|
|
| Autor |
Zpráva |
Novy do USA? Anonymní
|
Zaslal: čt únor 15, 2007 9:26 am Předmět: Cesta do USA,nyni vaham po clancich tady,zvlaste od Apolio |
|
|
Na jare 2007 se chystam do USA a procital jsem si tohle forum abych ziskal uzitecne informace a na co se pripravit. Ale nyni jsem na vazkach, je to tam opravdu tak spatne? Nechci skoncit jako zebrak.
Predem vam vsem dekuji za pravdive odpovedi. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
miro Site Admin
Registrace: 09. 01. 2005 Příspěvky: 1003 Bydliště: Chicago
|
Zaslal: čt únor 15, 2007 4:33 pm Předmět: |
|
|
| Lepsi je byt zebrak, nez posera. Zivot zas tak dlouhej neni, jak se na prvni pohled zda, proto je lepsi vydat se na nejakou cestu za poznanim. Zalezi co ocekavas od sveho rozhodnuti. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1404 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: čt únor 15, 2007 6:40 pm Předmět: Re: Cesta do USA,nyni vaham po clancich tady,zvlaste od Apol |
|
|
| Novy do USA? napsal: | Na jare 2007 se chystam do USA a procital jsem si tohle forum abych ziskal uzitecne informace a na co se pripravit. Ale nyni jsem na vazkach, je to tam opravdu tak spatne? Nechci skoncit jako zebrak.
Predem vam vsem dekuji za pravdive odpovedi. |
Nemám ponětí kdo jsi, co děláš, jaké máš vzdělání nebo řemeslo, jak jsi starý, jestli chceš na pár týdnů nebo na pár let nebo napořád, jestli legálně nebo nelegálně, jestli jedeš do USA za láskou nebo za větší svobodou nebo za přírodou nebo za volnější prožívání náboženství nebo jen za větším výdělkem, takže je to dosti tězké pro někoho Ti radit když o Tobě nic nezná.
Je to těžké porovnávat Ameriku s Evropou. Jsou to více podobné společnosti nežli rozlišné; záleží spíš víc na Tobě než na tom jestli jsi v Evropě nebo v Americe. Jestli se Ti líbí život v Evropě, tak se Ti bude pravděpodobně líbit v USA také, ale jestli Ti je zle v Evropě tak Ti bude v USA pravděpodobně zle také.
Jestliže ale bych měl porovnat USA s Evropou, tak bych řekl že oproti Evropě Amerika je více individualistická. Máš větší zodpovědnost za sebe. Je to samozřejmě dvoubřitní meč: po jedné straně je to lepší, ale po jiné horší. Když jseš úspěšný, tak se Ti vede lepší než v Evropě; když ne, tak se Ti bude žít horší než v Evropě. Úspěšnost (ať ve vydělávání nebo jinak) se odměňuje více než v Evropě. Není to že v USA lidi jsou sobečtí nebo nejsou přátelští, spíš skoro naopak. Jde o to že když něco chceš udělat v USA, tak je větší pravděpodobnost že ti do toho nebude tak kecat vláda jako v Evropě, ale také Ti vláda v tom tak nepomůže jako v Evropě. Jo, jsou stovky příkladů které tento pohled podporují, a stovky protipříkladů, ale mám dojem že je jich víc co podporují než co jsou proti. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Apolio
Registrace: 12. 02. 2007 Příspěvky: 17
|
Zaslal: čt únor 15, 2007 6:58 pm Předmět: Novy do USA |
|
|
Pokud nechces skoncit s dluhem a jet domu, mel by jsi se pojistit:
1. Musis mit opravdu dobre zname, kteri maji opravdu dobre kontakty na praci a opravdu ti tu praci sezenou, nebo shanet sam.
2. Musis jet do oblasti, kde je opravdu prace a zaroven tam, kde te hned nezabasnou. Prace a zaroven velke riziko zabasnuti je na Floride
3. Pokud si praci budes domlouvat sam, musis umet dobre anglicky a pokud mozno polsky, protoze hodne lidi nabizejicich nelegalni praci jsou Polaci.
4. Musis prijet bud do oblasti, kde je prace dostatek po cely rok, coz jsou jizni krajiny. Skoncit bez prace v severnich mestech v zime, je temer smrtelne nebezpeci.
5. Musis pochopit, ze je tu tolik sousedu z Mexika a tolik Polaku, ze si nebudes jisty, jestli jsi vubec na americke pude a ze mexikani jsou ochotni pracovat za polovicni platy, nez ostatni a tim, ze je jich tady bezpocet, samozrejme neskutecne nasytili pracovni trh, protoze vsechno na svete ma sve hranice, zijeme preci jen na Zemi.
