|
|
| Autor |
Zpráva |
Lucka Anonymní
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 3:11 pm Předmět: Totalni zmena identity |
|
|
Muj pribeh je uplne jinej nez vsechny vase, ale i presto mame mnoho spolecneho.
Meho nynejsiho manzela (americana) jsem poznala pred cca 7mi lety. Pracovala jsem v Praze pro nadnarodni americkou korporaci a on byl muj ucitel anglictiny. Nejprve jsme spolu "parili" po barech a az asi po 3 mesicich se to nase pareni a hyreni vyvinulo v neco vaznejsiho. Behem dalsich 3 mesicu jsme spolu zacali bydlet. Vypadalo to, ze chce zustat v Praze a ja jsem od zacatku na rovinu rikala, ze nechci bydlet v USA. Mela jsem koneckoncu prestizni zamestnani s velkym platem, sluzebni auto a jezdila jsem pravidelne do USA na sluzebni cesty. Pred rokem se ale vsechno zmenilo a jemu se zacalo styskat. Pozadal me o ruku a nakonec se me zeptal, jestli bych s nim zila v USA. Byla jsem tak strasne rada, ze jsem po par neuspesnych vztazich konecne nasla nekoho s kym si rozumim na vsech urovnich, ze jsem souhlasila. Pominu vsechny procedury se ziskanim zelene karty, protoze to bylo velmi nedustojne a mohla bych o tom psat dlouho:-)
Ted jsem v USA, muj zivot se totalne zmenil. Prochazim uplnou zmenou identity. Tady jsem uplne nekdo jiny. Nemam tu sve kamarady, svoji rodinu, praci kterou jsem mela tak rada. Je mi obcas smutno, ale nadruhou stranu jsem s clovekem ktereho miluji a se kterym si rozumim. Je to strasne zvlastni, kolikrat se clovek ocita na druhe strane reky. Vyzkousela jsem si tvrde pracovat 12 hodin denne, mit veskerou prestiz a uznani, ale nemit nekoho vedle sebe. Ted mam nekoho vedle sebe, ale presto mi chybim ja
Je to fascinujici, jak veci, ktere mi vubec v cechach neprisly dulezite, dokonce me obcas rozcilovaly ... ty veci mi ted chybi.
Rozcilovala me napriklad nedelni vesnice. Liduprazdna vesnice, jablone u cesty s popadanyma jabkama a polni lany, zavan hnoje...
Taky mi lezly na nervy stanky s parkem v rohliku... ted na tu vuni vzpominam a rada bych kousla do krupaveho rohliku posypaneho makem a prokousala se az nadno kde je vsechna horcice
ja uz asi z toho docela slusne magorim ze jo?
ale verim, ze nekdo na svete se citi stejne nebo podobne jako ja...
Mejte se hezky |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
miro Site Admin
Registrace: 09. 01. 2005 Příspěvky: 994 Bydliště: Chicago
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 3:35 pm Předmět: |
|
|
Ahoj vitej na foru. Vinikajicim zpusobem jsi popsala jak to je a myslim, ze to tak nejak podobne funguje u vetsiny lidi po nejakou dobu. U me to bylo podobne. Po par letech se ale vsechno znormalizuje a ustali a ty si ziskas uznani tam kde jsi. Pekna zenska z CZ mluvici s prizvukem je v US velice exoticka a vzacna vec, a zvlast kdyz to ma v hlave pohromade jako ty.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Lucka Anonymní
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 3:43 pm Předmět: |
|
|
Miro dekuji za mila slova
Taky verim ze to bude ok. Urcite to chce cas, zmen je na me trochu moc.....
pekny vikend |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
salaska
Registrace: 27. 01. 2005 Příspěvky: 81 Bydliště: Chicago,IL
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 4:53 pm Předmět: |
|
|
| Ahoj a hodne stesti v US! Ve kterem state vubec jsi? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Lucka Anonymní
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 5:05 pm Předmět: |
|
|
ahoj,
dekuju
jsem na vychodnim pobrezi - Maryland.. je to tady moc pekne... ale zadni cesi... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1331 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 5:18 pm Předmět: |
|
|
| Lucka napsal: | | jsem na vychodnim pobrezi - Maryland.. je to tady moc pekne... ale zadni cesi... |
Lucko, Maryland je pěkný stát. Akorát tam budu přístí týden s rodinou na dovolené.... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
Registrace: 13. 07. 2005 Příspěvky: 907 Bydliště: Na měsíci
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 6:19 pm Předmět: Re: Totalni zmena identity |
|
|
| Lucka napsal: | Muj pribeh je uplne jinej nez vsechny vase, ale i presto mame mnoho spolecneho.
