Video recepty ceske kuchyne (Czech-American TV)

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Video recepty ceske kuchyne (Czech-American TV)

Autor Zpráva
kulishek
Moderator

Registrace: 25. 01. 2005

PříspěvekZaslal: ne únor 04, 2007 2:46 am    Předmět: Video recepty ceske kuchyne (Czech-American TV) Odpovědět s citátem

http://www.catvusa.com/index.php?page=new_czech_kitchen
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: ne únor 04, 2007 11:56 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Super, tahle stranka je skvela!
Jedina vec, co me zatim zarazila, je recept na gulas. Jak nejdriv opekaji maso a teprve pak cibuli ... me vzdycky tedy ucili, ze se nejdrive restuje cibule a musi se skoro az pripalit, aby gulas mel smak. A teprve pak se dava maso. Jo a taky tam nedavam bobkovy list, ale to je asi individualni.
Dana_MI

PříspěvekZaslal: ne únor 04, 2007 12:03 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No, ja tedy nevim - bramborovy salat je taky podstatne pozmeneny - ja ho tedy v zivote nejedla teply, jak radi na te strance.
Brrr ... a vubec, brambory musi byt na male kosticky, pridava se do nej korenova zelenina (mrkev, celer, petrzel) a majoneza nebo jogurt .... a obvykle se nechava den odlezet v lednicce ...

A Gulas - to je recept na bramborovy gulas - no, to by snad s privrenyma obema ocima slo, az na ten zpusob pripravy. Za prve se vsechno musi krajet na male kosticky, za druhe paprika se nesmi smazit (pripalit), jinak zhorkne a za treti ... a dost. Uz nebudu kritizovat. Stejne to delam nerada ...

Vubec, holky, pojdme se na to podivat a trochu je opravit! Co Vy na to?

... me by tedy za takovyhle bramborovy salat nebo gulas doma pekne propleskli

Ja vim, mohou to byt krajove odlisnosti, ale stejne ... me to prijde spis jako zamerikanizovana verze.
MW

Registrace: 13. 07. 2006

PříspěvekZaslal: ne únor 04, 2007 7:52 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:
Super, tahle stranka je skvela!
Jedina vec, co me zatim zarazila, je recept na gulas. Jak nejdriv opekaji maso a teprve pak cibuli ... me vzdycky tedy ucili, ze se nejdrive restuje cibule a musi se skoro az pripalit, aby gulas mel smak. A teprve pak se dava maso. Jo a taky tam nedavam bobkovy list, ale to je asi individualni.

No tady je lip, restovat maso zvlast, pze jak si uz asi zaregistrovala, tak pousti az moc vody.....
Orestovat maso, zvlast cibuli na prudko a pak to dohromady je jakz takz srovnatelne s gulasem co zname z Cech.....
bobkovy list do gulase, to asi ne.....
Dana_MI

PříspěvekZaslal: ne únor 04, 2007 10:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jasne, to muzu restovat zvlast, ale stejne ta cibule musi hodne zhnednout.
A neprijde mi az tak podstatne, ze maso pousti moc vody, protoze se to pak stejne dusi a podleva ... jedine jestli z toho nechci slit predem ten tuk ...

Nejake dalsi pripominky?
kulishek
Moderator

PříspěvekZaslal: po únor 05, 2007 2:26 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Proc jim to chcete opravovat, kdyz jim to takhle evidentne chutna?

Na tom cyklu je dobre, ze s videem zacatecnik uvari mnohem snaz nez podle knizky. Kdo umi, vari podle sveho gusta; kdo neumi, tak nejak holt zacit musi. A hlavne si tam prohledne, co presne potrebuje koupit za ingredience, resp. v jakem baleni se tu co prodava.
Dana_MI

PříspěvekZaslal: po únor 05, 2007 2:36 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Kulisku, ja vim - sorry. S tim videem mas 100% pravdu.
Jenom se snazim rict, ze by stalo za to poslat podnet ... protoze ten bramborovy salat se fakt teply nepodava (aspon ve strednich Cechach a na jihu Moravy ne). Nebo to predtocit doma, nevim ...
Ja se take snazila ruzne experimentovat, varit jsem nikdy neumela (v CR jsem byla spis stroj na vydelavani penez, mela jsem 2-3 zamestnani a na vareni nebyl nikdy cas) a ... ted se asi pobavis, varit ceskou kuchyni jsem se naucila az v USA.
Me to spis prislo jako kdyz nekdo prezentuje ceskou kuchyni, mel by ji prezentovat v podobe, v jake se praktikuje ted doma - to je vsechno.
Ted se smeji, protoze kdyz jsem se driv neco snazila uvarit, tak tatinek (byl to vynikajici kuchar-amater) vzdycky prohlasil 'no, slo to jist' - a ja mela po nalade.
Sorry, ja vazne nechci kritizovat; pokud jsem se Te dotkla, je mi to vazne lito Crying or Very sad

