|
|
| Autor |
Zpráva |
Nikl
Registrace: 30. 12. 2006 Příspěvky: 198
|
Zaslal: pá únor 16, 2007 6:56 pm Předmět: |
|
|
| XxX napsal: | | Dana_MI napsal: | | XxX napsal: | | Dana_MI napsal: |
Za obed v levnejsi restauraci v pohode utratis 80-100Kc, takze kdyz to je pr. 86, reknes 90 atd.
Ovsem obsluha je placena jinak nez v US  |
Dani, kdy jsi naposledy byla v Cechach??
Zlaty voci, ze za 8 petek si koupis obed  |
leden 2005; jak je to ted?
A tehdy se dal obed sehnat i za 50,- ... ale to uz fajt byla IV. hospoda .
Podle me zalezi na tom, kde si na to jidlo zajdes (Praha, venkov), jestli maji poledni menu, jestli si das jen to jidlo a nebo i neco k piti a tak dal. |
Ja jsem tu uz tri mesice, ale ty ceny (nejen obedu a jidla) me absolutne odrovnaly
Zlata amerika  |
Podle toho kde nakupujes. Jestli bydlis v Praze, tak tam bych nekupoval nic. Je tam vse predrazene.
Treba takovy kristalovy sklo, v Praze staly 4 obycejny sklenicky 1100 Kc. Pak jsme zajeli do Jicina a ty samy sklenicky tam staly "jen" 750 Kc.
Nebo jsem si chtel v Praze koupit sandaly. Na Vaclavaku u Bati staly nejlevnejsi 1200 Kc, pak jsme jeli do Jablonce a skoro ty same jsem tam koupil za 460 Kc.
Praha je jen pro turisty(ale ne pro nasince).
Byl jsem tam na letisti. Maly pivo ve flasce stalo 45 Kc. Byl tam jeden Skot a rikal, je to je to levny.
No pro neho to levny je, protoze ma dobrou vymenu.
To samy s jidlem. Kdyz jde nekdo do hospody, tak prvni co musi udelat, podivat se na menu(jidelni listek). Nektery restaurace jsou velice predrazeny.
Pivo na Staromestskym namesti stalo 90 Kc. Pak jsme zajeli kousek od centra do jedny docela dobry hospody(s terasou) a pivo stalo 35 Kc.
Proste lidi musej "premejslet" kde a co koupit.
Jo kdyz na to maj, tak o tom premyslet nemusi.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 548 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: pá únor 16, 2007 9:00 pm Předmět: |
|
|
| Nikl napsal: | Proste lidi musej "premejslet" kde a co koupit.
No, podle me zkusenosti ti, co na to 'maj', spis premysli o utraceni penez (jsou setrivejsi), nez ti, co na to 'nemaji'. Napriklad tady v sousedstvi bydli jeden doktor a ten, nez by si pozval nekoho na zahradni prace, radeji to dela se zenou sam (a nebo smlouva jak das).
Ale pravda je, ze zejmena stred Prahy predrazeny je (o letisti nemluvim, to je extrem i v ramci Evropy - nedavno kvuli tomu probehla kritika v mediich; letistni sprava uctuje takove taxy, ze obchodnikum proste nic jineho nezbyva. Ovsem 1 jablko za 30,-Kc ... normalne v obchodech je pry 1kg jablek za tutez cenu).
Protoze jsem v Praze vetsinu zivota zila, uz jsem vedela, kam jit co koupit, kam se jit najist atd. Jiste, mam informace 2 roky zpatky, ale tehdy jsi se mohl slusne a relativne levne najist i v centru - jen jsi musel vedet, kam jit (urcite tedy ne do 'Zlate husy - Ambassadoru' na Vaclavske namesti). |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
|
Zaslal: pá únor 16, 2007 10:43 pm Předmět: |
|
|
| Dana_MI napsal: | | Nikl napsal: | Proste lidi musej "premejslet" kde a co koupit.
