Je to v USA tak SUPR?

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Je to v USA tak SUPR?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Proc jsi sem prijel(a)?
Autor Zpráva
AzPete

Registrace: 06. 01. 2007

PříspěvekZaslal: po únor 19, 2007 9:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Scout66 to popsal velice pekne a od srdce ale musim mu uprimne rict ze America uz je dnes jen Amerika. Las Vegas byl neco jineho co je dnes pred tema 27 lety co jsem tam poprve byl. Naposledy jsem navstivil Las Vegas na pozvani mych starych Americkych pratel z Californie kteri dostavaji zadarmo noci v hotelich a ja se tam snema setkam tak dvakrat do roka. Loni v listopadu to bylo naposledy. Je to obrovske mesto uprostred pouste a za nedlouho to bude pripadat jako Phoenix v Arizone. Uz zdalky byl videt smog a hory tim byly prikryte.Ja jsem si uzil vsech velkych Americkych mest mych prvnich deset roku v Americe a to byl benzin 99 centu a ja jsem si jezdil po Americe velkyma farama a to byly jeste auta. Casy se meni. Zpet do Las Vegas. Rad zustavam ve starem Las Vegas(downtown) v hotelich u Fairmount street. Pripomina me to ty doby davno odesle.
Do Las Vegas mne to nikdy netahlo permanente to uz tak spis do Laughlinu ktery je tak hodinu od Vegas. Je to hned u Colorada(reky) a da se tam zit tak 6 mesicu do roka. Jinak je tam hrozne vedro a vlhko od Aprilu do Septembru.Je vyhoda ze si clovek muze v te Americe vybrat klima ktere vyhovuje ale to vezme urcitou dobu a penize. Momentalne tady u mne snezi ale zitra to roztaje a bude pres den asi 15 celsia.AzPete.
scout66

Registrace: 14. 02. 2005

PříspěvekZaslal: po únor 19, 2007 11:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ja myslim vim, jake to bylo ve Vegas driv. Videl jsm hodne filmu a to i dokumentarnich, pujcil jsem si knizky, videl stovky fotek. Samozrejme, ze se vsechno meni a Las vegas mozna uplne nejvic, z americkych mest. Ale taky proto jsem prijel. To, co bylo Vegas jeste pred 15 lety bylo pro mne nezajimave. Nebylo to mesto moc na normalni ziti. Dnes uz je to tak nejak podle meho gusta. Ja tu nejsem kvuli tomu, pro co sem jezdi lidi na par dni na Strip nebo do downtown. Mne se libi to mesto mimo centrum, prave to klima, okoli, lidi, architektura, moznosti, ktere tu ted jsou. Hodne jsem predtim uvazoval o San Diegu nebo Phoenixu, ale pak padla volba prave na Las Vegas a nelituju!
Chapu, ze Amerika uz neni to, co koncem sedesatych let, ze je konec spouste veci, ale zrovna tak to budeme my o dnesni dobe rikat nostalgicky nasim vnukum za dalsich 5 dekad.
Jo tenkrat, kdyz jsem ja prijel do Vegas, to byl jeste Wynn nejmodernejsi hotel a letiste melo jen jeden terminal a nejvyssi budova byla Stratosphera a basket se hraval v Thomas&Mack a pouze ten univerzitni a posledni ulice byla Ft. Apache a do LA se jeste jezdilo po stare dalnici a vsichni jeste meli klasicka auta na benzin a platilo se papirovymi penezi a internet byl jeste strasne pomaly a nebyl vsude a na mexicke hranici stal plot a do kosmu litali jenom kosmonauti a Paris Hilton byla jeste kocka.... Smile
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: út únor 20, 2007 12:08 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ano, ve vetsine se Scoutem souhlasim ... ja si predtim ve svem postu delala i trochu srandu (asi musim vic pouzivat Laughing).