A na nazory ostatnich se ptam proto, abych se ujistila, ze zase neblbnu ....
kulishek
Moderator

PříspěvekZaslal: po únor 05, 2007 2:48 am    Předmět: Odpovědět s citátem

No, uprimne receno, me ta jejich kreace na tema bramboroveho salatu taky nijak nenadchla, ale divit se nebudu, protoze novacka reportaz o podobach tradicniho ceskeho stedrovecerniho salatu me uspesne vylecila z predstavy, ze ho kazdy dela stejne. Kdyz ho nekdo muze chtit z fialovych brambor anebo treba s lososem, tak proc by ho nemohl chtit s tou cibulovou prisernosti a teply k tomu. Prinejmensim tak nema problem, cim nahradit Moravanku, kterou zas chci v bramborovem salatu ja.
Dana_MI

PříspěvekZaslal: po únor 05, 2007 2:58 am    Předmět: Odpovědět s citátem

kulishek napsal:
Kdyz ho nekdo muze chtit z fialovych brambor anebo treba s lososem, tak proc by ho nemohl chtit s tou cibulovou prisernosti a teply k tomu. Prinejmensim tak nema problem, cim nahradit Moravanku, kterou zas chci v bramborovem salatu ja.

ROFL !!!!!!!
Hear, hear !!!
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: po únor 05, 2007 8:02 am    Předmět: Odpovědět s citátem

kulishek napsal:
Proc jim to chcete opravovat, kdyz jim to takhle evidentne chutna?

Protože otázka není jestli jídlo chutná nebo ne, ale jestli je authenticky České.
kulishek
Moderator

PříspěvekZaslal: po únor 05, 2007 12:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Samozrejme, ze je autenticky ceske, neslysel si tam ten “Real Czech Potato Salad”Laughing Laughing Laughing

Ja si teda myslim, ze pro kazdeho je autenticky ceske zrovna to, co mu v Cechach varili rodice. A ti v realu vari spis podle toho, jak to rodine chutna, a ne, jak si to predstavovala M.D. Rettigova.

Jen tak namatkou, kdyz kouknu do Czechoslovak Cookbook od Jozy Brizove (Rettigovou nevlastnim), tak jsou tam 3 druhy bramboroveho salatu. Do prvniho se dava mj. dressing, do druheho maso a do tretiho jablko ci kysele zeli. A me z nich teda autenticky cesky neprijde ani jeden, prestoze “The Czechoslovak Cookbook contains over 500 authentic recipes that convey the essence of Czechoslovak cuisine” (je to preklad ‘Varime Zdrave, Chutne a Hospodarne’). Cimz chci jen rict, ze jsou jidla, ktera proste maji pod jednim nazvem nespocet podob, z nichz kazda muze byt pro nekoho tou jedinou tradicni, nejlepsi a spravnou.
Dana_MI

PříspěvekZaslal: po únor 05, 2007 3:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Souhlas Kulisku,

ale to se pak musi rict: tohle je jedna z variant ceskeho bramboroveho salatu a ne "tohle je typicky cesky bramborovy salat". Tohle mi totiz asi nejspis prislo zavadejici.
Ja tedy Rettigovou uz take nemam, proste neslo si s sebou vzit vsechny knizky (i tak jsem jich tahla dost) - ale podle ni se nevari zrovna jednoduse (aspon v mem vydani se to jeste hemzilo starsi cestinou ... jako 'chute uzmi mlade jehne ...').
Ale abych nezavadela, vzala jsem si 'Kucharku nasi vesnice' - docela popularni titul.
Pokud jde o bramborovy salat, tak tu mame:

1.Bramborovy salat
2.Bramborovy salat s cervenou repou
3.Bramborovy salat s celerem
4.Bramborovy salat se slaneckem
5.Bramborovy salat se zeleninou I.
6.Bramborovy salat se zeleninou II.
7.Bramborovy salat s masem
8.Bramborovy salat teply
9.Bramborovy salat 'michany'

... takze tu mame 9 ruznych variaci na tema bramborovy salat. Musim priznat, ze predpis Czech-American TV se trochu podoba c. 8.
Ovsem ja vychazela z toho, ze v CR OBCHODECH je daleko beznejsi ten se zeleninou a vazne ... teply jsem v zivote nevidela a ani jsem o nem neslysela - az do ted, kdyz jsem otevrela kucharku (i kdyz i oni pisi, ze je dobry jak teply, tak studeny). No, asi se jako kucharka jeste musim ucit Crying or Very sad

Ovsem v kazdem pripade a u kazdeho predpisu vsechno musi byt nakrajeno na male kosticky, zadne velke kusy a platky uz vubec ne ... jsme asi hracicky Wink

At je uz tomu jak chce, tak kdyz turista prijede do Cech, tak po shlednuti reportaze bude mit za to, ze se u nas ji jen teply bramborovy salat ... a bude dost prekvapen, ze vetsinou tedy ne ...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Vareni Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Strana 1 z 1

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com