|
|
| Autor |
Zpráva |
Nikl
Registrace: 30. 12. 2006 Příspěvky: 198
|
Zaslal: so prosinec 30, 2006 10:39 pm Předmět: Re: NEC 2002 |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Nikl napsal: |
Melouch by se asi prlozil do anglictiny jako "side job". V Cechach se na melouchach dalo vydelat 2x vice nez v normalni praci.
Treba takovy instalateri mezi rokem 1970-80 vydelavali v praci jen okolo 15 Kcs na hodinu, ale na melouchu mohl dostat az 25-30, podle dohody.
Samozrejme z toho nemusel platit dane, protoze to byla prace "na cerno". |
Jo, stává se to že lidi v USA dělají jako elektrikáři (nebo jiní pracovníci) aniž by dodržovali pravidla, zákony, a předpisy. Ale je to velice nebezpečné. Dám Ti jeden příklad.
Potřeboval jsem nový kamna na vyhřívání baráku. Otevřel jsem telefoní seznam, našel jsem si instalatéra kamen který zněl že tomu rozumí. Ukázal jsem mu co chci, dohodli jsme se na ceně $900, a udělal to. Udělal to dobře, ale pak chtěl od mě $3.000. Vymýšlel si různé důvody proč to bylo více; myslel si že jsem nějaký idiot co tomu nerozumí.
Zaplatil jsem mu $900 kreditní kartou. Jeho kancelář mi pak začala vyhrožovat. Já mu faxnul jeho sektretářce prosbu že než začnu o tomto dohadovat, tak aby mi do 72 hodin dodali kopii jeho legitimaci, kopie jeho povolení pracovat v tomto oboru, stavební povolení od města na instalování kamen, a přísahu ověřenou notářem že $3.000 je “reasonable and customary fee”. Věděl jsem od města že blbec nebyl zaregistrovaný, a ani si nepožádal o stavební povolení. Porušil tím pádem pár zákonů a on a jeho zaměstnavatel by měli velké problémy. Už je to čtyři roky. Kamna pracují dobře, a nikdy se neozvali.
Toto nebyl někdo kdo pracoval na černo, nebo na melouch. Toto byl podnik s několikati instalatérámi co rozuměli práci. Ale nedodržovali zásadní pravidla a zákony. Kdybych byl svině, tak bych jim nic nezaplatil (nafaxnul bych kreditní bance aby neplatili těch $900) a oni by nic proti tomu dělat nemohli. Chtěl bych takovou žalobu proti mě vidět.
Kdyby někdo zavedl elektriku na černo, tak vážně se domníváš že by mu pak zaplatili? Proč? |
Tak to byla nejaka blba firma, protoze tady v Kanade firma zakaznikovi vyhotovy estimate s tim kolik to bude stat. Jestlize firma praci dokonci a nevydela na tom ani dolar, to je problem firmy, ne zakaznika.
Taky ti tady napisu priklad. Muj znamej(zednik) stavel jednomu chlapikovy kamenou zed pred domem. Dohodli se na sume 1000 dolaru vcetne prace a materialu. Kdyz byla zed hotova a muj kamos si sel pro penize, zakaznik mu rekl, ze mu da jen 400 dolaru a at si jde stezovat kam chce.
Muj kamos vzal penize a odjel autem za roh, tam to otocil a plnou silou narazil do te zdi(podotykam, ze jeho auto bylo pekne stare a opryskane).
Zed se prolomila a muj kamos rekl tomu zakaznikovi: "Tak a ted me muzes zazalovat".
Nikdy vic uz od toho chlapika neslysel.
A takovych prihod jsem zde slysel vice.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 471 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: so prosinec 30, 2006 10:41 pm Předmět: |
|
|
Mlynku, ted zase MOC dekuji ja za dobry typ. Kdybych to vedela driv, asi bych tez mozna usetrila na instalaterovi (no nic, mozna priste). Dal mi totiz estimate na $300 a pak chtel $700.
No nic, i chybami se clovek uci. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
|
Zaslal: so prosinec 30, 2006 11:27 pm Předmět: |
|
|
| Dana_MI napsal: | Mlynku, ted zase MOC dekuji ja za dobry typ. Kdybych to vedela driv, asi bych tez mozna usetrila na instalaterovi (no nic, mozna priste). Dal mi totiz estimate na $300 a pak chtel $700.
No nic, i chybami se clovek uci. |
Proc jsi me nedala vedet, ja bych ti to udelal levneji
Jsem totiz take instalater. Mam jak cesky, tak canadsky instalatersky papiry. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pdmlynek Moderator
Registrace: 16. 08. 2005 Příspěvky: 1222 Bydliště: Philadelphia area
|
Zaslal: so prosinec 30, 2006 11:29 pm Předmět: Re: NEC 2002 |
|
|
| Nikl napsal: |
Tak to byla nejaka blba firma, protoze tady v Kanade firma zakaznikovi vyhotovy estimate s tim kolik to bude stat. Jestlize firma praci dokonci a nevydela na tom ani dolar, to je problem firmy, ne zakaznika.
|
Né tak úplně. Samozřejmě že když se domluvíš na $300 tak to má být $300, ale né vždycky. V každé smlouvě je odstavec že jestliže pracovník narazí na něco o čem nemohl vědět než začal práci (a tím pádem si to nezapočítal do smluvené ceny) tak se to přirazí do účtu. Ve větších stavbách “change orders” jsou běžné. Chápu to. Zákazník nemůžeš očekávat že když při vykopávání základů když v půdě zedník narazí na skálu, nebo při vedení potrubí narazí instalatér na divně postavenou zeď nebo shnilé fošny které musí být vyměněny, tak že za to musí zaplatit řemeslník.