- Pokud jde o kulturu: je pravda, ze zalezi na slozeni spolecnosti a take, kde bydlis. Ja ale tedy lidi, co chodi do divadla apod. potkala vic v Cechach (aspon tedy zatim). Mluvim tedy pouze ze sve zkusenosti Razz .

- Soccer je nazev, ktery pro me nic neznamena; rozlisuji Americky fotbal a fotbal (protoze football znamena spojeni noha + mic a to v pripade americkeho fotbalu splneno neni). Pokud jde ale o sport, tak to zcela jiste zalezi na osobnich preferencich. Ceska kopana - az na vyjimky - opravdu moc zabavy nenabizi. Ale pokud jde o Superbowl tak uprimne: muze sice byt nejsledovanejsi televizni prenos, ale ja se u nej vyslovene nudim a nenadchne me ani vetsina reklam (asi jsem zmlsana po X 'Nocech reklamozroutu' ktere poradala Mediapolis). Mozna se to casem zmeni, ale jen vyjadruji, jak to vidim ted ja. A jedna vec me letos dost nastvala: jak reprezentant teamu Indiany prohlasil, ze jsou mistri sveta - protoze mistry sveta se nestali; stali se jen mistry USA a to je veliky rozdil.
Asi nejvetsi sportovni zazitek bylo podle me mistrovstvi sveta ve fotbale v r. 1978 v Argentine; tehdy fotbalem zila cela zeme a zazitek byl naprosto jedinecny (me sice bylo 9 let, ale pamatuji si to, jako by to bylo vcera).
Co ale o sportech muzu rict je, ze pokud se neco hraje na celosvetove urovni, tak by se to melo tak hrat vsude. Dobre, dejme tomu, ze NBA ma jina pravidla nez olimpijska ale je to dobre nebo spatne? A co hokej? Je prece znamy fakt, ze CR team kolikrat porazil USA i Kanadu - ale proc? Jiste, mame skvele hrace a i kdyby byli rekneme profesionalni hraci US propusteni do MS, tak by byli kazde 2 minuty diskvalifikovani. A take nejake MS se zde v USA moc nenosi - a to podle me v poradku neni.

- na starem kontinente k jidlu dostanes prakticky cokoliv take, to neni jen vysada USA. A v Prazskych restauracich se podstatne zvysila uroven (nevari jen 'ceskou' kuchyni) - na vyber mas bezpocet variant a jidlo je skvele. Zase, srovnavam jen s misty, ktera jsem mela zatim moznost zde navstivit, netvrdim, ze jinde to nemusi byt jine. Ovsem me prijde, ze kdyz tedy nejdes do vyslovene luxusni francouzske restaurace, tak o nejakem bontonu neni ani reci.

- Pivo: o uz jsem X-krat psala, ze nejsem pivar. Ale podle me americke pivo nejde pit, ani Samuel Adams.

Ale az na tyhle drobnosti s Tebou naprosto souhasim: mam, co jsem vzdycky chtela: rodinu, hodneho muze, pohodu a klid, zijeme na krasnem miste a vim, ze pokud se budu snazit, tak urcite brzy zvladnu i to neprijemne obdobi aklimatizace (uz se mi to i castecne povedlo).
Ameriku miluji a nedokazu si predstavit, ze bych se nekdy vratila do toho sileneho a prizemniho ceskeho prostredi. To ale neznamena, ze prestanu byt tak trochu patriotem, protoze vzdycky budu vzpominat na bohatou minulost ceske zeme a uzasne historicke pamatky. Tak tohle jsem myslela, kdyz jsem tvrdila, ze byt Cechem je vysada ... ne to, co je ted, ale to, co bylo ... a co se nam, snad, jednou vrati (pokud CR ovsem nebudou vladnout ti sami 'panove nahore').
Anonymní

