|
|
| Autor |
Zpráva |
Bukacek Anonymní
|
Zaslal: st říjen 03, 2007 8:41 pm Předmět: |
|
|
| XxX napsal: | | Bernau napsal: | | Anonymous napsal: | | Mila Alo,pokud ta usmevava americanka v cechach chce koupit olivovy olej,necht se laskave nauci,jak se to rekne cesky.Zkouselas uz nekdy prijit v US do kramu a rict jim cesky,ze chces treba zmrzlinu? Zamysli se. |
Ty anonymni d ebile. Zase mi to neda a omlouvam se.
Ty, kdyz bys jel na dovolenou do ciny, taky se budes ucit cinsky?
Kdyz ctu prispevky nekterych anonymu, vazne uvazuju, ze Spartansky vyber deti byl dobra vec. |
Tak mi to nedalo a musim sem neco pridat.
Kdyz jedu do Italie - koupim si slovnicek a naucim se zakladni fraze. Kdyz jedu do Nemecka, tak umim par vet a frazi nebo vic. To same plati pro jakoukoliv zemi
Kdyz jsem zila v Japonsku, tak jsem se naucila aspon zakladni japonstinu
To jen na okraj.
Ne vsichni jsou ignoranti  |
Jo, takze kdyz nekdo jede do Evropy na sluzebni cestu a stavi se na 2 dny v Cechach, tak se holt na to musi pripravit. Vzit si snad nejake ceske kursy?
Mimochodem, kdyz nekdo dela v Praze v obchode, tak se musi pripravit na to, ze tam prijdou i cizinci a ze se budou ptat na cokoliv.
Jen s cestinou se v Cechach uz bisnis delat neda  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
bouncingczech
Registrace: 20. 07. 2007 Příspěvky: 129 Bydliště: Mission Viejo, Calif.
|
Zaslal: st říjen 03, 2007 8:51 pm Předmět: |
|
|
| Pred lety jsem letel do Amsterodamu na nejakej veletrh. Naucil jsem par vet holandsky. Na Schiphol letisti jsem vlez do taxiku a pokousel jsem se vysvetlit, holandsky, kam chci jet. Po par minutach miho brebtani se na mne taxikar otocil a perfektni anglictinou rek "Where would you like to go?". Od te doby vicemene kaslu n uceni mistnich reci protoze sance je ze nekdo byude mluvit lepe anglicky, nez ja, rekneme, recky. Krome toho, nektere jazyky jsou tak tezke ze nema cenu se o to pokouset. Vloni jsme jeli na Taiwan za dcerou a cinsky jse se naucil jenom jedno slovo "dekuji" a nic jineho. Potom jsme jeli do Thajska a to je skoro horsi. Rec, ktera je "tonal" kde to same slovo muze znamenat "big" nebo "small". Zalezi to na tom kde je prizvuk. Nejde o to se naucit par otazek, stejne bych nerozumnel odpovedi. Ale souhlasim s Bucky...anglictina je zakladni a prodavaci, pinglove atd. kteri pracujou v mistech kde jsou turisti by to meli znat aspon trochu. Nekdy to nejde, to neni jenom v Cesku. Jezdim parkrat za rok do Mexika a i tam, jenom 200 km od hranic s US, najdes barmana ktery neumi ani slovo anglicky. Nevadi, ze 99% lidi kteri do jeho baru chodi, jsou Americani...on se nechce ucit a tim to konci. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Big_Rig
Registrace: 18. 01. 2005 Příspěvky: 784 Bydliště: Dayton/Cinci
|
Zaslal: čt říjen 04, 2007 9:08 am Předmět: |
|
|
| Bukacek napsal: |
Jen s cestinou se v Cechach uz bisnis delat neda  |
Ja souhlasim s Karlem (ale to neni zadne prekvapeni), ohledne toho Japonska obzvlast a v Dolnim Rakousku, kde jsem stravil more casu s anglinou taky nepochodis, to uz je lepsi zkusit cestinu. Nicmene co me vazne zaujalo je tohle sedeleni. For roku! V Praze je mozna hafo Americanu a cizincu vubec, ale Praha nejsou Cechy, u nas v Breclavi s anglinou vesmes na zadneho sefa nebo zakaznika dojem neudelas a "bisnis" (i tomuhle foru by prospelo, kdyby se tu lidi naucili anglicky) nam tam jde skvele. Za druhe, ten obchod, kde ta Americanka utrela nos fungoval, funguje a bude funogovat vesele dal i bez angliny a "vzdelanych" prodavacek. Slezte ze svych soap boxu, uvedomte si, ze prodavacky jsou telata vsude na svete, learn some english, get jobs and get lives.
