Jaky je rozdil mezi Cechem a Americanem?

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Jaky je rozdil mezi Cechem a Americanem?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Co jsme za lidi
Autor Zpráva
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá leden 05, 2007 3:59 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jak jsi napsal tak ESKIMO je neslusny slang vyraz.
Ale patri mezi North American Indian Tribes.

Jeden z prikladu:

http://www.accessgenealogy.com/native/tribes/canada/canadiantribes.htm

Indian Tribes of Canada

Alberta British Columbia Manitoba
New Brunswick Newfoundland Nova Scotia
Ontario Quebec Saskatchewan
Northwest Territories

Canadian Indian Histories

Algonkin Arapaho Assiniboin Atsina Bellabella Bellacoola Beothuk Family
Chilliwack Chippewa Cowichan Cree Crow Dakota Eskimo Etchaottine Etchareottine Etheneldeli Haida Hidatsa Huron Iroquois Kawchodinne Kitksan Kutchin Kutenai Kwakiutl Lillooet Malecite Micmac Montagnais Moravians Munsee Nahane Nakotchokutchin Nanaimo Neutral Nooksak Nootka Ntlakyapamuk Okanagon Onondaga Ottawa Passamaquoddy Puntlatsh Seechelt Sekani Senijextee Shuswap Siksika Songish Squawmish Tahltan Tatlitkutchin Tatsanottine Thlingchadinne Tionontati Tsattine Tschantoga Tsilkotin Tsimshian Tukkuthkutchin Tutchonekutchin
pdmlynek
Moderator

Registrace: 16. 08. 2005

PříspěvekZaslal: pá leden 05, 2007 5:17 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Anonymous napsal:

Asi tam kde jsem našel že negr je taky neslušný výraz. Ve škole, nebo v novinách, ani nevím.

Přečti si o tom např. v odstavci pod “Use of the term Eskimo” ve http://en.wikipedia.org/wiki/Eskimo kde najdeš toto:
“The term Eskimo can include the Alutiiq, Inupiat, Sug'piak, and Yup'ik Eskimo populations of Alaska, and the Yupik population of Eastern Russia. The speakers of the Yupik languages self-identify as Eskimo, but the majority of the Native population in the Canadian Arctic and Greenland prefer to be called "Inuit", or to a smaller extent Inuvialuit, and most find the term Eskimo highly offensive.”

To že to v Evropě neví nepovažuji za nějak zvláštní, protože to Evropané moc nepotřebují vědět.

Anonymous napsal:

Jeden z prikladu:

Indian Tribes of Canada
...
Tutchonekutchin

Škoda že jsi neokopíroval ještě dva další řádky, které zní:

kód:
The books presented are for their historical value only and are not the opinions of the Webmasters of the site.

Handbook of American Indians, 1906

Jó, dříve anthropologové taky řadili Inuity mezi Indiány, a tak rozumím proč někteří lidé se na to tak ještě dívají.

Sice chápu že Evropané (a i většina Američanů) se v tom moc nevyznají a tak zařazují Inuity mezi Indiány, ale pro anthropology dnešních dob je v tom veliký rozdíl.
Nikl

Registrace: 30. 12. 2006

PříspěvekZaslal: pá leden 05, 2007 6:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
Nikl napsal:

Mlymku a Henku, tady vam pridavam neco na prostudovani. Sovetsky svaz nas vzor Very Happy .
http://www.spasitel.cz/

Nepsal jsem o Sovietském Svaze, ale o Rusech. Veliký rozdíl.

Me je jedno jestli jestli je nekdo Rus a nebo z bejvaleho Sovetskeho Svazu. Wink
Myslis si ze komunisticti papalasi v Rusku jsou ted jiny, nez jaky byli v dobe Sovetskeho Svazu.
Kdyby bylo na nich, tak by nikdy z Ceskoslovenska neodesli.
Vzdycky se rikalo: "Se Sovetskym Svazem na vecne casy. Sad
No jsem rad, ze jsme se jich "zbavili" alespon vojensky, kdyz uz ne jinak. Smile
Nikl

PříspěvekZaslal: pá leden 05, 2007 7:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

pdmlynek napsal:
Anonymous napsal:

Asi tam kde jsem našel že negr je taky neslušný výraz. Ve škole, nebo v novinách, ani nevím.

