|
|
| Autor |
Zpráva |
Luky Luck Anonymní
|
Zaslal: ne listopad 25, 2007 11:07 am Předmět: |
|
|
Tim popisovanim Anglie jsem jen chtel varovat pred kompromisem pro ty co to shledavaji v USA tezke kvuli imigracni politice, ale do Cech uplne nechteji. Mam tu nekolik znamych co byli v USA a po vstupu do EU prijeli sem ve snaze byt bliz k domovu a nezit dale jako nelegal. Ted tu breci a nadavaji na Anglii a snazi se nejak dostat zpet do USA.
Kdekoliv v Evrope to neni jednoduche zit jako cizinec, jelikoz existuji jazykove bariery a myslet si ze s anglictinou si najdete praci snadno je mytus. Jedte do Spaneska, Francie, temer kdekoliv budete mit potize se domluvit anglicky jao turista, natoz si hledat praci. A i kdyz jazyk umi, odmitaji mlevit, hlavne Francouzi...
Taky pratele se hledaji hure, jste cizinec a budou vas asi vzdy trochu izolovat. To je Evropa.
Jinak pro ty co maji zkusenost z UK musim rict, ze za pouhe 3 roky co jsem tu se hodne zmenilo, spis k horsimu. Slusna prace se hleda tezko, vsude predpokladaji ze jste "Polish" a to znamena byt na posledni pricce spolecenskeho zebricku, az za temi Indy a Pakistanci o kterych tu pisete trochu nelichotive.
Takze pro "BOUNCINGCZECH" od casu co tu nejsi se tu asi hodne zmenilo. Navic histerie a strach z imigrantu je tu citit vsude kolem, hodne se to pretrasa v tisku a televizi, cizinci muzou za to ze je UK "fucked up", cizinci muzou za to ze se Anglie nedostala na Mistrovstvi Evropy ve fotbale... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Luck Anonymní
|
Zaslal: ne listopad 25, 2007 11:21 am Předmět: |
|
|
Jarret
musim rict ze jsou opravdu veci jako rodina domov pratele, co jinde nez doma nenajdete, ale kdyz prijedu domu, spousta lidi co maji rodinu narika, stezuje si na financni a jine problemy, pusobi depresivne a negativne. To me zatim drzi v UK i kdyz je to opravdu "hrozna zeme".
Neverte na udaje v ekonomickych rubrikach, silna slova typu "Cechy jsou na vzestupu" me tesi, ale prijedu domu, silnice deravy, Chcete si koupit nejakou ojetinu a musite za ni dat tolik co bych za auto zde v zivote neutratil, a to na to musite setrit z platu ktery je stale nekolikrat nizsi, Takova prodavacka v supermarketu ma stale nejakych 9-10tis cisteho a to muze byt rada.
Jinak jezdim do Cech rad, ale mam po 14 dnech se pokazde kam vratit. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Luky Luck Anonymní
|
Zaslal: ne listopad 25, 2007 11:32 am Předmět: |
|
|
Jeste snad jedna rada pro ty co se chteji vatit do Evropy. Hodne lidi co byli ve Spanelsku to tam hodnoti pozitivne i pres nizsi platy nez tady. Vetsinou se tam i vraci a i hodne Britu se tam stehuje. Znamena to ale zvladat Spanestinu.
Jinak uvitam i vase rady ohledne USA. Laka me to tam zkusit, jen zkoumam jak na to. Uvazoval jsem i o moznosti zalozit si tam zivnost "sole proprietorship". Delam "Graphic Design", Je mne ale jasne, ze bych se minimalne ze zacatku, mozna i dlouho neuzivil, trva to ziskat klientelu, tudiz bych musel bokem pracovat nelegalne, nejakej "basic job" ale v postate bych tam nebyl nelegalne, platil zdrav pojisteni atd.