6. Musis mit s sebou poradnou hotovost, protoze:
a) musis koupit auto - bez auta zde neprezijes ani den - dale budes potrebovat toto auto kazdopadne nechat spravit pokud je starsi, protoze zarucene na nem se objevi zavady, dale vysolis penize za znacku, za pojisteni, za registraci auta ve meste
b) musis si predplatit najem vetsinou (zalohu) a dale zaplatit aktualni najem. Nevim jak to je, pokud bys chtel mit najem sam cely byt, zda neni nutne SSN, ktere tady zcela jiste dnes nedostane naprosto nikdo. Pokud budes bydlet v odlehle oblasti, kde neni mozny volny pronajem, priprav se na to, ze budes spat treba i s nekolika lidmi na pokoji a predstav si, ze to budes muset podstoupit mozna i hodne dlouhou dobu
c) pokud nemas dojednanou praci dopredu, je mozne, ze ji budes nejaky mesic hledat a z neceho musis zit
d) priprav se na to, ze telefon na pausal ti nedaji bez SSN, jedine na dobijeni kreditu a ze je to pekne drahe, poznas, az zacnes obvolavat potencialni zajemce a budes dobijet 25 dolaru kazdy tyden.
e) v pripade, ze nebude prace tam, kam priletis, musis mit penize na zmenu lokality, pokud bys byl opravdu v koncich financne, nebo chtel jet domu.
7. je jiz minimum praci, kam te vezmou bez SSN, pripadne Tax number. Vzhledem k denne se prituhujici situaci proti ilegalum, si malokdo lajzne zamestnat nekoho nacerno, ale da se sehnat.
8. nezapomen, ze si musis platit zdravotni pojisteni v cesku, protoze jinak by te pripadna lecba ci oprava zubu tady vysla na takovy majlant, ze se z toho uz nevyhrabes.
9. naklady na jidlo jsou tu asi trikrat vyssi nez v cesku, benzin zase trikrat levnejsi, mhd a nalezena prace nemusi byt nijak propojena, protoze tady mhd az na samotne jadro mesta temer neexistuje, takze ac je benzin drahy, taky se pri dojizdeni za praci treba hodinu tam, hodinu zpet muze docela prodrazit.
10. nikdy nespolehej na sliby druhych lidi, je mozne, ze to co ti slibili, z nich budes dolovat neskutecne nervovou a bolestnou cestou, nez je k necemu primnejes.
11. jsou tu lide, u kterych budes pracovat, ale nikdy od nich vyplatu neuvidis a takovych je v USA velmi mnoho a na mnoha webech o USA jsou cas od casu vyjmenovani novi a novi podvodnici.
Z vyse uvedeneho te zarucene nepotka v zemich, kde evropan muze legalne pracovat. Pokud se ti podari nahodou sehnat praci v Anglii, legalne te prijmou, plati za tebe dane, prace se ti pocita do duchodu, vydelas tolik co v USA, vyplatu ti daji podle zakona, ktery podepises atd. V Anglii je jedna nevyhoda, ze sr tam prace shani tezko, ale mam zname, co se tam nedavno dostali na predem dojednanou praci a to normalni praci ve fabrice, ne nejaky hardcore, jaky muze potkat jen cloveka v USA za to, ze pracuje ilegalne. Nicmene se prace v USA, byt desna prace prevazne to je, shani o neco lip, nez v Anglii.
Zalezi na tobe, jestli mas rad jistotu, nebo dobrodruzstvi.
No, to jen tak, co me rychle napadlo.
Hodne stesti, do kapse pro zacatek 150 000 Kc a bud k sobe realisticky a rozumny.
Na spatne veci se rychle zapomina, pamatuji se jen ty dobre, ale ty spatne zkusenosti pri nerozumnem jednani mohou stat clovek vsechno, zdravi, budoucnost, pratele i zivot. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Henek
Registrace: 12. 03. 2005 Příspěvky: 486 Bydliště: Cincinnati Ohio
|
Zaslal: čt únor 15, 2007 8:33 pm Předmět: |
|
|
| ja prijel do usa s 50 dolary v kapse a porad se mi tady libi... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Apolio
Registrace: 12. 02. 2007 Příspěvky: 17
|
Zaslal: čt únor 15, 2007 11:05 pm Předmět: jojo |
|
|
| Henek napsal: | | ja prijel do usa s 50 dolary v kapse a porad se mi tady libi... |
no vidis, sikulko.