No, podle me zkusenosti ti, co na to 'maj', spis premysli o utraceni penez (jsou setrivejsi), nez ti, co na to 'nemaji'. Napriklad tady v sousedstvi bydli jeden doktor a ten, nez by si pozval nekoho na zahradni prace, radeji to dela se zenou sam (a nebo smlouva jak das).
Ale pravda je, ze zejmena stred Prahy predrazeny je (o letisti nemluvim, to je extrem i v ramci Evropy - nedavno kvuli tomu probehla kritika v mediich; letistni sprava uctuje takove taxy, ze obchodnikum proste nic jineho nezbyva. Ovsem 1 jablko za 30,-Kc ... normalne v obchodech je pry 1kg jablek za tutez cenu).
Protoze jsem v Praze vetsinu zivota zila, uz jsem vedela, kam jit co koupit, kam se jit najist atd. Jiste, mam informace 2 roky zpatky, ale tehdy jsi se mohl slusne a relativne levne najist i v centru - jen jsi musel vedet, kam jit (urcite tedy ne do 'Zlate husy - Ambassadoru' na Vaclavske namesti). |
Dano predloni jak jsem byl v Praze, tak me kamos pozval do Novomestskeho pivovaru ve Vodickove ulici.
Chteli jsme si sednout na terasu, ale bylo tam narvano. To same i dole v hospode. Vareji si tam svoje cerny pivo a jidlo tam je take pomerne levne.
Treba takovy pivni gulas stal jenom 108 Kc, coz na stred Prahy bylo levne.
Jak spravne pises - clovek musi vedet kam jit. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1383 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: pá únor 16, 2007 11:44 pm Předmět: |
|
|
| Nikl napsal: |
No, jo, ale to je přeci v New Yorku, nebo v Chicágu, nebo ve Vancouveru taky.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
|
Zaslal: so únor 17, 2007 1:12 am Předmět: |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Nikl napsal: |
No, jo, ale to je přeci v New Yorku, nebo v Chicágu, nebo ve Vancouveru taky.  |
Ja myslel, ze do restauraci nechodis
Jak to muzes vedet.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
XxX
Registrace: 13. 07. 2005 Příspěvky: 907 Bydliště: Na měsíci
|
Zaslal: so únor 17, 2007 2:39 am Předmět: |
|
|
No jo Nikle, tak jsem to nemyslela. Ja asi porad ziju v jiny dobe, takze jsem myslela ze si v CR nakoupim veci a drogerii a tak, a vezmu si to do Statu. Ze si to muzu dovolit, tak to muzu, ALE myslenka byla ze jsem mela za to, ze v Cechach to bude vyhodnejsi nakup nez ve Statech.
Sice teda aspon najem neplatim 1500 dolaru mesicne, ale ty ceny jsou tu hodne premrsteny, kdyz porovnas kolik normalni clovek v cechach vydelava. A to rikam "normalni" jo, ne poslanec  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: so únor 17, 2007 11:18 am Předmět: |
|
|
Jak to muzes vedet.  |
Co?? S ceho usuzujes ze do restauracich nechodim? Zagat je jedna z mych nejctenejsich knizek. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
|
Zaslal: so únor 17, 2007 1:03 pm Předmět: |
|
|
Jak to muzes vedet.  |
Co?? S ceho usuzujes ze do restauracich nechodim? Zagat je jedna z mych nejctenejsich knizek. |
No Mlynku, myslel jsem si ze do restauraci nechodis jenom proto, ze se tu kdysi psalo o tom jak setri Cesi a jak Americani.
Ty jsi psal, ze americani toho moc usetrit nemuzou, kdyz jdou 3x tydne do restaurace.
Tim padem jsem si myslel ze ty setrit umis, protoze do restauraci nechodis.
Byla to ale jen ma domenka. Mozna ze jsem se zpletl.
Jinak o tom Zagat jsem nikdy neslysel. Mozna ze to "funguje" jenom v USA. Nasel jsem si to pres Google a je to zrejme nejaka kritika na doporucovani jaka je ktera restaurace.
