Zkuste se nad timhle trochu zamyslet

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Zkuste se nad timhle trochu zamyslet
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Co jsme za lidi
Autor Zpráva
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: po prosinec 10, 2007 9:49 am    Předmět: Re: Neochotné prodavačky -- čí je to vina? Odpovědět s citátem

Bernau napsal:

Tak se Mlynku hned neurazej.

Sorry, to jsem nechtel. Sad
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: po prosinec 10, 2007 10:50 am    Předmět: Re: Neochotné prodavačky -- čí je to vina? Odpovědět s citátem

Bernau napsal:
Dano, s tebou bych si chtel prinejmensim zajit na pivo.
Ty to ums tak krasne a souvisle vysvetlit, ze tomu musi rozumet snad kazdy. I pdmlynek. Laughing Laughing Laughing
Tak se Mlynku hned neurazej. Narazel jsem na nase mnoha nedorozumeni. Pritom mame nazory velice podobne. Jen nam to dele trva, nez na to prijdeme. Laughing
Bernau, az priste pojedu kolem Floridy, dam vedet Very Happy. Pokud tam mate normalni (= ceske) pivo. Tedy, tim myslim, pro me pitelne Laughing Laughing Laughing (to neni urazka americkych moku ...). I kdyz ja spis od jiste doby piji pouze vino a to v 90% pouze k jidlu Razz.

Asi takhle: on Mlynek je perfektni clovek, nicmene protoze tu je uz hodne dlouho (kolik Ti, Petre, bylo, kdyz jsi sem prijel? 11 let nebo tak?), tak i kdyz jeho cestina je vyborna, tak mu obcas utece ten podtext, to, co my, co jsme v Cechach vyrostli (v ceskem prostredi) normalne a bez problemu cteme "mezi radky". Mlynku, prosim, ted se Te nesnazim shodit. Jenom navazuji na nektere Tvoje reakce (a to i na moje prispevky - viz "Jaky je rozdil mezi Cechem a Americanem").

Ono Cechy, ceske mysleni atd., je strasne tezke pochopit. A to vlastne plati pro vsechny narody - kazdy ma svoje specifikum, svuj styl, mysleni atd. Uz i proto jsem psala, ze je nesmysl jezdit s diplomem do USA (i do jine zeme) a myslet si, ze se vsichni posadi na z**** (pokud tedy nemam uzavrenou pracovni smlouvu a jedu do zeme rovnou pracovat). Proto je dulezite nejdriv danou zemi poznat. Ale tohle je uz opravdu minimalne na celou knizku ...

Ja osobne jsem se v Cechach narodila, ale kdyz mi bylo 8 let, tak tatku poslali ucit ceske deti do Argentiny (tatka byl vyborny pedagog, uz v 28 letech se stal reditelem zakladni skoly v tehdejsim "pohranici"; ne protoze by mel protekci ci byl komunista - on na to mel, opravdu.). No, a protoze se to na ceske ambasade hemzilo agenty StB, nasi me tak nejak radeji orientovali na mistni, argentinske, deti. Takze ja ve 13 letech (1982) jsem byla spis Argentinka, nez Ceska. Spanelstina bez prizvuku, "jizni" styl mysleni atd. Ale kdyz ve stejnem roce vypukla valka o Malviny (nespravne take nazyvano Falklandy Wink), tak mi nasi dali do ruky letenku, do pece mi sverili o 3 roky mladsi holku jejich znamych a rekli mi: "Jed, letenku mas do Madridu a pak si to vyjednej do Prahy, spanelsky umis a tady mas pasy a penize." (Oni hned jet nemohli a bali se, ze valka propukne i v Buenos Aires.) ...