Byl by to problem, vyridit to odsud z UK a jet tam uz na Business visa? Mozna je to naivni predstava, proto me zajima vas nazor. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Jarret
Registrace: 19. 06. 2007 Příspěvky: 18 Bydliště: CZ
|
Zaslal: ne listopad 25, 2007 12:15 pm Předmět: |
|
|
Lucky,
je mi to osobne lito,vic nez si myslis ,ale musim souhlasit s tim,ze cesi jsou velmi negativni,narikaji,porad se jim neco nelibi atd.Mam taky sve trable,nechavam je ale doma,resim to s manzelkou,ale porad se na vec divame z jineho pohledu,rekl bych proste jako beh zivota.Jo,bylo by fajn stravit zivot v nejake idealni zemi,s dobrou mzdou,s hezkym autem,casto dovolena pod palmami...ale to preci jen tak lehce nejde.Ja si myslim,ze jsem spokojenej clovek,mam strasne prima dvojcata,zenu a ziju,mozna pro nekoho,tuctovym zivotem na vsi kam jsem se odstehoval z mesta.Ceska povaha je desna,proste jsme zvlastni narod.Myslim ale,ze mi sice jen rocni(bohuzel) navstevy US a Kanady pomohly se na svet divat jinak a doted z toho cerpam......Jarret |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
leng Anonymní
|
Zaslal: ne listopad 25, 2007 1:38 pm Předmět: jet domu? |
|
|
| Nahodou jsem se dostal na tohle forum a je to velmi zajimave cteni. Jsme v USA od 1981 a obcas se vracime do ceska na navstevu. Vzdy se ale tesima na navrat do USA. Uz se tam necitime dobre, jak to zde popisuje mnoho ctenaru. Mam emailoveho kamarada, ktery se do ceska prestehoval na duchod a koupil si dum na vesnici a je spokojeny. S manzelkou mame rodinu v cesku a nevime jestli se nekdy rozhodnem se vratit na trvalo. Mame dalsi znamou, ktera zila pres 20 let v USA a ted je v cesku a porad si narika. Ja pokud budu mit pochyby o vraceni, tak radeji zustanu zde. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1169 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: ne listopad 25, 2007 1:52 pm Předmět: Jaka negativni ceska povaha? |
|
|
| Jarret napsal: | | Ceska povaha je desna,proste jsme zvlastni narod. |
Nevím přesně o jakým národě píšeš. V ČR je mi vždy dobře, s Čechami mimo ČR je mi taky dobře. Hodně čtu o české negativní povaze, ale podle mé skuženosti lidi v ČR jsou docela příjemní, pracovití, veselí, a pozitivní. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Rumburak
Registrace: 24. 12. 2006 Příspěvky: 509 Bydliště: Canada
|
Zaslal: ne listopad 25, 2007 2:08 pm Předmět: Re: Jaka negativni ceska povaha? |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Jarret napsal: | | Ceska povaha je desna,proste jsme zvlastni narod. |
Nevím přesně o jakým národě píšeš. V ČR je mi vždy dobře, s Čechami mimo ČR je mi taky dobře. Hodně čtu o české negativní povaze, ale podle mé skuženosti lidi v ČR jsou docela příjemní, pracovití, veselí, a pozitivní. |
Mlynku, nechci se opakovat, ale uz jsem to tu jednou psal. Jses stastny clovek. What kind of grass do you smoke?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Big_Rig
Registrace: 18. 01. 2005 Příspěvky: 784 Bydliště: Dayton/Cinci
|
Zaslal: ne listopad 25, 2007 2:28 pm Předmět: Re: Jaka negativni ceska povaha? |
|
|
| pdmlynek napsal: |
Hodně čtu o české negativní povaze, ale podle mé skuženosti lidi v ČR jsou docela příjemní, pracovití, veselí, a pozitivní. |
Vrana k vrane seda
Ne, ze bych s P.D. souhlasil ve vsem, ale za tohle se neda nez pochvalit a nezbyva nez doufat, ze se takhle sami na sebe budeme jednou divat vsichni. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
bouncingczech
Registrace: 20. 07. 2007 Příspěvky: 129 Bydliště: Mission Viejo, Calif.