Přečti si o tom např. v odstavci pod “Use of the term Eskimo” ve http://en.wikipedia.org/wiki/Eskimo kde najdeš toto:
“The term Eskimo can include the Alutiiq, Inupiat, Sug'piak, and Yup'ik Eskimo populations of Alaska, and the Yupik population of Eastern Russia. The speakers of the Yupik languages self-identify as Eskimo, but the majority of the Native population in the Canadian Arctic and Greenland prefer to be called "Inuit", or to a smaller extent Inuvialuit, and most find the term Eskimo highly offensive.”

To že to v Evropě neví nepovažuji za nějak zvláštní, protože to Evropané moc nepotřebují vědět.

Anonymous napsal:

Jeden z prikladu:

Indian Tribes of Canada
...
Tutchonekutchin

Škoda že jsi neokopíroval ještě dva další řádky, které zní:

kód:
The books presented are for their historical value only and are not the opinions of the Webmasters of the site.

Handbook of American Indians, 1906

Jó, dříve anthropologové taky řadili Inuity mezi Indiány, a tak rozumím proč někteří lidé se na to tak ještě dívají.

Sice chápu že Evropané (a i většina Američanů) se v tom moc nevyznají a tak zařazují Inuity mezi Indiány, ale pro anthropology dnešních dob je v tom veliký rozdíl.

Mlynku jsem rad, ze jsi to sem pridal. Pises: ...The Yupik population of Eastern Russia.
Takze misenci Eskymaku a belochu, kteri zijou na Americkem continentu pochazeji skoro vsichni z Ruska(tedy z vychodni Asie).
Takze jste vsichni vlastne pribuzny Rusum Wink
Dana_MI

Registrace: 26. 12. 2006

PříspěvekZaslal: so leden 06, 2007 2:36 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Co kdybychom trochu pozmenili tema? Nevim, jestli obcas sledujete oficialni (a tedy i legalni) vysilani Ceske Televize po internetu - me se docela libi porad "U nas v Evrope". Monitoruje rozdily mezi jednotlivymi staty, postrehy Evropanu, nazory atd.
A kdyz uz jsme zavedli debatu US-CR, tak mi treba vysilani ze dne 15.12.2006 http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1167776154-u-nas-v-evrope/27885.html prislo k tomuhle tematu docela prinosne. Je to specialni vydani o cizincich v Cesku, jak se na Cechy divaji a podobne.
Jsou tam videt i krasne zabery z Prahy a Brna. Tak jestli mate chut a nejakych 30 minut, podivejte se na to (je to bud v Real Player nebo ve Windows Player). Me to prislo dost poucne a v necem jsem si i trochu upresnila nazory. Verim, ze treba Mlynkovi se to bude urcite libit Smile.
Nikl

PříspěvekZaslal: ne leden 07, 2007 2:07 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Dana_MI napsal:
Co kdybychom trochu pozmenili tema? Nevim, jestli obcas sledujete oficialni (a tedy i legalni) vysilani Ceske Televize po internetu - me se docela libi porad "U nas v Evrope". Monitoruje rozdily mezi jednotlivymi staty, postrehy Evropanu, nazory atd.
A kdyz uz jsme zavedli debatu US-CR, tak mi treba vysilani ze dne 15.12.2006 http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1167776154-u-nas-v-evrope/27885.html prislo k tomuhle tematu docela prinosne. Je to specialni vydani o cizincich v Cesku, jak se na Cechy divaji a podobne.
Jsou tam videt i krasne zabery z Prahy a Brna. Tak jestli mate chut a nejakych 30 minut, podivejte se na to (je to bud v Real Player nebo ve Windows Player). Me to prislo dost poucne a v necem jsem si i trochu upresnila nazory. Verim, ze treba Mlynkovi se to bude urcite libit Smile.