Ale proc to vypravim: pro me nebyl problem se jako 13-leta sama dopravit pres 1/2 zemekoule do Cech (a jeste se postarat o mladsi dite); pro me byl problem v tech Cechach pak vydrzet. Po oba dva zbyvajici roky na zakladni skole jsem prozivala muka, protoze pristup "normalnich" ceskych deti pro me byl naprosto nepochopitelny. Mela jsem za to, ze me ty deti porad urazi, ze mi bez priciny nadavaji a jsou na me zle. A pak to pokracovalo i na stredni skole (aspon prvni dva roky; pak se to tak nejak "ustalilo"). Jednak jsem se trochu "obrousila" a zvykla si znovu na Cechy a tim padem mi cesky styl vyjadrovani prestal pripadat urazejici (Jen tak mimochodem - uz se mi hodnekrat stalo, ze muj manzel, narozen v US, se na me "nastval", kdyz jsem si jen delala "legraci" - legraci v ceskem slova smyslu. Me to prijde "nevinne", jemu "neprijatelne".). A jednak jsem se znovu stala "Ceskou", tzn. trochu jsem navenek ztratila ten vrely jizansky styl vystupovani (Argentinci jsou velice mily a pozitivni narod - alespon navenek pri vystupovani - jak to jen popsat - pamet uz taky neslouzi Crying or Very sad); no ... asi tak ... jestli Vam Americane (ci ti co jsou narozeni v U.S.A. Very Happy) prijdou usmevavi, tak v pripade Argentincu to vynasobte minimalne 5 ci 10. Alespon pri beznem dennim styku.

No, mozna jsem si na Cechy "zvykla", ale zvyknou si neznamena souhlasit. Sice mam za to, ze ceskou povahu pomerne slusne chapu, ale na druhou stranu ji take nemusim. Je vysoce pravdepodobne, ze moje detstvi, stravene v Jizni Americe, do znacne miry predznamenalo, ze pro me nebyl problem emigrovat. Mozna to tak je, mozna, ze ne. To ukaze jen cas.

Chci tim jen rict, ze je daleko jednodussi porovnavat, pokud vidis rozdily z pohledu 2 ci vice kultur ... i kdyz velice zjednodusene receno ... Ale Mlynek - aspon pokud vim - v Cechach v poslednich letech dlouhodobe nezil; tim padem ani nemuze chapat nektere nase narazky. My mu to ale nesmime mit za zle, to by bylo spatne. Myslim, ze se mu musime snazit tak trochu "nas cesky styl" vysvetlit, protoze on se nas (aspon myslim), pochopit snazi (tedy ty Cechy, co v Cechach stravili vice casu ... jak to jen rict) Razz.

Kazdy narod ma neco do sebe a nelze rict "tenhle je dobry a tenhle spatny". Dulezite je, kde se ten dany clovek citi dobre, kde je doma. Vymena nazoru, pokud probiha na urcite urovni, je vzdycky pozitivni ...

P.S. Kdysi jsem v praci absolvovala kurs nazvany "kulturni rozdily". Zaujala me jedna cast, cituji: "Musite take vnimat, jake narodnosti je Vas nadrizeny (pokud jde o styl a smysl jeho vyjadrovani). Kdyz Vas nadrizeny je Cech a vy jste take Cech, pak kdyz on rekne 'Ja bych to udelal jinak.', berte to jako radu (coz kazdy Cech chape stejne, t.j. pouze a jen jako radu). Ovsem pokud je Vas nadrizeny napr. Anglican, pak pri proneseni stejne vety 'Ja bych to udelal jinak.' vezte, ze on uz opravdu vazne uvazuje o tom Vas z prace vyhodit, protoze Vy jsme uz prekrocil veskere unosne meze ...". Konec citatu. A tak je to se vsim a vsude na svete - veci jsou jen a jen relativni ... Cool
BUCKETHEAD

Registrace: 11. 03. 2006

PříspěvekZaslal: po prosinec 10, 2007 11:18 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dano v publixu u me je Czechvar(budvar) Plznicka a Staropramen, takze don't worry. A jeste nekde je tocena Plzen.
Takze az pojedes i kolem Orlanda tak dej vedet...
Bucky Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Co jsme za lidi Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com