Dnes a za Husaka.

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Dnes a za Husaka.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Zustat nebo jet domu?
Autor Zpráva
AzPete

Registrace: 06. 01. 2007

PříspěvekZaslal: čt leden 24, 2008 11:10 pm    Předmět: Dnes a za Husaka. Odpovědět s citátem

Dnes jsem si docela pripomel dobu ve ktere jsem vyrustal.Za Husaka se zilo jinac.
Ja jsem byl ve skole, a o prazdninach na chmel a na brigady.
Tady je par perlicek z nazoru Ceskych ctenaru:
----------------------------------------------------
Tak především ekonom v článku taky srovnával nesrovnatelné! Předně nevzal do úvahy zvýšené rozvrstvení příjmů. Jestliže byl za komunismu hrubý příjem 3000kč, pak 90% populace se motalo někde kolem tohoto čísla. Někdo měl dva, úspěšnější 4, ale pořád to byla víceméně jedna příjmová třída. Dnes je 5-15%lidí, kteří vydělají mnoho desítek či stovky tisíc, jenže to také znamená, že čísla o průměrné mzdě ztrácejí vypovídací hodnotu o životní úrovni většiny občanů.Podstatná část lidí má polovinu až dvě třetiny průměrné mzdy, někteří i méně než polovinu. Když já mám celé kuře a vy nic, pak jsme každý měl průměrně půlku kuřete. Mnohem závažnější je, že nevzal v úvahu růst nájmů, který byl daleko vyšší než průměrný růst cen. Na jídle mohu poněkud uspořit, stříhat se mohu doma sám, elektroniku také nekupuji každý den, ale nájemné musím platit měsíc co měsíc. Jestliže vydělám 14 tisíc čistého měsíčně, což je už dnes docela slušný plat, který nemá zdaleka každý, žiji sám a za byt zaplatím pět tisíc včetně elektřiny a vody a plynu, zůstane mi devět. Když jsem při stejné pracovní pozici měl za komunistů 3000 čistého a za byt zaplatil 500kč, znamená to, že můj skutečný disponibilní příjem je vyšší toliko cca 3,5krát. A ceny stouply podle autora 4krát. Tedy pokles kupní síly o 10-20%. A to dejme tomu patřím ještě k těm, co na tom nejsou nijak zvlášť zle oproti jiným. Takový důchodce s běžným důcodem 2000kčs měl po zaplacení 500kčs za nájem a další služby spojené s užíváním bytu 1500kč. Dnes má běžný důchod 8000Kč a za byt měsíčně zaplatí 5000kč, zůstane mu 3000kč, což odpovídá poklesu kupní síly zhruba na polovinu.Poslední věc, kterou nevzal v úvahu, je rozdíl v míře nezaměstnanosti v Praze a zbytku republiky, zejména v Severních Čečchách a na Moravě. To nutí mnohé lidi, kteří doma nenašli práci hledat ubytování v Praze, což zvedá tržní nájmy v Praze (zčásti i vněkolika dalších velkých městech)do nadoblačných výšin.
----------------------------------------------------
Když jsem pracoval za komunistů, měl jsem pohodlnou práci a cca ty trochu nadprůměrné 3.000 a říkal si : dobrý. Když jsem pracoval za kapitalistů měl jsem docela honičku v práci a bral těch trochu nadprůměrných 35.000 a říkal si : dobrý. Teď jsem v důchodu a beru těch trochu nadprůměrných 11.800 a říkám si : blbý. Přemýšlejte proč?
-----------------------------------------------------
Ve stejném bytě jsem platil v roce 1989 inkaso 409,-Kč, teď platím cca 9.000,-Kč.....a to šetřím na ÚT i na TUV jak to jen jde. Ty napuštěné plné vany teplé vody.......kde je jim konec?
-----------------------------------------------------
Jsem průměrně blbý, takže beru podprůměrnýporovnejte platy a ceny DOMŮ ,POZEMKŮ,BYTŮ,NÁJMŮ,ENERGIÍ:

odhadní cena domu za komančů,rok1987

110 000 kč dům + pozemek plat 3 300 kč čistého,=35 VÝPLAT ,nebo bezúročné půjčky ,cena toho samého domu dnes 2 800 000 kč plat 11 800 čistého,=238 VÝPLAT,nebo 178 výplat z průměrného platu který nedosahují dvě třetiny lidí !!!!