Meho nynejsiho manzela (americana) jsem poznala pred cca 7mi lety. Pracovala jsem v Praze pro nadnarodni americkou korporaci a on byl muj ucitel anglictiny. Nejprve jsme spolu "parili" po barech a az asi po 3 mesicich se to nase pareni a hyreni vyvinulo v neco vaznejsiho. Behem dalsich 3 mesicu jsme spolu zacali bydlet. Vypadalo to, ze chce zustat v Praze a ja jsem od zacatku na rovinu rikala, ze nechci bydlet v USA. Mela jsem koneckoncu prestizni zamestnani s velkym platem, sluzebni auto a jezdila jsem pravidelne do USA na sluzebni cesty. Pred rokem se ale vsechno zmenilo a jemu se zacalo styskat. Pozadal me o ruku a nakonec se me zeptal, jestli bych s nim zila v USA. Byla jsem tak strasne rada, ze jsem po par neuspesnych vztazich konecne nasla nekoho s kym si rozumim na vsech urovnich, ze jsem souhlasila. Pominu vsechny procedury se ziskanim zelene karty, protoze to bylo velmi nedustojne a mohla bych o tom psat dlouho:-)
Ted jsem v USA, muj zivot se totalne zmenil. Prochazim uplnou zmenou identity. Tady jsem uplne nekdo jiny. Nemam tu sve kamarady, svoji rodinu, praci kterou jsem mela tak rada. Je mi obcas smutno, ale nadruhou stranu jsem s clovekem ktereho miluji a se kterym si rozumim. Je to strasne zvlastni, kolikrat se clovek ocita na druhe strane reky. Vyzkousela jsem si tvrde pracovat 12 hodin denne, mit veskerou prestiz a uznani, ale nemit nekoho vedle sebe. Ted mam nekoho vedle sebe, ale presto mi chybim ja
Je to fascinujici, jak veci, ktere mi vubec v cechach neprisly dulezite, dokonce me obcas rozcilovaly ... ty veci mi ted chybi.
Rozcilovala me napriklad nedelni vesnice. Liduprazdna vesnice, jablone u cesty s popadanyma jabkama a polni lany, zavan hnoje...
Taky mi lezly na nervy stanky s parkem v rohliku... ted na tu vuni vzpominam a rada bych kousla do krupaveho rohliku posypaneho makem a prokousala se az nadno kde je vsechna horcice
ja uz asi z toho docela slusne magorim ze jo?
ale verim, ze nekdo na svete se citi stejne nebo podobne jako ja...
Mejte se hezky |
Luci, takhle se citi hodne lidi...
Ja jeste k tomu vidim tady kolem ze lidi jsou uplne do jinych veci nez ja. Ja jakozto Evropanka ocenuju tady veci ktere my nemame, a oni zase naopak. A obcas mam pocit ze mam uplne jiny zajmy nez vsichni kolem. Jasne, musim byt "open-minded", ale i presto mam pocit ze jsem nekde uplne jinde.
Plus lidi tady jsou do baseballu, basketu a hamburgeru a coly s ledem LOL, a to ja ani nahodou
Na druhou stranu miluju, ze zivot je tady uplne jinej a navic strasne jednoduchej (ve smyslu - snadnej).
Ale co me mrzi nejvic, ze vsichni moji kamaradi jsou kluci. Nemam ani jednu kamaradku Mam proste pocit ze vetsina (rikam vetsina ne vsechny) americanek tady ma v palici jen odbarvovac na vlasy, umely nehty, chlastat celej vikend a pomlouvat vsechny kolem.