PříspěvekZaslal: út únor 20, 2007 12:23 am    Předmět: Odpovědět s citátem

scout66 napsal:
Ja myslim vim, jake to bylo ve Vegas driv. Videl jsm hodne filmu a to i dokumentarnich, pujcil jsem si knizky, videl stovky fotek. Samozrejme, ze se vsechno meni a Las vegas mozna uplne nejvic, z americkych mest. Ale taky proto jsem prijel. To, co bylo Vegas jeste pred 15 lety bylo pro mne nezajimave. Nebylo to mesto moc na normalni ziti. Dnes uz je to tak nejak podle meho gusta. Ja tu nejsem kvuli tomu, pro co sem jezdi lidi na par dni na Strip nebo do downtown. Mne se libi to mesto mimo centrum, prave to klima, okoli, lidi, architektura, moznosti, ktere tu ted jsou. Hodne jsem predtim uvazoval o San Diegu nebo Phoenixu, ale pak padla volba prave na Las Vegas a nelituju!
Chapu, ze Amerika uz neni to, co koncem sedesatych let, ze je konec spouste veci, ale zrovna tak to budeme my o dnesni dobe rikat nostalgicky nasim vnukum za dalsich 5 dekad.
Jo tenkrat, kdyz jsem ja prijel do Vegas, to byl jeste Wynn nejmodernejsi hotel a letiste melo jen jeden terminal a nejvyssi budova byla Stratosphera a basket se hraval v Thomas&Mack a pouze ten univerzitni a posledni ulice byla Ft. Apache a do LA se jeste jezdilo po stare dalnici a vsichni jeste meli klasicka auta na benzin a platilo se papirovymi penezi a internet byl jeste strasne pomaly a nebyl vsude a na mexicke hranici stal plot a do kosmu litali jenom kosmonauti a Paris Hilton byla jeste kocka.... Smile

Scoute ja s tebou ne nesouhlasim. Je jina doba(zni to jako z Kurvahosigutentag) a Las Vegas je mesto fascinujici a plne characteru a moznosti.Ty jses asi sam a nemusis se starat o rodinu ,nebo ano? Ale jak jsem rekl neni to mesto pro mne,dnes a asi nikdy. Rad si s tebou dam jednou pivo a ne jedno i toho Adamse zvladnu ale to zalezi na hodne okolnostich.AzPete. Wink
jakudo