To jsem tedy nevedel, ze jsi takovy Gurman  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
|
Zaslal: so únor 17, 2007 1:18 pm Předmět: |
|
|
| XxX napsal: | | Nikl napsal: |
No jo Nikle, tak jsem to nemyslela. Ja asi porad ziju v jiny dobe, takze jsem myslela ze si v CR nakoupim veci a drogerii a tak, a vezmu si to do Statu. Ze si to muzu dovolit, tak to muzu, ALE myslenka byla ze jsem mela za to, ze v Cechach to bude vyhodnejsi nakup nez ve Statech.
Sice teda aspon najem neplatim 1500 dolaru mesicne, ale ty ceny jsou tu hodne premrsteny, kdyz porovnas kolik normalni clovek v cechach vydelava. A to rikam "normalni" jo, ne poslanec  |
Je me blby, ti psat, kdyz ani neznam tvoje krestni jmeno. Mozna ze nekdo na foru ho zna?
To ale neni dulezite. Podle toho co pises ze platis najem 1500 $, by to vypadalo ze bydlis nekde v Kalifornii?
No ony ty najmy nejsou v Cechach take nizke s porovnanim co lidi vydelaji.
Co jsem slysel, tak treba jen najem bytovky 1+1 stoji mimo Prahu okolo 6000 Kc. Kdyz nekdo vydela
8 tisic cistyho, tak jak pak muze platit jine polozky jako jidlo, inkaso a vsechno ostatni, to nepochopim.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Marketa_NY
Registrace: 23. 09. 2006 Příspěvky: 316 Bydliště: New York
|
Zaslal: so únor 17, 2007 3:03 pm Předmět: |
|
|
Ja teda nevim, jak kde, ale tady v NY se clovek naji fakt pomalu zadarmo ... me tady ty cenny neprijodou vubec vysoky (teda za jidlo!) ... kdyz jdu na vecu . rekneme do nejaky lepsi restaurace (ne do MC Donald .. haha)... tak tam za dva chody, desert a nejaky to piti necham kolem 35 babek . a to se mi za vecu nezda moc ...
No a nebo muzeme jit do MC Donaldu a nechat tam 10 ... hihihihi |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Marketa_NY
|
Zaslal: so únor 17, 2007 3:06 pm Předmět: |
|
|
| Nikl napsal: | | XxX napsal: | | Nikl napsal: |
Je me blby, ti psat, kdyz ani neznam tvoje krestni jmeno. Mozna ze nekdo na foru ho zna?
To ale neni dulezite. Podle toho co pises ze platis najem 1500 $, by to vypadalo ze bydlis nekde v Kalifornii?
No ony ty najmy nejsou v Cechach take nizke s porovnanim co lidi vydelaji.
Co jsem slysel, tak treba jen najem bytovky 1+1 stoji mimo Prahu okolo 6000 Kc. Kdyz nekdo vydela
8 tisic cistyho, tak jak pak muze platit jine polozky jako jidlo, inkaso a vsechno ostatni, to nepochopim.  |
Najmy v Cechach jsou nehorazny.
Ja mela byt u Prahy (Slany). 2+1 (stara zastavba) a platila jsem mesicne 9800kc (a to bylo v roce 2000) ted je to urcite o mnoho vic! No a jak rikas, kdyz clovek vydelava dejme tomu ten prumer tech 10 000 nebo tak .. tak je celkove v hajzlu. Kde ma jidlo, kde ma benzin, popripade jizdenku na autobus nebo vlak (coz je v dnesni dobe kolem 400 na mesic) .. ja nevim, jak toty lidi delaj.
Tady v Ny mame sileny najmy ... v City je to lepsi ... ale tady na Long Islandu aby clovek vykradl banku kazdej mesic, aby na to mel .. diky Bohu za to kde jsem ... !!!!!!!!
Hele a co treba takova Florida? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 548 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: so únor 17, 2007 4:25 pm Předmět: |
|
|
| Marketa_NY napsal: | Najmy v Cechach jsou nehorazny.