|
Zaslal: ne listopad 25, 2007 3:26 pm Předmět: |
|
|
| Luky Luck napsal: | Jeste snad jedna rada pro ty co se chteji vatit do Evropy. Hodne lidi co byli ve Spanelsku to tam hodnoti pozitivne i pres nizsi platy nez tady. Vetsinou se tam i vraci a i hodne Britu se tam stehuje. Znamena to ale zvladat Spanestinu.
Jinak uvitam i vase rady ohledne USA. Laka me to tam zkusit, jen zkoumam jak na to. Uvazoval jsem i o moznosti zalozit si tam zivnost "sole proprietorship". Delam "Graphic Design", Je mne ale jasne, ze bych se minimalne ze zacatku, mozna i dlouho neuzivil, trva to ziskat klientelu, tudiz bych musel bokem pracovat nelegalne, nejakej "basic job" ale v postate bych tam nebyl nelegalne, platil zdrav pojisteni atd.
Byl by to problem, vyridit to odsud z UK a jet tam uz na Business visa? Mozna je to naivni predstava, proto me zajima vas nazor. |
Business visa je jenom na "business" ne na praci. To znamena ze budes muset nejak prokazat ze mas obchodni styky s nejakou firmou a jestli neco od nich kupujes nebo jim prodavas. Kdyz jim reknes na ambasade ze si chystas tady otevrit "sole proprietorship" tak ti visum nedaji.
Mel jsem znameho, taky delal Graphic design ve Skotsku a on letel do New Yorku a sel do par "Advertising agencies" na Madison Avenue a rek ze pr ne bude pracovat ZADARMO 2 tydny. Kdyz se jim jeho prace bude libit tak mu daj zamestnani. Zustal u jedne firmy 3 roky.
Firmu si muze v US udelat kdokoliv. V Nevade a Delaware je to nejlechci a stoji to jenom par stovek. Pak ti tvoje vlastni firma da zamestnani. Tvuj nejvetsi problem bude s papirama. Driv nebo pozdeji budes potrebovat ridicak a social security card. Bez toho ani nejde si otevrit bankovni ucet. Ano, zacatky jsou vzdycky tezke. Ja jsem prijel do Californie na takove polovicni pozvani, ktere nakonec vyslo a ze zacatku to nevypadalo dobre tak jsem si koupil nedelni noviny a cely tyden jsem chodil na interviews. Behem 2 tydnu jsem mel slibenou praci. Kdyz mas portfolio ktere vypada profesionalne tak zakazniky najdes. Budes ale potrebovat penize na par mesicu. Ono to chvilku trva se orientovat v novem meste. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Jarret
Registrace: 19. 06. 2007 Příspěvky: 18 Bydliště: CZ
|
Zaslal: po listopad 26, 2007 12:13 pm Předmět: |
|
|
pdmlynku,nemyslel jsem to zas tak doslovne v globalu je kazdy narod na neco pozitivne a na neco negativne naladen,leta do roku 1989 se tu dost silne podepsala na smysleni lidi a nejasne vztahy mezi lidmi jsou tu stale,jo,meni se to k lepsimu,obecne vzato jsem tu rad,jen lidi je nutno vybirat,ale to plati vsude,ale to stezovani si lidi na neco atd.nejak porad nemizi.Tim jsem chtel prave vyjadrit to,ze ceska povaha je desna.Nehledej v tom ale nic hlubsiho.jarret |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Luky Luck Anonymní
|
Zaslal: po listopad 26, 2007 1:16 pm Předmět: |
|
|
Jsem rad, ze jsem tohle forum nasel, musim rict, ze vesina prispevku je k veci a clovek se casto krome moznosti vyventilovat se a vymenit nazor, dozvi uzitecne veci.
