zajímavý osud v Americe

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

zajímavý osud v Americe
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Predstavte se nam
Autor Zpráva
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 10:08 am    Předmět: Jak se chovat na job interview -- co se zakazanymi otazkami? Odpovědět s citátem

Bernau napsal:
pdmlynek napsal:

Ale otázka pro kandidáta (ať je Čech nebo ne) který hledá job je: když se Tě někdo zeptá illegal question, co uděláš?

Takze prvne bych dotycnemu doporucil vedet, ze zakazane otazky exsistuji a ktere to jsou.

Hmm, já vím jak to myslíš. Ale zamysli se: domníváš se že když sprdneš managera při job interview takže že tím se Ti zvedne pravděpodobnost že dostaneš nabídku? Asi těžko.

Jestliže Tvůj cíl je dostat nabídku na práci, tak odpovídej na interview tak aby jsi jí dostal. Kázání si nech na jindy.
Bernau

Registrace: 24. 02. 2007

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 10:17 am    Předmět: Re: Jak se chovat na job interview -- co se zakazanymi otazk Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
zamysli se: domníváš se že když sprdneš managera při job interview takže že tím se Ti zvedne pravděpodobnost že dostaneš nabídku? Asi těžko.

Jestliže Tvůj cíl je dostat nabídku na práci, tak odpovídej na interview tak aby jsi jí dostal. Kázání si nech na jindy.

Jak jsem jiz psal drive, asi bych praci pro manazera, ktery vybira podle svych rasovych (a jinych) predsudku delat nechtel. Ukazuje to na problemy v budoucnu.

A jestli si chce jen tak pokecat o stavu evropske unie, muze si na to najit cas pozdeji, az uz budu u neho zamestnan.
Anebo mne muze pozvat na pivo pote, co mne odmitne kdyz teda chce byt se mnou takovy kamos.
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 10:18 am    Předmět: Jak se chovat na job interview -- co se zakazanymi otazkami? Odpovědět s citátem

Bernau napsal:
Kdyby se mne nekdo zeptal, nejakou zakazanou otazku, tak bych se ho pravdepodobne zeptal "Are you seriously asking me that question?"
A vedel bych, ze je muj pohovor s nejvetsi pravdepodobnosti ztracen.

No, jestliže na zakázanou otázku takhle odpovíš, tak je mi to jasné že to asi bude stracené.

Když řekneš “Are you seriously asking me that question?” tak tím managerovy říkáš: “To snad nemyslíš vážně. Jseš úplný vůl.”

Proč by jsi odpovídal tak aby jsi ho proti sobě zbytečně dráždil? Proč by jsi naschvál odpovídal tak aby jsi pohovor stratil? Přeci není žádný problém odpovědět tak aby jsis pomohl.

Jestliže chceš dostat nabídku, tak odpovídej tak, aby jsi jí dostal.
Bernau

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 10:25 am    Předmět: Re: Jak se chovat na job interview -- co se zakazanymi otazk Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
Bernau napsal:
Kdyby se mne nekdo zeptal, nejakou zakazanou otazku, tak bych se ho pravdepodobne zeptal "Are you seriously asking me that question?"

No, jestliže na zakázanou otázku takhle odpovíš, tak je mi to jasné že to asi bude stracené.

Když řekneš “Are you seriously asking me that question?” tak tím managerovy říkáš: “To snad nemyslíš vážně. Jseš úplný vůl.”

Proč by jsi odpovídal tak aby jsi ho proti sobě zbytečně dráždil? Proč by jsi naschvál odpovídal tak aby jsi pohovor stratil? Přeci není žádný problém odpovědět tak aby jsis pomohl.

No ale on, pokud se mne takhle otevrene pta na neco, na co by se ptat nemel, vul skutecne je. A ja pro vola pracovat nechci.

Nicmene myslim, ze uz zabihame prilis do detailu. Moje pointa byla, ze moznost, jak se branit proti diskriminaci tady je a manazeri by si meli dat pozor na nepatricne otazky aby predesli zbytecnym problemum.
Nakonec pokud zajemce umi jazyk a praci o kterou se uchazi, je naprosto bezpredmetne jestli je american, cech, nemec nebo hotentot.
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 10:56 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Bernau napsal:

Nicmene ja bych tam uz v te chvili asi delat nechtel, ponevadz to ukazuje, ze muj boss asi nebude moc bystry protoze na takove veci se da vzdycky najit zpusob, jak ze zeptat legalne a dozvedet se, co chci.