Me nelaka ani jedno. Zajimalo by me jak ostatni Cesky si rozumej s americankama, rada bych vedela jak to prozivaj ostatni holky  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Lucka Anonymní
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 7:28 pm Předmět: |
|
|
v tom ze je to tady snadne s tebou naprosto souhlasim nektere veci si tu lidi hodne usnadnuji. V CR spis plati: proc to delat jednoduse kdyz to jde delat slozite.
S americankama jsi to take naprosto vystihla musela jsem se smat, protoze mam stejne postrehy (umele nehty, chlastani, odbarvovac). Ja ani nejak neusiluju o to, abych ziskala "zivotni kamaradku", protoze takove kamaradky mam v CR, ale je opravdu tezke se s nima o necem bavit, protoze maji hodne omezena temata....
Muj dalsi postreh je, ze jsou mezi sebou strasne soutezive... A ja do toho byt zatazena nechci. Nepotrebuju nikomu dokazovat, ze zrovna ja mam neco nejlepsiho...
Strach dela z lidi blbce a muj nejvetsi strach tu je, abych "nezeslepicovatela"... Me totiz zatim pripada ze vsechny americanky jsou tak trochu slepice.. presne jak rikas, pomluvy, nehty, odbarvovace...
Ale zase nadruhou stranu, abych jim nekrivdila, mam kolem sebe par dobrych lidi a i kdyz nevedi kde presne je CR a nikdy neopustili svuj kontinent, tak se dobre staraji o sve rodiny....
Zajimalo by me, jeslti sis uz zvykla na takove to "chit-chatovani" kdekoli....(v posilovne, v obchode, na parkovisti atd.)?
Nejak mi to nejde, protoze se do toho musim nutit. A tak cekam az to prijde samo chicht. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Buba Anonymní
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 7:53 pm Předmět: |
|
|
Jo jo devcata, kazda adaptace je tezka. A zacinat nekde od zacatku taky neni snadny. Me 'stvalo' a prekvapovalo z kraje nemalo veci. Preci jenom mentalita americanu je malinko jina nez cechu a at si rika kdo chce co chce, me ta ceska naprosto vyhovovala ;] Nicmene cas veci srovnava a pomalu se tu zacinam citit jako doma, i kdyz je jeste spousta veci, ve kterych se budu muset zorientovat ;]
Ale pravda je, ze nemit internet, tak se asi zblaznim, protoze nemam zadny kontakt z ceskou komunitou a nedavno jsem se pristihla, ze zacinam i cesky sislat ;]
to XXX: holka, jestli jses v CO, tak si me prijed Lexusem vyzvednout a muzem vyrazit do viru velkomesta spolu ;] Ale musis mi prvni prozradit barvu te tve kary, bo ja nevim jak Lexus vypada, tak abych si nespletla auto ;]]]] |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 8:02 pm Předmět: Re: Totalni zmena identity |
|
|
| XxX napsal: |
...Mam proste pocit ze vetsina (rikam vetsina ne vsechny) americanek tady ma v palici jen odbarvovac na vlasy, umely nehty, chlastat celej vikend a pomlouvat vsechny kolem. ...
|
a
| Lucka napsal: |
S americankama jsi to take naprosto vystihla musela jsem se smat, protoze mam stejne postrehy (umele nehty, chlastani, odbarvovac).
|
Holky, takove zenske znam. Ale uvedomujete si ze popisujete ne typicke "Americke" zeny, ale spis "white trash", neboli zeny z chudych vrstev spolecnosti? Nebojte se, normalni zeny na umele nehty, caste chlastani, a odbarvovani nejsou.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Lucka Anonymní
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 8:25 pm Předmět: |
|
|
to jsi me potesil Podmlynku.....
Ale nesouhlasim s tim ze se jedna pouze o "white trash" zeny.
I zeny ktere jsou velice dobre situovane (teda aspon tady na vychodnim pobrezi) se takto prezentuji.
Ale ja porad verim tomu, ze se to nejak ustali a ze si tu zvyknu. Konec kancu jsem tu jenom 6 mesicu a 2 mesice z toho jsme se s manzelem starali o jeho nemocnou maminku, ktera nakonec zemrela...