Bouncingczech,
diky za radu ohledne toho "sole proprietorship" zkouset kontaktovat firmy s dobre udelanym portfoliem me uz taky napadlo, coz mi tva zminka o tvem znamym jen potvrzuje, ze by to mohla byt cesta.
Jarret,
cim clovek je dele jinde a zvlast v takove otevrene a velke zemi jako USA, nebo Canada, tim hure se mu vraci. Rok, ktery jsi tam stravil ty, neni asi tak dlouha doba, aby jsi si odvykl a zpretrhal vazby z CR. I kdyz i ten rok ti zavidim a souhlasim s tebou, ze pobyt nekde v zahranici otevre oci a nauci cloveka chapat urcite veci jinak. I pobyt v te prelidnene a neprijemne Anglii mi na druhou hodne dal a naucil.
Ti ale kdo jsou v USA dele by si asi tezko zvykali. Mam tu vyhodu, ze muzu z Anglie jezdit domu casteji, tak muzu srovnavat, pozorovat zmeny a zatim se jeste rozhodne nevracim. Na druhou stranu co clovek to povaha a nekomu se urcite zivot v Cechach tak jaky je libi, proc ne. Ja jsem ale asi trochu cestovatel. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
gabina Anonymní
|
Zaslal: út listopad 27, 2007 3:52 pm Předmět: CAUKY |
|
|
| JA JEN K TEMATU..TAKY JSME SE VRATILI PO 4 LETECH Z USA DO CECH.VYDRZELI ROK A ZASE SE VRATILI ZPET DO USA..NARODIL SE NAM TU SYN A ZATIM JSME TADY SPOKOJENI..TIM CHCI VLASTNE NAPSAT TO ZE S DITETEM SI ALE ZACNE CLOVEK UVEDOMOVAT I JINE VECI..NA CESKO SI STALE VICE LIDI STEZUJE I MY JSME BYLI TAKOVY.ALE KDYZ SE TED PODIVAM ZPETNE TAK MUSIM RICT ZE TO NENI AZ TAK SPATNE.JEN SE PODIVEJTE NA ZDRAVOTNI A SOCIALNI ZAZEMI..V CESKU STALE RODINY DOSTAVAJI SLUSNE PENIZE PRO DETI..OD ROKU 2008 SI MUZETE DOKONCE VYBRAT JAKY RODICOVSKY PRISPEVEK BUDETE DOSTAVAT.. ZA 4 ROKY MATERSKE SI MUZETE PRIJIT K 20 TISICUM $ COZ TADY V USA SE MUZE MAMINAM JEN ZDAT..PRACUJI DO PORODU A JAK MA MIMCO 14 DNU UZ SE RYCHLE VRACI..DUVOD PENIZE..TAK MOZNA I TADY TECH VECI BY JSME SI MELI NA CESKU VAZIT..CAUKY.. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AzPete
Registrace: 06. 01. 2007 Příspěvky: 447 Bydliště: Arizona
|
Zaslal: út listopad 27, 2007 11:53 pm Předmět: |
|
|
To je velka odvaha mit dnes dite v U.S. jako emigrant.
Nevim jestli je manzel American,ale Ja jsem to take dokazal z manzelkou emigrantkou i kdyz pred 10-20 lety zdravotni pojisteni bylo levnejsi a kvalitnejsi.
Co jsem chtel rict.
