 dolarů na hodinu a pracoval denně 8 hodin tak to je 80 dolarů denně=1600 dolarů za 20 dní) a řekni mi co si koupíš za měsíční mzdu u nás v ČR?

No, jestliže má BS v IT, tak asi bude vydělávat o trocho víc než 10 USD/hodinu. Průměrný plat pro Entry Level Software Engineer je prý kolem $54.000/rok.

http://itmanagement.earthweb.com/career/article.php/3699216

Víc o kolik jaká práce v US platí najdeš na www.salary.com .
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: so únor 02, 2008 11:09 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Abwicklere, musíš se napřed rozhodnout co chceš. Jestli-že máš školy už dost, jestli se chceš usadit, začít si rodinu, začít si budovat kariéru, tak bych doporučoval najít nějaké místo v Praze nebo jinde v ČR. Nemá cenu se rozptýlovat dělaním volovin jako jezdit do USA, plýtvat si roky kdy by jsis měl budovat kariéru.

Ale na druhé straně, jestliže ještě nechceš být dospělý, ještě se domníváš že můžeš zakládání rodiny, nebo chceš poznat trochu svět, nebo chceš poznat jak se IT dělá v jiných zemi, jestli by jsis chtěl zlepšit angličtinu, tak by to bylo daleko lepší jet na rok nebo 4 lety do USA. Budeš mít požitky na celý život, budeš vědět jak se na podobné problémy dívají lidi mimo Evropu.

Ohledně jestli dolar je za 40 nebo 20 nebo 10, je dosti jedno. Jestliže jedeš do USA aby jsis zlepšil základ své kariéry, a aby jsis prožil pěkné časy v jiné zemi, tak na tom nezáleží. V tom případě nezáleží na kursu dolaru, protože co si v USA vyděláš, tak tam to utratíš. Na kursu dolaru by záleželo jestli by jsi chtěl vést peníze z ČR do USA nebo z USA do ČR. Na peníze se vážně nesoustřeďuj, protože za 10 let to stejně Ti dnešní příjem bude připadat dosti směšně malý.

Good luck!
czolgos
Moderator

Registrace: 19. 01. 2005

PříspěvekZaslal: so únor 02, 2008 12:40 pm    Předmět: Re: Vyplati se dnes USA nebo EU? Odpovědět s citátem

Abwickler napsal:
Kdyz mi na jare minuleho roku prislo vyznameni o vyhre zelene karty, jasal jsem a zacal planovat svoji cestu do Ameriky.

Nechces napsat vice o tom, jak to funguje, kdyz te vylosuji? Papirovani, pohovory, podminky apod. Urcite by to tu hodne lidi zajimalo.
Henek

Registrace: 12. 03. 2005

PříspěvekZaslal: so únor 02, 2008 2:29 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

mas uplnou pravdu v evrope je vsechno,zustan doma
Anonymní

PříspěvekZaslal: so únor 02, 2008 6:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jestli vyhrajes GC tak a tim padem ze jsi podal zadost o to ju vyhrat tak bych rekl ze ocekavas od USA vic nez jenom sem prijet a vydelat penize na lepsi zivobyti v CR. Takze te kurz dolaru vuci korune nemusi zajimat. Ale mozne zes zebral misto nekomu kdo to mysle s prijetim do US vazne a chtel zacit novy zivot. "Gratuluju"
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne únor 03, 2008 5:26 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Neni 20 000 korun za zelenou kartu nejak moc?
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne únor 03, 2008 7:31 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
Neni 20 000 korun za zelenou kartu nejak moc?

to teda je. normalni je 10K
mardentin
Anonymní

PříspěvekZaslal: po únor 11, 2008 8:02 am    Předmět: Poplatky Odpovědět s citátem

Tak já a moje rodinka má čerstvou zkušenost s poplatky na US ambasádě o GC:

USD 775,- na osobu (Kč 18,-/ 1 USD) = CZK 13.950,--
(poplatek býval 755 USD ale od 1.1.2008 ho zvedli na 775 USD)

Lékařská prohlídka: Kč 3500,-- / osobu
(tu neabsolvujete na ambasádě, ale musíte mít hotovou, než jdete na pohovor)
(ještě nám teda vnutili očkování, které nám chybělo a to Kč 350,- / osobu - ještě že děti jsou již očkovány ponovu)

Zatím součet činní 17.450,-

Samozřejmě musíte započítat, překlady a ověření listin potřebných na US ambasy k pohovoru. A pokud nejste Pražáci, tak samozřejmě i cestu.

Nejlépe si zkontrolovat i platnost pasu a popřípadě nechat vystavit i nové pasy, (nám by propadaly letos v listopadu, takže jsme si je radši nechali udělat nové.) Ať pak nemusíte vyřizovat nové pasy z US, je to dražší.
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: út únor 12, 2008 8:02 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Na pohovor na US embassy jsou potreba nejake preklady? Me (2004) jeste vsechno stacilo v cestine.
mardentin
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt únor 14, 2008 3:29 am    Předmět: Doklady Odpovědět s citátem

Já jsem v jednom dotazu zjišťovala, jestli ty doklady musí být dokonce notářsky ověřené. Dodneška to nevím.
Když nám na jaře 2007 přišli k vyplnění formuláře, které se posílaly zpět do US, byly u toho instrukce, jaké všechny dokumenty se musí donést na ambasadu v případě pohovoru, také tam bylo napsáno, že všechny neanglické texty musí být přeloženy od angličtiny.
My jsme to udělali tak, že rodné listy, oddací listy , výpis z rejstříku trestů atd. jsem přeložila sama. Pak jsem projistotu nechala opatřit razítkem od úředně ověřeného překladatele, což asi být nemuselo. Taky jsem zjistila, že jsem asi nemusela mít úředně ověřené kopie, ale stačilo by jim doložit originál, který by pak vrátili po zkontrolování.
Ale radši jsme udělali všechno, co se dalo, protože tohle byl poslední krok k získání GC.
MAR
mardentin
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt únor 14, 2008 8:26 am    Předmět: upřesnění Odpovědět s citátem

Aby nedošlo k omylu, mám na mysli doklady, které jsou potřeba k doložení na ambasádu při pohovoru o imigrační vízum - GC.
Mar
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: pá únor 15, 2008 4:26 am    Předmět: Re: upřesnění Odpovědět s citátem

mardentin napsal:
Aby nedošlo k omylu, mám na mysli doklady, které jsou potřeba k doložení na ambasádu při pohovoru o imigrační vízum - GC.
Mar
Ja vim; ono se to ale v r. 2007 dost zmenilo.

Asi takhle: pokud to vizum zajistuje primo US embassy v Praze, tak zadny preklad to anglictiny byt nemusi (jak mi delali immigration visa, ktere se po prijezdu stane GC orazitkovanim na letisti - me to vizum vydala primo konzulka). Ale ted se podle me uz vsechny papiry posilaji k vyrizeni do Statu, takze nejspis je preklad nutny. Jo a overeni nejakeho notare z CR je uplne zbytecne, protoze nejaky CR notar je v US k nicemu; pokud tedy nezadas rovnou o apostilu pro dany dokument.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Volne tema Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com