Cetla jsem tvoje rady ostatnim holkam, ktere maji podobny osud jako ja a mas naprostou pravdu. Chce to proste zacit se poradne angazovat v aktivitach komunity ve ktere ziju a uvidi se
Jooooo zadna zmena neni lehka.
mimochodem: kam jedes na tu dovcu s rodinou ? Tady u nas je to moc moc pekne.... nedavno tu byly jeste stovky divokych hus, ale ted uz jsou zase zpatky v Kanade:-) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 8:33 pm Předmět: |
|
|
| Lucka napsal: |
Zajimalo by me, jeslti sis uz zvykla na takove to "chit-chatovani" kdekoli....(v posilovne, v obchode, na parkovisti atd.)?
Nejak mi to nejde, protoze se do toho musim nutit. A tak cekam az to prijde samo chicht. |
Lucko, toto není všude v USA. U vás na Jihu (jó, v Marylandu jseš pod Mason-Dixon line, takže jsi na Jihu) lidi jsou k sobě otevřenější než jinde v USA. Čím víc na Jih jedeš, tím se s Tebou klidně dá do řeči lidi na ulici, v obchodě, atd.. Zvláště na vesnicích než ve městech. Né jenom na Jihu, ale také na Midwestu se s tím setkáš. Na Severovýchodě lidi se spíš starají sami o sebe, a moc se z lidmi které neznají do řeči nedávají; jsou spíš více reservování. Kalifornie, kde XXX žije, je něco mezi tím. Vždycky když s stěhuji do nové části USA tak mám docela velký cutlture shcok jak se k sobě lidi chovají.
Nejotevřenější jsou mám dojem v malých městečkách na Midwestu, kde každý druhého zná, lidi si nezamykají dveře, nechávají si přes noc klíče na sedačce svého odemčeného auta přes noc aby klíče ráno nemuseli hledat, atd. Vždy když letím z East Coast na West Coast, tak lidi na palubě se dosti ignorují; jsou zdvořilí, někdy si popovídají, někdy ne. Ale když letím mezi městečkami na Midwestu, tak je to zajímavé že každý se dá do řeči s lidmi kolem. Připadá mi to že skoro hrajou si hru “Jaký má můj spolucestující ke mě vztah? Koho můj spolucestující zná kterýho já taky znám? Jakou mám s nim konekci?” Každý pár minut slyšíš jásání když se zjistí že např. holka co chodila s bratrancem jednoho cestující je švadlena co ušila svadební šaty učitelky dějepisu syna jiného cestujícího. Nedávno jsem letěl mezi Minneapolis a Omaha, a tak se to taky zkusil; dal jsem se do řeči a chlápkem o sedačku dál, a nakonec se vyklubalo že konekci mezi sebou máme také.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 8:50 pm Předmět: |
|
|
| Lucka napsal: | v tom ze je to tady snadne s tebou naprosto souhlasim nektere veci si tu lidi hodne usnadnuji. V CR spis plati: proc to delat jednoduse kdyz to jde delat slozite.
S americankama jsi to take naprosto vystihla musela jsem se smat, protoze mam stejne postrehy (umele nehty, chlastani, odbarvovac). Ja ani nejak neusiluju o to, abych ziskala "zivotni kamaradku", protoze takove kamaradky mam v CR, ale je opravdu tezke se s nima o necem bavit, protoze maji hodne omezena temata....
Muj dalsi postreh je, ze jsou mezi sebou strasne soutezive... A ja do toho byt zatazena nechci. Nepotrebuju nikomu dokazovat, ze zrovna ja mam neco nejlepsiho...
Strach dela z lidi blbce a muj nejvetsi strach tu je, abych "nezeslepicovatela"... Me totiz zatim pripada ze vsechny americanky jsou tak trochu slepice.. presne jak rikas, pomluvy, nehty, odbarvovace...