Dano, diky za pekny televizni pridavek. Nekteri ti cizinci mluvi velice dobre cesky. Slysel jsem i od jinych cizincu, ze Praha a vubec cele Cechy jsou krasne.
Ja vzdy rikam, kdyz mas dobre placenou praci, nikdo te politicky "nepronasleduje" a umis alespom jeste jednu rec, muzes bydlet kdekoliv. Wink
Bernau
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá únor 23, 2007 8:07 pm    Předmět: Americky usmev Odpovědět s citátem

Prominte ze se micham do diskuse.
Jen tak jsem po letech brousil po foru kdyz mne do oka padla tato diskuse. A po precteni prvnich stranek jsem se neudrzel a rozhodl jsem se ze se taky ozvu.
Dovolte mi tedy abych vam podal muj nazor o americkem usmevu.
Americky usmev je norma spolecenskeho chovani.
Kdysi davno, kratce potom co jsem sem priletel, jsem zacal pracovat, jako mnoho dalsich, na Wal-Martu.
Jako jednu z prvnich lekci o interakci mezi Americany a Cechy bylo, kdyz rano, kdyz vsichni zacali prichazet na denni smenu, jsme stali na main isle a zdravili vsechny. Ne zebychom museli, pokukovali jsme po hezkych holkach. Wink Jedna byla opravdu hezka a my jsme rekli "Good morning" a ona rekla "Hi" hlasem ktery by se dal prirovnat k tomu, kdyz kocka rekne "meow". Avsak ve chvili kdy nas minula se jeji usmev promenil ve lhostejny pohled a ja si pamatuju jak jsem se, diky svemu malocechacstvi citil jakoby si o mne myslela, ze jsem nejaky cerv.
Rekl jsem o mych pocitech memu americkemu co-workerovi - stockerovi a on mi odpovedel s naprosto nechapajicim vyrazem v obliceji: "Co bys chtel, dala ti usmev "she gave you a smile"...
Teprve mnoho let pozdeji jsem pochopil co mi tim chtel rict.
Americani davaji najevo svym usmevem, ze jsou "friendly" naladeni k tobe. A kdyz mas co rict, muzes zacit konverzaci.
A neboj nic, oni se taky neusmivaji porad a na kazdeho... Jestli se usmivaji pokazde na TEBE, myslim ze bys to mel povazovat spise za lichotku.
Ja vim, ze typicky cech uvazuje presne naopak. Vim, protoze jsem jim byl taky.
Ten kdo zustane, pochopi. Ten, kdo jsi prisel jenom vydelat, nepochopi. A taky nemusi. Jen by pak doma nemel americany pomlouvat jak jsou falesni. Vzdyt je to vsechno jenom divadlo. "Nemecke fyslechy, ceske fyslechy, neni rosdil f tom". (Dark Blue World)

Napriklad clovek v Cesku, ktery den predtim vyhral loterii anebo kteremu jde obchod jako nikdy predtim ti rekne na otazku "Jak se mas?" slovy Palivce z Dobreho vojaka Svejka "Stoji to vsechno za hovno."
Ja opravdu nevim jak muze toto nekdo pokladat za uprimnost a odsuzovat americany za jejich usmev.

Ja bych to shrnul asi takhle. Pokud se ti nelibi americky "falesny" usmev a davas prednost "uprimnemu" ceskemu kyselemu ksichtu, nebude se ti tady libit.
Jak to rekl ten pedagog na vychovnem koncerte nasi skoly (zvlastni, ze si to dodnes podrobne pamatuji). "Decka. Jestli se vam nelibil dnestni koncert, neznamena to ze hudba, kterou jste zde slyseli, byla spatna. Jen ji nekteri zatim nerozumite. Jsou takovi, kterym se libila dnes, nekterym se bude libit za nekolik let. Nekteri ji nepochopi nikdy. A pro ty mam jen pocit politovani".
Bernau
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá únor 23, 2007 8:54 pm    Předmět: Pravopis Odpovědět s citátem

Taky jste si vsimli ze vzdelany a naly (zraly?) clovek nadava na Ameriku a Americany mnohem mene nez ten co si plete y s i?
To by stalo za studii.
Just kidding. D:
Dana_MI

PříspěvekZaslal: pá únor 23, 2007 10:16 pm    Předmět: Re: Pravopis Odpovědět s citátem