Registrace: 28. 01. 2006

PříspěvekZaslal: ne květen 13, 2007 3:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jestli můžu, tak bych se také zapojil do debaty. Předem bych chtěl říct, že zatím žiji už 22 let v ČR, v USA jsem byl pouze jednou a to "jen" na 5 týdnů na Floridě a pokud se to nějak povede, tak po dostudování vysoké školy bych se chtěl nějak legálně dostat do USA.
Jak jste psali, tak USA není to co bývalo před řekněme 50 lety (není to to samé ani jako před 10 lety nebo jen před 5ti lety..), ale to ani ČR. Vše se vyvíjí a mění se... I v ČR k lepšímu, co si budeme povídat ( i když pořád žádná sláva).
Kultura (potažmo památky) - je prostě fakt, že USA má oproti Evropě fakt krátkou historii. Proto také nemůže mít ty nádherné hrydy, zámky, Louvry apodobně. Ale zas na druhou stranu mě v USA fakcinovali mrakodrapy (takové v Evropě vůbec nikde nenajdeš). Všechno je v USA prostě obrovské (jak jsem si všimnul).
Sport - v Evropě je bohužel nejrozšířenější fotbal - nudnější hru jsem snad v životě neviděl - i šachy jsou snad napínavější Very Happy ...ne vážně, to je jen věc názoru a vkusu. Hokej se mi taky nelíbí, protože se do něj cpou (v ČR) nehorázný peníze a na ostatní 100x lepší sporty se nedostává. Hokejisti si myslí, jací jsou machci a přitom prd. A třeba taková Sáblíková - mistrině všho možného, teď překonala hafo rekordů, je to prostě světový objev a oni jí nemůžou dát nic na to, aby nemusela trénovat na rybníce u Žďáru nad Sázavou (pro ty, kdo ji neznajíi je to rychlobruslařka). Co se týče amerických sportů jako je basket, basebol či americký fotbal (omlouvám se, jestli jsem nějaký název zkomolil) tak si myslím, že tady zatím enní vybudovaná tradice, ale docela dobře se na tom pracuje. Basket je tu už docela oblíben (ne jako NBA v USA, ale dobrý), brácha hraje Americký fotbal za Brno Alligators a taky to nemá špatnou úroveň a začínají na to chodit lidi, baseboll hraje bratranec za Třebíč a taky docela dobrý. Lidi na to taky začínají chodit. Ještě pár let a fotbal a hokej se prostě okouká...
Jídlo - moje oblíbené téma:) Přeskočil bych Fast Foody, protože ty jsou dnes už všude a jsou fakt stejný. Klasické kuchyně jako Francouzská, Čínská apod jsou už taky téměř všude. Je fakt, že českou svíčkovou, jakou mi udělá maminka mi neudělají ani v nejlepší české restauraci... Určitě jsou kuchyně rozdílné, ale téměř všude se dá už taky všechno ukuchtit...
Proč já bych se chtěl dostat do USA a žít tam? Přesně jak popsal Scoutt. V USA si život určíš sám (když se ale snažíš). Tady je to přecijen bohužel trochu omezené. Máme ve světě několik známých, kteří tam před revolucí zdrhli (Kanada, USA, Autrálie) a všem se tam vede mnohem lépe než jejich rodinám, co tady zůstali... Já bych v životě chtěl procestovat celý svět, poznat fakt všechny krásy světa, protože Země je všech...Ale v ČR si nebudu moct každý rok vydělat na dovolenou někde ve světě. Amerika mě přijde mnohem svobodnější. Doufám, že příští rok se zase na prázdniny dostanu do USA (letos to bohužel nejde, musím se vám pochlubit, jedu se kouknou to Moskvy za svou bývalou spolubydlící z kolejí a pak odlétám do na rok do Jižní Korei - studovat;)).. No popojedem. Dle mého názoru je American Dream pořád možný. Jsem možná trošku snílek, ale myslím si to... Začínám to zjišťovat už teď... v poslední době se prostě snažím věci řešit jinak než do teď a všechno tak nějak vychází lépe a jde mnohem líp. Ještě před 2 roky jsem byl nejdál s rodiči v Řecku (když mi bylo 10) a teď mám za sebou USA, pojedu na rok do Korei a toj díky tomu, že si za něčím jdu...takže si chci jít i za americkým snem, který si doufám vysním a stane se realitou - člověk se musí jen snažit. V Evropě mi prostě ty možnosti nepřijdou tak velké jako v USA. V USA si podle mě víc váží odborníků, proč by jinak všichni odborníci odcházeli?
Doufám, že se Ti GermanDream bude v USA líbit tak jako mě loni;)
AzPete

Registrace: 06. 01. 2007

PříspěvekZaslal: ne květen 13, 2007 11:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jakudo.
Napsal jsi to uprimne a vse dnes zalezi na tom jak se hodne chces uplatnit. Amerika jiz neni to co byla pred 50 nebo i triceti lety ale porad se to da dokazat. Konkurence je vetsi a za penize se jiz tak moc nekoupi.
Dalsi problem je ze U.S. neni "united" jak byvala. Je tady cim dal vic "protected minorities" a to rozhodne Cesi nejsou. Budes si muset vybrat.Kolik budes vydelavat,kolik budes platit dani apod. Zacni pocitat.
Nejvetsi problem je ze Amerika muze jit do prdele velice rychle jestli benzin pujde pres $4.00. Dneska jsme kolem $3.00 a jiz se to zacina projevovat ne ekonomii.Doufejme v to nejlepsi. AzPete. Confused
jakudo