DŮM KTERÝ JSTE SI KOUPILI ZA KOMANČŮ ZA 35 VÝPLAT SI DNES KOUPÍTE ZA 178 PRŮMĚRNÝCH VÝPLAT to je docela obrovský pokles životní úrovně v této oblasti,

čili platy vzrostl pětkrát ,ale cena toho samého domu vzrostla 28 krátKDE TO PROBOHA ŽIJEME
plat za hluboce podprůměrnou snahu být nadprůměrný. Nic nemám. Hladovím. Hulím jen to nejlevnější, chlastám Ambrosius z Kaufáče. Vzpomínám s láskou na Husáka. Čest práci.---------------------------------

--------------V roce 1989 byl průměrný plat v Československu v tehdejším reálném kursu cca 80 USD měsíčně, dneska je to přes 1.000 USD měsíčně. Snad i totální levicový fanatik a zabedněnec musí uznat, že na dovolené v zahraničí se může člověk nesrovnatelně víc rozšoupnout než za bolševika---------------------
---------------1964 Jugoslavie hotel za par supu, byl jsem tam kazde leto. Dnes? Co je to 1000 $ kdyz noc v hotelu stoji 140$. To musi totalni zabednenec ktery umi pocitat ze to s tou zivotni urovni neni dnes tak skvele. Benzin 4Kcs. Dnes? Wink

Tady je link na clanek v lidovkach:

http://www.lidovky.cz/je-dnes-draz-nez-za-husaka-0y1-/ln_nazory.asp?c=A080124_112307_ln_nazory_hel
czolgos
Moderator

Registrace: 19. 01. 2005

PříspěvekZaslal: po leden 28, 2008 2:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ten s tou Jugoskou me docela pobavil. Nejak zapomel na to, ze se muselo zadat o vyjezdni dolozku a devizovy prislib a jak jste se o den opozdili z navratu z dovolene, tak jste meli trable, jestli uz jste nahodou nezdrhli za kopecky.
dusanmann
Anonymní

PříspěvekZaslal: st únor 06, 2008 11:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

czolgos napsal:
Ten s tou Jugoskou me docela pobavil. Nejak zapomel na to, ze se muselo zadat o vyjezdni dolozku a devizovy prislib a jak jste se o den opozdili z navratu z dovolene, tak jste meli trable, jestli uz jste nahodou nezdrhli za kopecky.

Co to konkretne znamena devizovy prislib a vyjezdni dolozka????
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: st únor 06, 2008 11:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

dusanmann napsal:
czolgos napsal:

To jeste za komancu se muselo zadat, jestli Ti dovoli si vymenit koruny za cizi menu a taky jestli Te nechaji vycestovat. Ne kazdemu to povolili Crying or Very sad.
Rumburak

Registrace: 24. 12. 2006

PříspěvekZaslal: čt únor 07, 2008 12:03 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:
dusanmann napsal:
czolgos napsal:

To jeste za komancu se muselo zadat, jestli Ti dovoli si vymenit koruny za cizi menu a taky jestli Te nechaji vycestovat. Ne kazdemu to povolili Crying or Very sad.

Me to povolili(s problemama) a jsem ted kde jsem.
Nikdy jsem toho nelitoval, ze jsem zdrhnul.
AzPete

Registrace: 06. 01. 2007

PříspěvekZaslal: čt únor 07, 2008 1:01 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Samozrejme jsme v te dobe pasovali bankovky $$ anebo Zapadni marky.
Prohlidky byly.
Co se delalo na hranici kdyz se cestovalo v autobusu bylo, ze se v sedadle udelal ziletkou maly otvor pod sedadlem a tam se souply bankovky.
Pak bylo par minut nervak,kazdy musel vystoupit z autobusu a celnici patrali a vetsinou vypatrali prd. A i kdyby vypatrali tak se to mohlo svest na minuly zajezd.
Po prohlidce si clovek vytahl penize a "party time" v Jugoslaviji. To byly doby.To vzruso,ty baby.To krasne more bez dnesnich turistu.Dnes je jina doba.Zadne vzruso a vsechno je moc drahe. AZP Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Zustat nebo jet domu? Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Strana 1 z 1

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com