Napr. Misto "Mate deti?" bych se zeptal "Myslite si, ze mate dostatek casu abyste s moji firmou cestoval 4 dny v tydnu na opacny konec kontinentu?"
"Proc si myslite, ze jste vhodny kandidat na tuto pozici?"
Atd, atd...

Já Tě úplně chápu. Hiring managers by se takové otázky ptát neměli. Ale problém je, že hiring managers jsou třeba výborní ve svém oboru, ale třeba neznají všechny zákony které otázky jsou legální a které nejsou. Uvědom si že managers jsou jen lidi, a dělají chyby.

Úlpně souhlasím že valná většina hiring managers se ptají na děti jak Ty doporučuješ. A máš pravdu že by to každý měl dělat. Ale třeba myslí na něco jiného, nebo se přeřekl, co víš. Přece nebudeš si zbytečně kazit pohovor kvůli jediné otázce. Přece nebudeš posuzovat celou firmu kvůli jedné otázce.

Ale máš pravdu. Když se někdo zeptá zakázanou otázku, nebo i jen nezdvořilou otázku, tak můj pohled na hiring managera se zhorší. Možná že tento job není pro mě. Ale možná že je. Nevím. Na to vlastně job interview je: oni se pokoušejí zjistit jestli by jsi byl vhodný zaměstnanec, a Ty se musíš zjistit jestli oni by byli vhodní zaměstnavatelé. Takže souhlasím že se kandidát má dívat na zkázané otázky dosti negativně.

Ale i přesto by se měl chovat tak, aby dostal nabídku; pak se může rozhodnout jestli to má cenu tam pracovat nebo ne. Cíl pohovoru je dostat nabídku -- to je jediné na čem záleží.
Bernau

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 11:13 am    Předmět: Odpovědět s citátem

To jsem rad, ze si konecne rozumime. Vicemene. Laughing Laughing Laughing
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 11:18 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Bernau napsal:
pdmlynek napsal:

Co když se manager zeptá “Jak se máte?”-- může to být považované za diskriminační otázku, protože to může být považované za otázku zdraví, což by mohlo být oproti ADA?

Ty to zase tahnes do extremu. "Jak se mate?" by bylo povazovano za zakazanou otazku snad jedine Johnnie Cochranem.
Ale "Are you well?" uz by tak byt posuzovano mohlo. V meznim pripade.

Já s Tebou úplně souhlasím. Ale je to velice možné že v některých případech jedna nebo druhá může být považovaná za zakázanou otázku. Co víš?

Víš, já bych nechtěl se hádat jestliže oztáka je zakázaná nebo ne. Psal jsi že “Are you an American?” je zakázaná otázka. Jsi si jistý? Jak to víš? Já si tak jistý nejsem. Není to oproti Title VII, nebo jiných běžných jiných federálních proti-diskriminizačných zákonů. Divil bych se že by to bylo oproti státních zákonů. Nevím.

A to je ten problém. Když někoho obviníš že položil diskriminační otázku, tak je to lose-lose situace. Buď oni dokážou že to není diskriminační otázka, a Ty budeš vypadat jako vůl. Nebo Ty dokážeš že to je diskriminační otázka, a oni budou vypadat jako volové. Ale je jasné že žádnou nabídku nedostaneš.

Naposledy upravil pdmlynek dne so prosinec 08, 2007 12:18 pm, celkově upraveno 1 krát
Bernau

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 11:33 am    Předmět: Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
Víš, já bych nechtěl se hádat jestliže oztáka je zakázaná nebo ne. Psal jsi že “Are you an American?” je zakázaná otázka. Jsi si jistý? Jak to víš? Já si tak jistý nejsem. Není to oproti Title VII, nebo jiných běžných jiných federálních proti-diskriminizačných zákonů. Divil bych se že by to bylo oproti státních zákonů. Nevím.

Podle meho nazoru pri otazce "Are you an American?" se muzes citit (a skutecne byt) diskriminovan na zaklade narodnosti, coz je ve vetsine pripadu zapovezeno.

