základní srovnávací otázka

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

základní srovnávací otázka
Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Volne tema
Autor Zpráva
anonym_1
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 2:05 pm    Předmět: základní srovnávací otázka Odpovědět s citátem

Zdravím všechny přítomné. Jakožto obyčejný človíček žíjící a pracující v ČR bych měl jeden dotaz. Zajímalo by mě, jaká je životní úroveň člověka v USA pobírajícího minimální mzdu? (doufám, že existuje v USA věc jako minimální mzda) Např. v souvislosti s nájmem. Dejme tomu - u nás je min. mzda cca 6.000 čistého. V malém městě, kde žiji, je nájem běžně 6.000. V Praze cca 10-15. Z toho vyplývá, že člověk, který žíje sám a pobírá min. mzdu, nemá ani na nájem. Jak je to v USA?
Big_Rig

Registrace: 18. 01. 2005

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 2:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hmmm, to je zajimave. Fotr platil jeste pred 4 lety za nas druzstevni byt cca 4.000.

Moje najemne je pri soucasnem kurzu dolaru taky cca 6.000 korun Shocked, diky tomu, ze bydlim v prdeli sveta. Federal minimum wage je $5.15/hr hrubeho, ale danova sazba je pri minimalni mzde zanedbatelna, tak si to spocti.
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 4:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jó, je to 5,15 USD/hodinu (asi 100 Kč/hodinu, neboli 17.000 Kč/měsíc), ale Demokrati v úronu prosazovali zákon že se to má zvednout na 7,25 USD/h přes další 2 roky. Poslední co jsem slyšel je že se prý na tom ještě pracuje.

To je na Federální úrovni. Ale státy si můžou určit minimální mzdu která je vyší nebo nížší než určuje Federální (pracovníci jsou placení tou mzdou která vyšší). Nevyšší minimální mzda je prý 9,50 USD/hodinu.

Ale né každý pracovník je krytý tímto zákonem. Brigádníci, studenti, au pair, číšníci (kteří vydělávají na spropytném a né moc na mzdě), atd. můžou být někdy placení pod úroveň.

Jinak, osobně já bych zákony o minimální mzdě se nejradči zbavil. Ať si člověk vydělává, a ať si zaměstnavatel platí, co volný trh určuje. Vláda by se do toho neměla motat.
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 5:11 pm    Předmět: Re: základní srovnávací otázka Odpovědět s citátem

anonym_1 napsal:
Dejme tomu - u nás je min. mzda cca 6.000 čistého. V malém městě, kde žiji, je nájem běžně 6.000. V Praze cca 10-15. Z toho vyplývá, že člověk, který žíje sám a pobírá min. mzdu, nemá ani na nájem. Jak je to v USA?

Jó, v USA je to podobně. Nejde to žít za minimální mzdu.

Ale na druhé straně, velice málo lidí si vydělává minimální mzdu. Nevím, ale řekl bych že jedině ti co úplně začínají, nebo co jsou neschopní, nebo co dělají jen tak než dostanou pořádnou práci, berou minimální mzdu. Jestliže se člověk dostane do práce neožralej a včas, a umí číst, tak vydělá dvakrát minimální mzdu. Když má nějaký základ, a něco umí, tak se mu to ten plat zdvojnásobí. Jestliže je v něčem člověk dobrej, jestli má pár let na vysoké, tak se mu to ještě jednou zdvojnásobí. Jestliže má pokročilou školu, pár diplomů, je bystrý, a má pár let praxe, tak se mu to ještě jednou zdvojnásobí.
AzPete

Registrace: 06. 01. 2007

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 8:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Za minimum tady nebudou delat ani illegalni Mexikani.
Praci kolem $10.00 na hodinu by nemel byt problem sehnat i pro nejakeho Ceskeho "krupana".
No, ale jestli chces jezdit Lexusem, coz je takova predrazena Toyota ktera byla popularni koncem devadesatych let, tak to musis vydelavat aspon $12.00/hod.
Co se tyce bydleni tak to je jina vec,ale jestli zijes v nejakem tom jiznim Americkem statu tak by se v tom Lexusu dalo i prespat.
Co si myslis XxX? AzPete. Very Happy
XxX