PříspěvekZaslal: po květen 14, 2007 2:56 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jasně, souhlasím, určitě to není takové, jaké to bývalo (kdybych si mohl vybrat, tak bych chtěl bydlet v NY začátkem 20. stoletíWink), ale jelikož si myslím, že studuji obor, který se v poslední době začíná docela dost využívat (alepoň v Evropě), tak si myslím, že ta šance by tu být mohla. A já si za tím prostě pudu!!! Cool
Very Happy
czolgos
Moderator

Registrace: 19. 01. 2005

PříspěvekZaslal: po květen 14, 2007 10:33 am    Předmět: Odpovědět s citátem

jakudo: jaky obor? Jestli to neni tajne...
jakudo

PříspěvekZaslal: po květen 14, 2007 10:49 am    Předmět: Odpovědět s citátem

hehe:) nee, myslím, že to tajné není. Studuji ČVUT - fakultu satavební - obor inženýrství životního prostředí (to neznamená, že ze mě bude nějakej ekolog Wink ). Chtěl bych si někdy v budoucnu založit firmu na revitalizace, zahradní architekturu, biokoridory, rekonstrukce brownfieldů
VINC
Anonymní

PříspěvekZaslal: so květen 26, 2007 3:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak to tady tak procitam a spousta lidi tady by mohla zacit psat knizky, specialne scout, krasny povidani. Hodnekrat se zminujes o basketu, nemas nejaky tipy jak tam najit tym? Nejsem zadnej blazen co se tam jede dostat do nba ale nejak liga pod NCAA je realna a dostat moznost trenovat jak chci nic neni nemozne. Uplne skripu zubama kdyz mi kamos co tam byl rok studovat rika 2 hodiny pred skolou strelba, po skole trenink, vecer strileni a to hral nejakou pralesni ligu v nejaky riti, tady kdyz si chci po treninku jeste chvili strilet tak me vyzenou fotbalisti nebo skolnik zamyka a kdyz prijdu na trenink o hodinu driv tak na me koukaj jak na blazna a dovnitr me nepusti i kdyz tam nikdo neni. Kazdou chvili mame volno a na to ze jsme postoupili do vyssi divize mame porad dva treninky tejdne. Ach jo
Victor
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne květen 27, 2007 12:22 pm    Předmět: Uplatnění Odpovědět s citátem

Ano,to je hezké,ale jak jsem tak seznal z většiny příspěvků,není evropská kvalifikace cizincům v USA nic platná.Takoví inženýři z Čech a jiné akademické profese tu uklízí po nocích obchody.Není to přeci jen škoda?
jakudo

PříspěvekZaslal: ne květen 27, 2007 12:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

no škoda to každopádně je...a proto to zkusím v budoucnu změnit:) ...a nemyslím si, že by všichni inženýři pracovali v obchodech a podobně...
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: ne květen 27, 2007 8:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Viktore, tak v tomhle s Tebou naprosto nesouhlasim. Jiste, absolvent nejake vysoke z CR to tu ma v zacatku tezsi, to je pravda, ale ne proto, ze by mu tu neuznali diplom (az na doktory, kteri musi skladat radu rozdilovych zkousek), ale spis proto, ze NEMA US praxi (a take musi prokazat, ze zvlada perfektne anglictinu).

Ano, je to handicap; vlastne po X letech praxe v CR jsi na urovni absolventa VS v USA - asi tak. Ale sanci najit praci v oboru mas, jen za tim musis velice tvrde jit. Na druhou stranu ale mas jednu velikou vyhodu: oproti radovemu Americanovi umis minimalne 1 jazyk navic; kdyz skloubis oboji, Tvoje sance se nasobi (bilingualnich pozic je tu dost).

A pokud nekdo uklizi po nocich obchody s akademickym titulem tak to je jeho volba - treba ho to bavi a ty penize mu staci.
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: út květen 29, 2007 10:25 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:
Viktore, tak v tomhle s Tebou naprosto nesouhlasim. Jiste, absolvent nejake vysoke z CR to tu ma v zacatku tezsi, to je pravda, ale ne proto, ze by mu tu neuznali diplom (az na doktory, kteri musi skladat radu rozdilovych zkousek), ale spis proto, ze NEMA US praxi (a take musi prokazat, ze zvlada perfektne anglictinu).