Jsou ovsem zamestnavatele, kteri se MUSI takoveto otazky ptat. Napr USPS, kde musis ve vetsine pripadu, prokazat ze jsi resident v USA po dobu delsi nez 5 let. Dalsi priklady mohou byt ruzne vladni instituce atd.
Ale v takovych pripadech maji dotycne instituce predpisy a pokyny jak postupovat a meli by uchazece uvedomit na to, ze se budou na takove otazky ptat a vyzadat si jeho souhlas.
To je podle meho nazoru v poradku.
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 12:02 pm    Předmět: Na co vlastne je job interview? Odpovědět s citátem

Bernau napsal:

A jestli si chce jen tak pokecat o stavu evropske unie, muze si na to najit cas pozdeji, az uz budu u neho zamestnan.
Anebo mne muze pozvat na pivo pote, co mne odmitne kdyz teda chce byt se mnou takovy kamos.

Myslím že vůbec nechápeš na co job interview je.

Job interview (s hiring manager) není na to aby jsi dokázal že jsi schopný, nebo chytrý nebo že pro ně vyděláš peníze. Oni už ví že jsi schopný, chytrý, atd. To je poznat z Tvého životopisu, z Tvé resume. Každý kdo jde na job interview je dosti schopný tu práci dělat. Jestliže pochybují o Tvé schopnosti, o Tvém vzdělání, nebo o Tvé práci, na žádné job interview se nedostaneš. Job interviews jsou pro podniky velice náročné (jejich čas, zaplacení Tvé letenky, noclehy, atd.), a vážně nemají čast a peníze hovořit s kandidátami kteří nejsou kvalifikovaní. Jestliže je otázka o Tvé kvalifikaci, tak buď Ti napíšou před interview aby jsi jim poslal dodatky, nebo si s Tebou popovídají přes telefón. Ale jestliže dostaneš pozvání na job interview, buď si jistý že oni už vědí že tu práci schopný jseš.

Job interview je jedině na to aby zjistili jak s Tebou budou vycházet. Chtějí zjistit jestli jsi milý, usmívavý, dobře vycházíš s jinými. Chtějí vědět jak odpovídáš na těžké otázky. Chtějí si prověřit že nelžeš. Chtějí si zjistit že jsi přátelský, ale že to bereš vážně. Jestli budeš při interview např. zamračený, tak ono to je jedno jestli jsi génius nebo ne -- žádný manager nechce aby každé ráno když příjde do práce viděl zamračeného člověka, a nechce aby Tvoji spolupracovníci si na Tebe stěžovali že je to téžké s Tebou pracovat. Jde o soft characteristics.

Na interview na práci kde jsem teď jsme mluvili asi 5 minut jak jsem dobrý, asi 10 minut jak oni jsou dobrý a proč si myslí že bych měl pro ně pracovat, a asi 30 minut jsme kecali o svých dětech, o koníčkách, jestli jeho 10-palcová sliding miter saw je lepší než moje 12-palcová compound miter saw, jak se zbavit husých hoven na jeho trávníku, atd.

Cíl pro kandidáta je, aby když kandidát vyjde od interview, aby hiring manager si řekl “No, to je dobrej chlap! Toho mám rád. S tím budu rád pracovat.”
Nikl

Registrace: 30. 12. 2006

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 12:03 pm    Předmět: Re: Jak se chovat na job interview -- co se zakazanymi otazk Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
Bernau napsal:

Mlynku, zadnej manazer se te nesmi ptat na osobni otazky. To je zakazany.
Pamatuju se ze kdysi davno pred lety se me jedem manager zeptal jestli pouzivam drogy.
Zeptal jsem se ho to samy. Are you seriously asking me that question?
On na to neodpovedel, tak uz jsem se na nic neptal.
Praci jsem dostal, ale ja ji odmitl. Bal jsem se ze v budoucnu se me jeste muze zeptat na to jaky je muj sex, jestli nejsem alkoholik...atd.
Co delam ve svem osobnim volnem case, do toho nikomu nic neni. Zalezi jak clovek maka a ne jestli je homosexual, cernoch, beloch, rudej a nebo zelenej.
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 12:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Bernau napsal:
Podle meho nazoru pri otazce "Are you an American?" se muzes citit (a skutecne byt) diskriminovan na zaklade narodnosti, coz je ve vetsine pripadu zapovezeno.