A ty mi, Karle, i kdyz jsi na me nastvana, aspon napis, jak se mas, at o Tebe nemam strach . Nebo si precti tu soukromou zpravu (srdceryvnou omluvu), ktera tam lezi uz mesic a brnkni. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
bouncingczech
Registrace: 20. 07. 2007 Příspěvky: 129 Bydliště: Mission Viejo, Calif.
|
Zaslal: čt říjen 04, 2007 9:45 am Předmět: |
|
|
| Big Rig, to je zajimave. Ja na tebe nejsem nastvanej a ani se nepamatuju ze bych se s tebou nejak pohadal. Ja, takova mirumilovna osoba! Nepletes si mne s nakym jinym Karlem? Private message jsem od tebe nedostal. Je to zahada. Mnej se dobre v Cinci, ma to byt pekne mesto, dobry chili (one-way, two-way atd). Rodina my manzelky je z Fort Thomas, segru ma v Alexandria ale ja jsem se tam porad nedostal. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: pá listopad 23, 2007 3:00 pm Předmět: |
|
|
| Anonymous napsal: | | Mila Alo,pokud ta usmevava americanka v cechach chce koupit olivovy olej,necht se laskave nauci,jak se to rekne cesky.Zkouselas uz nekdy prijit v US do kramu a rict jim cesky,ze chces treba zmrzlinu? Zamysli se. |
Rozhodne se americka prodavacka nebude tvarit kysele jako v cesku. Taky jsem neumel v USA mluvit anglicky a kdyz jsem neco komolil, snazili se me pochopit co asi chci. Spise jsem mel problem se takoveho amika zbavit a vysvetlit mu, ze proste anglicky neumim... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ladislav Gazda
Registrace: 25. 11. 2007 Příspěvky: 3 Bydliště: Massachusetts
|
Zaslal: so prosinec 08, 2007 7:39 pm Předmět: prodavacka v Praze |
|
|
| Zase mam trochu casu pres vikend a tak si procitam ruzne prispevky. Me zkusenosti s ceskymi sluzbami nejsou moc dobre. Tady (USA), kdyz me prodavac nerozumi, tak se me zepta, nebo me necha ukazat na predmet co chci atd. V cesku a hlavne v Praze, zvedli jen ceny ale uroven sluzeb ne. Prodavacky jsou neprijemne a casto si te nevsimaji a nejsou ochotne ti pomoct. Pristi rok se tam chystam a jsem zvedav, jestli je to lepsi. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ladislav Gazda
Registrace: 25. 11. 2007 Příspěvky: 3 Bydliště: Massachusetts
|
Zaslal: so prosinec 08, 2007 7:45 pm Předmět: zkuste se na tim trochu zamyslet |
|
|
| Mike, napsal jsi to moc dobre. Doufam, ze ti to vse vyjde a budes moct pokracovat se zivotem v Americe. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: ne prosinec 09, 2007 4:29 am Předmět: Nic neni uplne cerne.....ani uplne bile |
|
|
Opravdu cekate od prodavacky, ktera vydela 13.000 hrubeho aby umela anglicky a byla ochotna. S mirou nezamestnanosti v CR, hlavne v Praze jsou obchodni centra rada za kazdeho, kdo se uvoli onu praci vykonavat. Taky je rozdil, napriklad v butique, kde maji prodavacky 30.000 + podil z obratu:-) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: ne prosinec 09, 2007 6:15 am Předmět: Re: Nic neni uplne cerne.....ani uplne bile |
|
|
| Anonymous napsal: | Opravdu cekate od prodavacky, ktera vydela 13.000 hrubeho aby umela anglicky a byla ochotna. S mirou nezamestnanosti v CR, hlavne v Praze jsou obchodni centra rada za kazdeho, kdo se uvoli onu praci vykonavat. Taky je rozdil, napriklad v butique, kde maji prodavacky 30.000 + podil z obratu:-) |
Nikdo ji nenuti se ucit anglicky, ale par slov by znat mela, ne?
Kdyz prodava v Praze v obchodaku, musi pocitat s tim ze tam prijdou cizinci, kteri zrejme cesky nemluvi.