Bernau napsal:
Napriklad clovek v Cesku, ktery den predtim vyhral loterii anebo kteremu jde obchod jako nikdy predtim ti rekne na otazku "Jak se mas?" slovy Palivce z Dobreho vojaka Svejka "Stoji to vsechno za hovno."
Ja opravdu nevim jak muze toto nekdo pokladat za uprimnost a odsuzovat americany za jejich usmev.
Souhlasim - kdyz obcas zavolam sestre ci znamym, tak vesmes tuhle vetu slysim porad, i kdyz vim, ze se maji velice dobre ...
Bernau napsal:
Taky jste si vsimli ze vzdelany a naly (zraly?) clovek nadava na Ameriku a Americany mnohem mene nez ten co si plete y s i?
To by stalo za studii.
Just kidding. D:
Podle me to souvisi i s tim, ze clovek, ktery ma jiste vzdelani, se na svet diva mene cernobile a ma spis tendenci veci posuzovat z vice uhlu. A nedela ukvapene a nekompromisni zavery ...
A nejen on; napriklad klasicky Cech se na emigranty diva jako na ty, kterym "peceni holubi padaji do huby" ... ovsem napriklad prumerny (podotykam slusny) Ukrajinec, ktery zije v Cechach, to vidi naprosto jinak. Vi, ze se dotycna osoba musi hlavne ze zacatku velice snazit, aby prorazila, a ze to ma hlavne na tom zacatku dost tezke (mluvi totiz z vlastni zkusenosti).
Bernau

Registrace: 24. 02. 2007

PříspěvekZaslal: so únor 24, 2007 6:39 pm    Předmět: Re: Pravopis Odpovědět s citátem

Chtel jsem napsat neco na ten zpusob, ze by si mel kazdy takovy "klasicky Cech" tu emigraci zkusit na vlastni kuzi ale ti, o kterych se bavime by se z toho stejne nepoucili. Crying or Very sad
scout66

Registrace: 14. 02. 2005

PříspěvekZaslal: pá duben 20, 2007 12:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Uz vim, proc se muzou Americani po tech nasich holkach umlatit Smile

http://aktualne.centrum.cz/eurorubrika/clanek.phtml?id=405105
Dana_MI

PříspěvekZaslal: pá duben 20, 2007 1:01 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

scout66 napsal:
Uz vim, proc se muzou Americani po tech nasich holkach umlatit Smile

http://aktualne.centrum.cz/eurorubrika/clanek.phtml?id=405105
Scoute, jsi chytry kluk, ale obcas Tvoje vyroky jsou Rolling Eyes .... Wink
scout66

Registrace: 14. 02. 2005

PříspěvekZaslal: pá duben 20, 2007 1:26 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To bylo jen takove stouchnuti do vosiho hnizda jako reakce na vetsinou pohrdave hodnoceni Americanek Wink
Dana_MI

PříspěvekZaslal: pá duben 20, 2007 2:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

scout66 napsal:
To bylo jen takove stouchnuti do vosiho hnizda jako reakce na vetsinou pohrdave hodnoceni Americanek Wink
No, a kdo ma Americankami pohrdat? Jsou proste o trochu jine - ale i to je individualni. Sice nektere nemusim, ale to je spis na osobnosti nez na narodni prislusnosti ...

Jasne, obcas si z nich srandu udelam, ale to zle mineno urcite neni.

Moje reakce je spis na to, ze Tvuj prispevek je ponekud "mimo misu"; resp. tohle tedy asi Americany na Ceskach nepritahuje. Prosim timto o jeho nalezite doplneni Twisted Evil.
Bernau

Registrace: 24. 02. 2007

PříspěvekZaslal: pá duben 20, 2007 4:11 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ja souhlasim s Dana_MI. Jako v Cesku i zde narazis na nevzdelane ignorantky i genialni otevrene osobnosti.
Moje druha (americka) manzelka strci mnohe ceske zeny do kapsy (a ne proto ze ji ma tak velikou podotykam). Ja jsem se v cesku velmi poridku setkal s tak obetavou, privetivou, milujici a pracovitou zenou.

Takze take muj nazor je ze je to o osobnosti ne narodnosti.
Moje posledni pritelkyne v cesku byla lina si behem nasi sestilete znamosti si najit praci a hadala se se mnou ze Mesic neobiha okolo Zeme ale ze je to naopak.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Co jsme za lidi Časy uváděny v GMT - 6 hodin
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další
Strana 10 z 14

Chicago-cz.com forum system
USA odkazy | Weblog o USA | Inzerce v USA | Galerie USA | Diskuse o USA

Copyright © chicago-cz.com
Webdesign a Optimalizace by Miro
Webmaster

UFOseek.com - Directory, Community and News. UFO Seek Forum  is a growing community for discussion of UFO-Paranormal, mysterious and unexplained topics.

Slovak Republic Web Directory About Slovak Republic
Czech Republic Web Directory About Czech Republic

Inzerujte Zde! Inzerujte na chicago-cz.com