Registrace: 13. 07. 2005

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 8:24 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

AzPete napsal:
Praci kolem $10.00 na hodinu by nemel byt problem sehnat i pro nejakeho Ceskeho "krupana".
No, ale jestli chces jezdit Lexusem, coz je takova predrazena Toyota ktera byla popularni koncem devadesatych let, tak to musis vydelavat aspon $12.00/hod.
Co se tyce bydleni tak to je jina vec,ale jestli zijes v nejakem tom jiznim Americkem statu tak by se v tom Lexusu dalo i prespat.

Ja jsem Ceskej "krupan" a priznam ze jsem v Cali delala za minimum, coz je $6.75/h. Jenze ja se za to nestydim, protoze vim ze ne kazdej hned dostal pozici reditele Smile

No, tenhle Lexus kterym jezdim ja, na konci devadesatych letech tu nebyl, byl vyroben v roce 2006 Smile Ale vim, ze tys to myslel jinak a ja ted nemam naladu to rozebirat Smile

Dneska delam za trochu vic, ale o to nejde, ten muj ma 25K mesicne, takze si muzeme dovolit luxusni bydleni v centru. Jojo, jeste mam pred sebou dlouhou cestu na vrchol...

Co ty AZPete????
Ponizil by ses nekdy na ceskyho krupana jako jsem byla ja, a delal za minimum??
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 9:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

XxX napsal:
AzPete napsal:

Ja jsem Ceskej "krupan" a priznam ze jsem v Cali delala za minimum, coz je $6.75/h. Jenze ja se za to nestydim, protoze vim ze ne kazdej hned dostal pozici reditele Smile

No, tenhle Lexus kterym jezdim ja, na konci devadesatych letech tu nebyl, byl vyroben v roce 2006 Smile Ale vim, ze tys to myslel jinak a ja ted nemam naladu to rozebirat Smile

Dneska delam za trochu vic, ale o to nejde, ten muj ma 25K mesicne, takze si muzeme dovolit luxusni bydleni v centru. Jojo, jeste mam pred sebou dlouhou cestu na vrchol...

Co ty AZPete????

Kdysi jsi sem pridala fotku nejake holky. Nevel jsem ze jsi vdana(nebo s nekym zijes).
Ja myslel, ze jsi lesba Wink
XxX

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 9:51 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:
XxX napsal:
AzPete napsal:

Co ty AZPete????

Kdysi jsi sem pridala fotku nejake holky. Nevel jsem ze jsi vdana(nebo s nekym zijes).

?????
Shocked Shocked Shocked
Moje sexualni orientance neovlivni minimalni mzdu v Californii nebo v jinem state, tak si otevri jine tema v jine debate.... Idea
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 10:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

XxX napsal:
Anonymous napsal:
XxX napsal:
AzPete napsal:

Co ty AZPete????

?????
Shocked Shocked Shocked
Moje sexualni orientance neovlivni minimalni mzdu v Californii nebo v jinem state, tak si otevri jine tema v jine debate.... Idea

Ja jsem si vybral tuhle debatu, protoze tvoje prispevky jsou krejzy Wink
Mohl bych jit na jinou debatu, ale vsude jinde je nuda Sad
Rumburak

Registrace: 24. 12. 2006

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 10:48 pm    Předmět: Re: základní srovnávací otázka Odpovědět s citátem

anonym_1 napsal:
Zdravím všechny přítomné. Jakožto obyčejný človíček žíjící a pracující v ČR bych měl jeden dotaz. Zajímalo by mě, jaká je životní úroveň člověka v USA pobírajícího minimální mzdu? (doufám, že existuje v USA věc jako minimální mzda) Např. v souvislosti s nájmem. Dejme tomu - u nás je min. mzda cca 6.000 čistého. V malém městě, kde žiji, je nájem běžně 6.000. V Praze cca 10-15. Z toho vyplývá, že člověk, který žíje sám a pobírá min. mzdu, nemá ani na nájem. Jak je to v USA?