To samy je i v pohranici z Nemeckem. Nejvic tam asi budou chodit nakupovat Nemci, cili by prodavacka take mela umet par nemeckych slov, nebo se mylim?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bernau
Registrace: 24. 02. 2007 Příspěvky: 191 Bydliště: Florida
|
Zaslal: ne prosinec 09, 2007 9:50 am Předmět: |
|
|
Opet musim reagovat na anonymy.
Ona ta prodavacka v USA taky nema zadny zavratny plat (zhruba $8-10/hod tady na jihu) a presto je ochotna a usmevava.
Neni to o tom kolik vydela. Jste naivni jestli se domnivate, ze se jeji pristup zmeni kdyz dostane pridano.
Je to v lidech.
Je to ostuda, kdyz se zastupce ceske republiky, a ona jako prodavacka v dennim kontaktu s cizinci de facto cesko zastupuje, neumi domluvit. Nejenom ze neumi zadny jazyk, ale je neochotna pouzit jakekoliv moznosti dorozumeni a jeste se tvari, ze ji zakaznik obtezuje.
Nerikam, ze vsechny prodavacky jsou tady v USA super prijemne a usmevave ale pokud by praktikovaly to, co se deje v cesku, moc dlouho by si tady nezaprodavaly. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1169 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: ne prosinec 09, 2007 10:14 am Předmět: Neochotné prodavačky -- čí je to vina? |
|
|
| Anonymous napsal: | Opravdu cekate od prodavacky, ktera vydela 13.000 hrubeho aby umela anglicky a byla ochotna.  |
Prodavačka má práci aby vydělávala peníze pro majitele obchodu. Tak se tak má chovat. To znamená že by měla být ochotná pomoc. Tím že je ochotná, tím je větší šance že zákazník si něco koupí, a tím vydělá peníze pro majitele obchodu.
Já chápu že prodavačky často ochotní nejsou. Toto ale není vina prodavaček. To, že prodavačka není ochotná je jedině vina vedoucího. Na co vůbec vedoucí je? Proč vlastně majitel obchodu platí vedoucímu plat? Vedouí má na práci aby vydělal peníze pro majitele obchodu. Vedoucí má na práci vedení obchodu, a musí ustanovit jak se prodavačky chovají k zákazníkům. Když vedoucí není schopný ustanovit jak se prodavačky mají chovat a co mají dělat aby přinesly co nejvíc peněz pro majitele obchodu, tak je to neschopný vedoucí, a měl by být vyhozený a nahrazený jiným vedoucím. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1169 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: ne prosinec 09, 2007 10:19 am Předmět: |
|
|
| Bernau napsal: |
Je to ostuda, kdyz se zastupce ceske republiky, a ona jako prodavacka v dennim kontaktu s cizinci de facto cesko zastupuje, neumi domluvit. |
Ne. Českou Republiku nezastupuje. Česká vláda jí neplatí za to aby byla ochotná nebo milá. Její práce není zastupovat Českou Republiku. Její práce je zastupovat majitele obchodu. Její práce je se chovat tak, aby vydělala peníze pro majitele obchodu. Jestli se tak nechová, tak je to chyba vedení obchodu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bernau
|
Zaslal: ne prosinec 09, 2007 10:40 am Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Bernau napsal: |
Je to ostuda, kdyz se zastupce ceske republiky, a ona jako prodavacka v dennim kontaktu s cizinci de facto cesko zastupuje, neumi domluvit. |
Ne. Českou Republiku nezastupuje. Česká vláda jí neplatí za to aby byla ochotná nebo milá. Její práce není zastupovat Českou Republiku. Její práce je zastupovat majitele obchodu. Její práce je se chovat tak, aby vydělala peníze pro majitele obchodu. Jestli se tak nechová, tak je to chyba vedení obchodu. |
Kazdy clovek, ktery je v kontaktu z cizincem zstupuje chte-nechte svoji zemi. At je za to placeny nebo ne.
Cizinec si udela obrazek o dotycne zemi ne podle toho, jak se chova a jak reprezentuje tu kterou zemi jeji oficialni diplomat, ktereho ve valne vetsine pripadu ani cizinci neznaji, ale kazdy clovek, se kterym prijde cizinec bezne do styku.
Napr. ja zastupuju cesko tady v USA. Kdyz se budu chovat jako debil, taks si americani, pokud nemaji moznost porovnani, budou myslet ze vsichni cesi jsou debilove.