Ja mela byt u Prahy (Slany). 2+1 (stara zastavba) a platila jsem mesicne 9800kc (a to bylo v roce 2000) ted je to urcite o mnoho vic! No a jak rikas, kdyz clovek vydelava dejme tomu ten prumer tech 10 000 nebo tak .. tak je celkove v hajzlu. Kde ma jidlo, kde ma benzin, popripade jizdenku na autobus nebo vlak (coz je v dnesni dobe kolem 400 na mesic) .. ja nevim, jak toty lidi delaj.
Tady v Ny mame sileny najmy ... v City je to lepsi ... ale tady na Long Islandu aby clovek vykradl banku kazdej mesic, aby na to mel .. diky Bohu za to kde jsem ... !!!!!!!!
Hele a co treba takova Florida? |
No, najmy v Cechach jsou a nejsou nehorazny.
Jsou nehorazny s ohledem na prumerny plat lidi v zemi, to ano. Jak spravne pises,kdyz ma nekdo 10.000,-Kc a na najmu zaplati 9tis. Kc, uz mu zbyde tak max. na jednu veceri v lepsi restauraci a tim konci a muze se jit past.
Na druhou stranu najmy nehorazne nejsou z pohledu majitelu domu, protoze to jsou oni, kdo musi hradit opravy atd. Kdyz si napriklad vezmes centrum Prahy (to jsem zamerne zvolila extrem), tak do nejake opravy Ti jako majiteli nejen ze mluvi navic pamatkovy ustav (a tim padem se Ti oprava prodrazi, protoze nemuzes dle vlastniho vyberu pouzit material, okna musis nechat delat na specialni objednavku a tak dal). V panelovych domech je to stejne: tyhle krabice (myslim Havel je nazval 'kralikarnami') postavene okolo 70. let horkou jehlou se ted rozpadaji a naklady na opravu jdou take do milionu. A majitele, kteri casto (ted myslim tu starsi zastavbu) je dostali zpet v restituci ve vetsine pripadu ve velmi zanedbanem stavu (a s najemniky, ktere legalne nesmeli vystehovat), na rekonstrukci si proste z regulovaneho najmu vydelat nemuzou (ted se m.j. soudi s ceskym statem o nahradu skod zpusobenych regulovanym najemnym). Vem si pr. ze mas 10 bytu, dostanes z kazdeho 5tis Kc, tedy za rok 600tis celkem, ale urgentne potrebujes 10mil. na opravu.
Nerikam, ze majitele jsou nejaci svatousci, hodne z nich se snazilo a snazi lidi z bytu vyhodit; lidi zase nadavaji, ze najemne je predrazene ... podle me je to spise stale dano prumernym stavem ekonomiky.
Podle me proste prumerny Cech, ktery normalne pracuje, jeste zatim stale neni zaplacen tak, jako pr. v zapadni Evrope - muzeme si to vysvetlovat rozdily v produktivite prace, GDP a vsim moznym (faktoru je cela rada) a tim padem jeho realna kupni sila je nizsi. Je to velice smutne, ale je to fakt.
Prumerne ceny za elektrinu, plyn a vodu jsou do jiste miry srovnatelne s US (tedy zspon tady), telefon je jednoznacne levnejsi v US stejne jako benzin. Drogerie a tak: rekla bych, ze jak co. Prijde mi, ze to, co potrebujes denne (pr. toaletni papir) je v US podstatne drazsi. Myslim si, ze predmety bezne denni potreby (jidlo a tak) v CR vyjdou levneji (nebo aspon vysli). Ja mam porad stejny styl nakupovani, porovnavam ceny a i trochu uzitnou hodnotu (a vyuzivam slev, kuponu a vseho mozneho), ale v CR jsem za jidlo pro 4 utratila tak asi 4-6tis. mesicne (odhaduji). Tady kdyz nakup na tyden srazim pod $100, jsem na sebe pysna. Spis prumer je tak $150. Samozrejme to toho nepocitam jen jidlo, ale i drogerii. Pravda, ten rozdil je i v tom, ze by mi ti moji kluci tady uz nektere veci proste nejedli; kdyz uvarim konvici caje, tak ho piju ja a Eric, ktery jeste nemluvi a tim padem nemuze odmlouvat - ti dva ostatni chlapi musi mit Colu. Kdyz jsem nedavno udelala buchticky se sodo k veceri, tak mi rekli 'jako predkrm prima' a tak dal .