Hledat práci je těžké pro každého. Been there done that. Každý tím musí projít. Je to duševně (a i finančně) snad nejtěžší část života. Někdy to trvá pár týdnů, někdy mnoho měsíců, někdy pár minut.

No dobře, tak někdo z ČR když hledá práci v USA má nevýhodu že nemá Americkou školu nebo praxi. No a? Každý, ale úplně každý, má nějaké nevýhody. Každý kdo hledá práci má nevýhodu že má málo praxe, nebo má moc praxe, nebo nemá správné školy, nebo je moc specializovaný, nebo je málo specializovaný, nebo je moc mladý, nebo je moc starý, atd. Člověk by se neměl nechat odradit jen protože nemá v USA praxi. Není problém si změnit obor (been there, done that), ale mělo by to být když je dobrý důvod, a né jen protože nemá správnou praxi a tak si radči najde něco “jednodušího”.
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: út květen 29, 2007 12:04 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:

.... Na druhou stranu ale mas jednu velikou vyhodu: oproti radovemu Americanovi umis minimalne 1 jazyk navic; kdyz skloubis oboji, Tvoje sance se nasobi (bilingualnich pozic je tu dost).

No, bohužel nemůžu s Danou v tomto moc souhlasit. Američané se dívají na lidi kteří jsou mnohojazyční jinak než v ČR. V USA lidi kteří mluví třemi, čtyřmi, nebo víci jazyky se považují za velice obdivuhodné lidi, za chytré lidi, za vzdělané lidi. Narozdíl od Evropanů, velice málo Američanů mluví více než Anglicky, mimo imigrantů nebo jejich potomků kteří mluví dvoumi jazyky. Takže když v USA někdo řekne že mluvím čtyřmi jazykami, tak je to asi tak obdivuhoné jako kdyby řekl že vyhrál medajli na Olympiádě z krasobruslení, nebo napsal operu, nebo vyšplhal na Mt. Everest, nebo se naučil na *S*P*A*M*ěť Korán. V USA je to daleko víc obdivuhodnější než v Evropě.

Ale na druhé straně být mnohojazyčný je z pracovního hlediska je v USA docela na nic. Jo je dosti míst jestliže mluvíš španělsky a chceš být policajt nebo učitel nebo sestřička nebo pracovat na úřadě nezaměstnanosti. Ale Česky? To je asi tak jako když Ind hledá práci v Evropě a spoléhá se na to že mluví Gudžarádsky. Možná že někdo ve Finsku mu dá místo pomoc zjistit jak proniknout s mobilními telefony více v Gudžarádu, nebo někdo v Miláně mu dá místo pomoc s importováním do Evropy z Gudžarádu více látky na obleky, ale vesměz Gudžarádština v Evropě je na nic. A přitom Gudžarádsky mluví asi 4-krát více lidí než Česky.

Aby se někdo uplatnil s Češtinou v USA, tak jeho zaměstnavatel buď musí sloužit Česky mluvícím lidem v USA, nebo sloužit lidem v ČR. Protože v USA z 300 M lidí jen asi 70 K mluví Češtinou víc než Angličtinou, neboli asi padesátina jednoho procenta, tak uplatnění Česky mluvícího zaměstanance je mizerná.

A mezinárodní obchod s ČR? Jen v Angličtině. Když někdo volá někomu do Prahy, a ozve se “Good Afternoon. May I speak to Mr. Novak?” tak se to bere v Praze více vážně než když se ozve “Dobrý odpoledne. Mohl bych mluvit s panem Novákem?” Mluvit se zákazníkem nebo dodavatelem Česky je dobré po práci když se jde na pivo a chceš se s druhou partají více seznámit, ale když se mluví o kšeftě, tak aby se to bralo vážně tak jen v Angličtině.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Proc jsi sem prijel(a)? Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 2 z 6

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com