Stejne jako kdyz znate nekolik pripadu, kde cikan nekoho okradl, budete si myslet, ze vsichni cikani jsou zlodeji. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 467 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 7:51 am Předmět: Re: Neochotné prodavačky -- čí je to vina? |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Anonymous napsal: | Opravdu cekate od prodavacky, ktera vydela 13.000 hrubeho aby umela anglicky a byla ochotna.  |
Prodavačka má práci aby vydělávala peníze pro majitele obchodu. Tak se tak má chovat. To znamená že by měla být ochotná pomoc. Tím že je ochotná, tím je větší šance že zákazník si něco koupí, a tím vydělá peníze pro majitele obchodu.
Já chápu že prodavačky často ochotní nejsou. Toto ale není vina prodavaček. To, že prodavačka není ochotná je jedině vina vedoucího. Na co vůbec vedoucí je? Proč vlastně majitel obchodu platí vedoucímu plat? Vedouí má na práci aby vydělal peníze pro majitele obchodu. Vedoucí má na práci vedení obchodu, a musí ustanovit jak se prodavačky chovají k zákazníkům. Když vedoucí není schopný ustanovit jak se prodavačky mají chovat a co mají dělat aby přinesly co nejvíc peněz pro majitele obchodu, tak je to neschopný vedoucí, a měl by být vyhozený a nahrazený jiným vedoucím. |
Mlynku, mas do znacne miry pravdu, ale ja si myslim, ze pristup lidi k sobe navzajem je dany prave temi lidmi a spolecenskym klimatem; ne nejakym firemnim narizenim.
Napriklad muj tatka (v duchodu prodaval vicejazycne knizky - hlavne o Praze - na stanku - bavilo ho byt mezi lidmi) se naucil anglicky alespon pocitat a take se naucil par zdvorilostnich frazi (a to mu bylo 70). Ale nemuzel; jednak uz davno umel plynne spanelsky (z Argentiny) a nemecky (za 2. svetove byl "teenager") a jednak mu to nikdo nenarizoval. Zvladl to protoze chtel, a protoze ho bavil denni styk s lidmi. Tatka byl rozeny optimista, clovek velice spolecensky zalozeny a nekdo, kdo miloval lidi a zivot.
Ale hodne prodavacek ochotnych neni; jestli je to penezi, tim si nejsem az tak jista. Spis je to tim, jak to v CR funguje. Proc by mela byt prodavacka mila, kdyz jeji vedouci take na vsechno porad nadava? Kdyz se mila pani prodavacka setka s nadavajicimi lidmi na kazdem kroku? Kdyz na pozdrav a na zdvorilou otazku "Jak se mate?" slysi "Stoji to za h****."
Ono za soucasneho (alespon pred 3 lety to platilo) ceskeho negativismu se vedoucimu, pokud bude vyzadovat od prodavacek usmevy, muze klidne stat, ze dana slecna prohlasi neco ve smyslu "A vite co, ja se tady na nikoho krenit nebudu a delat ze seba saska take ne. A pokud se Vam to nelibi, ja tady koncim." Pri soucasne nizke urovni nezamestnanosti je to dost dobre mozne (hlavne v Praze). Ale pozor: osobne si myslim, ze ta prodavacka muze takhle reagovat, protoze spolecenska nalada je vice-mene na bodu mrazu (velice deprimujici). Tohle nejvic pociti Cech, ktery se do CR po urcite dobe vrati z USA (ci jine zeme) - Cech (myslim tim ten, kdo nikde jinde nikdy nezil a nebo takovy, co je negativne zalozen uz od kolebky) tu vseobeckou depku vnima daleko mene. Ten v ni totiz zije .
A prave diky pomerne bezne rozsirenemu spolecenskemu klimatu se rada lidi ani nebude snazit pomoci (klasickeho Cecha usmevava Americanka kupujici si olej spis svym usmevem drazdi, prijde mu tim usmevem spis arogantni a kdyz si navic "dovoli" neumet v Cechach cesky, tak to je vrchol !!! = ted, samozrejme, nevyjadruji svuj nazor. Jen vyjadruji nektere postrehy a dojmy z CR.) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bernau
|
Zaslal: po prosinec 10, 2007 9:27 am Předmět: Re: Neochotné prodavačky -- čí je to vina? |
|
|
Dano, s tebou bych si chtel prinejmensim zajit na pivo.
Ty to ums tak krasne a souvisle vysvetlit, ze tomu musi rozumet snad kazdy. I pdmlynek.
Tak se Mlynku hned neurazej. Narazel jsem na nase mnoha nedorozumeni. Pritom mame nazory velice podobne. Jen nam to dele trva, nez na to prijdeme.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|