Zase. Chápu co tím myslíš, ale ono vážně není tak jednoduché. Bohužel. Sad Sad

Diskriminizace na základě národnosti není jednoduché prosekutovat. Národnost (= nationality), je něco úplně jiného než national origin, a než citizenship. Jo, je v tom rozdíl. National origin je chráněné třídění (classification) pod Title VII; nationality není. Možná že nationality je chránění třídění pod státním zákonem. Nevím.
Bernau

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 1:16 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
Bernau napsal:

Diskriminizace na základě národnosti není jednoduché prosekutovat. Národnost (= nationality), je něco úplně jiného než national origin, a než citizenship. Jo, je v tom rozdíl. National origin je chráněné třídění (classification) pod Title VII; nationality není. Možná že nationality je chránění třídění pod státním zákonem. Nevím.

AFAIK vsechny tri nuance stejneho problemu co jsi tady uvedl jsou v podstate z hlediska zamestnavatel jedno a totez a on nesmi na tomto delat zadne rozdily.
Bernau

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 1:32 pm    Předmět: Re: Na co vlastne je job interview? Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
Bernau napsal:

Job interview (s hiring manager)

No prave. Ty o voze ja o bramborach.
Ja mluvim predevsim o pohovoru s manazerem, pro ktereho budu primo pracovat.
Tzv. druhe, nekdy i treti interview.
Hiring manazer v podstate jen rozhodne jestli ma s tebou obtezovat tveho budouciho primeho nadrizeneho.
My se nakonec domluvime. Az se dostame na stejnou stranku. Laughing
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 2:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Bernau napsal:
pdmlynek napsal:
Bernau napsal:

AFAIK vsechny tri nuance stejneho problemu co jsi tady uvedl jsou v podstate z hlediska zamestnavatel jedno a totez a on nesmi na tomto delat zadne rozdily.

No, možná Ti to připadá že to jsou nuance, a pro každodení používání těchto termínů s Tebou souhlasím. Ale protože my mluvíme o legálních věcech (jako jestli otázky jsou zakázané nebo ne), tak musíme používat legální definice slov a né každodení definici. Takže bohužel na tom vžně záleží jestli tím myslíš nationality, national origin, nebo citizenship. Sad Sad
pdmlynek
Moderator

PříspěvekZaslal: so prosinec 08, 2007 2:29 pm    Předmět: Re: Na co vlastne je job interview? Odpovědět s citátem

Bernau napsal:
pdmlynek napsal:
Bernau napsal:

Job interview (s hiring manager)

No prave. Ty o voze ja o bramborach.
Ja mluvim predevsim o pohovoru s manazerem, pro ktereho budu primo pracovat.
Tzv. druhe, nekdy i treti interview.
Hiring manazer v podstate jen rozhodne jestli ma s tebou obtezovat tveho budouciho primeho nadrizeneho.
My se nakonec domluvime. Az se dostame na stejnou stranku. Laughing

Souhlas, domluvíme se. Bohužel ale chyba je moje že použivám slova které nedefinuji.

Slovem “Hiring manager” myslím toho který rozhodne komu dá nabídku. Většinou to je buď ten pro koho bude zaměstnanec pracovat přímo, nebo o jednu vrstvu víše. Je to ten kdo má moc přijat a z čího rozpočtu se zaměstnanec platí. Tomuto člověkovy musíš ukázat že máš soft skills (že jsi milý, že můžeš pracovat s jinými, atd.). Interview s tímto člověkem je to nejdůležitější.

Ten první pohovor, screening interview, který je dělaný většinou lidmi z Human Resources, jsou daleko jiné. Ti s tebou pracovat nebudou, takže jestli jsi zamračený nebo je jim trochu jedno. Co oni musí zjistit je jestli jsi kvalifikovaný na tu pozici. Oni chtějí vědet spíš Tvé hard skills než soft skills. Ve screening interview musíš se chovat jinak, a odpovídat jinak než ve interview s hiring managerem, protože posuzují jiné věci. Nepotřebuješ aby jsi ukázal že jsi výborný, ale spíš že jsi ten koho hledají. Jejich job je poslat kvalifikované kandidáty hiring managerovy.

Lidé ve screening interview se neptají zakázané otázky. Jedině někteří hiring managers se ptají zakázané otázky. Proto jsem psal o chování se na interview s hiring managerem a né o chování na screening interview.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Predstavte se nam Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Strana 9 z 10

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com