Ale zase nadruhou stranu, abych jim nekrivdila, mam kolem sebe par dobrych lidi a i kdyz nevedi kde presne je CR a nikdy neopustili svuj kontinent, tak se dobre staraji o sve rodiny....
jojo, jak rikam, ne vsechny jsou stejny, ale moje kamaradky jsou vsechny v CR, a me chybi proste s nekym pokecat (a tim myslim "divci zabavu" LOL), s klukama to nejde, to je jasny
No jasne, tady taky vsichni se mnou navazujou konverzaci, me se to celkem libi, vzdycky jim rikam, ze u nas v CR kdyby me takhle nekdo obtezoval po ceste do mesta, tak si budu myslet ze je to nejakej uchylak nebo tak neco, vid u nas to nak moc neni zvykem  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 8:51 pm Předmět: |
|
|
| Buba napsal: | Jo jo devcata, kazda adaptace je tezka. A zacinat nekde od zacatku taky neni snadny. Me 'stvalo' a prekvapovalo z kraje nemalo veci. Preci jenom mentalita americanu je malinko jina nez cechu a at si rika kdo chce co chce, me ta ceska naprosto vyhovovala ;] Nicmene cas veci srovnava a pomalu se tu zacinam citit jako doma, i kdyz je jeste spousta veci, ve kterych se budu muset zorientovat ;]
Ale pravda je, ze nemit internet, tak se asi zblaznim, protoze nemam zadny kontakt z ceskou komunitou a nedavno jsem se pristihla, ze zacinam i cesky sislat ;]
to XXX: holka, jestli jses v CO, tak si me prijed Lexusem vyzvednout a muzem vyrazit do viru velkomesta spolu ;] Ale musis mi prvni prozradit barvu te tve kary, bo ja nevim jak Lexus vypada, tak abych si nespletla auto ;]]]] |
Kde presne jsi?????  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
|
Zaslal: pá duben 06, 2007 8:54 pm Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Lucka napsal: |
Lucko, toto není všude v USA. U vás na Jihu (jó, v Marylandu jseš pod Mason-Dixon line, takže jsi na Jihu) lidi jsou k sobě otevřenější než jinde v USA. Čím víc na Jih jedeš, tím se s Tebou klidně dá do řeči lidi na ulici, v obchodě, atd.. Zvláště na vesnicích než ve městech. Né jenom na Jihu, ale také na Midwestu se s tím setkáš. Na Severovýchodě lidi se spíš starají sami o sebe, a moc se z lidmi které neznají do řeči nedávají; jsou spíš více reservování. Kalifornie, kde XXX žije, je něco mezi tím. Vždycky když s stěhuji do nové části USA tak mám docela velký cutlture shcok jak se k sobě lidi chovají.
Nejotevřenější jsou mám dojem v malých městečkách na Midwestu, kde každý druhého zná, lidi si nezamykají dveře, nechávají si přes noc klíče na sedačce svého odemčeného auta přes noc aby klíče ráno nemuseli hledat, atd. Vždy když letím z East Coast na West Coast, tak lidi na palubě se dosti ignorují; jsou zdvořilí, někdy si popovídají, někdy ne. Ale když letím mezi městečkami na Midwestu, tak je to zajímavé že každý se dá do řeči s lidmi kolem. Připadá mi to že skoro hrajou si hru “Jaký má můj spolucestující ke mě vztah? Koho můj spolucestující zná kterýho já taky znám? Jakou mám s nim konekci?” Každý pár minut slyšíš jásání když se zjistí že např. holka co chodila s bratrancem jednoho cestující je švadlena co ušila svadební šaty učitelky dějepisu syna jiného cestujícího. Nedávno jsem letěl mezi Minneapolis a Omaha, a tak se to taky zkusil; dal jsem se do řeči a chlápkem o sedačku dál, a nakonec se vyklubalo že konekci mezi sebou máme také.  |
Nene Mlynku, ja uz nejsem v CA, ale v CO. Ve velkomeste, primo v Downtown kde jsou jen zazobanci (ano ano, stref se do me, muj bf je taky vyssi vrstva), a vetsina holek je tu to same co bylo v Santa Barbare - odbarvovac, umely prsa, umely nehty, chlast, kokain (ano tahle oblast tady je proslula coke-headama) a to je jejich celej zivot. Me to nelaka, a ani si s nima nemam co rict. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|