Taky ti tady napisu priklad. Muj znamej(zednik) stavel jednomu chlapikovy kamenou zed pred domem. Dohodli se na sume 1000 dolaru vcetne prace a materialu. Kdyz byla zed hotova a muj kamos si sel pro penize, zakaznik mu rekl, ze mu da jen 400 dolaru a at si jde stezovat kam chce.
Muj kamos vzal penize a odjel autem za roh, tam to otocil a plnou silou narazil do te zdi(podotykam, ze jeho auto bylo pekne stare a opryskane).
Zed se prolomila a muj kamos rekl tomu zakaznikovi: "Tak a ted me muzes zazalovat".
A takovych prihod jsem zde slysel vice.
|
Zde ale jsem nepsal ten můj případ s mojím instalatérem abych ukázal jak se řeší spor o účtu. Jsou důvody proč by účet a odhada byly hodně odlišné. Já jsem to jen napsal že jestliže někdo pracuje na černo, tak nemá žádnou naději dostat peníze když mu někdo odmítne zaplatit. Každý řemeslník (nebo kdokoliv má své klienty) se potkává se zákakazníkami kteří nemůžou nebo nechtějí zaplatit. Je to bohužel dosti běžné. A to se může řešit jednoduše: mechanic’s lien, civil suit, atd. Problém je, že když řemeslník nedodržuje zákony, nebo předpisy, tak je to těžší soudit klienta který nezaplatí.
Řemeslník to můžeš řešit jak to řešil Tvůj kámoš, ale peníze tímto ze zákazníka nedostane. Navíc je docela možné že by řemeslník nejenom byl souzený zákazníkem za zničení cizího majetku v civilním soudu za prachy, ale mohl by být stíhaný za kriminální přestupek. Nebýt zaplacen nedává řemeslníkovy právo ničit majitek co není jeho. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dana_MI
Registrace: 26. 12. 2006 Příspěvky: 471 Bydliště: Michigan, Algonac
|
Zaslal: so prosinec 30, 2006 11:59 pm Předmět: |
|
|
Chapu, ze pri plneni dodavky muzou nastat situace, proc se lisi estimate a odhad; to se stava.
Mozna, ze jsem mela byt o hodne tvrdsi - protoze jsem daneho instalatera na misto pozvala jeste pred provedenim prace a presne jsem mu popsala, co chci. On si to ale jednak nejspis spatne spocital (pokud jde o material - to bych jeste zkousla, ten material skutecne pouzil cca za $250) a jednak byl neskutecne pomaly (to uz ale byl jeho problem) a me pak uctoval i podle hodin; ten estimate nejspis take podhodnotil proto, abych si vybrala prave jeho. No, aspon ze praci odvedl kvalitne.
Priste proste budu daleko duslednejsi; nebo si pozvu Tebe, Nikle nebo oboji ... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Nikl
|
Zaslal: ne prosinec 31, 2006 12:41 am Předmět: Re: NEC 2002 |
|
|
| pdmlynek napsal: | | Nikl napsal: |
|
Né tak úplně. Samozřejmě že když se domluvíš na $300 tak to má být $300, ale né vždycky. V každé smlouvě je odstavec že jestliže pracovník narazí na něco o čem nemohl vědět než začal práci (a tím pádem si to nezapočítal do smluvené ceny) tak se to přirazí do účtu. Ve větších stavbách “change orders” jsou běžné. Chápu to. Zákazník nemůžeš očekávat že když při vykopávání základů když v půdě zedník narazí na skálu, nebo při vedení potrubí narazí instalatér na divně postavenou zeď nebo shnilé fošny které musí být vyměněny, tak že za to musí zaplatit řemeslník.
A takovych prihod jsem zde slysel vice.
|
Zde ale jsem nepsal ten můj případ s mojím instalatérem abych ukázal jak se řeší spor o účtu. Jsou důvody proč by účet a odhada byly hodně odlišné. Já jsem to jen napsal že jestliže někdo pracuje na černo, tak nemá žádnou naději dostat peníze když mu někdo odmítne zaplatit. Každý řemeslník (nebo kdokoliv má své klienty) se potkává se zákakazníkami kteří nemůžou nebo nechtějí zaplatit. Je to bohužel dosti běžné. A to se může řešit jednoduše: mechanic’s lien, civil suit, atd. Problém je, že když řemeslník nedodržuje zákony, nebo předpisy, tak je to těžší soudit klienta který nezaplatí.
Řemeslník to můžeš řešit jak to řešil Tvůj kámoš, ale peníze tímto ze zákazníka nedostane. Navíc je docela možné že by řemeslník nejenom byl souzený zákazníkem za zničení cizího majetku v civilním soudu za prachy, ale mohl by být stíhaný za kriminální přestupek. Nebýt zaplacen nedává řemeslníkovy právo ničit majitek co není jeho. |
Jeste k tomu mymu kamosovi. To neni pravda, ze znicil nekoho majetek. Znicil jen svoji praci, kterou nedostal zaplacenou.
Kdyz ti tohle nestaci, tak ti tady napisu co udelal muj kamos(take instalater). Delal nekde melouch a nedostal zaplaceno, tak si privezl druhy den drevorubeckou pilu a vsechny trubky, co tam do prikopu instaloval prerezal. A chlapek s tim nemohl take nic udelat. Byl to majetek a prace myho kamose a ja bych zrejme udelal to samy.
A soudit nekoho pro par dolaru se nevyplati, protoze kdyby soudni vylohy stali treba 1000 $ a prace a material by staly treba 700 $, tak je na tom porad v minusu  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|