a my se bavime o dnesni situaci a o tom, s cim je treba pocitat. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Pol
Registrace: 28. 09. 2005 Příspěvky: 13 Bydliště: Alexandria, VA
|
Zaslal: so únor 17, 2007 7:22 pm Předmět: pro Noveho |
|
|
| Jestli chces, tak muzu poradit, jak se sem dostat legalne. Penize sice onicem, ale jako odrazovy mustek dobre (vydelas si na zacatek a mezitim muzes shanet praci jinde). Kdyztak mne PMmni |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AzPete
Registrace: 06. 01. 2007 Příspěvky: 620 Bydliště: Arizona
|
Zaslal: po únor 19, 2007 10:07 pm Předmět: |
|
|
| Henek napsal: | | ja prijel do usa s 50 dolary v kapse a porad se mi tady libi... |
TO JE SRANDA JA JSEM TAKE PRIJEL Z 50 DOLARY.ZA TO JSEM SI TEHDA KOUPIL MAGNETAK A LETENKU Z NEW YORKU DO CHICAGA. JAK SE CASY MENI..UZ SE ME TU TAK MOC NELIBI.AZPETE>  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
Registrace: 13. 07. 2005 Příspěvky: 907 Bydliště: Na měsíci
|
Zaslal: út únor 20, 2007 12:02 am Předmět: |
|
|
| AzPete napsal: | | Henek napsal: | | ja prijel do usa s 50 dolary v kapse a porad se mi tady libi... |
TO JE SRANDA JA JSEM TAKE PRIJEL Z 50 DOLARY.ZA TO JSEM SI TEHDA KOUPIL MAGNETAK A LETENKU Z NEW YORKU DO CHICAGA. JAK SE CASY MENI..UZ SE ME TU TAK MOC NELIBI.AZPETE>  |
Ja prijela s dvackou a jako au-pair, takze jsem na tom byla jeste hur.
Dnes mam v kapse vic jak dvacku a uz davno au-pair nedelam, a zda se mi "tady" (otazkou je kde tady) libi nebo nelibi, neni predmetny. Me se libi vsude, kde se citim dobre  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
Registrace: 30. 12. 2006 Příspěvky: 198
|
Zaslal: út únor 20, 2007 12:12 am Předmět: |
|
|
| XxX napsal: | | AzPete napsal: | | Henek napsal: | | ja prijel do usa s 50 dolary v kapse a porad se mi tady libi... |
Dnes mam v kapse vic jak dvacku a uz davno au-pair nedelam, a zda se mi "tady" (otazkou je kde tady) libi nebo nelibi, neni predmetny. Me se libi vsude, kde se citim dobre  |
Holka, docela ti zavidim tu tvoji mladost a "svobodu"
Preju ti aby ti vse vychazelo i nadale  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: út únor 20, 2007 12:39 am Předmět: |
|
|
| XxX napsal: | | AzPete napsal: | | Henek napsal: | | ja prijel do usa s 50 dolary v kapse a porad se mi tady libi... |
A jak se citis na tom "mesici"? AzPete. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
|
Zaslal: út únor 20, 2007 5:06 am Předmět: |
|
|
| Anonymous napsal: | | XxX napsal: | | AzPete napsal: | | Henek napsal: | | ja prijel do usa s 50 dolary v kapse a porad se mi tady libi... |
A jak se citis na tom "mesici"? AzPete. |
Paradne  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
|
Zaslal: út únor 20, 2007 5:09 am Předmět: |
|
|
| Nikl napsal: | | XxX napsal: | | AzPete napsal: | | Henek napsal: | | ja prijel do usa s 50 dolary v kapse a porad se mi tady libi... |
Nikle, co ty vlastne povazujes za "svobodu"??
LOL
Nebudem to tema "aupair" znovu rozebirat, to nebyla svoboda ale delala jsem sluzku...
Jenze, jak se rika - vsechno spatny je k necemu dobry.. nebo vsichni jsme nekde museli zacit
Jinak, dik za tu "mladost"
Ja slavim stejny cislo kazdym rokem  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1404 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: út únor 20, 2007 10:29 am Předmět: |
|
|
| Nikl napsal: | | XxX napsal: |
...
Nechapu co to ma s mladosti nebo svobodou co delat. XxX ma proste positivni pohled na svet. Me se taky libi kdekoliv jsem (az na to, ze oproti ni ja tech penez v kapse moc nemam ). |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Klara
Registrace: 04. 05. 2006 Příspěvky: 116
|
Zaslal: út únor 20, 2007 10:54 am Předmět: |
|
|
Pdmlynek : mozna mas vic v kapse nez xxx Nikdy nevis  |
|