Jestli planujete zustat v U.S. a chcete diteti za par roku cist ceske pohadky mam par knizek jako Ferdu Mravence stare klasicke Ceske pohadky. Moje deti je uz odrostly. Jestli maz zajem posli private e-mail. Hodne stesti.AzPete.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Luky Luck Anonymní
|
Zaslal: st listopad 28, 2007 1:16 pm Předmět: rodicovske prispevky: |
|
|
Gabina:
Jen k tomu socialnimu zazemi, nevim na kolik si prijde rodina behem 4 let materske dovolene v cechach, ale myslim, ze toho, zvlast "nekteri nasi spoluobcane" mohou dost zneuzivat. Navic socialni system v Cechach je jednim z hlavnich problemu a je take tercem velke kritiky z EU, jelikoz Statni rozpocet konci kazdy rok v obrovskem deficitu. Nemyslim si, ze by to bylo dlouhodobe udrzitelne, ze "zlate casy" jsou pryc. Zije se tam uz hodne dlouho nad dluh a stejne neni dost penez na udrzbu infrastruktury, skolstvi a zdravotnictvi. Lidi jsou sdelovacimi prostredky a politiky stale vice psychicky pripravovani na to, ze se ruzne davky a podpory budou muse omezit, jen zatim nikdo z politiku nemel odvahu to realizovat. Je to jako z rodinym rozpoctem, kdyz zijes dlouhodobe nad pomery, uzivas konfortu, zdimas kreditky za meze unosnosti, jednou uz to musi prasknout a prijdes o vsechno. Navic jak jsem se zminil, hodne lidi muze socialnich vyhod zneuzivat a parazitovat na lidech co makaji a plati dane. Takze do budoucna si nemyslim, ze to bude vyhoda zivota v Cechach. Jako na Slovensku, tam udelali radikalni reformu pred nekolika lety a ti "nekteri spoluobcane" se zacali presunovat ke svym pribuznym do Cech.
Mit cas na rodinu a zit v poklidu nekde na predmesti v relativnim pohodli s dobrym financnim zazemim by bylo hezky, ale je to v dnesnim svete asi vzdycky o kompromisech. Nikdy nemuzes mit vsechno.
Navic pises, ze jsi v USA spokojena, takze zrejme mas dilema "ZUSTAT, NEBO SE VRATIT" vyresene. Stastna to TY. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
luky Luck Anonymní
|
Zaslal: st listopad 28, 2007 1:31 pm Předmět: |
|
|
Jeste neco ke zdravotnictvi v Cechach. Pokazde kdyz prijedu do Cech na dovolenou, zajdu ke svymu zubari, kteryho si musim samozrejme platit, jelikoz nemam v Cechach zdrav. pojisteni. Snazim se chodit jednou z pul roku, protoze kdyz jsem se jednou objevil s rocni pauzou, vyhrozoval, ze kdyz nebudu chodit casteji, odhlasi me z evidence svych pacientu. Tak se radeji snazim navstevy dodrzovat, jeliz bych asi mel problemy najit jineho zubare, ktery by me byl ochotnej prihlasit.
Jeden priklad za vsechny: Pri jedne navsteve prisel tatinek se svoji dcerou, chtel ji prihlasit a byl odmitnut! Na dotaz ma delat mu bylo receno, ze jeho dceru osetri pouze pokud pujde o akutni bolestivy pripad. Bavil jse se s nim o tom v cekarne a rikal, ze se nedavno prestehovali z mesta vzdaleneho pouze 20 km a snazi se sehnat zubare v miste noveho bydliste a vsude byli odmitnuti. Zubari neberou nove pacienty. Je to problem cele CR jak jsem se dozvedel, kdyz jsem se o problemu pozdeji bavil se znamymi. Navic jsem o tom i cetl par reportazi v tisku.
To jen jeden priklad za vsechny o zdravotni peci v Cechach. Jsou to drobne problemi ktere si clovek ani neuvedomi, protoze k zubari se nechodi denne, o kterych nevi kdyz zije nejakou dobu jinde, ale je jich hodne, vic nez si dovedete predstavit, vcetne uradu. Me pak staci 14 dni v Cechach a jsem tak otravenej, ze radeji odjedu zpet do Anglie, i kdyz mam Cechy rad. tady mi to prijde vsechno mnohem jednodussi, urady, doktori... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|