Ale zpatky k Cecham - kdyz jsem manzelovi ukazovala co a kolik stoji, tak se me v jednu chvili zeptal 'a jak tu lidi vubec muzete zit, kdyz vydelavate tak malo?'. A jeho dotaz me zaskocil; tehdy jsem byla zvykla zit v CR a neprislo mi, ze bych si zila nejak spatne (no, pravda, ja mela velice slusny prijem - ale zase jsem mela jina nutna vydani nez byl najem). |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
|
Zaslal: so únor 17, 2007 7:08 pm Předmět: |
|
|
| Nikl napsal: | Jinak o tom Zagat jsem nikdy neslysel. Mozna ze to "funguje" jenom v USA. Nasel jsem si to pres Google a je to zrejme nejaka kritika na doporucovani jaka je ktera restaurace.
|
Zagat také píše o Vancouveru (asi 129 restaurací jsou hodnocené). Taky hodnotí restaurace v ČR, nebo vlastně jen v Praze. Nejpopulárnější pro jejich čtenáře jsou Allegro, Kampa Park, David, Bellevue, U Zlaté Hrušky, U Modré Ruze, Flambée, Aquarius, V Zátiší, a The Alcron. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Klara
Registrace: 04. 05. 2006 Příspěvky: 115
|
Zaslal: so únor 17, 2007 7:58 pm Předmět: |
|
|
Ahojky Dani musim rict,ze te teda obdivuji ,ze das za jidlo a drogerii 150$ za tyden ja jsem nikdy nepocitala kolik nas to vyjde,ale dneska mi tvuj prispevek nejak utkvel v hlave,ze jsem si sedla a spocitala nase vydaje za jidlo No a vysledek je-jsme pouze 2 a nase vydaje za tyden jsou 250$ To je hruza co? Moc te obdivuju
Market ja jsem platila na Floride za najem kolem 800$ za jednopokojac...bylo to moc hezky,meli to chraneny branou a mela jsem posilku a bazen...kolik je najem na Long Island?Jestli se muzu zeptat Klara |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Marketa_NY
|
Zaslal: so únor 17, 2007 10:10 pm Předmět: |
|
|
| Klara napsal: | Ahojky Dani musim rict,ze te teda obdivuji ,ze das za jidlo a drogerii 150$ za tyden ja jsem nikdy nepocitala kolik nas to vyjde,ale dneska mi tvuj prispevek nejak utkvel v hlave,ze jsem si sedla a spocitala nase vydaje za jidlo No a vysledek je-jsme pouze 2 a nase vydaje za tyden jsou 250$ To je hruza co? Moc te obdivuju
Market ja jsem platila na Floride za najem kolem 800$ za jednopokojac...bylo to moc hezky,meli to chraneny branou a mela jsem posilku a bazen...kolik je najem na Long Island?Jestli se muzu zeptat Klara |
Ahoj Klaro
No ja ted bydlim v resortu toho golfovyho clubu ve kterem delam a ver tomu nebo never...najem platit nemusim. Ale jeste pred pul rokem, jsem bydlela jen cca 10minut jizdy odsud v malem, serem bytecku, ktery nemel ani kuchynku .. koupelna se zachodem a jedna mala sera komurka (loznice,obyvak vsechno dohromady) no a platila jsem 1200Dol mesicne. Jinak vetsinou tady dejme tomu garsonka vyjde neco kolem 1500dolacu namesic. Long Island je drahej ...
Kdybych nebyla lina a sla bych treba do Queensu, tak bych mohla mit bytecek 1+1 za necelou 1000, ale kdyz poste chces bejt v lepsim miste ( i kdyz vlastne hur bydlet) ... tak to holt objetujes...
Kdybyh ted nemela to, co mam a nebyla tam kde jsem, tak bych asi odjela na Floridu nebo nekam za teplem ...
NO uvidime, jak to vlastne vsechno bude.
A kde ty jsi? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|