CHLEBA JE O DVOU KURKACH VSUDE.
I ja jsem pred 20 lety delal tady v Kanade(kde ziju)za 5 dollaru na hodinu. Za ty penize se ale jeste dalo neco koupit. V dnesni dobe uz to neni nic moc.
I kdyz v Cechach by to bylo v dnesni dobe jen 80Kc na hodinu. Co jsem slysel tak se vydelava tak mezi 60-80Kc na hodinu(ne tedy v Praze).
Tady je minimalni mzda 8 dollaru na hodinu. Z toho ale nikdo nevyzije. To uz je lepsi nic nedelat a spat pod mostem. Hodne lidi to tady take tak resi. Sad
AzPete

Registrace: 06. 01. 2007

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 11:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

XxX napsal:
AzPete napsal:

Co ty AZPete????

Ale XxX. zase to beres jako kdybys kourila ty nejake "funnies".
Jestli chces byt "krupan" tak bud.
Ja jsem myslel ze jses zenskeho pohlavi. Tem se za nas rikalo "kravky".
Jo, zacal jsem za 3 dollary pro Cechy v Ciceru. Rychle jsem z tama utek a to do L.A. v roce 1979,ale o tom zas az priste.AzPete. Wink
XxX

PříspěvekZaslal: čt květen 24, 2007 11:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

AzPete napsal:

Ale XxX. zase to beres jako kdybys kourila ty nejake "funnies".
Jestli chces byt "krupan" tak bud.
Ja jsem myslel ze jses zenskeho pohlavi. Tem se za nas rikalo "kravky".
Jo, zacal jsem za 3 dollary pro Cechy v Ciceru. Rychle jsem z tama utek a to do L.A. v roce 1979,ale o tom zas az priste.AzPete. Wink

Ale neberu!!!
(BTW, co je to funnies????)
Ja to myslela vazne a uprimne, bez narazek. Jen jsem chtela naznacit, ze co Mlynek rikal je pravda, za minimum delaj ti co zacinaj, nebo ti co neumej.

PS: Kravky??? Proc??? Ja snad v zivote takovy slovo nepouzila, proto mi to pripada takovy zvlastni...
A jeste jsem mela zato, ze kravka je od muzskeho "byk" nebo "vul", ne Krupan, no ale asi to je rozdil skol Smile
czolgos
Moderator

Registrace: 19. 01. 2005

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 4:06 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Mapa USA a minimální mzdy v jednotlivých státech

Minimum Wage Laws in the States - January 1, 2007

Jina verze zde:

State of the minimum wage

A ve svete

Minimum Wages Worldwide
Marci
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 1:59 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ja bydlim v US uz 6 let a jeste slem jen za minimalni mzdu nedelala a vlastne neznam nikoho kdo by delal. Podle mne minimalni mzda je $10 a to berou mexici a ti neplati dane, sikovnej kluk si vydela tak $15-25/hod a pokud mas nejakou tu skolu tak tam to zacina $46000 rocne.
anonym_1
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá květen 25, 2007 2:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky za informace, ani jsem nečekal takovou hojnou účast. Wink

Takže abych to shrnul: jestli jsem to pochopil správně, v USA na rozdíl od ČR dělá menší procento lidí za minimální mzdu tzn. bod pro USA. Výše této mzdy je v přepočtu 2-3x větší - druhý bodík. Navíc jsem někde slyšel, že na rozdíl od nás, si tam společnost více váží člověka ať už dělá jakkoliv podřadnou práci, nevím co je na tom pravdy. No a u nás mě ještě pěkně s*re to, že se lidi na sebe furt mračej, záviděj si, podrážej se. Další bod pro USA.

Ještě k těm nájmům - kolik činí třeba v takovém New Yorku? (dejme tomu za 1+1)
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Volne tema Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com